Mechanisch ventilatiesysteem vraagt goed onderhoud

Mechanisch ventilatiesysteem vraagt goed onderhoud In veel moderne huizen is een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig. Op verschillende plaatsen (vaak keuken, badkamer en toilet, soms berging) zitten in het plafond afzuigopeningen/ventielen waardoor met behulp van een ventilator/motor lucht afgezogen wordt. Deze ventilator is ingebouwd in een metalen of kunststof behuizing en zit bij flats vaak in een muurkast en bij eengezinswoningen meestal op zolder. Indien gewenst kan in de keuken een motorloze wasemkap aangesloten worden op het ventilatiesysteem.

Werking ventilatiesysteem woning

Door de schakelaar van het ventilatiesysteem van uw woning op een hogere stand te zetten wordt het toerental van de ventilator verhoogd en de hoeveelheid lucht die afgezogen wordt neemt toe. Bijvoorbeeld tijdens het koken of het douchen. Ook in de laagste stand wordt er nog lucht ververst, om te voorkomen dat het muf en benauwd wordt in huis. Uiteraard moet er ook nieuwe lucht naar binnen kunnen, want anders zou het huis vacuum gezogen worden. Deze nieuwe lucht wordt van buiten aangezogen en daarom is het verstandig een of enkele ramen op een kier open te laten staan of anders ventilatieroosters open te hebben.

Schoonmaken afzuigventielen

De afzuigventielen in het plafond moeten regelmatig schoongemaakt worden, zodat ze niet dichtslibben met vuil of stof. Meestal kunnen deze ventielen uit het plafond gehaald worden. Het is belangrijk dat ze niet verwisseld worden en ook in dezelfde stand blijven staan. Als op een bepaalde plek het ventiel namelijk meer of minder geopend is dan voorheen wordt er meer of minder lucht afgezogen. De vooraf bepaalde afstelling van het afzuigsysteem wordt dan verstoord.

Reinigen ventilator

Ook de ventilator zelf moet periodiek schoongemaakt worden. Dit kan door een professioneel bedrijf gedaan worden, maar eventueel kunt u het ook zelf doen. Voordat de behuizing van de ventilator gedemonteerd wordt, moet uiteraard eerst de stekker uit het stopcontact gehaald worden. Met een stofzuiger en een oude tandenborstel kan dan het stof van de ventilator verwijderd worden.

Defecte Afsluitklep?

Afsluitklep / Bron: Collectie InfoteurAfsluitklep / Bron: Collectie Infoteur
Ondanks de hiervoor genoemde onderhoudsmaatregelen kan het voorkomen dat uw ventilatiesysteem niet goed werkt omdat de lucht niet afgezogen wordt, maar alleen rondgepompt wordt in uw huis. De badkamer blijft dan lang vochtig na het douchen en luchtjes uit de keuken verdwijnen niet. Een reden hiervoor kan zijn dat een afsluitklep van binnen permanent afgesloten is. Deze afsluitklep zit tussen de ventilator/motor en de afvoerbuis naar buiten en hoort alleen afgesloten te worden als de stroom uitvalt (of van het systeem gehaald is).
Schakelaar / Bron: Collectie InfoteurSchakelaar / Bron: Collectie Infoteur
Of de afsluitklep permanent afgesloten is kan gemakkelijk gecontroleerd worden:
  1. Zet uw ventilatiesysteem op de hoogste stand (meestal 3).
  2. Voel met uw hand onder een afzuigopening (zie foto bovenin bij inleiding artikel) of er lucht gezogen wordt of dat er lucht geblazen wordt (Eventueel kan ook een klein pluisje of papiersnippertje gebruikt worden om te kijken of het ventilatiesysteem zuigt of blaast).
Als het systeem niet zuigt maar blaast dan is de afsluitklep binnenin permanent afgesloten.

Hierdoor zal het ventilatiesysteem over het algemeen ook meer lawaai maken. Het op stand 2 of 3 zetten zorgt nu ook niet voor een beter resultaat. Voor het laten repareren van de afsluitklep van het afzuigsysteem in uw woning kunt u contact opnemen met een professioneel bedrijf, of bij een huurwoning met de verhuurder.
© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ventilatie in uw woning: verplichte energiebesparing! (BE)Wie in Belgie sinds 2006 een bouwaanvraag heeft ingediend, was verplicht om een ventilatieplan op te stellen. Een woning…
Ventilatiesystemen in huisVentilatiesystemen in huisHuizen zijn vaak voorzien van een ventilatiesysteem. Er zijn twee soorten ventilatiesystemen, een mechanisch ventilaties…
CO2 meten voor een gezond leefklimaatWist u dat een te hoog CO2 gehalte in de lucht schadelijk kan zijn voor uw gezondheid? Met een CO2 meter houdt u het CO2…
Ventileren en vocht bestrijdenEen van de belangrijkste dingen in je huis is ventileren en vocht bestrijden. Niet genoeg ventileren en een vochtig huis…

Duurzame energie: zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompDuurzame energie: zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompDe roep om duurzame energie wordt luider naarmate de bronnen van de aarde verder uitgeput raken. Energie uit wind, water…
Je gaat het huis uit!Je bent jong, je werkt of je studeert nog & dan is het tijd om het warme, veilige nest te verlaten. Tijd om op eigen ben…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Collectie Infoteur
  • Afbeelding bron 1: Collectie Infoteur
  • Afbeelding bron 2: Collectie Infoteur
Reacties

Debby, 08-07-2020
Goedemiddag,

Ik hoor sinds een week af en toe een langere pieptoon. Enkele malen per dag. Eerst dacht ik dat dit van mijn kookplaat kwam maar het is nu wel degelijk dat het van boven komt, zowel ik als mijn dochter horen het boven duidelijker. Boven staat mijn ventilatiesysteem C; ik heb hier eigenlijk nog nooit iets aan gedaan en weet ook niet wat ik hier moet aan doen. Om eerlijk te zijn wist ik niet eens dat er standen op stonden tot iemand me daarop wees. Mijn overleden echtgenoot regelde deze zaken vroeger. Kan dit gepiep van het systeem komen? En zou dit dan een waarschuwing zijn dat er iets stuk is of moet ik deze reinigen? Wat doe ik best? Ik hoop dat u me hierop kan antwoord geven.

Mvg,
Debby Reactie infoteur, 09-07-2020
Beste Debby,
Als het maar enkele malen per dag is, moet je net geluk hebben dat je het kunt laten horen aan een deskundige die langskomt. Hopelijk zul je de komende tijd meer ontdekken over wanneer het geluid is (o.a. is het op een bepaalde tijd of met het ventilatiesysteem op een bepaalde stand), waar het precies vandaan komt, etc. Als het een huurhuis is, kun je vervolgens contact opnemen met de verhuurder. Anders zul je zelf een aannemer of installatieburo moeten inschakelen, leg dan aan de telefoon het probleem uit en vraag of zij daar iets mee kunnen. Zelf heb ik nu wel erg weinig info om te kunnen beoordelen of het aan het ventilatiesysteem kan liggen. Want zijn er bijvoorbeeld meer dingen boven waarvandaan het kan komen (zoals CV-ketel), verdwijnt het geluid als je (tijdelijk) de stekker van het ventilatiesysteem eruit trekt, enzovoorts.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Tim, 16-06-2020
Goedemorgen Marcel,

Helaas kan ik niet onder de eerder geplaatste stukken reageren. Inmiddels is het systeem van ons en van de bovenburen lager gezet. Hierdoor is het geluid minder, wat positief is. Als hun systeem op 3 staat, dan horen wij deze nog wel, dus het probleem is nog volledig opgelost. Het lijkt mij niet normaal dat de lucht van de bovenburen eerst via mij loopt en dan pas naar buiten gaat, of is hetgeen wat ik stel niet correct. Wij hebben dit ook bij onze buren gecheckt icm hun bovenburen. Tot mijn verbazing hadden zij een soortgelijk geluid. Kan het dan een algehele constructie fout zijn?

Heb jij enig idee.

Groet,
Tim Reactie infoteur, 17-06-2020
Hallo Tim,
Mooi dat het geluid nu minder is. Als het systeem van de buren op 3 staat en je hoort het nog heel ietsjes op de achtergrond (door resonantie van het buizenstelsel) dan zou dat niet onoverkomelijk hoeven zijn omdat het alleen bij douchen en koken op 3 gezet hoeft te worden.
Maar dat er lucht van de buren (en dus ook mogelijke stank) in jouw huis komt is niet normaal. Je hoeft toch niet te weten of de buren vis eten of hachee of wat dan ook? De afzuigsystemen zijn bedoeld om lucht uit huizen af te voeren naar buiten en niet om het bij anderen naar binnen te blazen. Als dat toch gebeurt is er misschien inderdaad wel een constructie-fout bij de aanleg.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Tim, 03-06-2020
Beste Marcel,

Bedankt voor je reactie. Volgens de monteur hebben zij geen gemotoriseerd systeem aangesloten. Ik weet niet of dit makkelijk aan en af te koppelen is, anders kunnen zij deze ook weg halen als de monteur komt.

Inmiddels hebben ze met een camera in de buis gekeken en daar hebben ze niks kunnen vinden. Nu willen ze de instellingen van het afzuigsysteem aanpassen. Zij geven aan dat het kan zijn dat het systeem van de buren verkeerd is afgesteld (te hoog) waardoor de lucht naar beneden gaat (naar mijn appartement). Helaas is er tot op heden nog geen afspraak gemaakt met de bovenburen om dit te bekijken. De bovenburen lijken namelijk de boot een beetje af te houden.

