Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderen

Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderen Als je met kinderen gaat knutselen, is het natuurlijk leuk om een thema te geven aan de knutselactiviteit. Voor Sinterklaas worden er vaak lootjes getrokken, wat je ook erg goed aan een knutselactiviteit kunt koppelen, ook voor kleinere kinderen.

De bedoeling

Het is de bedoeling dat elk kind een lootje trekt. Op elk lootje staat een woord dat met Sinterklaas te maken heeft. Elk kind krijgt dus een ander woord. Elk kind moet met zijn of haar woord een knutselwerkje of tekening gaan maken. De manier waarop dit gedaan wordt, kun je geheel zelf kiezen.

De knutselwerkjes of tekeningen kun je gebruiken om het klaslokaal of een andere ruimte, als deze activiteit niet met een schoolklas wordt gedaan, mee te versieren.

Materiaalkeuze

Als je deze activiteit organiseert, is het belangrijk dat je een keuze maakt in materialen waarmee de kinderen gaan knutselen. Zo kun je ervoor kiezen om de kinderen te laten tekenen, verven of krijten, maar je kunt de kinderen ook met knutselkarton of stof de knutselwerkjes laten maken. Je kunt natuurlijk ook verschillende materialen klaarleggen en de kinderen zelf een keuze laten maken.

Enkele ideeën

Deze activiteit kun je op veel verschillende manieren uitvoeren. Enkele ideeën zijn:
  • Zwarte Pieten: Op elk lootje staat de naam van een Zwarte Piet, bijvoorbeeld: Muziekpiet, Kookpiet en Brilpiet. Het is dan de bedoeling dat elk kind zijn of haar Zwarte Piet knutselt. Zo krijg je allemaal verschillende Zwarte Pieten.
  • Voorwerpen: Op elk lootje staat een voorwerp geschreven, bijvoorbeeld: stoomboot, de zak van Sinterklaas en pakjes. Het is dan de bedoeling dat elk kind dat voorwerp wat op het lootje staat, knutselt. Van deze voorwerpen kan uiteindelijk ook één geheel gemaakt worden, om bijvoorbeeld op het raam of op de muur te plakken.
  • Maak een lied: Op elk lootje staat een zin beschreven uit een Sinterklaaslied. Het is de bedoeling dat elk kind met deze zin een knutselwerkje of tekening gaat maken. Je kunt er ook voor kiezen om elk kind een knutselwerkje te laten maken en de zin erin te laten verwerken. Als je alle knutselwerkjes achter elkaar houdt, ontstaat er een uitgebeeld Sinterklaaslied.
  • Surprise maken: Als je aan Sinterklaas en aan lootjes trekken denkt, denk je ook al gauw aan het maken van surprises. Laat elk kind voor iemand anders een surprise maken of laat iedereen een algemene surprise maken om hier vervolgens het bekende dobbelspel mee te spelen.

In groepen

Ook kun je lootjes gaan trekken in groepen. Hiermee stimuleer je het samenwerken van de kinderen, maar je kunt de activiteit ook wat moeilijker maken. Enkele ideeën voor een groepsactiviteit:
  • Competitie: Maak een competitie van de activiteit! Laat de groepen zelf kiezen wat ze maken omtrent het Sinterklaasthema, laat ze een lootje trekken of bedenk een thema als "Welk groepje maakt de mooiste Zwarte Piet?".
  • Ander materiaal: Laat de groepen een lootje trekken waar een materiaal op beschreven staat. Met dit materiaal moeten de groepen een knutselwerk maken. Wil je de kinderen "out of the box" laten denken? Laat ze dan knutselen met materialen als kranten, behang en plastic. Je kunt eventueel op een tafel materialen (zoals bijvoorbeeld touw en knopen) neerleggen die elke groep mag gebruiken.
  • Verkleedwedstrijd: Elke groep kiest één persoon die aangekleed wordt. Je kunt de kinderen natuurlijk zelf laten bepalen wat de outfit gaat worden, maar je kunt ook het lootjes trekken hierbij betrekken. Zo kun je gebruik maken van verschillende Zwarte Pieten, maar ook kun je de kinderen met één materiaal laten werken, zoals hierboven al beschreven staat.
Voor de groepsopdrachten kun je natuurlijk ook de ideeën die al eerder beschreven stonden gebruiken.

Andere thema's

Omdat je veel kanten op kunt, kun je het lootjes trekken ook aan andere thema's als Sinterklaas verbinden. Je kunt bijvoorbeeld andere feestdagen gebruiken, maar denk ook aan de seizoenen of aan landen.
Tip: Veel basisscholen organiseren eens per jaar een thema-avond. Deze activiteit kun je ook koppelen aan het thema wat bij jou op school wordt gebruikt.
© 2011 - 2020 Mirjamsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVerlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVeel gezinnen en groepen vieren op en rond 5 december Sinterklaas. Pakjesavond is bij uitstek de gelegenheid om de ander…
Knutselideeën  potten bakkenKnutselideeën potten bakkenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…
Creatief met behangCreatief met behangMet behang kun je niet alleen je muren een leuk motiefje of kleur geven, je kunt er ook heel creatieve dingen mee doen!…
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…

Trakteren op de peuterspeelzaalTrakteren op de peuterspeelzaal is voor het kind zelf een hele gebeurtenis. Trakteren kan plaatsvinden met bijvoorbeeld…
Goedkope en originele kerstversieringenDe wintermaanden zijn voor veel mensen dure maanden vanwege veel verjaardagen, sinterklaas, kerst, hogere energierekenin…

Reageer op het artikel "Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mirjamsel
Gepubliceerd: November 2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Schrijf mee!