Decoratie ideeën voor vazen

Op zoek naar decoratie ideeën voor vazen? Wat is leuk voor kleinere vazen of juist voor grotere vazen? En welke decoratiematerialen zijn geschikt? Fleur uw interieur op, haal uw vazen uit de kast en maak er blikvangers van... De keuze aan vazen (van glas) is enorm. Winkels verkopen vazen in alle vormen, maten en kleuren. Voor iedereen wat wils en voor in elk type interieur een gepaste kleur. Een eerste gedachte is vaak dat er bloemen in een glazen vaas horen te staan. Dat kan natuurlijk, maar er zijn ook andere decoratieve ideeën. Sommige ideeën zijn geschikt voor kleinere vazen en andere juist voor grotere vazen. De meeste ideeën die volgen komen het mooiste tot uiting in een vaas van glas.

Ideeën voor kleinere vazen

Het volgende idee komt het beste tot uiting in een ronde of vierkante vaas van wit glas. Vul de glazen vaas voor een kwart met water. Bij voorkeur gedestilleerd water om een kalkrand te voorkomen. Leg dan voorzichtig een aantal sierappeltjes in het water. Sierappeltjes worden meestal per bakje verkocht. Sommige sierappeltjes zullen aan het wateroppervlakte blijven drijven en andere zullen zinken. Gebruik alleen sierappeltjes die niet beschadigd zijn. Na ongeveer een week dienen de appeltjes vervangen te worden door verse. Vooral in de herfst en winter is het gebruik van sierappeltjes een gepaste decoratie.

Andere decoratiematerialen geschikt voor kleinere vazen zijn bijvoorbeeld gedroogde pepers of besjes. Deze materialen worden meestal in zakjes verkocht. Vul de kleine of middelgrote glazen vaas met een laagje van één van deze materialen. Als het kunststof materialen zijn kunnen deze niet in een laag water worden gelegd. De verf die op de materialen zit lost dan op.

Producten die normaal in de keuken gebruikt worden, kunnen ook dienen als decoratie in vazen. Bijvoorbeeld rijstkorrels, zonnepitten of pijnboompitten.

Een ander interessant idee is om een orchidee in een glazen vaas te zetten. Bepaalde orchideeën hoeven niet in potaarde te worden gezet. Deze soorten staan mooi in een vaas van wit of lichtgekleurd glas, omdat de wortels dan goed zichtbaar zijn.

Ideeën voor grotere vazen

In de tuin of in het bos zijn volop natuurlijke decoratiematerialen te vinden die gebruikt kunnen worden in grotere vazen. Denk aan stenen, takken, (droge) mos, eikels en dennenappels. In grotere vazen is meer ruimte om materialen te combineren, door bijvoorbeeld lagen te creëren. Begin met een laag stenen. Gebruik niet al te grote stenen, omdat de tweede laag materiaal anders tussen de stenen naar de bodem zakt. Bovenop de stenen een laagje (droge) mos en als derde laag bijvoorbeeld eikels. Op deze manier zijn tal van combinaties mogelijk.

In hoge, smalle vazen is het gebruik van verschillende maten (gekleurde) takken interessant.

Oktober is de tijd dat sierfruit wordt aangeboden. Een aantal stuks sierfruit op de bodem van een glazen vaas zorgt voor een kleurrijke vulling. Stapel sierfruit niet op elkaar, want dan beschadigd het fruit sneller waardoor het ook sneller rot.
© 2007 - 2024 Leplat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigen decoratie maken: herfstEigen decoratie maken: herfstAls het herfst is is het weer tijd voor het maken van je eigen herfstdecoratie. Een eigen herfstdecoratie maken is niet…
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Creatief met bloemenCreatief met bloemenSmaken verschillen en daarom is het maar goed dat er veel soorten bloemen zijn, maar bloemen brengen wel vrolijkheid in…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…

Tiffany glas Minicursus - Zelf aan de slag met glasTiffany glas Minicursus - Zelf aan de slag met glasZelf decoratief of kunstzinnig werken met Tiffany glas. Tiffany is het verwerken van gekleurd, gefigureerd of helder gla…
Minincursus glas-in-lood - Maak zelf vensterramen of panelenMinincursus glas-in-lood - Maak zelf vensterramen of panelenGlas-in-lood zal voor de één een hobby zijn en voor de ander zijn of haar werk of ambacht. Sinds mensenheugenis wordt er…
Leplat (19 artikelen)
Laatste update: 15-11-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.