Jolanda, 26-05-2010
Ik heb een prachtige eikenboom in de tuin, de laatste 2 jaar zie ik meer dode takken en heeft hij op de stam en takken een soort witte platte mos…
2 andere bomen op mijn terrein vertonen dezelfde klachten.
weet iemand wat dit is en wat kan ik er aan doen ik zou het erg jammer vinden als deze boom dood zou gaan
HELPPP
Reactie infoteur, 29-05-2010
De witte aanslag is waarschijnlijk korstmos. Dit heeft geen gevolgen voor de boom.Het vormen van dode takken in de kroon, gebeurd meestal ten gevolge van lichtgebrek of een verandering in de ondergrondse situatie van de boom. Is er recent voorafgaand aan de problemen iets veranderd in de buurt van de bomen? Bijvoorbeeld werkzaamheden met grondophoging, rioleringswerkzaamheden in de straat, tuinpaden aanleggen? Denk aan ca 50 meter vanaf de buitenste takken.
Je kunt proberen om de boom in betere conditie te krijgen doorhet inschakelen van een erkend boomverzorger. Deze kan dan advies geven over snoei en evt groeiplaatsverbetering met snel en langdurige meststoffen.
Margaret Steur, 03-05-2010
In onze tuin staat een struikachtige conifeer. Vanmorgen ontdekten wij daarop over de hele struik op alle takken een oranje jam-achtige massa. Heel veel en door de hele struik heen. Er ligt ook onder de struik ook nog een flinke hoeveelheid die er is afgevallen. Wat zou dat kunnen zijn?
Reactie infoteur, 06-05-2010
Mijn eerste gedachte is dat het mogelijk hars. Hars is de eerste reactie van een naaldboom op een 'verwonding'. Misschien is er ergens een 'verwonding' waardoor er hars is gaan lekken. Meestal stopt het 'harsen' vanzelf. Verder kun je er eigenlijk niets tegen doen.
Houd mij ten goede want ik kan vanaf deze plek niet beoordelen of het daadwerkelijk ook hars is.
Fam van Kempen, 24-03-2010
We hebben een probleem met onze berkeboom. Er is een tak afgezaagd, en nu verliest deze boom veel vocht. Kunt U ons vertellen hoe we dit kunnen oplossen? We zien Uw antwoord graag, Bij voorbaat dank voor de genomen moeite.
Reactie infoteur, 06-05-2010
Bloeden worden veroorzaakt door overdruk in de sapstroom. Als het bij 1 of enkele wonden blijft dan zal de schade voor de boom beperkt zijn. De wond niet afdekken of op enige andere wijze het bloeden proberen te stelpen. Voorkom bloeding en snoei niet in het vroege voorjaar bij bomen die beginnen (latijn) met A, B of C.
Nog een kleine toevoeging : zodra de A-B-C bomen vol in blad staan in het voorjaar dan kun je wel snoeien zonder het bloedingsprobleem. Dus het is enkel het vroege voorjaar waarin het snoeien ongeschikt is.
Rene, 14-03-2010
Net als Henry (25-02-2010) hebben wij op de plek waar een oude tak is gevallen of gezaagd (onbekend) een groot gat ziten. Aan de binnenzijde zit veel zacht houtmateriaal (onduidelijk of dit rottend hout of "gewoon" zacht hout van de binnekant is. Hoe kunnen we dat het beste behandelen? De appelboom is ca 50 jaar oud en het gat zit op ca 2 meter hoogte. Is dit gat te vullen of zo?
Reactie infoteur, 06-05-2010
Waarschijnlijk is het zachte hout wel rottend hout maar je kunt dit het beste gewoon laten zitten omdat je anders het risico loopt dat je het levende beschadigd en hiermee de rotting verder de boom in helpt. Het gat kun je het beste open laten. Het ligt aan de omvang van het gat wat voor een effect dit op de boom zal gaan hebben. Kleinere gaten tot ca 10 cm kan een gezonde boom meestal goed afsluiten.
Appelbomen zijn niet de allerbeste wondherstellers. De levensduur van een gemiddelde appelboom is niet meer dan ca 60 a 70 jaar.
Ben, 14-03-2010
Onze berkenboom is 15 meter hoog, een halve eeuw oud en vertoont 20 cm boven maaiveldnivo twee scheuren die hars bloeden. Wat is er aan de hand?
