Paarden houden aan huis

Paarden houden aan huis Wat is er niet fijner voor een paardenliefhebber dan een eigen paard te bezitten. En wat is er dan niet mooier om dat paard dan aan huis te stallen. Je paard in de achtertuin, een droom voor elke paardenliefhebber. En als je er aan gaat beginnen, waar moet je dan aan denken? Gelukkig zijn er handvatten waar je aan kunt denken wanneer je je paard aan huis wilt hebben.

Vergunningen

Vraag eerst bij de gemeente na of je een paard achter het huis mag stallen. Je moet in elk geval vergunningen aanvragen voor de bouw van een stal, maar ook voor de aanleg van een paardenbak of zelfs van een schuilstal. Vraag dit goed na, zodat je niet later voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een paard mag nooit alleen staan

Waar je goed aan moet denken is dat een paard nooit alleen mag staan. Een paard is een kuddedier en hij moet een vriendje om zich heen hebben. Als je dus je paard achter je huis wilt zetten, zorg dan voor gezelschap voor je paard. Je zou kunnen denken aan de aanschaf van een tweede paard, maar je zou ook een oud (manege)paard een paar mooie jaren kunnen geven. Ook de aanschaf van een Shetlander is een mogelijkheid.

Vakanties, weekeindjes weg, ziekte

Als je paard aan huis staat, is je paard volledig afhankelijk van je zorg. Je kunt dus niet zomaar een paar daagjes ertussenuit als je dat wilt: je moet eerst voor opvang zorgen voor je paard. Vraag in de buurt of er iemand is die je paarden eten wilt geven, misschien wil een buurmeisje ze wel beweging geven. Ook in geval van ziekte is het fijn om iemand te hebben waar je op terug kunt vallen. Voor langere vakanties is het mogelijk om iemand in te huren die in jouw huis woont tijdens de vakantie en je paarden verzorgt.

Mesten en mestafvoer

Bedenk goed dat een paard aan huis niet alleen paardrijden en paard poetsen is, je moet ook dagelijks de stallen uitmesten. Denk van te voren na waar je de mest gaat laten. Er zijn meerder mogelijkheden om de mest op te slaan en weg te brengen.
  • Plaatsen van mestcontainers. Het is mogelijk om een (mini)container te laten plaatsen om daarin je mest op te bergen. De container wordt dan regelmatig geleegd of omgeruild voor een leeg exemplaar. Nadeel is wel dat je vaak hoog moet scheppen met de mest om de mest in de container te krijgen.
  • Maken van een mestput. Let goed op dat de mest en urine niet weg kan stromen in het milieu. De put moet geseald zijn. Periodiek wordt de put geleegd door een vrachtwagen met grijparm.
  • Vullen van een aanhanger. Elke kruiwagen met mest leeg je in een aanhanger. Deze aanhanger kan je eventueel zelf regelmatig legen. Vraag aan boeren in de buurt of ze de mest kunnen gebruiken. Je kan ook aan de gemeente vragen of je het op de vuilstort mag komen brengen als groenafval.

Stalbedekking

Ga voor jezelf na waar je je paarden op wilt zetten. Heeft je paard een stofallergie? Vreet hij zijn hele bed kaal? Staan de paarden de hele dag buiten? Misschien wil je wel een stalmatras hebben?

Vergeet niet dat de stalbedekking ook weer opgehaald met worden na het uitmesten. Niet elke boer of mestafnemer wil alle soorten stalbedekking ophalen. Sommigen willen alleen stro hebben, anderen alleen houtkrullen etc. Neem dit ook mee in de beslissing die je maakt voor de keuze van de stalbedekking.

Drinkwater

Je paarden hebben vers drinkwater nodig. Het makkelijkste is natuurlijk wanneer er een waterleiding naar de stallen loopt. Als dat niet het geval is, en er ook geen mogelijkheden bestaan om er eentje aan te leggen, is het een mogelijkheid om regenwater op te vangen of een put te (laten) slaan. Je kan het regenwater van een dak opvangen in grote 1000 liter vaten. Let wel op dat het dak waar het water vanaf stroomt schoon is. Het mag bijvoorbeeld geen dak zijn waar mos op groeit en een dak waar asbest in verwerkt zit, is helemaal uit den boze.

