Seizoensdecoratie maken samen met kinderen

Seizoensdecoratie hoeft niet duur te zijn en hoeft niet kant-en-klaar uit de winkel te komen. Het maken van decoratie kan een leuke bezigheid zijn voor heel het gezin. In dit artikel tips om samen met kinderen seizoensdecoratie te maken.

Kinderen en creativiteit

Kinderen zijn graag creatief bezig. Door creatieve activiteiten leert het kind zichzelf uiten, de wereld om zich heen binnenhalen in zijn eigen leefwereld en creatief denken. Creatieve uitingen zijn een imitatie van de werkelijkheid. Hiervoor is kennis van de werkelijkheid nodig en moet het kind de wereld om zich heen leren kennen. De imitatie vertelt ook veel over de beleving en de persoonlijkheid van de persoon die het heeft gemaakt: het kind leert zichzelf uiten. Dit kan bijvoorbeeld een bijzonder kleurenpallet zijn of nadruk op bepaalde figuren. Om de imitatie te kunnen maken, moet het kind zich ook een beeld vormen van het eindresultaat en de stappen bedenken om het resultaat te kunnen bereiken. Dit kan gewoon lijnen trekken zijn met een potlood of stukjes papier in de juiste grootte versnipperen en op de juiste plaats plakken om een patroon te vormen.

Kinderen zoeken vaak uit zichzelf naar mogelijkheden om creatief bezig te zijn. Het is meestal voldoende om het materiaal zoals papier en kleurpotloden binnen handbereik te leggen. Ze ontdekken al snel hoe het materiaal wordt gebruikt. Toch kan het leuk en leerzaam zijn om samen creatief bezig te zijn. Het kind ontdekt zo sneller de mogelijkheden van het materiaal en hoe je de werkelijkheid kan weergeven. De rol van de ouder is dit proces begeleiden en mogelijkheden aanbieden.

Seizoensknutselen

Seizoensknutselen vergroot de voeling met de buitenwereld: door de wereld buiten binnen te halen, leert het kind de wereld beter kennen en begrijpen. Hiervoor kunnen natuurlijke materialen zoals bladeren of noten of takken gebruikt worden, maar ook andere materialen zoals kleurpotloden en papier, boetseerklei of wegwerpvoorwerpen zoals yoghurtpotjes.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het kind ook betrokken worden bij de voorbereiding. Dit gebeurt in een aantal fasen:
1. Verkennen:
  • Wat hoort bij dit seizoen?
  • Wat zien we buiten allemaal?
  • Wat kunnen we binnenhalen?
  • Wat kunnen we ermee doen?
  • Hoe kunnen we dat doen?
  • Wat hebben we allemaal nodig?
2. Creëeren:
  • Materiaal klaarleggen en voorbereiden.
  • Decoratie maken.
3. Evaluatie
  • Wat hebben we gemaakt?
  • Past het binnen het seizoen?
  • Waarom wel of waarom niet?

Ideeën

Schilderij of tekening

Materialen: kleurpotloden of stiften of verf en papier.
Werkwijze: schilder of teken wat in je op komt als je aan het seizoen denkt.
Tip: maak met verf afdrukken van bijvoorbeeld bladeren of notenschalen.

Landschap

Materialen: (schoenen)doos, natuurlijke materialen en verf of gekleurd papier.
Werkwijze:
  • Snij de voorkant van de doos weg.
  • Schilder de binnenkant in een kleur dat past binnen het seizoen.
  • Versier de bodem en de zijkanten door materialen te plakken en creëer zo een landschap.
Tip: schelpen, takken, bladeren, kerstdecoratie, kunstbloemen enz... kan je vastplakken op de bodem

Krans

Materialen: basis om een kerstkrans te maken van piepschuim of riet en (natuurlijke) materialen, metaaldraad en eventueel draad om het op te hangen.
Werkwijze:
  • Geef de krans een basiskleur dat past bij het seizoen met (bloembinders)lint of papier of verf.
  • Wikkel er metaaldraad rond. Laat een tussenruimte van ongeveer 1 tot 2 cm.
  • Steek bladeren, takken of ander materiaal vast in het metaaldraad en bedek zo de krans.
Tip: naast bladeren en takken kan je ook schelpen en noten gebruiken.

Collage

Materialen: (gekleurd) papier en seizoensmateriaal zoals bladeren of bloemen
Werkwijze:
Plak bladeren of snippers (gekleurd) papier op een groot papier en vorm zo patronen.