Reactie infoteur, 06-05-2010
Een berkenboom kan wel bloeden maar geen hars. Wel kan het voorkomen dat de schimmels onstaan op de bloeding. Hierdoor lijkt het een beetje op hars. Zijn de scheuren ontstaan door beschadiging van werkzaamheden bijv grasmaaien? Als het verticale scheuren zijn kan het ook evt nog komen door windbelasting. In dat geval kun je de boom het beste laten snoeien. Dat kan nu weer omdat er weer blad aan de boom zit.
Tanja, 18-09-2009
Ik heb 2 maanden geleden een Mirte boompje gehad. Binnen een week begon deze zijn blad te verliezen. 2 weken later begonnen er weer kleine blaadjes aan te komen, maar dat is niet goed doorgezet. Hij is dus nu zo goed als kaal. Hoe verzorg ik zo'n boompje het best? Hoeveel water heeft hij nodig, waar kan ik hem zetten?
Reactie infoteur, 07-01-2010
Ik ga er even vanuit dat je het boompje binnen hebt staan; Mogelijk heeft de boom te veel of te weinig water gehad. Zorg dat de grond steeds lichtvochtig is. Zorg dat de boom voldoende licht krijgt maar zet hem niet direkt in de volle zon.
Eventueel de takjes een klein beetje snoeien.
Het is wel even de vraag of je het boompje nog kunt redden.
Succes ermee
Rob Tabak, 03-09-2009
Ik heb een aantal leilindes. Twee daarvan laten het blad vallen als het nog klein is. Intussen hebben ze nieuwe knoppen gevormd en loopt het blad weer uit. In de zomer gebeurd dat z'n 3x. Weet U wat er met die bomen aan de hand is? Bij voorbaad mijn dank.
Reactie infoteur, 09-01-2010
Mijn advies is om in droge periodes in de zomer 1 a 2 keer per week water te geven. U zou de tuinslang dan in de tuin kunnen neerleggen bij de wortels van de boom en met een rustig stroompje aan zetten.
Van Geest, 03-09-2009
Wij hebben bomen waarschijnlijk populieren, ieder jaar Juli/Aug zit alles vol ramen, auto s, tuinmeubels, met een witte stof, ook op het water lig een laag van dat stof het lijkt net of het melk is, ik maak mij dan ook zorgen of dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Aam de takjes bij de bladeren zitten kleine bolletjes als je die open maakt lijkt het wel of het vol met luis zit.
Hopend dat U mij verder kan helpen.
Reactie infoteur, 09-01-2010
Geachte van Geest,
Sommige populieren vormen zaadpluis. Dit geeft overal pluizen en deze zijn ook wit. Echter hierbij is geen sprake van melkachtige substantie. Er bestaan wel bomen die ' drup' hebben. Deze drup is inderdaad plakkerig, maar dit komt niet voor bij Populieren. Wel bij bijvoorbeeld Esdoorns en Lindes.
Platanen produceren een stoflaag Dit is ter bescherming tegen insecten. Deze stof kan de luchtwegen irriteren. Zowel het pluis van de platanen als de stof van de populieren kunnen allergie reacties oproepen. het is meestal niet in een extreme mate.
Platanen produceren tevens zaadbollen. De bollen zit vol met bruin zaad.
Tegen bovenstaande verschijnselen is geen remedie behalve de boom te verwijderen. Meer snoeien verergert de verschijnselen alleen maar.
Succes ermee gewenst.
John Kosters, 01-09-2009
Onze seringenboom vertoont zaagsel aan de onderkant. En heeft ook een beetje van die wit - zwartige zwammetjes gehad, maar die zijn nu ogedroogd. Zou er sprake zijn van een tor? er lopen daar ook veel pissenbedden rond. wij zijn bang dat deze boom om valt, kunt u ons advies geven?
Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste John,
Pissebedden zijn op geen enkele manier slecht voor een boom. Waarschijnlijk is bij uw boom een deel van de stam dood. Als dit aan de orde is dan zou het goed kunnen dat er zwammen in het dode gedeelte zijn gaan zitten. Tevens zou er een rups of kever in het dode gedeelte kunnen zijn gaan zitten die het dode hout gebruikt om zich in de boom te vreten. Zonder de boom te zien is het moeilijk in te schatten wat het risico is op omvallen. Zodra de boom in de top kaal wordt of terugsterft in de zomer kunnen dit tekenen zijn dat de kans op omvallen groter is. Ik raadt u aan een erkend boomverzorger een inspectie te laten plegen. Deze kunt u vinden op de site van de bomenstichting.
Staf Peeters, 25-08-2009
Aan een groot aantal bladeren van één van mijn eiken hangen onderaan ogenschijnlijk klein sierappeltjes (1 cm doormeeter) gekleefd.