Automatische drinkbakken zijn ideaal. Je paarden hebben altijd water tot hun beschikking en je hoeft zelf niet met emmers te zeulen om de paarden water te geven. Controleer wel elke dag of de bakken schoon zijn en of ze nog werken. Houdt de bakken in de winter vorstvrij.

Elektriciteit

Zeker in de winter is het handig om elektriciteit te hebben op stal. Eventueel ook om de paardenbak mee te verlichten zodat je ook in de winter in de avond kunt rijden.

Voer

Je gaat nu ook zelf je paard voeren. Ga na wat je paard moet eten: een groot paard wat dagelijks in training staat heeft een ander dieet dan een Shetlander die alleen als gezelschapspony wordt gehouden. Ga na waar je het hardvoer kunt halen of bestellen.

Je moet ook hooi bestellen. Kijk of er boeren in de buurt zijn die hooi kunnen leveren. Anders is een foerage handel een optie. Let wel op dat het hooi geschikt is voor paarden en dat er geen giftige planten in het hooi zitten, zoals johanneskruiskruid. Deze plant is in gedroogde vorm smakeloos voor paarden, maar is nog steeds giftig. Denk ook na of je de paarden onbeperkt hooi wilt voeren. Ga je slowfeeders gebruiken of hooinetten of leg je het gewoon op de grond.

Zorg ook voor goede opslag voor je voer. Grote tonnen waar het hardvoer muis- en ratvrij in opgeborgen kan worden. Een schuurtje of hooizolder waar het hooi droog opgeslagen kan worden.

Dierenarts en hoefsmid

Bepaal welke dierenarts en hoefsmid je bij je paarden wilt laten komen. Schrijf deze namen en telefoonnummers op, lamineer dit papier en hang dit op in stal. In geval van nood hoef je deze nummers dan niet meer op te zoeken.

Handig is om een krijtbord op te hangen met hierop de data waarop de paarden ontwormt en geënt moeten worden. Ook andere afspraken, zoals de afspraken met je instructeur/instructrice of hoefsmid kan je hierop schrijven.

Paardenziektes

Verdiep jezelf in ziektes die paarden kunnen krijgen. Wanneer je paard aan huis staat heb je minder contact met andere paardenmensen en moet je zelf beslissen wanneer je een dierenarts bij je paard haalt. Weet wat de symptomen zijn van bepaalde ernstige ziektes zoals hoefbevangenheid, koliek, vergiftigingen etc. Je kunt dan op tijd de dierenarts waarschuwen. Maak ook een stalapotheek aan.

Uitloop stallen

Als je de mogelijkheid hebt om uitloop stallen te maken is het natuurlijk heel fijn voor je paarden. Een paard hoort de hele dag te kunnen lopen en niet op stal te staan. Daarnaast is het voor jezelf ook praktischer. Het kan wel eens gebeuren dat je het niet redt om je paard binnen of buiten te zetten of te rijden. Bijvoorbeeld door werk, ziekte of omdat je een dagje op stap bent. Het is dan prettig dat de dieren zelf naar binnen en naar buiten kunnen. Ze kunnen dan eten, drinken en schuilen wanneer ze het zelf willen.

Zorg er echter wel voor dat de paarden ook opgesloten kunnen worden indien noodzakelijk. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een blessure of ziekte van het paard, wil je niet dat ze onbeperkt naar buiten kunnen. Het is dan wel handig om de mogelijkheid te hebben om ze apart te zetten.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel tijd en geld kost een eigen paard?Hoeveel tijd en geld kost een eigen paard?Heb je altijd gedroomd van een eigen paard? Heb je alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen of zie je alleen maar voo…
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…

De Echeveria, een makkelijk en decoratief kamerplantjeDe Echeveria, een makkelijk en decoratief kamerplantjeWil je een makkelijk kamerplantje dat ook nog eens heel decoratief is? Dan is de Echeveria wellicht iets voor jou! De Ec…
Woning ventileren: waarom, hoe, ventilatiebox en onderhoudEr is tegenwoordig van alles mogelijk op het gebied van ventilatie. Slimme systemen die ook nog eens de warmte uit de ou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.