Groet,
Tim Reactie infoteur, 05-06-2020
Beste Tim,
Afzuigkappen zijn er met en zonder (eigen) motor, het zijn gewoon andere modellen met andere typenummers. Als je dus merk en typenummer zou weten kun je zo googlen of het een motorloze of gemotoriseerde afzuigkap is. Eerlijk gezegd weet ik niet of het makkelijk en snel te doen is om een afzuigkap te demonteren en dan ook nog te verdoezelen dat deze er zat.
Als het afzuigsysteem van de buren een te hoge capaciteit heeft krijg je hetzelfde effect als bij een gemotoriseerde afzuigkap, namelijk dat er met teveel kracht lucht in de afvoerkanalen geblazen wordt, met overlast voor anderen als gevolg.
Hopelijk lukt het snel om de buren tot medewerking te bewegen, een verhuurder kan van een huurder eisen om mee te werken aan dringende werkzaamheden, En gezien de overlast die jullie hebben is denk ik wel sprake van dringende werkzaamheden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Tim, 22-05-2020
Sinds eind maart huur ik een appartement (nieuwbouw). Vanaf dag 1 is er al een probleem met het afzuigsysteem. Eigenlijk is het niet zozeer mijn afzuigsysteem, maar meer die van de bovenburen. Op het moment dat zij hun afzuigsysteem aanzetten, dan lijkt het alsof mijn afzuigsysteem aanstaan. Het afzuigsysteem gaat geluid maken en bewegen en als ik dan de stekker eruit trek blijft hij doorgaan, terwijl mijn eigen systeem dan niet aangaat. Verder heb ik allemaal afzuig openingen in het toilet, de badkamer, woonkamer (keuken) en dus het washok waar het afzuigsysteem hangt. Hierdoor is er door het hele huis een geluid te horen (lucht die door die pijpen gaat) wat erg vervelend is. Zelf hebben wij hier geen controle over, omdat het dus gebeurt als de bovenburen hun systeem aanzetten. Dit doen zij voornamelijk tussen 22:00 en 00:00, wat er voor zorgt dat slapen moeilijker gaat. Verder is het geluid niet het enige probleem. Op het moment dat zij hun afzuigsysteem aanzetten, komt ook hun geur bij mij terecht. Deze geur komt voornamelijk terecht in het washok (frituurlucht), maar komt ook weleens binnen in de badkamer en toiletruimte. Mijn eigen geur heb ik nog niet eerder op deze plekken geroken en zuigt dus gewoon weg. De enige manier om deze geur weg te krijgen is mijn eigen afzuigsysteem op 3 te zetten, maar dan staan er 2 systemen aan en begint het afzuigsysteem gewoon te trillen. Er is inmiddels 4x een monteur langs geweest. De eerste keer is de terugslagklep vervangen, maar dat loste het probleem niet op. De tweede keer kwam hij weer langs en gaf hij aan dat het allemaal niet klopt en dat hij voelde dat wij lucht kregen van de bovenburen. De derde keer heeft hij bij de buren een kap vervangen in de hoop dat het opgelost zou zijn, maar helaas zonder resultaat. Hij gaf toen aan dat het geluid wat wij horen normaal is, maar dat is het natuurlijk niet. Ik heb dit ook gecheckt bij mijn naaste buren en zij ondervinden dit totaal niet. De vierde keer is er een andere monteur gekomen en die geeft aan dat het inderdaad niet klopt en dat wij natuurlijk geen last moeten hebben van hun geur/geluid. Hij heeft de terugslagklep bekeken en die zit er goed in. Het is voor hem dus niet duidelijk waar het vandaan komt. De buis loopt vanuit mijn appartement in een 90 graden bocht omhoog en vanuit daar in een rechte lijn richting het dak. Er zit alleen een kleine vertakking waar de bovenburen erbij komen (appartementen complex met twee verdiepingen). Het plan is nu om met een camera vanaf het dak naar beneden te gaan en ook met een camera van de bovenburen naar ons toe. Helaas verloopt het contact met de bovenburen vrij moeilijk en is het afwachten wanneer dit gaat plaatsvinden. Tot op heden hebben de monteurs nog geen idee hoe dit kan. Hebben jullie nog een idee waar dit vandaan komt?

Alvast hartstikke bedankt!

Groet,
Tim Reactie infoteur, 23-05-2020
Beste Tim,
Ik ben het volledig met de deskundigen eens dat je geen geluids- en al helemaal geen stank-overlast van de bovenburen zou moeten hebben. Hopelijk brengt het vervolgonderzoek de oorzaak aan het licht. Er is nog 1 vraag die bij mij opkomt als ik het verhaal lees: de bovenburen hebben toch niet een gemotoriseerde afzuigkap op het afzuigsysteem aangesloten?
Met vriendelijke groeten, Marcel.

C. Ellis, 25-02-2020
Wij horen sinds een week of 5 een wat hogere toon in huis. Het lijkt alsof er continue iemand op zolder aan het stofzuigen is. Het geluid is dag en nacht, en in meerdere kamers (incl. de woonkamer), aanwezig. Ook vanaf de straat is de toon hoorbaar en lijkt uit de buizen die uit het dak steken te komen. Toen de toon begon hebben we hebben de stekker van ons ventilatiesysteem verwijderd en niet meer teruggestopt. Die staat nu dus al 5 weken uit. Helaas heeft dit geen verschil gemaakt. Ons huis is 14 jaar oud. Kan het misschien lucht van buiten zijn dat via de buizen naar binnen waait, wat het geluid veroorzaakt. Het is heel lastig slapen met die vervelende toon. Enig idee wat de oorzaak kan zijn en hoe we dit zouden kunnen oplossen. Alvast bedankt. MvG C. Ellis Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste C. Ellis,
Uw eigen ventilatiesysteem is het niet, want die is uitgeschakeld nu. Wellicht beter om die weer aan te zetten, zodat de ventilatie weer op orde komt. U heeft het over een zolder, dus ik neem aan dat u in een rijtjeswoning woont. En niet in een flat met boven- en beneden-buren (waar dan eventueel het geluid vandaan had kunnen komen). Lucht van buiten die al 5 weken continu zo hard blaast dat het dit geluid geeft lijkt me ook niet erg waarschijnlijk. U heeft zelf waarschijnlijk al nagedacht wat er 5 weken geleden nog meer veranderd zou kunnen zijn in huis dat de oorzaak kan zijn. Als het een huurhuis is zou ik de verhuurder inschakelen, als het een koophuis is wellicht contact opnemen met een ter zake deskundige aannemer of installatiebureau. Ik ben nu eigenlijk ook wel nieuwsgierig wat het kan zijn, het zou leuk zijn als u dat nog een keer hier meldt. Succes met uw zoektocht, waarbij ik u helaas niet meer behulpzaam kon zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

M. de Graaf, 21-07-2019
Ik woon in een appartementencomplex van 4 woonlagen en heb sinds een paar maanden last van een brommend geluid van ‘s morgens vroeg begint en dan een resoneren geluid veroorzaakt over de hele dag in mijn hele huis, ik ervaar soms ook trillingen er is gezocht naar van alles maar nu denk ik zelf dat het toch het ventilatiesysteem is en volgens mij zit er ook een motor op het dak
Ik heb al maanden een onbehaaglijk gevoel en krijg soms een druk op mijn oren er is gekeken naar het ventilatiesysteem maar alleen de lucht afzuiging is gemeten en dat was goed werd gezegd. Het geluid wat ik hoor wordt niet door door iedereen waar genomen maar door sommige mensen wel. Ik raak hier zeer gefrustreerd van en ga aan mezelf twijfelen. Is het mogelijk dat het aan het systeem ligt? Reactie infoteur, 23-07-2019
Beste M. de Graaf,
Wat is er de afgelopen maanden veranderd in uw flatgebouw? En wat gebeurt er op het tijdstip dat 's morgens de overlast begint? Om met het 1e te beginnen, wat zou er veranderd kunnen zijn dat voor (meer) geluidsoverlast en trillingen zorgt: een nieuwe ventilatiemotor op het dak, het systeem is anders afgesteld waardoor meer lawaai geproduceerd wordt, als er individuele afzuigmotoren per appartement zijn: heeft iemand een andere gemonteerd of wordt deze vaker op een hogere stand gebruikt? Heeft iemand soms per ongeluk een gemotoriseerde afzuigkap op het ventilatiekanaal aangesloten?
Het 2e, het tijdstip waarop dagelijks de overlast begint: is dat soms het moment waarop het systeem op het dak naar een hogere (dagstand) schakelt? En is dat hoger dan voorheen?
Is er soms een bewoner die dan opstaat en zijn (individuele) afzuigmotor hoger zet?
Ik hoop dat u snel ontdekt wat de overlast veroorzaakt en dat het probleem snel opgelost is!
Met vriendelijke groeten, Marcel

Isabell, 04-02-2019
De kinderen klagen al langer van 'gepiep' dat van het plafond komt… Toevallig gisteren hoorde ik het ook. Erg vreemd, lijkt vanuit de hoek van de kamer te komen waar helemaal niks is. Ik heb van buitenaf de woning bekeken en het lijkt alsof het 'pijpje' van ons ventilatissysteem op die plaats zit als waar ik het gepiep lokaliseer, we hebben een plat dak met daaronder de slaapkamers. (lopen die buizen onzichtbaar door het plafond?). Vraag: kan dat pijpje een ritmisch gepiep geven dat er soms wel en soms niet is, zit daar iets in dat kan schuren? En zoja, wat doen we eraan?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 06-02-2019
Hallo Isabell,
De precieze constructie bij jullie ken ik natuurlijk niet, maar het is heel goed mogelijk dat de buizen in het plafond verwerkt zijn en dus voor jullie niet zichtbaar. Waar kan het geluid door veroorzaakt worden? Allereerst is het natuurlijk zo dat je het in huis waarschijnlijk beter hoort op stille momenten (geen TV aan, 's nachts, etc). Verder kan de wind-snelheid en -richting invloed hebben dat het afvoerpijpje op een bepaalde manier aangeblazen wordt. Ook kan het verschil maken of je zelf het systeem op een hogere stand hebt gezet. Misschien is er wel iets met het afvoerpijpje aan de hand of zit er iets in de buis vlakbij het pijpje wat aangeblazen wordt. Een gespecialiseerde firma (installatiebedrijf) kan mogelijk uitsluitsel geven en ook vertellen of het probleem op te lossen is.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Jan, 18-05-2018
Hallo Marcel

Ik vraag me af of mijn mechanisch ventilatiekanaal boven de kookplaat goed functioneert. Ik heb namelijk last van vetdruppels welke blijven hangen in het ventilatiekanaal nadat het was gereinigd. De afzuiging schijnt bij meting de toegestane max te hebben. Ik woon in een appartementencomplex met drie woonlagen boven me.

Groet Jan Reactie infoteur, 21-05-2018
Hallo Jan,
Je zou eens bij de mede-bewoners kunnen informeren of zij ook hetzelfde probleem hebben. Ik krijg uit het verhaal de indruk dat de vetdruppels er gekomen zijn nadat er gereinigd is. Het lijkt mij dan het beste om contact op te nemen met de firma die dit gedaan heeft.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Pieter de Jong, 25-04-2017
Beste infoteur,

In antwoord op uw reactie van 14-04-2017.

Ik heb contact opgenomen met de verhuurder, maar die liet weten: “Jaarlijks worden de filters van de WTW vervangen in opdracht van ons (de verhuurder). De kanalen reinigen is geen verplichting van de verhuurder, maar iets wat de huurder zelf moet doen."

Ik heb hierop geantwoord dat “Onderhoud en reparatie van ventilatie en ontluchtingsroosters – voor kosten van de huurder zijn” en dat “Onderhoud van de mechanische ventilatie-inrichtingen en reparatie van de ventilatiekanalen – voor kosten van de verhuurder zijn”.

De verhuurder beantwoordt echter mijn mail niet meer: weigert er verder op in te gaan.

