Trakteren op de peuterspeelzaal

Trakteren op de peuterspeelzaal is voor het kind zelf een hele gebeurtenis. Trakteren kan plaatsvinden met bijvoorbeeld een verjaardag of bij de overgang naar de basisschool. Trakteren gebeurt niet vaak en het is dan ook leuk om er wat meer aandacht aan te besteden. Maar het kan heel lastig zijn om een leuke, originele traktatie te bedenken, die ook nog eens voldoet aan de eisen die de peuterspeelzaal stelt. In dit artikel vindt je twee leuke en gezonde ideeën.

Eisen

Sommige peuterspeelzalen hebben voor de ouders speciale richtlijnen opgesteld op het gebied van trakteren. Denk dan bijvoorbeeld aan een richtlijn als het moeten meebrengen van een gezonde traktatie.
Soms is het vrij lastig om bij het bedenken van een traktatie, rekening te houden met zowel de richtlijnen van de peuterspeelzaal, als de wensen van het kind. Om een beetje te helpen staan hieronder twee leuke en gezonde ideeën.

Rupsje nooit genoeg

Rupsje nooit genoeg is een leuke, gemixte traktatie bestaande uit een snoepje en wat gezonds. Voor deze traktatie heb je een aantal dingen nodig. Namelijk; appels, gedraaide lange spekjes, glitterstiften (eetbaar), een appelboor en gekleurd, stevig papier.

Omdat het een traktatie is die snel bederft (de appel wordt bruin en het spekje zompig), is het aan te raden om de traktatie pas net voor het trakteren klaar te maken.
Om te voorkomen dat je op het laatste moment toch met heel veel werk zit kan je alvast wat voorbereidingen treffen. Te beginnen bij het maken van onze rups. Het spekje heeft twee platte uiteinden. Op één van deze uiteinden teken je met de eetbare glitterstift een gezicht; dit is het gezicht van de rups. Terwijl het glazuur uit de glitterstift alvast droogt kunnen wij verder met de volgende voorbereiding; het kaartje.

Knip uit het karton een blaadje (een blad als aan een appel) en schrijf hierop de tekst die je wilt. Bijvoorbeeld 'hiep hiep hoera' , 'hoera ..... is jarig' of 'hoera ....drie jaar'. Dit blaadje kan je met een stukje plakband aan het steeltje maken. Doe dit vervolgens bij alle appels.

Als de voorbereidingen klaar zijn, kun je verder gaan met het bereiden van de traktatie zelf. Boor met de appelboor een gat door de zijkant van de appel. Als je de appel gewoon neerzet, is dit dus horizontaal.
Pak de rups (het spekje) en duw deze door het gat dat je in de appel hebt gemaakt. Laat de kant met zijn gezichtje aan één kant nog wat uit de appel steken zodat het lijkt of de rups naar buiten komt.
Je hebt nu één appel helemaal klaar. De andere appels zijn als het goed is al voorzien van een kaartje en de andere rupsen hebben ook al een gezicht. Het enige wat nu nog rest is het boren van gaten in de overige appels, en het erin doen van de rups.

Zoals al eerder gezegd is dit geen traktatie waar je ruim van te voren mee kan beginnen. Door het sap van de appel kan het spekje zompig worden en de appel bruin. Hoe later je begint hoe mooier het resultaat zal zijn.

Danoontje varken

Net zoals de vorige traktatie is het Danoontje varken makkelijk en erg leuk om te maken. Voor deze traktatie heb je Danoontjes, een stift, roze printpapier, een schaar, plakband en kleine plastic lepeltjes nodig.

Je begint met het zoeken van van een geschikt plaatje van een varkenssnuit op het internet. Eenmaal gevonden print je het zo vaak als nodig uit op het roze printpapier. Knip de varkenssnuiten uit en zet vervolgens een Danoontje op de plek van zijn neus. Trek het rondje over met een potlood zodat er een rondje ter grootte van een Danoontje om zijn neus staat getekend. Knip het rondje nu uit, zodat er een gat ontstaat op de plek van zijn neus.

Omdat je het Danoontje als omtrek hebt gebruikt, past het als het goed is door het uitgeknipte gat. Plaats het Danoontje, met de deksel aan de achterkant van het varken en de onderkant van het Danoontje aan de kant van het aangezicht, in het varken. Je hebt nu een varkenssnuit met een Danoontje als neus.

Teken met de stift twee neusgaten voorop het Danoontje. Pak nu de lepels en de rol plakband en plak op elk toetje een lepel. Kijk nog even goed of bij elk toetje een lepel zit en je traktatie is klaar.

Voor variatie kan je eventueel een satéprikker aan de snuit vastmaken en daar de lepel aanplakken. Door de satéprikker krijg je net een ander effect en is het makkelijker voor de kinderen om de traktatie goed vast te houden.
© 2011 - 2024 Carlijntjehh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afscheid van het kinderdagverblijf: traktaties!Afscheid van het kinderdagverblijf: traktaties!Je peuter wordt een kleuter en gaat straks naar de basisschool. Dat is een nieuwe periode in het leven van je kind, waar…
Gezonde traktaties om uit te delen op schoolGezonde traktaties om uit te delen op schoolElke ouder kent het wel: je kind is jarig en er wordt verwacht dat jouw kind gaat trakteren op school. Maar een verantwo…
Infectieziekten bij kinderen BuiktyfusEen kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en…
Infectieziekten bij kinderen WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…

Bovenlichtversiering met snijraam als statussymboolBovenlichtversiering met snijraam als statussymboolMet de deur in huis vallen, was tot de zeventiende eeuw letterlijk het geval. Het eerste woonvertrek had als afsluiting…
Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderenCreatieve Sinterklaas activiteit met kinderenAls je met kinderen gaat knutselen, is het natuurlijk leuk om een thema te geven aan de knutselactiviteit. Voor Sinterkl…
Carlijntjehh (3 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.