Het interieur goedkoop en creatief opknappen

Het interieur goedkoop en creatief opknappen Je hebt al jarenlang hetzelfde interieur, tijd voor iets anders! Alleen alles wat je wilt vervangen kost geld. Maar stel je kan alles veranderen door maar een paar kleine aanpassingen? Hieronder vind je leuke, goedkope en praktische tips om je interieur een goede oppepper te geven zonder honderden euro's uit te moeten geven. Er zijn verschillende producten te koop waarmee je je interieur kunt verfraaien. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je verandert wilt hebben. Een stoel, tafel of kast is natuurlijk een ander verhaal als het veranderen van de vloer of de muur.

Een houten stoel of tafel opknappen

Je hebt een stoel met houten frame of een oude tafel die eigenlijk niet meer om aan te zien is. Een mogelijkheid kan zijn om dit opnieuw te lakken of te beitsen. De eerste stap is schuren. Met schuren maak je maak je het oppervlak schoon en vetvrij en dit zorgt ervoor dat de nieuwe laag beter pakt.

Je kan verschillende soorten lak en beits kopen. Je hebt naturel kleuren, maar je hebt ook verschillende kleuren hierin. Heb je een stoel en tafel wat eigenlijk qua kleur totaal niet bij elkaar past, dan kan je hier wel voor zorgen. Koop bijvoorbeeld beits met de kleur paars. Als je de stoel en de tafel hiermee behandeld, past het perfect bij elkaar en het staat nog fris ook. En dit is een veel goedkopere oplossing als alles compleet nieuw te moeten aanschaffen.

Een stoffen bank of stoel verfraaien

Een oude bank, niet mooi meer maar nog wel heerlijk om op te zitten. Er zijn een paar manieren om je bank weer als nieuw eruit te laten zien. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten en maten plaids verkrijgbaar. Dit zijn grote stoffen kleden die je over je hele bank kan doen en hierdoor meteen een compleet ander aanzicht krijgt. Je kan ook verschillende stoffen combineren. Bijvoorbeeld de rugleuning bekleden met een zwart kleed en het zit gedeelte met een beige kleed. Dit ziet er heel anders uit en je kan je eigen creativiteit erin gooien, waardoor je er iets heel origineels van kunt maken.

En je kan je bank of stoel leuk aankleden door gekleurde kussens te kopen. Maar je kan deze natuurlijk ook zelf maken. Heb je een leuke stof liggen of ben je gek op breien, dan kan je heel makkelijk zelf je kussens maken. Heb je misschien nog een oud kussen liggen, dan kan je van dit kussen de vulling hergebruiken voor je eigen gemaakte kussens.

Een lelijke kast; plakfolie is de oplossing

Stel je hebt een oude kast staan. Dit kan een boekenkast, tv meubel of dressoir kast zijn. Dit soort kasten kan je heel erg opleuken door te gaan werken met plakfolie. Dit soort folie is in allerlei soorten te verkrijgen, bijvoorbeeld beuken, eiken, marmer en zeil. Doordat er zoveel variatie van is, zit er altijd wel iets tussen wat bij jou past. Je kan de kast dan rondom beplakken en je hebt meteen een totaal vernieuwde kast staan. Wel moet je erbij stilstaan dat dit geen 5 minuten klus is. Als je niet gewend bent om te werken met plakfolie, dan moet je ervan uit gaan dat je in het begin luchtbellen onder het folie kan krijgen. Kom je aan het einde luchtbellen tegen, dan kan je met een speld een klein gaatje maken en het lucht eronder vandaan drukken.

Dit soort folie plakt het makkelijkst als je werkt met een egaal oppervlakte. Een houten kast met een werk erin is moeilijk om te bewerken met plakfolie. Dit soort kasten kan je dan beter bewerken met beits of lak.

Een kale muur

Natuurlijk zijn er overal in de winkels verschillende poster, prenten en schilderijen te koop. Maar goedkoper en waarschijnlijk zelfs nog leuker is om zelf iets moois te maken. Koop een schilderdoek, wat kleuren verf en wat kwasten en zo kan je zelf je eigen mooie schilderij maken voor aan de muur. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld drie of vier kleine schilderijen, of kiezen voor juist een groot schilderij. Voor een schilderij in de lengte of in de breedte. Variatie is er zat, het enige wat je hierbij nodig hebt is wat creativiteit en fantasie

Plantenbak metamorfose

Je hebt misschien hier en daar in je huis wat planten staan. Misschien wel in witte plastic potten of stenen potten van terracotta. Ook hiermee kan je verschillende dingen doen.

Een pot van steen kan je leuk bewerken met verf, mooi maken met een stuk stof en dit erop aanbrengen (bijvoorbeeld een stof waarvan je ook kussens hebt gemaakt) of door aan de gang te gaan met lovertjes of zelfs met klei. Heb je bijvoorbeeld een saaie stenen pot staan, dan kan je er met klei dat zelf hard wordt er voetjes of armpjes aanmaken. Dit is een leuke bezigheid en je hebt een eindresultaat wat je in geen ander huis terug vindt.

Een plastic pot is eigenlijk onmogelijk om goed te schilderen, aangezien deze potten glad zijn. Wel kan je in dit geval ook weer werken met de plakfolie. Heb je een kast bewerkt met plakfolie, dan kan je dezelfde kleur gebruiken en terug laten komen in de plantenbakken. Zo creëer je één geheel in de woonkamer.

Andere kleine veranderingen

In principe kan je de meeste spullen die je hebt staan heel makkelijk een nieuw uiterlijk geven. Denk aan een foto lijst die je kan overschilderen, of een oude spiegel die je kan opleuken door bovenstaande tips te gebruiken. Een oude poef die je hebt staan opnieuw bekleden, of een kleed die je op de grond hebt liggen gaan verven met textielverf.

Dit zijn slechts een aantal tips om je woonkamer een ander uiterlijk te geven. Wees creatief en kijk gewoon eens rond in de winkels of op internet, want heel veel dingen zijn makkelijk zelf te maken of te veranderen zonder dat je er veel geld aan uit hoeft te geven.
© 2011 - 2024 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je je huis gezelliger?Hoe maak je je huis gezelliger?Kom je wel eens bij vrienden of kennissen thuis, waarbij je denkt: ‘Zag mijn huis er maar zo uit’? Of is het niet zo leu…
Goedkoop je huis decorerenHoe kun je goedkoop je huis decoreren? Hier zijn gelukkig verschillende manieren voor. Een huis een nieuw design geven h…
Huis goedkoop inrichtenJe wilt je huis leuk inrichten, maar je budget is helaas niet toereikend om dure meubels aan te schaffen. Dit artikel ge…
Hoe creëer je meubels met een ''old look''?Zie je ze ook wel eens, van die meubels die eruit zien alsof ze al eeuwen oud zijn? En denk je dan: ''Dat is mooi, dat w…

Goedkope en originele kerstversieringenDe wintermaanden zijn voor veel mensen dure maanden vanwege veel verjaardagen, sinterklaas, kerst, hogere energierekenin…
Hoe maak je een zeepketting? De woontrend van dit momentEen zeepketting is tegenwoordig een trend voor in huis. Niet alleen krijg je een heerlijke geur in huis met een zeepkett…
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.