Hoe nu? Reactie infoteur, 26-04-2017
Hallo Pieter,
Voor deze kwestie zou ik me eens oriënteren op de website van de woonbond en eventueel dit probleem aan hen voorleggen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Pieter, 13-04-2017
Onze WTW installatie draait nu zo'n zes jaar en de ventilatiekanalen moeten nu gereinigd worden. Zijn de kosten van het laten reinigen van de ventilatiekanalen voor de verhuurder of voor de huurder? Reactie infoteur, 14-04-2017
Hallo Pieter,
Naar mijn overtuiging is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud aan het WTW-systeem. Neem daarom ook contact op met de verhuurder hiervoor.
Het lijkt me niet handig om zonder overleg zelf het onderhoud te laten doen en dan de rekening in te dienen bij de verhuurder. Want misschien heeft de verhuurder wel een ander plan, wil hij het samen laten doen met een aantal andere huizen of heeft hij contracten hiervoor met bepaalde firma's.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Sebastiaan, 26-11-2016
Beste Infoteur,

In antwoord op uw reactie:

Manier 1) we kunnen maar op 1 manier lucht in de woning krijgen van buitenaf via roosters ramen of balkondeur echter is dit direct met de buitenzijde van de rokende buurman verbonden. De woning achter zitten geen ramen daar is de hal. Alles afsluiten hebben we al gedaan maar krijgen dus nooit frisse lucht binnen.

Manier 2) het hoofdkanaal wordt niet motorisch afgezogen van het dak en is sinds 1996 nooit schoongemaakt en vereniging eigenaren vindt dit niet noodzakelijk omdat wij de enige buren zijn die hierover klagen. De buren beneden hebben een afzuigsysteem op de kanaal van de ventilatiebox gezet en is waarschijnlijk krachtiger ze hebben ook een terugslagklep dubbel en de buren boven idem dito vermoed ik (als we aanbellen doen ze niet open…). Hetgeen betekent zij door een onder en bovendruk alle luchten en de sigarettenlucht terugblazen via onze kanalen. Kortom we zijn ten einde raad en leven elke dag in een rookcabine. Reactie infoteur, 28-11-2016
Hallo Sebastiaan,
Ten aanzien van manier 1 - rooklucht van buitenaf via ramen/roosters/deuren - het is erg jammer dat jullie geen andere plek hebben om frisse lucht binnen te laten. Clean Air Nederland heeft wel ideeën over dit soort overlast en wil hier ook werk van maken. Zoek op hun website maar eens op "Rookverbod op balkon". Misschien kunnen zij jullie situatie wel als voorbeeld-case gebruiken, ik zou in ieder geval contact zoeken met hen.
Ten aanzien van manier 2 - rooklucht via ventilatiekanalen de woning ingeblazen - het is gekkenwerk als er een soort wapenwedloop komt tussen bewoners wie de sterkste afzuigmotor heeft. Ik blijf van mening dat rooklucht die op deze manier de woning ingeblazen wordt uit den boze is. Ik zou echt een deskundige installateur inschakelen om dit probleem opgelost te krijgen. Bel gewoon diverse installatiebureau's op, leg het probleem kort uit en vraag of zij hier ervaring mee hebben.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Sebastiaan, 28-10-2016
We hebben onlangs een appartement gekocht en nu blijkt dat de buurman van de begane grond de gehele dag door rookt en zijn hoofdkanaal is aangesloten op die van ons (we zitten op 2e verdieping). De sterke sigarettenlucht komt zowel van buiten als we de ramen open zetten of balkondeur alsmede via de ventilatie doppen in het toilet en berging en keuken enfin de gehele woning. Niks helpt en de buurman stopt niet met roken en vereniging eigenaren kan de man niks verbieden en sluit het dossier. We moeten nu noodgedwongen verkopen maar tot de tijd wij kosten koper hebben gespaard en de woning niet verkocht is wil ik graag advies hoe we die penetrante sigarettenlucht uit onze woning krijgen. Hoogste stand ventilatie box of compleet uitzetten niks helpt. Reactie infoteur, 03-11-2016
Hallo Sebastiaan,
Sigarettenlucht (of welke stank dan ook, bijvoorbeeld kookluchtjes) kan in principe op 3 manieren bij jullie binnenkomen: 1) van buiten via openstaande ramen, deuren en ventilatieroosters, 2) (direct) via het ventilatiesysteem zelf en 3) via allerlei kieren en gaten door vloeren/plafonds (waar buizen en leidingen van laag naar hoog lopen) en via de voor/achtergevel (via spouwmuren).
Beginnend met de eerste manier, van buitenaf: dit valt alleen tegen te houden door de boel dicht te houden aan de kant waar de rooklucht uit het huis van de benedenbuurman komt. Want inderdaad is het nu (nog) niet mogelijk iemand te verbieden om te roken in zijn eigen huis, in zijn eigen tuin of op zijn eigen balkon. Wellicht is het voor jullie mogelijk om ramen/ventilatieroosters op een andere plek in huis open te zetten waar de rooklucht niet binnenkomt (bijvoorbeeld aan de galerijkant of in de slaapkamer(s)).

De tweede manier, direct via het ventilatiesysteem: dit zou niet moeten kunnen. Het is niet de bedoeling dat er lucht van de buren op deze manier binnengeblazen wordt. Als je een gewoon afzuigsysteem hebt dienen de ventilatieventielen/doppen dus alleen lucht af te zuigen, de schone lucht komt dan binnen via ramen of ventilatieroosters. Bij een WTW(WarmeTerugWin)-systeem zijn er naast afzuigventielen ook ventielen waar (schone) lucht ingeblazen wordt, die bijvoorbeeld wordt aangezogen vanuit een pijp op het dak. Denk je dat er echt rooklucht van de buren rechstreeks uit het ventilatiesysteem komt, dan zou ik overwegen een deskundige (installateur die verstand heeft van ventilatiesystemen) in te schakelen.
De derde manier, lucht via kieren en gaten aanzuigen bij de buren: dit is heel moeilijk honderd procent tegen te gaan, maar is wel te verminderen door die kieren zoveel mogelijk dicht te maken en te zorgen dat de lucht zoveel mogelijk van buiten aangezogen wordt, door ventilatieroosters open te zetten of ramen op een kiertje. En dan dus zoals al genoemd bij het eerste punt bij voorkeur daar waar in de buitenlucht niet de rook van de buurman te ruiken is.
Lees ook eens de reacties nr. #14, #17, #22 en #26 waar ik in mijn antwoorden op soortgelijke zaken wat nader inga en bijvoorbeeld ook waarschuw voor het onjuiste gebruik van een gemotoriseerde afzuigkap die aangesloten is op een afzuigventiel (wat geforceerd lucht naar andere bewoners kan blazen).
Verder is het misschien een idee om eens contact te leggen met Clean Air Nederland, wie weet hebben zij nog wel tips voor je.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Machiel, 10-09-2016
Hallo,
We hebben een nieuw huis. Bij douchen blijft de badkamer lang vochtig, ondanks dat de ventilatie op 3 staat. Ik heb de airfan onderzocht. Ik merk op dat er nauwelijks trek is bij de ventilatiegaten. Terwijl, als ik de buis van het afvoer kanaal eraf haal, er een flinke ventilatie is. Ik heb toen de aanvoerbuis opengedraaid, ondanks de flinke afvoer is er geen trek. Merkwaardig? Heeft u enig idee wat ik eraan moet doen?
mvg
Machiel Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Machiel,
Bij een nieuw huis hoort altijd garantie. Vaak is er ook nog een tweede oplevering, waarvoor je klachten kunt aanmelden. Neem dus contact op met de bouwer van de woning. Als het een huurwoning is, dan is er meestal ook een tweede oplevering en sowieso is het dan aan te raden de verhuurder op de hoogte te stellen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marie -Jose, 05-08-2016
Mijn dochter heeft afgelopen week een appartement gekocht. Nu bleek bij de oplevering dat de mechanische ventilatie niet goed functioneert. Het geeft een heel hard geluid. Dit heeft ze kenbaar gemaakt bij de makelaar d.m.v. een mail die ondertekend is. De koop is doorgegaan bij de notaris. Nu wil de verkoper niet instaan voor de gebreken en zegt dat ze dit zelf moet betalen. Nu heeft ze een offerte van 450 euro excl BTW voor een nieuwe motor te plaatsen. Hoe moet ze dit oplossen? Kan iemand mij hier iets over zeggen. Reactie infoteur, 07-08-2016
Hallo Marie-Jose,
Het beste lijkt het me als je dochter hierover (juridisch) advies inwint. Bijvoorbeeld bij de Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond of bij een Rechtsbijstandverzekering.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marlayne R., 09-07-2016
Hallo, ik herken het probleem van Bouk (15-11-2015). In mijn appartement heb ik sinds 1,5 maand een hoogstirritante bromtoon, een laag frequentie geluid die helaas niet iedereen hoort maar mij uit mijn slaap houdt, vreselijk! Het gebouw staat er sinds 1999 en er is nog nooit onderhoud gepleegd aan de mechanische afzuiging. Nu heb ik met druk (rechtsbijstandverzekering) mijn verhuurder gedwongen te komen kijken maar zij hoort niets en neemt het absoluut niet serieus, ik weet dus ondertussen dat deze lage bromtoon niet voor iedereen hoorbaar is, maar voor mij helaas wel en vraag me af wat nu te doen? Ik lees over geluiddempende maatregelen of versleten rubbers? Wat kan ik nog doen nu om dit te bewijzen en vn om dit op te lossen? Reactie infoteur, 10-07-2016
Hallo Marlayne,
Met een onwillige verhuurder is het kwaad kersen eten, daar ben je inmiddels al achter. Bizar dat er al juridische druk nodig is om een verhuurder naar een probleem te laten kijken. Maak vooral aantekeningen (soort logboek) van wat er tot nu toe al gebeurd is, en hou dat ook de komende tijd bij. Zo'n logboek kan altijd helpen als je de huurcommissie inschakelt, of (via de rechtsbijstandverzekering) de rechter.
Je zegt dat het probleem er sinds 1,5 maand is. Probeer te ontdekken wat er toen veranderd is. Is er onderhoud gepleegd (zoals in het geval van Bouk waar je naar verwijst)? Heeft een boven- of beneden-buur een gemotoriseerde afzuigkap aangesloten op het afvoersysteem, of heeft een van hen tegenwoordig het afzuigsysteem permanent in een hogere stand draaien vanwege een vocht- of stank-probleem? Praat met buren en vraag of zij het ook horen en of zij soms weten wat er 1,5 maand geleden gebeurd is.
Kom je er niet achter waarom je nu deze overlast hebt, dan kun je natuurlijk een deskundige (installateur) inhuren om te komen kijken/luisteren en vragen of deze een idee heeft wat er aan de hand kan zijn. Dit gaat natuurlijk wel geld kosten.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Leon, 21-03-2016
Goedemorgen,