Wat zijn deze "aanwassen"? Duiden zij op een bepaalde ziekte? De boom heeft merkbaar minder bladeren dan vroeger.
Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Staf, Jou "sierappeltjes' zijn insectengallen. Deze gallen zijn niet schadelijk voor de boom. Het zijn broedkamers voor jonge insecten dus m.a.w. insecten leggen hier hun eitjes in. In eiken komen deze gallen vaker voor dan in andere boomsoorten.
Dat jou boom minder bladeren heeft zal met iets anders te maken moeten hebben. Is recent iets veranderd in de omgeving van de boom?
Eileen Westerwoudt-Vafi, 23-08-2009
Help, alles gaat dood in mijn voortuin! Ik weet niet wat er aan de hand is, maar in ieder geval begon het met een oude kastanje, daarna een oude spar van wel 4 meter, toen een sering, daarnaar en sering op stam ook de hibiscus heeft het begeven, het treurkatje, de rodedendron, en tot mijn grote verdriet gaat nu de Tulpifera ook zijn blad verliezen, sinds en paar dagen! Dit alles bij elkaar genomen in een jaar, ik weet niet meer wat ik moet doen. De Tulpifera en de sering op stam staan nog maar zes jaar, ik hoop dat ik de Tulpifera het nog kan overleven. Heel veel dank alvast, ik hoop dat U mij kan helpen.
Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Eileen,
Het is natuurlijk erg laat deze reactie maar ik heb allereerst een vraag voor je: Is er recent voorafgaand aan de problemen met je planten iets veranderd in de tuin. Bijvoorbeeld werkzaamheden met grondophoging, rioleringswerkzaamheden in de straat, tuinpaden aanleggen?
Graag hoor ik het alsnog?
Esther, 11-05-2009
Ook wij hebben in onze tuin al enkele jaren leiplatanen staan, waarvan er dit jaar vooral bij één boom alle blaadjes lijken af te sterven! En als ik kijk bij ons en omliggende gemeente hebben al de platanen er last van! Is er wat aan te doen, of is het einde oefening voor al die bomen! Help!
Reactie infoteur, 12-05-2009
Hallo Esther, Annemiek en Gea,
Ik vermoed dat jullie platanen last hebben van de bladvlekkenziekte. Zie in onderstaande reacties het antwoordt dat ik gegeven heb aan Hannie. Dit betrof een zelfde type vraag. Tevens kun je op internet informatie achterhalen over deze ziekte.
Gerda Dijk, 20-04-2009
Ik heb 2 berkenbomen in de tuin en deze hebben sinds kort een soort van witte waas over de stam. Heeft iemand een idee wat dit is en wat ik er aan kan doen?
Reactie infoteur, 12-05-2009
Hallo Gerda,
Een vraag; zitten er ook ruspen onder?
groet Mirthe
John, 22-03-2009
Hallo ik heb een vraag en een probleem, we hebben 5 leilinden bomen op een rij staan, 2 jaar terug ging er 1 boom dood, allemaal kleine oranje-rode puntjes op de takken en hoofdstam. vraag :is dit bacterievuur en hoe ontstaat dit. Vorig jaar er een nieuwe boom in gezet en deze vertoont nu het zelfde beeld. kan ik dit bestrijden of is de boom al ten dode opgeschreven. Bvd voor u reactie vriendelijke groeten John van Diepen
Reactie infoteur, 12-05-2009
Beste John,
Het is waarschijnlijk Nectaria. Het lijkt mij geen bacterievuur. Nectaria is over het algemeen een doodhoutschimmel. Dus een schimmel die leeft van dood hout.
De takken waren dus waarschijnlijk al eerder dood.
Er zou een probleem kunnen zijn in de ondergrondse groeiomstandigheden bijvoorbeeld bodemsamenstelling en grondwaterniveau. Lees hiervoor mijn eerder antwoorden op vragen.
Tevens zou ik eens terug gaan naar de kweker omdat je bomen dood gegaan zijn.
Jaak, 24-01-2009
Hallo; ik heb een rode beuk van +- 50 jaar oud. Onderaan de stam, langs de schaduwkant "bloedt" deze boom.
Het uitlopend vocht is kleurloos en komt uit een gaatje. Anders ziet de boom er perfect uit; hij heeft geen dode takken of bladeren en groeit elk jaar een stuk bij. Kan en/of moet ik iets doen tegen dit vochtverlies?
