Energiebesparing: slimme tips voor elke kamer

Energie besparen, we weten allemaal hoe het moet, maar toch doen we het niet altijd zoals het hoort. Benieuwd hoe milieuvriendelijk jouw huis is? Controleer je woning kamer per kamer, en ontdek hoe je je huis eoc-oké krijgt. Resultaat: je verbruikt minder energie, verspilt minder water en leeft gezonder...Goed voor het milieu én je portemonnee.

Gang

Hou het tochtvrij
Controleer of je voordeur tochtdicht is, en of er geen warmte ontsnapt door de brievenbus. Hetzelfde doe je met de achterdeur: is het kattenluik wel goed afgesloten? Onderwerp meteen ook de rest van het huis aan een grondige ‘tochtinspectie’.Let vooral op slechtsluitende ramen,deuren en rolluikkasten,maar ook op de kelderdeur en het zolderluik.Tochtborstels.-strips of een tochthond voorkomen dat de warmte door kieren en spleten ontsnapt.

Woonkamer

Gebruik spaarlampen
Vervang de klassieke gloeilampen in de luchter door spaarlampen. Gloeilampen produceren immers amper 10% licht, de overige 90% gaat naar warmte. Een spaarlamp daarentegen heeft maar liefst vijf keer minder energie nodig, terwijl ze tien keer langer mee gaat. Op www.energiesparen.be kan je uitrekenen hoeveel je op deze manier bespaart.

Verwarm verstandig
Zorg ervoor dat de warmte zich goed in de woonkamer kan verspreiden. Dek de vloer dus niet af met tapijten of met meubelen tot tegen de grond. En ook-gevoerde-gordijnen zijn bijzonder handig, ze vormen namelijk een buffer tegen het koude glas in de ramen. Stel daarnaast ook de klokthermostaat goed in: ‘s nachts en als je gaan werken bent, volstaat een lagere temperatuur.

Controleer de radiatoren
Verwarm je de living en andere kamers met radiatoren? Installeer dan thermostaatkranen. Zo zorg je ervoor dat de temperatuur gelijkmatig blijft, zonder bijregelen. Sommige distributienetbeheerders geven daar zelfs een premie voor. Achter de radiatoren op buitenmuren plaatsje best radiatorfolie, die weerkaatst de stralingswarmte. Niet duur en verkrijgbaar in elke doe-het-zelfzaak. Let er ook op datje radiatoren niet achter gordijnen verbergt, zodat deze de warmte niet gevangen houden. Kort de gordijnen desnoods in of leg ze op de vensterbank als de verwarming aanstaat.

Vergeet de uit-knop niet
Zelfs elektrische toestellen die in stand-by staan, verbruiken energie. Een televisie bijvoorbeeld kan per jaar tot 20 euro extra elektriciteit kosten. Schakel het toestel zoveel mogelijk helemaal uit als je het niet gebruikt. Idem voor andere sluipverbruikers als dvd-spelers, stereo’s, computers... Toestellen zonder aan/uitknop kan je aansluiten opeen stopcontact of stekkerdoos met schakelaar.

Keuken

Schik je toestellen
Koelkasten en diepvriezers zijn echte energievreters, ze verbruiken 24 uur per dag stroom. Zorg er daarom voor dat je (liefst zuinigeA-label) toestellen op een koele plek staan, ver van het fornuis, de verwarming en direct zonlicht.

Sluit alles goed aan
Nog zulke slokoppen in je keuken zijn de vaatwasser en de wasmachine. De meeste van deze toestellen worden immers alleen op de kouwaterleiding aangesloten. Daardoor moeten ze het water volledig verwarmen.wat meer energie vergt. Sommige apparaten hebben wel een dubbele aansluiting,de zogenaamde hotfill,waardoor je ze ook op de warmwaterkraan kan aansluiten. Let er wel op dat ze dicht genoeg bij de boiler staan.

Toilet

Verspil geen water
Ook het kleinste kamertje verdient extra aandacht. Rust je toilet uit met een spaarspoeltoets. In de stortbak kan je een spaargewichtje plaatsen. Geen overbodige maatregel,als je weet dat een gezin van vier elke dag tot 20 keer het toilet doortrekt, en dus dagelijks tot 200 liter water doorspoelt! Herstel ook lekkende kranen en stortbakken van toiletten meteen.

Badkamer

Douche spaarzaam
In de badkamer kijkje de douche na. Heb je al een spaardouchekop? Die vernevelt het water veel fijner, zodat je evenveel doucheplezier krijgt met minder water. Een kleine ingreep die zorgt vooreen besparing van 40%op je water- en energieverbruik. De populaire en trendy regendouches met een grote douchekop zijn jammer genoeg niet zo lief voor het milieu.

Let ook op de verwarming: als je een radiator als handdoekverwarmer gebruikt, geeft die minder warmte af.
Zorg er tot slot voor datje geregeld gecontroleerd en kort ventileert. Gooi bijvoorbeeld nadat je een douche hebt genomen de ramen even helemaal open.

Slaapkamer

Gebruik natuurverf
Als je muren en/of kindermeubels een opknapbeurt wil geven, kies dan voor natuurverven en -beitsen. Ze belasten het milieu minder, zijn beter voor je gezondheid én ze laten de muren beter ademen.

Zolder

Zorg voor goede isolatie
Is je dak goed geïsoleerd? Net als andere kille kamers sluit je ook deze ruimte goed af zodat er niet onnodig warmte verloren gaat.

Garage

Onderhoud de ketel
In de berging of garage krijgt de centrale verwarmingsketel je aandacht. Stel de temperatuur in op 60 a 70 graden. Zo haal je meer rendement, verlies je minderwarmte in de leidingen, wordt de temperatuur gelijkmatiger geregeld én gaan je ketel en pomp ook langer mee. Laat je ketel jaarlijks controleren en schoonmaken. De leidingen die door een koude ruimte lopen, isoleer je luchtdicht met buisisolatie van 1 a 2 cm dik om geen warmte te verliezen. Let ook op de bochten, koppelstukken enz. Daarvoor bestaan speciale mousse stroken die je errond kan rollen.

Tuin

Kijk uit met licht
Kijk ten slotte of je buitenverlichting geen lichtvervuiling veroorzaakt. Te veel licht verstoort immers niet alleen het bioritme van de mens, ook dieren en planten hebben er last van. Kies voor armaturen die het licht zo weinig mogelijk recht naar boven sturen en installeer ze zo dicht mogelijk bij je huis. Overweeg tuinverlichting op zonne-energie: duurzaam en veilig. Gebruik ook een bewegingsmelder. Op de oprit plaats je beter reflectoren in plaats van verlichtingsarmaturen.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.

Beveilig je huis tegen inbraakBeveilig je huis tegen inbraakTegenwoordig is inbreken soms een fluitje van een cent. De mens van vandaag wil een huis met open karakter waarbij grote…
Wat kan je doen met colaCola is een lekker drankje om te drinken en het smaakt ook lekker als je een mixje wilt maken. Maar je kan cola ook voor…
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 25-01-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.