ik woon in een appartement dat opgeleverd is in december 2010. Er is een centrale afzuiging per woning opgeleverd en ik krijg het idee dat het afzuigsysteem een continue "trek" in huis veroorzaakt. Ook lijkt het alsof er iets in de afstelling niet goed is, daar vocht in de badkamer vrij lang aanhoudt. Er is nog een bijkomstig probleem, van de drie standen lijkt alleen de hoogste stand te werken. Moet ik dit in het afzuigsysteem of in de schakelaar zoeken?
Met vriendelijke groet, Leon Reactie infoteur, 22-03-2016
Hallo Leon,
Op zich klopt het wel dat er in zekere zin een soort permanente trek in huis is, het afzuigsysteem zuigt immers continu lucht af door de afzuigventielen/roosters: er is dus gewoon altijd een bepaalde luchtstroom.
Een ander verhaal is of dat zo duidelijk voelbaar moet zijn dat je er last van hebt. Het antwoord daarop is nee, zeker niet in de laagste stand (meestal 1). Maar misschien heb jij 'm wel continu in de hoogste stand (omdat ie alleen dan lijkt te werken) en dan zul je het veel eerder gaan merken.
Of het afzuigsysteem in de laagste 2 standen helemaal niets doet kun je op diverse manieren checken: allereerst kun je met je hand vlakbij een afzuigventiel gaan en voelen en ook kijken of een klein stofje of papiersnippertje opgezogen wordt. Daarnaast kun je ook luisteren naar het geluid dat de afzuigmotor maakt: ook in de laagste 2 standen moet dat te horen zijn ten opzichte van compleet de stekker van het systeem eruit trekken (dan stopt de afzuiging zeker, dit moet je overigens alleen even doen om het verschil te horen, daarna meteen weer inpluggen die stekker).
Als het afzuigsysteem in de laagste 2 standen echt niets doet, dan is er mogelijk iets mis met de aansluiting van de schakelaar op de bedrading naar de afzuigmotor. Dit moet dan door een deskundige bekeken worden. De laagste 2 standen moeten het wel doen, want de meeste tijd zul je die gebruiken. De hoogste stand is alleen voor douchen en koken.
Wat betreft het vocht in de badkamer: als je tijdens het douchen de afzuiging in de hoogste stand zet en ook na het douchen nog even daarop laat staan, moet de badkamer vrij snel droog worden. Zeker als je met een raamzeem-trekkertje even de muren en vloer droogveegt naar het putje toe en ook de deur even open laat staan na het douchen.
Is dat niet zo, dan is er mogelijk iets mis met de afstelling van de afzuigventielen: de afstelling van alle afzuigventielen in huis moet op elkaar afgestemd zijn. Zo is ie in een WC en een berg/was-hok meestal het minst geopend, in een badkamer iets verder open en in de keuken het meest geopend. Maar dit moet je nooit zelf gaan aanpassen, een deskundige kan dit doen en eventueel ook nameten of het juist is afgesteld.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Mark, 08-02-2016
Goedendag, is er nog een adviesplek voor de afzuigventielen te plaatsen m.b.t. afstand van de muren. Bijvoorbeeld zo dicht mogelijk in een hoek of ze er 30cm uit de hoek laten?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 09-02-2016
Hallo Mark,
In de keuken worden de afzuigventielen meestal recht (en dan in het midden) boven de plek van het kookapparaat geplaatst, logisch gezien de warme en vochtige lucht die daar heel plaatselijk ontstaat en afgezogen moet worden. Vaak zijn het overigens twee afzuigventielen in de keuken, eentje zit dan vrij dicht tegen de muur erachter (op 10/15 cm), de andere zit dan boven de voorste pitten van het kooktoestel.
In andere ruimten (toilet, badkamer) maakt de plaats niet zo heel veel uit, het gaat er maar om dat er een x aantal m3 lucht per uur afgezogen wordt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Esmee, 03-02-2016
Ons systeem piept sinds vandaag. Het gepiep komt bij de motor vandaan. We hebben geen schakelaar meer om het systeem harder en zachter te zetten dus we hebben de stekker er maar uit getrokken. Weet u wat de reden kan zijn van dit gepiep? Reactie infoteur, 05-02-2016
Hallo Esmee,
Het ligt duidelijk aan jullie afzuigmotor, want anders had het eruit trekken van de stekker niet geholpen. Er moet een deskundige komen kijken wat er met de motor aan de hand is. Deze kan dan de motor repareren of eventueel vervangen.
Misschien kunnen jullie dan ook meteen weer een schakelaar laten plaatsen om het systeem te bedienen (verschillende standen).
Als het een huurhuis is, moet je natuurlijk de verhuurder/woningbouw inschakelen hiervoor, bij een koopwoning zoek je zelf een installateur die hier verstand van heeft.
Een paar dagen zonder afzuigsysteem is niet meteen een ramp, als je maar wat ramen of ventilatieroosters openzet. Maar voor de langere termijn moet je echt weer een goed functionerende afzuigmotor hebben, anders krijg je een onprettig binnenklimaat (bedompt, vochtig).
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marino, 29-01-2016
Bij ons in het woonblok zorgt ook een centraal afzuigsysteem voor de nodige ventilatie van badkamer, toilet en keuken. Functioneert prima in badkamer en toilet. In de keuken (een ander afvoercircuit) werd daarom een afzuigkap zonder motor geïnstalleerd. Evenwel, geeft dit een permanent en irritant gezoef en geruis. Op advies van de keukenman werd recent een elektrische klep tussengeplaatst. Gevolg is nu een getril wanneer de klep dicht staat. Wat kan hier de reden zijn? De ventilatie staat te hard ingesteld?Voor de plaatsing werd zo'n 'flexibele' afvoerbuis gebruikt om de verbinding te maken tussen centrale afvoerbuis, luchtklep en afzuigkap. Geeft dit de resonantie? Hoe krijg je zo'n afvoerkap afgesloten zonder vervelende geluiden wanneer je niet kookt?
Alvast dank voor het advies! Reactie infoteur, 03-02-2016
Hallo Marino,
Een electrische klep wordt heel vaak gebruikt om inderdaad het ruisende en zoevende geluid tegen te gaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er andere irritante geluiden ontstaan. De installateur die dit geplaatst heeft is de aangewezen persoon om dit probleem op te lossen. Neem dus contact op met de keukenman om hem het te laten horen, zodat hij de resonanties kan verhelpen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Julia, 11-01-2016
Ook wij wonen in een appartement, naar volle tevredenheid. Tot voor kort nooit geen nare geuren maar nu om de zoveel weken een nare terpentinelucht. We hebben een centraal afvoersysteem in het toilet van onze flat (1973). De lucht komt niet uit de wc-pot. Hebben jullie enig idee wat dat kan zijn? We hebben tijdelijk een huurder boven ons gekregen en eigenlijk sinds die tijd, hebben we die geur. Een paar dagen verflucht daarna een vieze lucht. We hebben al eens aan een wietplantage gedacht. Maar daar valt de terpentinelucht niet mee te rijmen. Heeft iemand een idee wat dat kan zijn?

Alvast dank en groet Reactie infoteur, 14-01-2016
Hallo Julia,
De lucht komt niet uit de WC-pot, een andere mogelijkheid voor verspreiding van de lucht via de riool-afvoer zou nog een fonteintje(wastafel) kunnen zijn. Als daar de stank uitkomt zou je regelmatig wat water erdoor kunnen laten lopen, zodat de zwanenhals eronder gevuld wordt met water en blijft functioneren als stankafsluiter.
Met centraal afvoersysteem bedoel je denk ik een centraal afzuig(ventilatie)systeem. Er zit dan op het toilet een afzuigventiel in het plafond en waarschijnlijk ook in de keuken en de badkamer. Als de vieze (verf)lucht via het afzuigsysteem verspreid wordt, is deze mogelijk ook in de keuken en de badkamer te ruiken.
Een andere mogelijkheid is dat de lucht verspreid wordt via kieren of gaten, bijvoorbeeld bij buizen die door vloer en plafond omhoog lopen van het ene appartement naar het andere. Door het afzuigsysteem wordt dan lucht aangezogen uit het appartement boven of onder jullie. Je zou de betreffende kieren en gaten in dat geval zo goed mogelijk dicht kunnen maken, en ventilatieroosters open zetten (of een raam op een kiertje) zodat frisse lucht van buiten aangezogen wordt in plaats van vieze lucht van boven (of onder-)buren.
Aan te raden is ook om hierover contact op te nemen met de verhuurder. Spreek bijvoorbeeld af dat je hen belt zodra er weer verflucht te ruiken is, zodat ze dan kunnen langskomen en poolshoogte kunnen nemen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Eric, 05-01-2016
Mijn moeder woont sinds anderhalf jaar in een appartement met individuele centrale afzuiging.
De afzuigunit bevindt zich in de berging bij de CV ketel en heeft een afvoerkanaal naar boven. In de keuken bevinden zich twee afzuigpunten, een direct boven de plek voor het fornuis en een iets verder de keuken in. Onderlinge afstand is zo'n 50 cm.
Is het technisch mogelijk om een afzuigkap met motor hierop aan te sluiten? Heeft dit mogelijk negatieve invloed op de werking van de andere afzuigpunten (keuken, badkamer etc)?
Ik ben bij de buren geweest die zo'n afzuigkap hebben geïnstalleerd en als de afzuigkap op maximale afzuigcapaciteit staat dan wordt via het tweede afzuigpunt in de keuken nog steeds lucht aangezogen. Het is dus niet zo dat de afzuigkap dan lucht terugblaast via dat afzuigpunt.
Alvast bedankt voor uw mening. Reactie infoteur, 06-01-2016
Hallo Eric,
Het is heel nadrukkelijk niet de bedoeling om een afzuigkap met motor aan te sluiten op een afzuigsysteem. Hiervoor zijn motorloze afzuigkappen te koop.
Een afzuigkap met motor aansluiten op een afzuigpunt van een ventilatiesysteem kan leiden tot stankoverlast elders in huis, of bij de (boven- of beneden-)buren en ook is er kans op onnodige geluidsoverlast (ook bij buren).
De buren van uw moeder zijn verkeerd geadviseerd (of hebben zelf een verkeerde keuze gemaakt).
Met vriendelijke groeten, Marcel.