Reactie infoteur, 12-05-2009
Ik kan niet bedenken wat dit vocht zou moeten zijn. Mochten er plekken op komen met zwart vocht dan is dit alarmerender. Echter niets tegen te doen. Houdt even in de gaten of de boom in de herfst paddenstoelen op of rond de plek gaan groeien (op de stam). Indien dit zo is, dan raadt ik je aan een boomspecialist te bellen.
Rene, 14-12-2008
Ik heb een grote 30 jarige Sering in de tuin staan waar Elfenbanken hoog op de stam aan het groeien zijn.Wat kan ik hier het beste aan doen en wat kan ik verwachten als ze niet weg te krijgen zijn?
Reactie infoteur, 04-01-2009
Hoi Rene,
Elfenbanken groeien alleen op dood hout. Dus dat geeft aan dat dat deel van je boom dood is. Er valt helaas niets tegen te doen. Verder heeft het geen consequenties voor de rest van je boom. Dus je kunt het laten zitten en het betekent dus niet dat je boom verder zal afsterven.
Jan van Bruggen, 01-12-2008
Wij hebben een grote conifeer in de tuin. Sinds enige tijd lekt er een schuimachtig wit vocht langs de stam vanaf plm. 1.50 m. hoogte. Wat kan dat zijn en wat is er aan te doen?
Reactie infoteur, 03-12-2008
Wit schuimachtig vocht, ontstaat meestal door regenwater dat gaat schuimen op weg naar beneden langs de stam.
Als er een wond is komt hier meestal een gele kleverige vloeistof uit die niet schuimt.
Niels, 15-10-2008
Is het dit probleem al opgelost Dineke.
Mijn Moerbei heeft precies het zelfde.
Groet Niels
Door Dineke op 08-07-2008
Ik heb ook een moerbei met witte streepjes op de takken. De streepjes zijn drie milimeter groot en zitten op de takken niet op de bladeren. Er zitten geen beestjes in, als je het van de takken wrijft voelt het een beetje vetachtig. Het zijn plekken die op verschillende plaatsen zitten. Zijn dit schimmels? Welk product kan ik gebruiken om het te bestrijden? Het lijkt of de boom er hinder van heeft. Groeten Dineke
Reactie infoteur op 02-08-2008:
Ik weet op dit moment niet wat dit zou kunnen betreffen. Ik zal dit nader moeten uitzoeken. U leest op een nader moment wat ik heb kunnen vinden.
Reactie infoteur, 03-12-2008
Dit zijn eizakken van de dopluis. Bestrijding niet noodzakelijk, indien wel gewenst er zijn diverse anitluismiddelen te koop. Neem wel een product dat helpt tegen dopluis.
Nicole Heuten, 10-10-2008
Ik heb een vraagje over een eikenboom waarvan het blad wit uitslaat (type meeldauw), over 2 treurwilgen waarvan een aantal takken afsterven, alsook kleine zwarte vlekjes op lindeblad en loslatende bast en/of zwarte vochtige plekken op de onderzijde van eikenstammen. Het zijn allemaal bomen die zo'n 2 jaar geleden aangeplant zijn en die het altijd goed gedaan hebben en reeds een stamomtrek hebben tussen de 15 en 25 cm? Hopenlijk kunt u ons helpen?
Reactie infoteur, 03-12-2008
EikenMeeldauw is niet schadelijk voor een eik. De zwarte vlekken onder aan de stam kunnen meerdere oorzaken hebben maar ik denk dat het de eikenspintkever is. de zwarte vlekken op het lindeblad kunnen veroorzaakt worden door meeldauw. Dit is in beperkte mate niet erg en wordt veroorzakt door de afscheiding van luizen.
Het afsterven van de wilgentakken kan allerlei oorzaken hebben.
Al deze klachten kunnen veroorzaakt worden door problemen bij het aanslaan van de bomen.
Is er dit jaar ook nog water gegeven? Het is belangrijk om ook in het tweede groeiseizoen en vaak ook nog het derde groeiseizoen water te geven.
Hoe is het met de andere groeiplaats omstandigheden?
Staan de bomen niet op een te natte plek?
Dit kan dezelfde klachten veroorzaken.
Zijn de bomen niet te diep geplant?
Zorg voor voldoende water tijdens hete en droge periodes komende zomer. Let op dat je ook niet teveel geeft. Veel bomen verdrinken door te ruime watergift.
