Duurzame energie: zonneboiler, zonnepanelen en warmtepomp
De roep om duurzame energie wordt luider naarmate de bronnen van de aarde verder uitgeput raken. Energie uit wind, water en biomassa... Het klinkt allemaal heel mooi, maar ook zo ver van uw bed. Wat kunt u zelf eigenlijk doen?
Duurzame energie
Wat is een zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. Het water wordt verwarmd in de collector en bewaard in het voorraadvat; de warmwaterproductie is immers niet altijd gelijk aan de vraag. Als de watervoorraad te veel is afgekoeld, dan wordt het water meestal automatisch door de CV-ketel weer opgewarmd.
Wat levert het op?
Het is geen doe-het-zelf klus, maar een zonneboiler is voor een deskundige vrij eenvoudig te plaatsen. Een zonneboiler gaat een jaar of twintig mee en in die termijn is de investering ook terug te verdienen. Je speelt dus waarschijnlijk ongeveer quitte.
Wat zijn zonnepanelen?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die de straling van de zon kunnen omzetten in elektriciteit. Ze doen dat ook als het bewolkt is: wolken houden namelijk niet alle zonnestraling tegen. Hoe meer panelen er zijn, hoe meer energie ze opleveren. Maar aantallen en omvang zijn niet de enige factoren die het rendement bepalen. Ook de hellingsgraad en de oriëntatie op de zon zijn belangrijk: de optimale stand van zonnepanelen is in een hoek van twintig tot zestig graden en gericht op het zuiden.
Wat levert het op
Zonnepanelen zijn gemakkelijk te monteren en te onderhouden, maar ze zijn niet goedkoop en het duurt daarom wel even voor ze echt kostenbesparend werken. De kosten, € 700,- per vierkante meter die zonnepanelen nu in Nederland kosten en het installeren van een paneel voor € 200 euro per stuk, zijn pas na dertig jaar terugverdiend.
Wat is passieve verwarming
Gebruikmaken van de warmte van de zon kan ook zonder ingewikkelde apparaten. Een slim ontworpen huis kan door binnenvallend zonlicht of een gevel op het zuiden aangenaam warm maken. Denk bijvoorbeeld aan een serre of een groot raam met schuin dak op het zuiden. Het risico is wel dat het in de zomer onaangenaam warm kan worden. Met een goed zonnescherm en een ventilatiesysteem is dat te voorkomen.
Wat levert het op
Het leuke van passieve verwarming is dat je er niet bewust iets voor hoeft te doen en het toch een bijdrage kan leveren. Lang niet alle gebouwen die passief verwarmd worden, zijn ook bewust zo gebouwd.
Wat is een warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, buitenlucht of grondwater. Die warmte wordt verder 'opgestookt' met behulp van een elektrische of gasgekookte compressor - en dan wordt er water in een voorraadvat mee opgewarmd. Het voorraadvat kan zowel op de waterleiding als op het verwarmingssysteem worden aangesloten. Een warmtepomp werkt overigens alleen met lage-temperatuurradiotoren, vloer- en/of wandverwarming. Dit verwarmingssysteem kan collectief in een nieuwbouwproject worden geïnstalleerd, maar u kunt er ook individueel voor kiezen.
Wat levert het op
Een warmtepomp is een efficiënt apparaat; het rendement is 10% tot 30% hoger dan de beste HR-verwarmingsketel. Dat is een aanzienlijk verschil. Maar om optimaal milieuvriendelijk te functioneren, zou de compressor met groene stroom aangedreven moeten worden. Je draagt in dat geval helemaal niets bij aan de CO2-uitstoot.