C., 10-12-2015
Ik woon in een appartementengebouw (2000) met een centrale afzuigingunit van Itho. Sinds enige maanden heb ik op wisselende momenten van de dag geluidsoverlast van de afzuiging. Mijn afzuiging staat dan uit (stand 1) en dan klinkt het alsof deze op stand 2 staat, de unit maakt dan ook extra geluid en uit alle afzuigingpunten in badkamer, toilet en keuken komt een sterk afzuigend geluid. Als de stekker van de unit uit het stopcontact wordt gehaald gaat dit geluid onverminderd door. Het geluid lijkt echt aan en uit gezet te worden. Soms kort, soms een hele middag of avond. In het bovengelegen appartement schijnt geen afzuigkap met motor aanwezig te zijn. Heeft u een idee wat hiervan de oorzaak kan zijn? Reactie infoteur, 11-12-2015
Beste C,
U heeft het over een centrale afzuigunit, maar uit uw verhaal maak ik op dat er een afzuigunit per appartement is. Waarschijnlijk komen de afzuigsystemen van alle boven elkaar gelegen appartementen uit op hetzelfde collectieve (gemeenschappelijke) verticale afzuigkanaal (dat uitkomt op het dak).
Een afzuigkap met motor bij een van de beneden- of boven-buren kan geluidsoverlast geven, soms ruik je dan ook luchtjes van hen omdat die afvoer met meer kracht gepaard gaat.
Als er geen gemotoriseerde afzuigkap is geinstalleerd bij een van uw buren, kan de geluidsoverlast ook komen doordat 1 van de (beneden- of boven-) buren hun afzuigsysteem in een hogere stand hebben staan. Omdat het verticale afzuigkanaal dus gemeenschappelijk is, zijn alle ventilatiebuizen/kanalen en afzuigmotoren eigenlijk met elkaar verbonden en is er onvermijdelijk sprake van overdracht van geluid. En dat is duidelijker merkbaar als beneden- of boven-buren hun systeem in een hogere stand zetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een van hen sinds een paar maanden hun systeem vaker (of op andere tijden) op een hogere stand zetten, waardoor het u meer opvalt of ergert.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Bouk, 28-11-2015
Sinds enkele maanden zijn alle afzuiginstallaties bij ons in het blok schoongemaakt. Plotseling hoor ik nu constant een lage bromtoon. Lage frequentie geluiden die vreselijk zijn om continu te moeten horen. De brom is overal bij mij in het huis te horen en weerkaatst en galmt door tot in mijn slaapkamer. Ik woon op de tweede en derde verdieping. Een maissonette woning / laagbouw, dus ik zit op de hoogste verdieping. Het plafond van mijn slaapkamer is het dak van het complex. Nu vermoed ik dat de motoren in de ventilatie op het dak de lage bromtonen produceren NA het schoonmaken. Het blijkt dat meerdere mensen in mijn straat en blok de bromtonen horen. Het zijn dus motoren van de zwarte afzuigpalen die op het dak staan. Ik woon hier al vanaf 1991 en dit heb ik nog nooit gehoord. Ik wordt er gek van… Het probleem is echter dat ik vrees dat de woningbouw en de reparateur van de ventilatietechniek er niets aan zullen doen, omdat er geen richtlijnen en wetten bestaan m.b.t. lage frequentie geluiden en bromtonen… Sommige hebben er last van en andere mensen horen het niet. Als een ventilator voldoet aan de "zogenaamde" CE goedgekeurde eisen, dan kan je niets inbrengen. En aangezien vervanging met een stillere motor weer geld kost… zullen ze het waarschijnlijk van tafel vegen met argumenten dat het allemaal prima in orde is en voldoet en nu eenmaal zo hoort… Ik kan er niet mee leven zo. Ik wordt gek van de lage brom geluiden die ZELFS door de oordoppen heen resoneren door mijn hoofd. Hoge frequenties kan je nog afdempen, maar lage frequenties gaan dwars door die oordoppen heen. Vannacht heb ik maar twee uur geslapen. Bestaat er een procedure of tactiek om dit met meer zekerheid in de eerste ronde te kunnen oplossen? Ik kan het momenteel niet aan om vanwege een afzuiginstallatie in ellendige lange procedures verwikkeld te zitten1 Het moet gewoon in een keer opgelost worden, maar ben erg bang dat ik niet gehoord zal worden… zelfs als ik meerdere bewoners vraag samen met mij sterk te staan. Vriendelijke groet, Bouk Reactie infoteur, 28-11-2015
Hallo Bouk,
Wat vervelend dat je nu last hebt van deze bromtoon. Ik snap dat je dit zo snel mogelijk opgelost wil hebben, maar daarvoor zul je wel zelf actie moeten ondernemen. Je geeft aan dat je bang bent dat de woningbouw en de reparateur er niets aan zullen doen, maar dit weet je natuurlijk niet zeker. Ik zou gewoon contact opnemen met de woningbouw en het probleem voorleggen; zeg er dan ook bij dat er meerdere mensen zijn die na de schoonmaakwerkzaamheden dezelfde overlast hebben. Als de woningbouw niets wil doen, kun je natuurlijk een handtekeningenactie opzetten en een gezamenlijke brief naar de woningbouw sturen. Helpt ook dat niet, dan zul je deskundigen moeten inschakelen die vaststellen wat het probleem is. Mogelijk kun je dan ook de huurcommissie (www.huurcommissie.nl) inschakelen of anders je rechtsbijstandverzekering (als je die hebt).
Maar ik zou gewoon beginnen met het bellen van de woningbouw, wie weet valt het mee en komen ze met een snelle oplossing.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

F. Klein, 15-10-2015
Woon hier dik twee jaar in een flat 16 hoog, heb haast elke dag wel vieze lucht uit het ventilatie kanaal wat uitkomt in de berging en ook in de gang heb talloze keren de verhuurder benaderd maar die zeggen dat ik de enige in de flat ben. Nu op mijn verdieping waar alleen ouderen wonen zeggen ze me dat het geen zin heeft om te klagen er wordt toch niets aan gedaan. Zit nu ook weer met handdoeken onder mijn deuren, te gek toch. Zelfs de huurcommissie heeft mij in het gelijk gesteld, maar de verhuurder gaat nu een proces aan, moet nu nog negen weken afwachten dus ik zit tot dec hier in een ongezond huis.
Heb C.O.P.D nu, daar zit de verhuurder niet mee weet ook dat ik dat heb. Wat vindt u er nu van? Vrg F.K Reactie infoteur, 15-10-2015
Hallo F. Klein,
Wat vervelend dat u in deze situatie zit. Het argument dat u de enige in de flat bent die klaagt, vind ik echt een enorm kul-argument. Misschien is er wel alleen in uw flat een probleem. Of hebben anderen wel een probleem, maar klagen zij niet. Dat laatste zou me ook niets verbazen, gezien het verhaal van uw buren dat klagen geen zin heeft.
Naar dat het nog 9 weken duurt voordat u weet of de verhuurder gedwongen wordt het probleem op te lossen.
Het voordeel van een huurwoning is wel dat u makkelijk de huur kunt opzeggen en verhuizen.
Waarheen is dan natuurlijk de vraag, want er zijn vaak wachtlijsten voor huurwoningen. Wellicht dat u dan, vanwege uw COPD, via uw huisarts en de gemeente een urgentieverklaring kunt krijgen om voorrang te krijgen bij het zoeken naar een nieuw huis.
Hopelijk komt er snel een oplossing voor u, sterkte!
Met vriendelijke groeten, Marcel.

A. V., 11-08-2015
Sinds 2 maanden wonen wij in onze nieuwbouwwoning. Er is een ventilatiesysteem D aanwezig. Gisteren merkte ik een soort rare rooklucht op. Ik ben gaan kijken naar het systeem maar alles leek naar behoren te werken. Het duurde toch wel bijna 2 uur vooraleer de lucht wat frisser was.
Moeten wij ons hierover zorgen maken? Wat kan het probleem zijn? Reactie infoteur, 12-08-2015
Hallo A.V.,
Ventilatiesysteem D betekent een WarmteTerugWin(WTW)-systeem oftewel balansventilatie.
Er wordt dan niet alleen lucht afgezogen, maar ook verse lucht naar binnen geblazen.
Bij de gewone afzuigsystemen (Ventilatiesysteem C) komt de verse lucht dan "automatisch" binnengezogen via open ramen en ventilatieroosters boven de ramen.
Bij jullie wordt de verse lucht ergens aangezogen van buiten en dan naar binnen geblazen via het ventilatiesysteem. Het lijkt me handig om na te gaan waar bij jullie de lucht aangezogen wordt door het systeem, zodat je bij rooklucht kunt gaan kijken of er op die betreffende plek buiten een rooklucht heerst. Een voorbeeld: sommige ventilatiesystemen zuigen hun frisse lucht op het dak aan, vlak bij het openhaard-kanaal van de buren… het moge duidelijk zijn wat daarvan het gevolg kan zijn.
Als de rare rooklucht weer optreedt is het zaak om te kijken of er buiten op straat (en dan in het bijzonder bij het aanzuigpunt van de verse lucht) eenzelfde lucht heerst (bijvoorbeeld BBQ bij de buren?). Zoniet, dan is er toch iets mis met het ventilatiesysteem en moet uiteraard de aannemer die het huis opgeleverd heeft geraadpleegd worden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Jo, 07-08-2015
Wij hebben een nieuwbouwappartement met badkamer en de toegangsdeur tot de badkamer is zo goed sluitend dat we bang zijn dat het fazuigsysteem de badkamer vacuum zou kunnen zuigen. Kan dat?
mvg JH Reactie infoteur, 08-08-2015
Hallo Jo,
Meestal zit er nog wel een kier onder de badkamerdeur, of de deur zit wat verder naar buiten dan de drempel, waardoor er toch lucht aangezogen kan worden.
Je kunt ook uitproberen wat er gebeurt als je het afzuigsysteem op zijn hoogste stand zet en in de badkamer gaat staan met gesloten deur. Voel dan onder de deur of je een luchtstroom voelt.
Ga ook eens bij de buren kijken hoe de situatie bij hen is. En als je twijfelt of het bij jullie wel goed is, kun je natuurlijk ook altijd de aannemer die het gebouwd heeft om advies vragen (of als het een huurwoning is de verhuurder).
Met vriendelijke groeten,
Marcel.

