Lavendel linnenverfrisser
Verfris je linnen en parfumeer je linnenkast met heerlijke lavendelgeur en handgemaakte lavendelfakkeltjes. Heb je ooit een reisje naar het zuiden van Frankrijk gemaakt, dan ben je ze zeker tegengekomen, de gevlochten, geurende lavendelfakkeltjes uit de souvenirwinkeltjes.
Lavendelfakkeltjes
Breng de Provence in huis en maak ze voor jezelf en voor vrienden en familie. Deze lavendelfakkeltjes worden al honderden jaren op dezelfde manier gemaakt en koppelen het nuttige aan het aangename door hun lekkere geur, hun ontsmettende werking en hun mooie vorm.
Lavendel
Aangezien wij nu overal in de lage landen lavendel aanplanten hoef je niet naar het zuiden te gaan om deze ouderwetse maar zeer effectieve linnenverfrissers in je bezit te hebben. De lavendelsoort die hier het meest wordt aangeplant is de Lavandula angustifolia ook wel Lavandula officinalis genoemd, de echte of wilde lavendel. Maar hier en daar vind je nu ook een andere soort met langere stengels, de Lavandula x intermedia of de lavandin die in het zuiden heel veel gekweekt wordt. Het maakt niet uit welke soort je gebruikt, de echte lavendel is iets fijner van geur en de lavandin is groter.
Wat heb je nodig:
- Uit je eigen tuin pluk je van juni tot juli 15 takjes bloeiende lavendel met stengels die je zo lang mogelijk knipt
- Een stuk wol of katoen of een mooie lint in satijn of katoen van ongeveer 2 meter lang
- Een schaar
- Een beetje concentratie
Hoe ga je te werk:
Knip of knijp eerst de blaadjes langs de stengels weg, de bloemen laat je staan zodat je een glad stokje heb met aan het eind mooie bloemetjes. Neem de 15 stengels bij elkaar en zorg ervoor dat de onderkant van de bloemhoofden min of meer op de zelfde hoogte liggen en maak het bundeltje met het stukje touw of lint iets onder de bloemhoofden vast.
Draai nu het tuiltje om, dat werkt makkelijker, plooi voorzichtig een stengel naar beneden toe, over de bloemen. De plooi moet net boven het vastgemaakte lint liggen, het lint plaats je nu naar rechts bovenaan de geplooide stengel, dan breng je de tweede stengel naar beneden. Het lint lig nu onder de tweede stengel, dan leg je het lint eventjes terug naar links om de derde stengel naar beneden te plooien, het lint nu terug naar rechts brengen, één boven één onder. Met de overige stengels, ga je op dezelfde manier verder, met het plaatsen van het lint en het plooien, net zoals bij een mandje of vlechtwerk.
Zorg ervoor dat alle stengels netjes en op een gelijkmatige manier geplooid worden en dat de eerste en de laatste stengel elkaar niet overlappen. De eerste rij is de belangrijkste rij omdat het de basis vormt voor het verdere vlechtwerk. Na de 15 stengels omgeplooid te hebben liggen de bloemen nu onder de stengels die nu op hun definitieve plaats liggen. Omdat 15 een onpaar getal is ga je bij de tweede rij net omgekeerd aan het vlechten, 1 boven/1 onder, ga zo verder, het lintje leg je in een spiraalbeweging naar rechts tot al de bloemen bedekt zijn.
Naarmate het werk vordert ga je de vorm iets breder maken omdat de bloemen wat volume geven en naar het einde ga je terug wat versmallen. Zorg ervoor dat het lintje goed aansluit bij de vorige rij en dat alle bloemetjes binnen het vlechtwerk blijven. Hou het ook redelijk strak want bij het drogen gaat er wat volume verloren en gaan de bloemetjes wat los komen.
De stengels moeten tijdens het weven op de zelfde plaats blijven, verticaal naast elkaa. Als je voorbij de bloemen bent ga je al de stengels op gelijke hoogte afknippen zo’n 5 à 7 cm overhouden na de bloemen. Met de rest van het lint ga je spiraalsgewijs de stengels bedekken tot het eind en daarna op dezelfde manier terug spiraalvormig draaien naar de bloemen toe dan eindig je met een strik te maken, et voila!
Nu hang je het lavendelfakkeltje te drogen en na een tijdje kunt je hem gebruiken als linnenverfrisser of als decoratie. Om de geur te versterken neem je de fakkel tussen beide handen en rol je hem zachtjes heen en weer om de geur te activeren, mmm…heerlijk! En het leuke is: na één jaar geeft hij nog steeds geur af.
Variaties
Het vlechtwerk vergt in het begin een beetje aandacht maar na een tijdje begin je dit heel leuk te vinden en ontspannend en voor je het weet heb je er een dozijn gemaakt. Je kan het lint ook vervangen door andere materialen zoals crêpe of ander papier, koord, katoen, wol of repen tule of ander stof, wees creatief! Indien je liever een breder exemplaar wil maken en een breder lint mooier vind, moet je twee/twee of zelfs drie/drie weven en dubbel zoveel stengels gebruiken. Zo worden ze meestal verkocht maar mijn versie is gemakkelijker te maken en vind ik persoonlijk ook mooier.