Bokalen

Materialen: bokalen (of vazen of schalen) en seizoensmateriaal (bladeren, takken, bloemen, stenen, schelpen, kunstbloemen of kerstdecoratie bijvoorbeeld).
Werkwijze:
  • Vul de bokalen met materiaal dat bij het seizoen past. Laat er wat ruimte in zodat alles goed zichtbaar is.
  • Sluit ze eventueel met een deksel.
Tip: bokalen in verschillende groottes en vormen naasteen in of op een kast geeft een speels effect, terwijl identieke bokalen (met weinig inhoud) een sierlijk effect geven.

Gordijnen

Materialen: kant-en-klare gordijnen en textielverf
Werkwijze:
  • Versier het gordijn met seizoenskleuren en -motieven.
  • Laat goed drogen (volg veiligheidsvoorschriften op de verpakking).
Tip: natuurlijke verf kan je maken met rode bieten, wortelen, uien, gras en bessen. Zo kunnen ook kleinere kinderen meedoen zonder enig gevaar op inslikken.

Kussens

Materialen: kant-en-klare kussens, textielverf en decoratie (kunstbloemen, veren, gekleurd lint of ander decoratie dat past binnen het seizoen)
Werkwijze:
Versier het kussen met seizoenskleuren en -motieven en naai er eventueel decoratie op vast.
Tip: zelfgemaakte pompons op kussens geven een speels effect. Deze maak je als volgt:
  • Knip 2 cirkels van gelijke grootte uit stevig papier.
  • Knip uit elke cirkel uit het midden een cirkel zodat je een ring krijgt.
  • Wikkel nu draad rond de ring met een naald tot alles bedekt is en tot het midden helemaal toe is.
  • Knip de randen open en haal er een draad door.
  • Trek de draad stevig aan, maak een knoop en haal voorzichtig het papier weg.
  • Breng de pompon in vorm.

Tips

Tot slot nog een aantal tips:

Leren gaat makkelijker in een ontspannen omgeving. Hou het daarom leuk voor iedereen en leg niet teveel nadruk op de kennis of de vaardigheden van je kind. Laat je kind zelf spelenderwijs decoratie maken en zo alles ontdekken. Als je merkt dat je kind of jezelf er geen plezier meer aan beleeft, kan je het beter afronden en samen iets anders doen.

Voorzie een vaste plaats in huis voor de decoratie. Dit kan een kast zijn waar je een "seizoensaltaar" kan maken of een muur om creaties op te hangen. Je kind weet dan ook dat deze plaats is gereserveerd voor zijn creaties en zal zo sneller afblijven van andere decoratie zoals bloemen en beeldjes en dergelijke in huis. De decoratie kan één van de bovenstaande creaties zijn of gewoon een steen of een ander voorwerp dat het kind associeert met het seizoen.

Luister naar je kind tijdens de voorbereiding en geef geen kritiek maar probeer de achterliggende redenering te begrijpen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind noten associeert met winter in plaats van herfst. Je zou dit kunnen verbeteren en vertellen dat noten in de herfst rijp zijn, maar je zou ook kunnen luisteren naar je kind. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je kind ze associeert met de winter omdat jullie dan noten eten. In zijn wereldbeleving horen de noten dan inderdaad in de winter.

Leer je kind de seizoenen beleven. Ga samen op ontdekking in de tuin of het park of het bos en geef je kind als het oud genoeg is de vrijheid om zelf alles te beleven. De ervaring is de beste leerschool. Films, boeken en Internet kunnen het leerproces ondersteunen. Op zich zijn deze media niet voldoende, maar in combinatie met de ervaring kunnen ze de kennis versterken. Dit gebeurt voornamelijk door herkenning. Je kind ziet bijvoorbeeld op tv een paddestoel en denkt dan terug aan zijn ervaring in het bos of de schelpen op het strand doen hem denken aan de schelpen in zijn boek enz... .
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigen decoratie maken: herfstEigen decoratie maken: herfstAls het herfst is is het weer tijd voor het maken van je eigen herfstdecoratie. Een eigen herfstdecoratie maken is niet…
Originele Kerstdecoraties - Zelf MakenOriginele Kerstdecoraties - Zelf MakenTips voor Kerstdecoratie en mooie Kerstversiering die je makkelijk en snel kunt maken, goedkoop en ook origineel. Heb je…
Activiteiten, versieringen en knutselideeën voor KoningsdagIn april is het weer Koningsdag! En als je van versieringen en activiteiten houdt is het zo leuk om rond die tijd je hui…
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…

Maak zelf je Kerstkaarten van recycled materiaalMaak zelf je Kerstkaarten van recycled materiaalAls Kerstmis weer voorbij is en de kerstbomen van de stoep zijn geplukt, twijfel je wellicht bij het weggooien of opberg…
Kerstsfeer creeëren in huisGeniet jij ook zo van de Kerst? En je huis gezellig aan te kleden voor de wintermaanden? De kerstperiode is zeer geschik…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.