Bouwen met stro
Ecologische bouwen, groen wonen en milieuvriendelijke isolatie. Het is helemaal in om milieubewust bezig te zijn en het wordt steeds meer toegepast in de praktijk. Een minder bekend milieuvriendelijk bouwmateriaal is stro. Waarom mensen dit bouwmateriaal niet meer gebruiken is voor ervaringsdeskundigen een raadsel want het is een goedkope, simpele en goede manier van bouwen. Daarbij werkt de stro natuurlijk als een superisolatiemateriaal. Eigenlijk is het dus heel vreemd dat er niet meer gebouwd wordt met stro.
Geschiedenis van strohuizen
Over de hele wereld wordt stro gebruikt bij het bouwen. Zo heb je in Zuid-Amerika huizen van klei gemengd met stro. Deze techniek wordt al eeuwen gebruikt daar. Het oudste huis dat echt alleen stro als bouw/basis materiaal heeft staat in Nebraska, Amerika en is gebouwd aan het eind van de 20ste eeuw. Er zijn toen meer huizen gebouwd met dezelfde technieken en sommige van deze huizen zijn nog steeds in goede staat. in de 21ste eeuw was de interesse een stuk minder geworden tot er in de jaren 80 weer interesse was in milieu en ecologisch bouwen. Hierdoor werden er weer strohuizen gebouwd vanwege de eenvoudige en milieuvriendelijke eigenschappen van dit bouwmateriaal.
Verschillende bouwconstructies
Er zijn veel technieken en manieren om te bouwen met stro maar over het algemeen wordt het bouwen met stro verdeeld in twee groepen. Je hebt het dragend bouwen. Het stro draagt dan echt de constructie en dak van het huis zonder daar een skelet bij te gebruiken. Dan heb je ook de niet dragende manier van bouwen. Deze wordt in Nederland veel meer toegepast. Voordelen van een niet dragende constructie is dat je eerst een houtenskelet en dak bouwt waarmee je een droge bouwplaats creëert. Dit is voornaam in ons natte klimaat want het stro mag in geen geval nat worden! Daarbij is er veel meer vrijheid met het plaatsen van ramen en deuren en is het makkelijker om meerdere verdiepingen te maken. De praktijk leert ons dat de gemeente ook sneller een bouwvergunning geeft als er een houtenskelet bij gebruikt wordt.
Hoe wordt er met stro gebouwd
Je begint met een fundering. Je bent vrij in de keuze van een fundering maar je moet wel in gedachten houden dat de onderste strobalen in een muur droog moeten blijven. Dus moet je oppassen met vocht dat van onder naar boven trekt. Dus zorg voor een fundering die enigszins isoleert en vocht goed tegen houdt. Hierna begin je met het houtenskelet, waar je vervolgens het dak op plaatst. Hiermee krijg je een droge werkplaats en kan je het stro laten komen. Je stapelt de strobalen op elkaar en steekt er bamboe of pinnen verticaal doorheen. Soms wordt er ook gebruikt gemaakt van andere manieren zoals diagonaal verbinden of de bamboe aan beide kanten van de muur tegen het stro plaatsen en met een spanband deze met elkaar verbinden. Het is wel belangrijk dat het stro goed in elkaar geperst is. Hoe beter het stro geperst is hoe steviger de muur en hoe beter de isolatie. Vervolgens smeer je de muur af met leem of cement. Dit doe je verschillende lagen. Minimaal vier maar dit kan ook meer dit verschilt per huis. In ieder geval genoeg lagen om het stro te beschermen tegen vuur en vocht.
Voorbeelden van strohuizen
Huis Den Ham
- Locatie: Den Ham
- Architect: BB-Con
- Jaar: 2009-2011
- Oppervlakte: 100 m2
- Bouwkosten: € 60.000,-
- Overig:
- Een zelfdragende constructie
- Met leem afgesmeerd
- Door de eigenaar zelfgebouwd
StroZo huis
- Locatie: Steenwijkerwold (Kop van Overijssel)
- Architect: Lotte Middelkoop en Daan van Schie
- Jaar: 2013
- Oppervlakte: woonoppervlak ca. 200 m2
- Bouwkosten: vergelijkbaar met 'reguliere bouw'
- Overig:
- Prefab en zelfgebouwd
- Met leem afgesmeerd
- Niet dragende constructie
Voordelen van bouwen met stro?
- Goede isolatie.
- Simpele manier van bouwen (perfect voor zelfbouw).
- Milieuvriendelijk.
- Natuurlijke materialen.
- Goedkoop.
- Snel.
- Zeer geschikt voor gebieden met aardbevingen.
- Geluid dringt nauwelijks door de muren heen.
Nadelen van bouwen met stro
- Indien niet goed gebouwd kan het stro gaan rotten.
- Tijdens bouw mag niks vochtig worden.
- Bouwvergunning krijgen kan lastig zijn.
- Dikke muren.
- Het stro moet een tijd "inklinken" (inzakken), Voordat het kan worden gestuukt.
- Bij deuren en ramen is soms extra ondersteuning nodig.