Tess, 16-04-2015
Ik woon in een appartementencomplex van 3 hoog. Nu hebben ze bij de VVE bedacht om de ventilatie wegens energiekosten en geluidsoverlast uit te zetten tussen 00:00uur en 06:00uur. Mag dit zomaar?
Ik woon er nu 5 jaar en merk ook op dat de ventilatiesysteem volgens mij nog nooit schoongemaakt is. Mijn bovenbuurman(2hoog) hoorde ik erover dat als het systeem uitgezet wordt hij allemaal viezigheid in zijn badkamer krijgt. zwarte stofdeeltjes. Is het schoonmaken niet gewoon verplicht?
In mijn badkamer heb ik geen raam en ben afhankelijk van de ventilatiesysteem. Er wordt bij ons vaak gedoucht voor 6uur en dan staat het ventilatiesysteem uit. Is dit misschien de reden dat ik schimmel in mijn huis heb? Reactie infoteur, 17-04-2015
Hallo Tess,
Of het wettelijk gezien toegestaan is om een ventilatiesysteem (helemaal) uit te zetten weet ik niet. Het is echter wel hoogst ongebruikelijk omdat je dan het risico loopt op terugslag uit het buizenstelsel, zoals je bovenbuurman al merkt met de zwarte stofdeeltjes. Zolang het systeem aan staat wordt er lucht afgezogen en krijg je geen stof uit de ventilatiebuizen in huis. Schoonmaken van het systeem en de ventilatiekanalen is uiteraard zeer aan te raden, maar zal terugslag van stof bij uitgeschakeld systeem nooit helemaal tegengaan, zelfs niet meteen na het reinigen. Gewoon omdat er dan stof van hoog naar omlaag in de kanalen kan gaan die niet wordt tegengehouden door het draaiende afzuigsysteem.
Bij (meestal de wat oudere) appartementen met gemeenschappelijke afzuigmotoren wordt er wel vaker 's nachts teruggeschakeld naar een lagere stand, maar helemaal uit heb ik nog nooit gehoord.
Helaas hebben jullie geen individuele afzuigmotoren per appartement, want dan kun je
helemaal zelf bepalen, wanneer je 'm hoger zet (bij koken en douchen) en wanneer lager. Het is echter de vraag of het bij jullie makkelijk om te bouwen is van gemeenschappelijk naar individueel en wat dat dan kost, de leden van de VVE moeten er natuurlijk ook wel geld voor over hebben.
Het lijkt mij aan te raden om in de VVE te bespreken om een deskundig bedrijf in te schakelen om advies in te winnen over in ieder geval de volgende 3 zaken:
1) Kan het gemeenschappelijke systeem 's nachts niet op bijvoorbeeld half vermogen draaien in plaats van helemaal uit?
2) Is het verstandig om het systeem en de ventilatiekanalen nu en vervolgens periodiek om de zoveel jaar te laten reinigen?
3) Is aanleg van individuele afzuigsystemen te realiseren en wat kost dat?
In de tussentijd zou je de hoeveelheid vocht in de badkamer (die inderdaad schimmel in de hand werkt) kunnen beperken door na het douchen de boel droog te vegen met een trekkertje en de badkamerdeur open te laten staan.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

M. D., 24-02-2015
Onze mechanische ventilatie is al minstens 12 jaar niet gereinigd, dus is wel toe aan een reinigingsbeurt denk ik. Nu vraag ik mij af: hoeveel stof komt er tijdens de reiniging in de omgeving terecht? Dochterlief is allergisch voor huisstof, dus vandaar mijn vraag. Reactie infoteur, 25-02-2015
Hallo Miranda,
Hoeveel stof er vrijkomt is sterk afhankelijk van hoe (en hoe netjes) de werkzaamheden uitgevoerd worden. Over het algemeen worden er borstels gebruikt (o.a. om de schoepen van de ventilator/afzuigmotor schoon te borstelen van ietwat vettig stof, maar evt. ook om de kanalen te reinigen), en vaak wordt ook een stofzuiger gebruikt om e.e.a. meteen op te zuigen. Als er echt netjes gewerkt wordt zou de hoeveelheid stof mee kunnen vallen, maar als er ook maar iets "ruiger" gewerkt wordt kan er toch wel wat stof vrijkomen. Ik zou je dochter even niet in huis houden tijdens de werkzaamheden (bijvoorbeeld als ze op school is ofzo), goed kijken of er veel stof vrijkomt en achteraf (voordat je dochter thuiskomt) even stof afnemen en de vloer stofzuigen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Yvie de Vet, 03-02-2015
Vraag:
Wij hebben een ventilatiesysteem waar alleen lucht wordt afgezogen. Het is een oud systeem uit 1980. En naar mijn weten is het nog nooit nagekeken of is er nooit onderhoud aan gepleegd.
Nu hebben we sinds kort een nieuwe bewoner. Op de begane grond en ik zit op de derde.
De buurvrouw op de tweede en wij hebben sinds kort last van de sigarettenrook afkomstig van de nieuwe bewoner op de begane grond.
Deze lucht ruik je duidelijk in de ruimte, berging waar het ventilatiesysteem hangt. En de ruimte ernaast, de wc waar overigens ook een afzuigrooster zit.
En er zit toch een verdieping tussenin. Maar ook mijn beneden buurvrouw heeft last van dezelfde lucht. Wat is jullie advies? Kunnen we dit oplossen?
Mvg Yvie de Vet Reactie infoteur, 05-02-2015
Hallo Yvie,
Als de lucht echt uit de afzuigroosters/ventielen komt (te testen door er vlakbij te ruiken) zou het ventilatiesysteem de oorzaak kunnen zijn. Waarschijnlijk zuigt het systeem dan niet, maar blaast het lucht (kun je testen met kleine snippertjes papier: worden deze aangezogen of weggeblazen). De nieuwe bewoner heeft toch hopelijk niet een gemotoriseerde afzuigkap op een van de afzuigventielen aangesloten? Op die manier zou er namelijk geforceerd lucht naar de andere buren geblazen kunnen worden.
Wat ook wel eens heel goed het probleem zou kunnen zijn is de aanvoer van lucht van andere verdiepingen via kieren rondom buizen of leidingen die van laag naar hoog lopen door de plafonds/vloeren. Dat is alleen op te lossen (of in ieder geval de overlast te verminderen) door zulke kieren dicht te maken en ventilatieroosters open te zetten of ramen op een kiertje. Er wordt dan frisse lucht van buiten aangezogen en niet via de kiertjes de vieze lucht van de buren.
Het lijkt me overigens aan te bevelen dat de ventilatiesystemen in jullie flat eens een keer nagekeken en onderhouden worden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Wiersma, 23-01-2015
Vraag: wij hebben een ventilatiesysteem in alle kamers van ons huis.
Nu slaat hij sinds een paar dagen om de 10 min. uit. Duurt ong. 2 minuten en gaat weer draaien. Zover ik gemerkt heb ik dat alleen in de woonkamer en de slaapkamer boven de woonkamer. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 24-01-2015
Hallo Lianne,
Er zijn heel veel soorten ventilatiesystemen, grofweg in twee groepen in te delen. De eerste groep betreft systemen waar alleen lucht wordt afgezogen, meestal met afzuigventielen in keuken, toilet en badkamer. De verse lucht komt dan van buiten naar binnen via ramen, ventilatieroosters of kieren. De tweede groep zijn de zogenaamde WTW (Warmte Terug Win) systemen, waar niet alleen lucht wordt afgezogen (ook meestal in keuken, wc en badkamer), maar ook verse lucht wordt ingeblazen via roosters of ventielen in het plafond (meestal in huiskamer en slaapkamer of overloop). De verse lucht die van buiten is gehaald wordt dan in het ventilatiesysteem langs de afgezogen lucht van het huis gehaald, zodat er een opwarming van de verse lucht kan plaatsvinden (er wordt dan warmte teruggewonnen). Verse lucht komt dan dus niet binnen via ramen of roosters boven de ramen, in sommige huizen kunnen de ramen niet eens meer open en altijd heb je te maken met filters in het WTW-systeem die regelmatig gereinigd of vervangen moeten worden. Ik heb de indruk dat jullie een WTW-systeem hebben. De aansturing van zo'n systeem kan zijn op basis van een schakelaar die je zelf hoger of lager zet, maar kan ook "automatisch" zijn op basis van de gemeten luchtkwaliteit. Als dan het CO2 gehalte of de luchtvochtigheid te hoog wordt, gaat het systeem (harder) werken. Theoretisch zou dat laatste de verklaring kunnen zijn voor het gedrag van jullie ventilatiesysteem, maar het is dan wel heel apart dat er zo'n vast patroon in zit van 2 minuten uit en 10 minuten draaien. Bovendien was het je dan vast wel eerder opgevallen en had je het niet als iets nieuws ervaren sinds een paar dagen. Zou me dus niets verbazen als er toch iets aan de hand is met het systeem, maar ik kan hiervandaan moeilijk precies beoordelen wat het is. Als je er met de handleiding van het systeem niet achter komt wat het kan zijn, zou ik een deskundige inschakelen. Er zijn genoeg ter zake deskundige firma's die hierbij kunnen helpen. Als het een huurhuis is, kun je natuurlijk informeren bij de woningbouwvereniging of verhuurder.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Mirna, 18-01-2015
Als ik de ventilatie in de keuken aan zet en het rooster in de huiskamer dicht doe hoor je een piepend geluid.
Doe ik het rooster een stukje open is het weg, maar het tocht vreselijk, in de galerij hoor je het geluid ook. Reactie infoteur, 18-01-2015
Hallo Mirna,
Als het ventilatiesysteem in een hogere stand gezet wordt, dan wordt er meer lucht van buiten aangezogen. Als alle ramen en ventilatieroosters dan helemaal dicht zitten, lukt het niet goed om die hoeveelheid lucht aan te zuigen en komt de lucht binnen via kleine kiertjes en dergelijke. En ja, dan gaat het fluiten en piepen.
Als ik hier het ventilatiesysteem in de hoogste stand zet met alles potdicht krijg ik het ook. Via de cilinder van het slot (!) en via de geborstelde brievenbus voel je dan een enorme luchtstroom als je je hand ervoor houdt. En op de slaapkamer hoor je gepiep en gaat het rolgordijn staan wapperen omdat er (relatief veel) lucht door een klein kiertje van het raam wordt aangezogen.
De oplossing is toch om als je het ventilatiesysteem in de hoogste stand zet, dan ook iets (al is het maar een heel klein beetje) open te zetten. Als je in de huiskamer zit en je wilt daar niet de tocht voelen, dan kun je misschien in de keuken en/of op een slaapkamer een ventilatierooster een klein stukje open doen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marie, 14-12-2014
Als ik de stekker van de ventilatie box uit het stopcontact trek hoor ik nog steeds het lawaai van het ventilatiesysteem van het bovengelegen appartement als zij de mechanische afzuiging op stand drie zetten. Alle ventielen produceren dan ook lawaai maar het ergst is het in de kast waar de box zich bevindt. Het is een collectief kanaal, de afsluitklep in ons systeem werkt wel goed. Deze ergernis is niet steeds geweest maar manifesteert zich sinds een paar maanden. Er is dus geen enkele manier om van het lawaai af te komen. Camera inspectie leverde geen verstoppingen o.i.d. op.
Wie, o wie, weet raad?
Bij voorbaat dank.
Marie Reactie infoteur, 14-12-2014
Hallo Marie,
Doordat er een collectief afzuigkanaal is, zijn alle ventilatiebuizen/kanalen en afzuigmotoren met elkaar verbonden en is er onvermijdelijk sprake van overdracht van geluid.
En inderdaad is dat duidelijker merkbaar als beneden- of boven-buren hun systeem in een hogere stand zetten.
Het zou kunnen zijn dat je bovenburen sinds een paar maanden hun systeem vaker (of op andere tijden) op stand 3 zetten, waardoor het jou meer opvalt of ergert.
Ook kan een afzuigsysteem soms met het ouder worden wat meer lawaai gaan maken.
Er zijn meerdere merken afzuigmotoren op de markt, waarvan ik er zelf 2 heb meegemaakt. Het ene merk maakt veel meer lawaai dan het andere, dus vervanging van de motor kan ook nog het overwegen waard zijn. De vakman kan je ongetwijfeld vertellen welke merken en typen afzuigmotor relatief stil zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Pieter, 29-09-2014
Dag,
In ons appartementencomplex (2004) is het volgende probleem ontstaan.
Sinds de riolering in onze straat vernieuwd is, wordt er door het mechanisch ventilatiesysteem een putlucht binnengezogen.
Hiervoor zijn er ook wel problemen geweest met luchtjes maar niet noemenswaardig.
We hebben er een bedrijf naar laten kijken en het vermoeden is ontstaan dat door de inmiddels goed functionerende riolering de stank uit het ontluchtingskanaal op het dak weer binnengezogen wordt door het 'inzuigkanaal' van de mechanische ventilatie.
maw De afstand tussen de inzuigmond en het uiteinde van het ontluchtingskanaal is niet lang genoeg.
Het bedrijf dat hier met een testinstallatie verder mee op onderzoek zou uitgaan laat het afweten.
Bij welke leveranciers zou ik hiervoor kunnen aankloppen?

