Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderen

Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderen Als je met kinderen gaat knutselen, is het natuurlijk leuk om een thema te geven aan de knutselactiviteit. Voor Sinterklaas worden er vaak lootjes getrokken, wat je ook erg goed aan een knutselactiviteit kunt koppelen, ook voor kleinere kinderen.

De bedoeling

Het is de bedoeling dat elk kind een lootje trekt. Op elk lootje staat een woord dat met Sinterklaas te maken heeft. Elk kind krijgt dus een ander woord. Elk kind moet met zijn of haar woord een knutselwerkje of tekening gaan maken. De manier waarop dit gedaan wordt, kun je geheel zelf kiezen.

De knutselwerkjes of tekeningen kun je gebruiken om het klaslokaal of een andere ruimte, als deze activiteit niet met een schoolklas wordt gedaan, mee te versieren.

Materiaalkeuze

Als je deze activiteit organiseert, is het belangrijk dat je een keuze maakt in materialen waarmee de kinderen gaan knutselen. Zo kun je ervoor kiezen om de kinderen te laten tekenen, verven of krijten, maar je kunt de kinderen ook met knutselkarton of stof de knutselwerkjes laten maken. Je kunt natuurlijk ook verschillende materialen klaarleggen en de kinderen zelf een keuze laten maken.

Enkele ideeën

Deze activiteit kun je op veel verschillende manieren uitvoeren. Enkele ideeën zijn:
  • Zwarte Pieten: Op elk lootje staat de naam van een Zwarte Piet, bijvoorbeeld: Muziekpiet, Kookpiet en Brilpiet. Het is dan de bedoeling dat elk kind zijn of haar Zwarte Piet knutselt. Zo krijg je allemaal verschillende Zwarte Pieten.
  • Voorwerpen: Op elk lootje staat een voorwerp geschreven, bijvoorbeeld: stoomboot, de zak van Sinterklaas en pakjes. Het is dan de bedoeling dat elk kind dat voorwerp wat op het lootje staat, knutselt. Van deze voorwerpen kan uiteindelijk ook één geheel gemaakt worden, om bijvoorbeeld op het raam of op de muur te plakken.
  • Maak een lied: Op elk lootje staat een zin beschreven uit een Sinterklaaslied. Het is de bedoeling dat elk kind met deze zin een knutselwerkje of tekening gaat maken. Je kunt er ook voor kiezen om elk kind een knutselwerkje te laten maken en de zin erin te laten verwerken. Als je alle knutselwerkjes achter elkaar houdt, ontstaat er een uitgebeeld Sinterklaaslied.
  • Surprise maken: Als je aan Sinterklaas en aan lootjes trekken denkt, denk je ook al gauw aan het maken van surprises. Laat elk kind voor iemand anders een surprise maken of laat iedereen een algemene surprise maken om hier vervolgens het bekende dobbelspel mee te spelen.

In groepen

Ook kun je lootjes gaan trekken in groepen. Hiermee stimuleer je het samenwerken van de kinderen, maar je kunt de activiteit ook wat moeilijker maken. Enkele ideeën voor een groepsactiviteit:
  • Competitie: Maak een competitie van de activiteit! Laat de groepen zelf kiezen wat ze maken omtrent het Sinterklaasthema, laat ze een lootje trekken of bedenk een thema als "Welk groepje maakt de mooiste Zwarte Piet?".
  • Ander materiaal: Laat de groepen een lootje trekken waar een materiaal op beschreven staat. Met dit materiaal moeten de groepen een knutselwerk maken. Wil je de kinderen "out of the box" laten denken? Laat ze dan knutselen met materialen als kranten, behang en plastic. Je kunt eventueel op een tafel materialen (zoals bijvoorbeeld touw en knopen) neerleggen die elke groep mag gebruiken.
  • Verkleedwedstrijd: Elke groep kiest één persoon die aangekleed wordt. Je kunt de kinderen natuurlijk zelf laten bepalen wat de outfit gaat worden, maar je kunt ook het lootjes trekken hierbij betrekken. Zo kun je gebruik maken van verschillende Zwarte Pieten, maar ook kun je de kinderen met één materiaal laten werken, zoals hierboven al beschreven staat.
Voor de groepsopdrachten kun je natuurlijk ook de ideeën die al eerder beschreven stonden gebruiken.

Andere thema's

Omdat je veel kanten op kunt, kun je het lootjes trekken ook aan andere thema's als Sinterklaas verbinden. Je kunt bijvoorbeeld andere feestdagen gebruiken, maar denk ook aan de seizoenen of aan landen.
Tip: Veel basisscholen organiseren eens per jaar een thema-avond. Deze activiteit kun je ook koppelen aan het thema wat bij jou op school wordt gebruikt.
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes handige websites voor SinterklaasavondHet vieren van de verjaardag van Sinterklaas gaat vaak gepaard met de nodige stress. Er moeten allerlei cadeaus en lekke…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaasideeën voor een onvergetelijk SinterklaasfeestSinterklaasideeën voor een onvergetelijk SinterklaasfeestHou je dit jaar een Sinterklaasfeest? Dan zijn wat extra tips zeker geen overbodige luxe, want na enkele jaren weet je s…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

Trakteren op de peuterspeelzaalTrakteren op de peuterspeelzaal is voor het kind zelf een hele gebeurtenis. Trakteren kan plaatsvinden met bijvoorbeeld…
Goedkope en originele kerstversieringenDe wintermaanden zijn voor veel mensen dure maanden vanwege veel verjaardagen, sinterklaas, kerst, hogere energierekenin…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.