Knutselen met kinderen: kralen van papier

Knutselen met kinderen: kralen van papier Kralen rollen van stroken papier is een leuke en eenvoudige techniek, geschikt voor alle leeftijden. Zelfs voor jonge kinderen is het goed te doen. Kleuters kunnen de met plaksel ingesmeerde stroken om potloden rollen, zodat het kralen met grote gaten worden waar ze later gemakkelijk een ketting van kunnen rijgen. Oudere kinderen kunnen stroken om satéprikkers draaien en verschillende texturen of afbeeldingen kiezen. De papieren kralen kunnen later eventueel worden gelakt.

Wat heb je nodig?

 • Tijdschriften, pagina`s uit oude boeken, of gekleurd papier
 • Schaar
 • Plaksel (behang)
 • Plaksel kwastje
 • Satéprikker, penseel, potlood, of stift
 • Eventueel stiften, verf of lak om de kralen af te werken

De basis

 • Knip stroken uit een oud tijdschrift over de hele lengte van de bladzijden. Wil je kleine, smalle kraaltjes moet je de stroken ook smal maken, maar voor grote kralen mogen de stroken best wat breder zijn. Probeer er maar een paar uit, zodat je weet hoe groot je kralen moeten worden. Je kunt de randjes later nog wat bijknippen, dus het hoeft niet keurig recht
 • Leg een strook met de onderkant naar boven. Smeer hem in met plaksel, maar laat het onderste stukje droog, want anders plakt hij aan het potlood of de satéprikker vast.
 • Draai het droge stukje eerst om het potlood heen en rol dan door tot de hele strook op is. Het is wel lastig om recht te blijven rollen, dus niet te snel!
 • Schuif de kraal voorzichtig van het potlood af en veeg het potlood even schoon als er plaksel op zit, anders blijft de volgende kraal straks vastzitten.

Grote en kleine kralen

Draai je brede stroken om een rond potlood, krijg je grote kralen die je straks gemakkelijk kunt verven en rijgen. Rol je smalle stroken om een satéprikker, worden de kraaltjes klein en zijn ze lastiger af te werken, maar wel weer meer geschikt voor fijnere sieraden zoals oorbellen en armbandjes. Je kunt natuurlijk ook grote en kleine kralen afwisselen en gewoon een hele voorraad maken.

Als je de stroken niet recht knipt, maar schuin met een punt eraan (een soort langwerpige driehoek) en je rolt eerst het brede gedeelte om het potlood, wordt de kraal in het midden dikker dan aan de uiteinden. Dat geeft een leuk effect. (De middelste kraal op de foto)

Papieren kralen met afbeeldingen

Wil je kralen met plaatjes erop, moet je goed nadenken voordat je de stroken knipt; welk stukje van de strook komt aan de buitenkant van de kraal? Als je zorgt dat het plaatje dat je wilt zien helemaal bovenaan de strook zit en je smeert de ándere kant in met plaksel moet het wel goed komen. Op de foto zie je dat er een stukje van de strook is afgeknipt, anders zou het oog straks niet te zien zijn. De stroken worden dan misschien iets korter en de kralen iets dunner, maar dat zie je nauwelijks terug. Vind je dit lastig kun je de plaatjes ook later op maat knippen en om de kraal heen plakken.

Op de foto hiernaast zie je een langwerpige kraal met ogen. Helemaal bovenaan dit artikel staat een foto van kleinere kralen met ogen en gezichtjes. Je kunt er grappige oorbellen en halskettingen van maken; al die ogen die de mensen aanstaren... En huidkleurige kralen staan vast goed op je huid.

Een Donald Duck ketting

Maak basis kralen zoals hierboven beschreven en plak er strookjes omheen met afbeeldingen uit een oude Donald Duck. Het ziet er heel grappig uit, vooral als je probeert zoveel mogelijk verschillende Duckstad bewoners te verzamelen aan je ketting.. Rijg de kralen aan een stuk elastiek en je hoeft je nooit meer te vervelen. De verhalen komen vanzelf als je naar je ketting kijkt.

Papieren kralen met letters en woorden

Net als met de afbeeldingen kun je ook met teksten rekening houden welk woord je aan de buitenkant van de kraal wilt hebben. Het is wel even zoeken naar de goede woorden en afmetingen natuurlijk, maar je zou de mooiste gedichten om je hals kunnen hangen. Eventueel maak je de kralen van stroken met kleine lettertjes en plak je er een grote, apart uitgeknipte letter bovenop. Zo zouden kleuters hun naam kunnen spellen en aan een ketting rijgen. Kralen met woorden in verschillende talen is misschien een idee voor oudere kinderen? En voor wie van muziek houdt; je zou oude bladmuziek kunnen gebruiken om stroken van te knippen en kralen van te maken. Heel geschikt om in je oren te hangen.


Papieren kralen, meer mogelijkheden

 • Merken: je kunt veel verschillende logo`s vinden in folders
 • Texturen: stenen muren vind je bijvoorbeeld in woonmagazines, denk ook eens aan folders van bouwmarkten voor bijzondere afbeeldingen.
 • Gras, boomschors, wolkenluchten, strand, water vind je in natuurbladen en daar kun je vast ook plaatjes van vachten van dieren, veren van vogels of glinsterende vissenhuiden vinden.
 • In modetijdschriften kun je foto`s van stofjes en sieraden vinden. (Zie de Schotse Ruit hierboven) Zo zou je ook plaatjes van kralen kunnen gebruiken om papieren kralen van te maken. Dat geeft vast een mooi effect.
 • Inpakken: je kunt kralen maken van oud papier en er een stukje pakpapier of een lapje stof omheen plakken.
 • Kleuren: als de plaksel droog is zijn de kralen stevig en kun je ze in allerlei kleuren verven of met viltstiften versieren. Na die tijd zou je ze kunnen lakken zodat ze mooi gaan glimmen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf sieraden maken: de geknoopte dunne leren veter kettingDun leer is te verkrijgen in verschillende kleuren en zit op klossen. Je koopt het leer per strekkende meter. Je kunt hi…
Sieraden zelf makenIedereen heeft wel enige vorm van creativiteit in zich, maar niet iedereen wil er actief mee aan de slag gaan. Doe je di…
Een ketting maken - kettelenEen ketting maken - kettelenKettelen is het maken van een sieraad, in dit geval een ketting, met kettelstiften. Ze zijn van metaal en voor deze kett…

Waarde van Chinees porseleinWaarde van Chinees porseleinChinees porselein neemt de afgelopen decennia snel in waarde toe. Dat komt omdat er een rijke groep Chinese elite is ont…
Kinderkleding opleuken met transferpapierBijna ieder kind jong of wat ouder kind heeft wel een favoriet tekenfilmfiguur, poppetje, knuffel en noem maar op. Vaak…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 30-04-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.