Dank,
Pieter Reactie infoteur, 29-09-2014
Hallo Pieter,
Over welk bedrijf je het beste kunt inschakelen kan ik je helaas niet adviseren. Ik zou bijvoorbeeld uit de Gouden Gids een aantal firma's bellen en hen vragen of ze ervaring hebben met deze problematiek. En of ze dan kunnen zeggen wat hun aanpak zou zijn en een offerte vragen voor de benodigde werkzaamheden. Als je dan een aantal offertes hebt kun je (ook gebaseerd op de indruk die ze maken met hun voorgestelde werkwijze) een keus maken.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Vrind, 15-04-2014
Ons flatgebouw is 6 verdiepingen en is 20 jaar oud. het stank probleem is al van de eerste dag toen was alles nog nieuw. Het zijn hoofdzakelijk kookluchten men stelde al voor om op het dak een extra ventilator te plaatsen. Ik ben hier niet van overtuigt. Ik denk dat je dan teveel zuurstof uit de woningen haalt en daar bij een vrij kostbare oplossing.
Mijn buurvrouw heeft een nieuwe afzuigmoter laten plaatsen deze verplaatst aanzienlijk meer lucht. Hopelijk heeft u een oplossing voor dit probleem. Reactie infoteur, 16-04-2014
Beste Vrind,
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken te bedenken. Daarvoor is het allereerst van belang om te weten of (A) de kookluchten (en andere luchten) van de buren via het afzuigsysteem binnenkomen (dus komt de lucht echt uit de ventilatieroosters) of (B) de kookluchten via bijvoorbeeld de meterkast of langs de gevel binnenkomen (dus niet via de roosters van het afzuigsysteem).
In geval (B) is waarschijnlijk niet het afzuigsysteem zelf het probleem, maar zuigt dit systeem de luchtjes van de buren aan via kieren en gaatjes (bijvoorbeeld in de meterkast waar leidingen van stroom en gas van laag naar hoog lopen door de vloeren/plafonds heen). Oplossing kan dan zijn de kieren en gaten naar de buren dicht te maken en zelf ventilatieroosters open te zetten (of ramen op een kiertje), zodat er frisse lucht van buiten wordt aangezogen en niet de vieze lucht van de buren.
In geval (A) moet het specifiek gezocht worden in het afzuigsysteem. Een van de oorzaken zou kunnen zijn dat mensen een afzuigkap met motor aansluiten op een ventiel/rooster van het afzuigsysteem waardoor met geweld luchtjes het systeem ingeblazen worden (en mogelijk ook bij de buren terecht komen). Op een afzuigsysteem mogen alleen motorloze afzuigkappen aangesloten worden. Een andere mogelijk oorzaak is een onjuiste constructie bij de aanleg. In ieder geval lijkt het me noodzakelijk dat er door professionals ter plaatse gekeken gaat worden. Als het een huurflat is zou ik de woningbouwvereniging of verhuurder inschakelen (met alle bewoners samen, dan sta je sterker). Is het een koopflat dan is het iets voor de VVE (Vereniging van Eigenaren). Een gemeenschappelijke oplossing is nodig om iedereen te helpen. Als mensen alleen voor zichzelf een oplossing zoeken, zoals uw buurvrouw met de krachtigere afzuigmotor (heeft zij nu geen last meer?), dan verplaatst het probleem zich waarschijnlijk alleen maar.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Wies, 02-02-2014
In mijn keuken wil ik graag een kastje plaatsen op de muur onder de afzuigventielen ( zitten in plafond) Hoeveel afstand is wijs om over te houden zodat het kastje de afzuiging niet verstoort? Reactie infoteur, 02-02-2014
Hallo Wies,
Meestal zitten de afzuigventielen in de keuken recht boven de kookplaat cq. het kooktoestel. Als dat het geval is zou ik er geen kastje tussen plaatsen, want dan zal dat de afzuiging van kookluchtjes en -dampen belemmeren. Dampen en hitte waar zo'n kastje dan ook aan blootgesteld wordt, wat me ook niet echt handig lijkt.
Als de afzuigventielen niet boven het kookapparaat zitten, dan zou ik evengoed toch minstens een centimeter of 30 bij het plafond (en dus de afzuigventielen) vandaan blijven met een eventueel te plaatsen keukenkastje.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Pascal, 15-12-2013
Ik wilde de ventilatie aanzetten voor het douchen en hij doet het niet meer. wat kan het zijn? Reactie infoteur, 18-12-2013
Hallo Pascal,
Een mogelijkheid is bijvoorbeeld dat de afzuigmotor defect is, of misschien is er een stop doorgeslagen van de groep waar (ook) het ventilatiesysteem op zit. Als het een huurhuis betreft zou ik de verhuurder inschakelen. En anders, als het je niet lukt om het probleem zelf te vinden en op te lossen, zou ik een deskundige inhuren.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

D., 05-12-2013
Wij hebben een mechanische afzuigsysteem. Appartementencomplex is nu ongeveer 9 jaar oud. Al sinds het begin heb ik last van kookluchten en sigarettenrook in mijn huis. Als ik het apparaat uitzet zijn de luchten minder, maar blijf nog steeds sigaretten rook ruiken.VVE weet ook de oplossing niet. Wat zou wel een oplossing zijn, want dit klopt niet volgens mij.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 06-12-2013
Hallo D,
Dit verhaal doet mij erg denken aan onze vorige woning. Daar kwam via de meterkast stank (van tabak maar ook van eten) van de benedenburen en bovenburen. Als we het ventilatiesysteem in een hogere stand zetten, dan werd de stank ook erger. Het ventilatiesysteem zuigt lucht af uit de woning en zorgt dus voor een onderdruk. De onderdruk zorgt ervoor dat lucht van elders wordt aangezogen. De lucht van de boven- en beneden-buren werd dus eigenlijk aangezogen omdat in onze woning de afdichtingen in de meterkast niet voldoende waren: de buizen en kabels die van beneden naar boven lopen door de meterkasten gaan natuurlijk door gaten in de vloeren/plafonds. En die gaten werden door kabels en buizen niet volledig afgesloten, ze kierden nogal, waardoor de lucht van de buren makkelijk aangezogen kon worden. Door zo goed mogelijk die kieren in de meterkast te dichten hebben we de overlast iets kunnen verminderen (maar niet geheel kunnen oplossen). Een tweede maatregel die enige verbetering bracht, was te zorgen dat altijd de ventilatieroosters in de raamkozijnen (deels of geheel) geopend waren (of de ramen op een kier stonden). Op deze manier werd er niet alleen lucht van de buren aangezogen, maar ook (frisse) lucht van buiten.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

M. Dickhaut, 05-07-2013
Wij hebben een mechanisch afzuigsysteem in een appartement waar we in 2003 zijn gaan wonen ( nieuw gebouwd ) De laatste tijd maakte hij echt tikkende geluiden. Gelijk met de ketel werd hij ieder jaar schoongemaakt. Maar 's morgens had ik altijd een heel droge mond en neus en dat was niet prettig. Er is voldoende ventilatie d.m.v. schuiven in de ramen, die altijd open staan. Nu hebben wij de stekker er uit gehaald. En voor ons lichamelijk is alles opgelost. Nu lees ik in de krant van gevaarlijke schimmels in huizen. Lopen wij nu gevaar? We zijn met z'n tweetjes en hebben een open badkamer. Vandaar dat de slaapkamer ook zo droog is. Vriendelijke groet Mieke Dickhaut Reactie infoteur, 06-07-2013
Hallo Mieke,
Vervelend dat het afzuigsysteem voor overlast zorgde. Maar het zit er niet voor niets. In het ontwerp van de woning is berekend hoeveel ventilatie nodig is om aan allerlei richtlijnen te voldoen (zoals hoeveelheid kubieke meters luchtverversing per ruimte). Het ontstaan van schimmels in huizen is inderdaad een risico bij onvoldoende ventilatie. Miijn advies is om door een deskundige het systeem te laten nakijken en afstellen, rekening houdend ook met jullie klachten. Misschien moeten er ook wel onderdelen vervangen worden. Om te beginnen zou ik ook eens met de buren praten of zij ook last hebben van een onprettig werkend systeem. Wellicht is het een idee om gezamenlijk met de andere bewoners (via de VVE, of woningbouwvereniging als het huurwoningen zijn) alle huizen na te laten lopen v.w.b. de ventilatie.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Erna Jansen, 01-06-2013
We zijn aan het verbouwen en willen een aantal gaten in het plafond afdichten. Waar kan ik de afdekplaten hiervoor kopen? Diameter 116 mm Reactie infoteur, 03-06-2013
Hallo Erna,
Van hieruit kan ik de situatie moeilijk beoordelen. Bijvoorbeeld wat voor gaten het zijn, waarom ze er zaten en of ze wel gedicht mogen worden. Lijkt me verstandig om de situatie voor te leggen aan een aannemer. Of anders foto's te maken en de situatie uitleggen bij een deskundige medewerker van een bouwmarkt, om zo een goed advies te kunnen krijgen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

C. F. Vegt, 09-05-2013
Goedemorgen,
Wij wonen nu 8 jaar in ons appartement wat in 1994 is gebouwd. De vorige eigenaar heeft in 2003 een behoorlijke verbouwing uitgevoerd. Er is toen een plafond gemaakt in de ruimte waar het mechanische ventilatiesysteem hangt. Met als gevolg dat je nu niet meer bij het systeem kunt komen voor eventuele reparatie of schoonmaken. Het systeem is dus al zo'n 10 jaar niet schoongemaakt. Wel reinigen wij regelmatig de afzuigventielen. Ook werkt het systeem goed want bij een hogere stand voel je dat het systeem afzuigt en niet blaast. Onze vraag is nu mede uit veiligheidsoverwegingen of het kwaad kan dat het systeem niet schoongemaakt kan worden want anders moeten wij het plafond gaan slopen. Graag uw reactie. Reactie infoteur, 09-05-2013
Beste mevrouw of meneer Vegt,
Jammer dat er bij het plaatsen van het plafond geen rekening is gehouden met de toegang tot het ventilatiesysteem. Slopen van het plafond klinkt nogal drastisch, ik zou zelf eerder kiezen voor een aanpassing ervan zodat er een luik of iets dergelijks in geplaatst wordt dat toegang geeft tot het systeem. Wellicht dat een timmerman, aannemer of klusjesman dat voor u kan uitvoeren. Zo'n lange periode geen onderhoud plegen aan de motor van het ventilatiesysteem zou mij persoonlijk geen prettig gevoel geven; ik heb weleens een motor gezien die 5 jaar niet schoongemaakt was en daar zat behoorlijk veel (ook vettig) stof in, o.a. op de ventilatieschoepen/bladen. Het kan op den duur zelfs leiden tot kortsluiting of brandrisico.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Bernard, 03-05-2013
Geachte,

