Zwarte pieten maken met (kleine) kinderen

Sinterklaas is weer in aantocht en het wordt weer tijd om weer sinterklaas versiering te maken. En wat is er nou leuker om Zwarte Pieten te maken met je kind. De onderstaande Zwarte Piet is heel leuk om te maken voor meerdere leeftijden. De hele kleintjes zullen wat hulp nodig hebben. Maar zo kunnen kinderen elkaar lekker helpen.

Benodigdheden

 • wc rolletjes
 • vlechtpapier
 • papier
 • crêpepapier (zwart en nog een paar kleuren)
 • oude krant
 • verf
 • gekleurd foam
 • hobby lijm
 • plakband
 • kwastjes
 • oogjes (wiebel oogjes)
 • splitpennen

De Zwarte Piet maken

Stap 1

De eerste stap is heel erg geschikt voor de kleintjes. Het wc rolletje moet geverfd worden in een leuke kleur. De kleur maakt niet uit. Het rolletje kan zowel met waterverf of plakkaatverf geverfd worden. Als de rolletjes geverfd zijn, moeten ze natuurlijk even drogen. Zet de rolletjes dan ook even op plaats dat ze rustig kunnen drogen. Let wel; waterverf droogt sneller dan plakkaatverf.

Stap 2

De armen en benen van de Zwarte Piet gaan nu gemaakt worden. Dit maken we van muizentrappetjes. Neem twee stroken vlechtpapier en leg de uiteinden in hoek van 90 graden op elkaar en plak ze vast. Vouw nu om en om het papier over elkaar heen tot aan het einde. Plak nu het laatste stukje ook aan elkaar. Je muizentrappetje is nu klaar.

Stap 3

Maak van wat krantenpapier een rond bolletje. Dit moet het hoofd van de Zwarte Piet worden. Je kunt natuurlijk het hoofd in proportie maken maar ook juist heel groot, om het lekker op te laten vallen. Als het hoofd het goede formaat heeft, doe er dan even een plakbandje omheen zodat het niet uit elkaar kan vouwen. Vervolgens vouw je een stuk zwart crêpepapier om het hoofd en plak je de het crêpepapier dicht zodat er een klein tuutje overblijft (zoals een ballon).

Stap 4

We gaan nu de Zwarte Piet in elkaar zetten. Prik in de wc rolletjes de gaatjes waarde armen en benen van de Zwarte Piet bevestigd moeten worden. Prik ook een gaatje in de uiteinde van de muizentrappetjes. Bevestig nu de armen en benen met behulp van de splitpennen aan het lijfje van de Zwarte Piet. Neem nu het hoofd en bevestig deze met wat lijm bovenop de rol met het tuutje in de rol. Laat dit drogen.

Stap 5

We gaan nu de hoed maken. Neem een vlechtstrook en doe dit om de hoofd van de Zwarte Piet. Plak de vlechtstrook aan elkaar zodat je een rondje krijgt. Neem een klein beetje crêpepapier en plak hiermee aan een kant het rondje dicht (plakken aan de binnenkant). De crêpepapier mag wat ruim zitten. Het hoedje van de Zwarte Piet kan nu nog versierd worden met een veer, een echte of één gemaakt van papier. Plak nu het hoedje op de hoofd van de Zwarte Piet.

Stap 6

De kraag gaan we ook maken van een stuk crêpepapier. Knip een rondje uit. Knip dit rondje tot het midden in. In het midden knip je het rondje uit. Net zo groot dat de kraag onder het hoofd van de Zwarte Piet past. Je kunt dan eventueel ook nog een golfpatroon maken aan de rand van de kraag. Plak daarna het crêpepapier weer aan elkaar zodat de Zwarte Piet een kraag heeft.

Stap 7

De Zwarte Piet kan nu afgewerkt worden. Geef de Zwarte Piet ogen een neus en een mond. Maak wat knopen op zijn lijf of geef hem oorbellen. En eventueel kunnen er aan de uiteinden van de armen en benen handen en voeten gemaakt worden. Geef de Zwarte Piet een zak in zijn arm of een cadeautje.

Geef de Zwarte Piet een leuke plaats om bewonderd te worden. Laat hem zitten in de vensterbank. Zet hem op een fles. Of zet hem gewoon op de pakjesboot samen met de andere pieten en natuurlijk Sinterklaas.
© 2013 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zwarte pieten discussie: Waar komt zwarte piet vandaan?De zwarte pieten discussie: Waar komt zwarte piet vandaan?Elk jaar laait de zwarte pieten discussie weer flink op. Grote groepen binnen de samenleving worstelen met meningsversch…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Sinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

DIY: jouw kamer - origamiEen van de manieren waarop je gemakkelijk en goedkoop zelf je kamer kan decoreren, is met origami. Hoe leuk is het als j…
Een herfststukje met natuurlijk materiaal en zonder kostenEen herfststukje met natuurlijk materiaal en zonder kostenHerfststukjes zijn in elke bloemenzaak te koop, maar niet voor niets, terwijl de materialen in de herfst voor het oprape…
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.