De tuin winterklaar maken
We hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch echt weer op. De tuin moet winterklaar gemaakt worden. Wat is dit eigenlijk?
Een tuin winterklaar maken klinkt aardig, maar is eigenlijk vreemd. Immers, als je de natuur de vrije loop laat, dan dienen die uitgebloeide bloemen en rottende bladeren als voeding voor hetgeen er komend voorjaar allemaal weer aan zit te komen. Een natuurlijk proces dus. Maar we hebben onze tuinen gecultiveerd en dus moeten we de tuin ook netjes “ in het gareel” houden. Dit doen we door regelmatig te snoeien, uitgebloeide bloemen weg te halen etc.etc. Maar hoe pakken we voor de winter nu eens goed aan?
Materiaal
Begin met goed materiaal. De heggenschaar, snoeischaar, zaag etc.etc. moet scherp zijn. Met botte materialen werken is niet prettig voor jezelf en de planten en bomen.
Aangezien je afval creëert moet je ook iets hebben waar je het afval laat. Heb je de middelen om zelf compost te maken, is het bekend hoe hiermee om te gaan, maar anders moet het echt opgeruimd worden. Een groencontainer volstaat bij de meeste tuinen niet. De stortplaatsen van de gemeente hebben ook ruimte voor groen en tegen een geringe vergoeding kan je daar je spullen kwijt. Een aanhanger voor achter de auto, een bus of wat dan ook, als je het maar kan vervoeren. Natuurlijk kan je ook een
afvalcontainer huren als het om grotere hoeveelheden gaat. Kijk goed voor wat voor afval en bij wie, online krijg je een gemakkelijk overzicht.
Begin
Begin met te kijken naar de planten die een winter buiten niet overleven. Als je een geschikte plaats (niet te warm dus!) voor deze planten hebt, maak dan de pot schoon (om ongedierte binnen te voorkomen) en plaats ze op het plekje waar ze de winter door gaan brengen. Sommige planten kunnen volstaan met wat afdekking in de tuin zelf.
Snoeien
Let goed op aangetaste bladeren en takken. Parasieten e/o schimmels die de takken hebben aangetast moeten er sowieso af. Verwijderen dit in ieder geval goed. Kijk vervolgens naar de planten en bomen die volledig teruggesnoeid moeten worden. Bijvoorbeeld de Bolacacia is een boom die tot aan het begin teruggesnoeid moet worden. In de winter is deze boom dus eigenlijk een lelijke “knot”, maar in het voorjaar loopt deze dan weer zeker zo mooi uit en krijg je een volle Bolacacia.
Rozen gaan in rust, dus deze moeten echt voor november gesnoeid worden. Aan de voet van rozenstruik kan je wat mest of compost toevoegen.
Als je laat snoeit is “ de wond” beschermen met een daarvoor bestemd product aan te raden.
Gras
Het gras moet worden ontdaan van mos (hiervoor zijn speciale producten). Eventueel kan je het gazon van een extra mestlaag voorzien. Dit sterkt het gazon in de winter en sommige meststoffen gaan mosgroei ook nog tegen. Extra handig.
Let op! Voorkom dat je na flinke regenbuien op een doorweekt gazon gaat lopen.
Bladeren verwijderen
Haal alle afgevallen bladeren weg van de planten en eventueel uit de vijver. De bladeren kunnen desgewenst wel om de planten op de grond gelegd worden. Ze vormen dan de voeding voor de plant en bieden enige bescherming.
Overig
Als je met de tuin bezig bent bekijk dan ook het meubilair. Maak alles goed schoon en berg het op of dek het af met een hoes. Laat de tuinslang leeglopen en berg deze vorstvrij op en als de tuin klaar is ook die materialen goed schoonmaken en weghangen.
De tuin ziet er kaler en opgeruimder uit. Hij kan er weer even tegen!