Ons ventilatiesysteem in huis is volgens mij stuk. Er komt een raar geluid uit en een rare lucht komt er in huis. De monteur komt over 4 dagen. Kunt u vertellen of deze doorgebrande lucht oid gevaarlijk is? Reactie infoteur, 05-05-2013
Hallo Bernard,
Van een afstand is het voor mij natuurlijk een beetje lastig te beoordelen. De vraag is bijvoorbeeld of de doorgebrande lucht van jullie ventilatiesysteem zelf komt. Of (bijvoorbeeld in flatgebouwen) van de onder- of boven-buren, omdat een niet goed functionerend systeem de vieze lucht van de buren niet tegenhoudt. Als je bang bent dat jullie eigen systeem een brandlucht geeft kun je misschien overwegen de stekker eruit te trekken tot de monteur komt. En ondertussen dan extra ventileren door ventilatieroosters en ramen open te doen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Hans, 21-01-2013
Wij hebben een mechanisch ventilatiesysteem in ons appartement is twaalf jaar oud maar is stuk, het is een product van Wavin type SW 2005. Welk merk en type kan ik hiervoor installeren omdat Wavin deze producten niet meer levert?
Bij voorbaat dank.
Mvrgr, Hans Reactie infoteur, 22-01-2013
Hallo Hans,
Het beste is om hiervoor contact op te nemen met een vakhandelaar (installatiebedrijf). Wellicht is het handig om daarbij de handleiding (cq. technische specificaties) van uw huidige ventilatiesysteem mee te nemen, zodat een gelijksoortig systeem uitgezocht kan worden (o.a. qua capaciteit). Er zijn diverse merken en typen op de markt, de vakman kan de verschillen hiertussen toelichten, bijvoorbeeld in geluidsproductie en manier van bediening (zoals wel of geen afstandsbediening).
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Myllan, 10-12-2012
Een vraag van mij is of ik het afzuigsysteem 's nachts uit kan zetten. Deze staat op de zolder en nu komt er een logé voor tijdelijk op deze kamer te slapen.
m.vr.gr. Myllan Reactie infoteur, 12-12-2012
Hallo Myllan,
Het uitzetten van het systeem zorgt ervoor dat de benodigde ventilatie niet meer plaatsvindt en is dus af te raden. Wel kun je 'm in de laagste stand zetten om de geluidsoverlast enigszins binnen de perken te houden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Paul, 24-10-2012
Goedemorgen,

Wij hebben pas dit huis gekocht, bouwjaar 1999. Ook heeft dit huis een openhaard, misschien dat dit ook een rol speelt, deze is er niet bij de bouw ingezet maar dat is later gebeurt. Inmiddels hebben wij de keuken verbouwd en zit er een afzuigkap in met aansluiting naar buiten. Er zit in elk raam ventilatie roosters, deze zijn zo groot en breed dat ze bijna niet open kunnen staan, het tocht dan zelfs behoorlijk. Mijn vraag is eigenlijk, kan ik de afzuig inst. niet weg halen? En moet deze doorlopend aan blijven staan. Kan ik nu niet beter alleen in de badkamer een afzuiger plaatsen die alleen aan gaat wanneer deze wordt gebruikt?

ik hoor het graag,
gr.Paul Reactie infoteur, 24-10-2012
Hallo Paul,
Het afzuigsysteem weghalen is geen goed plan. Het huis is zo ontworpen dat de gezonde binnenlucht (voldoende luchtverversing) afhankelijk is van het mechanisch afzuigsysteem. Waarschijnlijk is het systeem in meerdere standen te zetten, je kunt dan natuurlijk kiezen voor de laagste stand met het minste aantal m3 luchtafzuiging per uur, raadpleeg daarvoor eventueel ook de handleiding van de afzuigmotor. De grote ventilatieroosters laten mogelijk in gesloten toestand al enigszins lucht door, dus je zou kunnen proberen hoe het gaat als je deze gesloten laat. Het luchtkanaal naar boven van de open haard is misschien wel af te sluiten met een schuif als je 'm niet gebruikt, zodat hij op dat moment niet voor tocht zorgt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Hansbalfoort, 13-10-2012
Ik heb tussen de keuken en de huiskamer een kast waar de mechanische afzuiger zit. Ik maak zelf met regelmaat de afvoerpunten in de keuken, toilet en douche schoon. Een keer per jaar demonteer ik de afzuiger en reinig deze. Ook het schoepenrad reinig ik uitvoerig. Nu heb ik nog een vraag : aan de onderkant van de afzuiginstallatie zit ook een afzuigpunt, zoals op de foto links boven op deze website. Nu heb ik het idee om in de wand tussen deze keukenkast en huiskamer ook een afzuigpunt te maken. Dit omdat mijn vrouw rookt en elke avond kaarsjes brand! Kan ik via een gat in de muur met aan de kamerzijde een rooster via een flexibele slang ( afstand gat huiskamer naar mechanische ventilatie ca. 1, 5 m.) deze aansluiten op het onderste afzuigpunt van de afzuiger? Wellicht zal hierdoor de rook in de huiskamer veel minder zijn. De mechanische afzuiger heeft 3 standen 0-1-2 en is bedienbaar in de keuken! Ik hoor graag van u - vast bedankt hans balfoort Reactie infoteur, 14-10-2012
Hallo Hans,
Zoals je het beschrijft lijkt het technisch best mogelijk om het afzuigventiel te verplaatsen van de kast naar de huiskamer. Maar de vraag is of dat in de praktijk ook een goed idee is. Dat hangt onder andere af van wat er in die kast staat (en of er daar dus afzuiging gewenst/nodig is). Bovendien is de afzuiging in een huis vaak uitgebalanceerd om in het hele huis een goede luchtkwaliteit te hebben. De lucht in de huiskamer wordt bijvoorbeeld ook ververst doordat er in andere ruimtes afgezogen wordt (en lucht aangezogen wordt uit de huiskamer, en er vervolgens lucht van buiten in de huiskamer komt bijvoorbeeld via een open raam of ventilatierooster boven een raam). Mijn advies is om een deskundige te raadplegen en als die het een goed plan vindt, de hele installatie opnieuw af te laten regelen als het afzuigventiel verplaatst is. Dat kan door de diverse afzuigventielen in de diverse ruimtes verder of minder ver open te stellen zodat het geheel (weer) in balans is.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Serhat, 24-06-2012
Beste,
Sinds kort ben ik eigenaar geworden van een woning. Ik heb zelf de ventilator en de afzuigventielen schoongemaakt. Het afzuigventiel van de keuken is niet meer schoon te maken. Het afzuigventiel is zo vies dat er ongeveer 7 cm viezigheid dichtgeslibd is. Dit is niet meer weg te krijgen. Ik heb op het internet gezocht naar een afzuigventiel, maar kan geen een vinden. Weet u misschien waar ik een afzuigventiel kan kopen? Ik hoor het graag van u. Reactie infoteur, 25-06-2012
Hallo Serhat,
Er zijn diverse bedrijven in de installatietechniek die dit kunnen leveren. Kijk bijvoorbeeld op www.detelefoongids.nl onder ventilatiesystemen om zulke bedrijven te vinden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Anja, 22-05-2012
Mag het ventilatiesysteem in een appartement ook, periodes, worden uitgezet? Als het mooi weer is heb ik vaak ramen en deuren (ook naar het balkon) open staan. Dan circuleert er op natuurlijke manier volgens mij meer lucht dan via het systeem.
Vriendelijke groet,
Anja Reactie infoteur, 22-05-2012
Hallo Anja,
Als je je afzuigsysteem uitzet, heb je grote kans dat de afgezogen lucht van de boven- en beneden-buren bij jou naar binnen geblazen wordt. Dit omdat jouw afzuigsysteem dan geen tegendruk meer geeft. Als je afzuigsysteem meerdere standen heeft kun je 'm natuurlijk wel in de laagste stand zetten, maar nooit helemaal uitschakelen dus!
Met vriendelijke groeten, Marcel.

G. Naafs, 25-06-2011
Wij (het bestuur van een VVE) zijn van plan de kanalen van de mechanische afzuiging in de appartementen te laten reinigen. Moeten de vertikale kanalen in de schachten ook gereinigd worden, of is dat niet nodig? Ons gebouw is ongeveer 8 jaar bewoond. Reactie infoteur, 26-06-2011
Beste mevrouw of meneer Naafs,
De ervaring leert dat de ventilatie/afzuig-ventielen (die in het plafond zitten) en de ventilator/afzuigmotor het eerst verontreinigd raken. Deze moeten dan ook het meest freqent schoongemaakt worden. De kanalen van ventielen naar de motor zijn over het algemeen vrij dik dus die zullen niet zo snel helemaal dichtslibben verwacht ik en de verticale kanalen nog minder snel omdat ze nog breder zijn. Maar dit is allemaal van meerdere factoren afhankelijk, de hoeveelheid stof in de omgeving (vlakbij wegen is dit veel meer dan op het platteland) speelt een rol en ook het ontwerp van het afzuigsysteem (doorsnede van kanalen, hoeveelheid en scherpte van bochten in de kanalen waar stof kan verzamelen, etc.). Mijn advies is om een professional dit te laten beoordelen en af te stemmen wat nodig is, eventueel op basis van een inspectie in 1 appartement. Voorkeur verdient om dit aan 2 of 3 bedrijven te vragen en ook meteen een (vrijblijvende) offerte te laten maken.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Piet, 25-08-2010
Wat voor soort professioneel bedrijf moet ik benaderen, als ik mijn systeem wil laten checken op de juiste afstelling?
Heb je toevallig tips voor bedrijven uit Amersfoort e.o.?

gr. Piet Reactie infoteur, 26-08-2010
Hallo Piet,
Kijk in de Gouden gids onder ventilatiesystemen en bel een aantal bedrijven op. Vraag wat ze voor service kunnen bieden en wat voor prijs ze daarvoor rekenen.
Een andere mogelijkheid is om op de site van jouw merk ventilatormotor te kijken naar leveranciers/dealers of anders per mail te vragen welke bedrijven bij jou in de buurt geadviseerd kunnen worden.
Zelf ken ik geen bedrijven in Amersfoort.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 23-12-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.