Breng eventueel een dun laagje houtcompost aan. (>10cm)
Bastiaanse Erna, 08-10-2008
Heb 2 bandwilgen van 25 jaar oud, waarschijnlijk met wilgenhoutrups helaas… De bomen hebben veel bulten op de stammen en rare gaten met houtzaagsel aan de onderkant. Als ze gerooid moeten worden, kan ik dan ongeveer op een meter of twee van de stobben nieuwe bomen planten? Hoe voorkom ik eventueel besmettingsgevaar?
Reactie infoteur, 03-12-2008
Bandwilgen is voor mij een onbekende soort. Bulten op de stam hoeft niet direkt gevaar op te leveren. Wilgenhoutrups is echter wel gevaarlijk. Bij een zware aantasting komt de stabiliteit van de boom in gevaar. Wilgenhoutrups is niet echt te bestrijden. Ik ken wel verhalen van mensen die met een hogedrukspuit in de gaten spuiten en zodoende de rups doden. Bij een zware aantasting die al jaren aanwezig is is dit minder zinvol. Aantastingen van wilgenhoutrups voorkom je door bastbeschadigingen te voorkomen.
Klaus Raeymaekers, 27-09-2008
Beste,
Ik lees met veel belangstelling de site zieke bomen en boomziektes.
Ik heb in mijn tuin drie oude monumentale beuken staan; twee bomen zijn m.i. kerngezond, maar de derde jongere beuk situeert zich in een deel van de tuin waar de voorbije jaren werken werden uitgevoerd. De kruin van deze boom heeft aan de uiteinden dode takken in de top, voor de rest staat hij er groen bij! Is deze boom ziek of met sterven bedreigd? Bestaat er een methode om de toestand van de boom te verbeteren? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Reactie infoteur, 08-10-2008
Hallo Klaus,
Dit klinkt vrij ernstig. Meestal is een dergelijke situatie onomkeerbaar zeker waar het de beuk betreft.
Ik kan enkel opmerkingen geven maar ik zou ook een professionele boomverzorger inschakelen. Kijk op de site van de bomenstichting voor betrouwbare boomverzorgers.
Ik ga er vanuit dat de werkzaamheden de achteruitgang veroorzaakt hebben.
Hou wel de boom en directe omgeving in de gaten of er paddestoelen verschijnen.Bijvoorbeeld de Reuzezwam ( kijk op het internet). Deze kunnen verzwakte bomen makkelijk aanvallen en snel meer verzwakkken.
Zijn er tijdens de werkzaamheden wortels beschadigd?
Is er tijdens de werkzaamheden grond opgehoogd?
Is er een in de buurt van de boom een deel bebouwt of bestraat?
Een van deze of nog een andere oorzaak kan de achteruitgang veroorzaken.
Men kan de achteruitgang proberen af te remmen maar deze is meestal onomkeerbaar.
Het aanbrengen van houtcompost onder de boom, zorgt ervoor dat de boom een extra "vitamineshot:" krijgt.
Maak de laag 10cm dik en zo'n groot mogelijke oppervlak.
Mocht er grond zijn opgehoogd zorg dat dit weer afgegraven wordt.
Zorg er welvoor dat de boom zolang mogelijk behouden blijft, in samenwerking met een proffesionele boomverzorger. Dit omdat het eventuele uitvallen van een exemplaar ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor de andere exemplaren vooral waar het de beuk betreft.
Walter, 25-09-2008
Wij hebben 10 leilinden, waarvan er 1 recentelijk dood is gegaan. De boom had in de stam een groot gat zitten. Nu heeft een andere boom hier ook last van. Wat kan ik hier eventueel aan doen voordat deze boom ook dood gaat?
Reactie infoteur, 03-12-2008
Baststerfte kan te maken hebben met beschadiging van de bast tijdens het transport/planten. Als de bomen op een verkeerde manier aan de stam zijn opgehesen kan er later baststerfte optreden. Als dit rondom gebeurt kan de boom sterven.Indien dit de oorzaak is moet je de schade verhalen bij degene die de bomen heeft geplant/geleverd.
Verder kan ik er weinig over zeggen omdat ik te weinig info heb.
E. Snel, 18-09-2008
Hai,
Ondanks dat ik in mijn opleiding plantenziekten heb gehad, zoek ik antwoord op deze vraag: wat kan er aan de hand zijn met een Nothofagus antarctica die gedeeltelijk, ca. een kwart van de boom last heeft van verkleurend en afvallend blad en afsterfende twijgen?
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 24-09-2008
Beste E Snel,
Hierbij zou ik u willen vragen een aantal foto's toe te sturen via de mail. Mijn mailadres is mirth_1976@hotmail.com.
Met Vriendelijke Groet,
Mirthe
Rita, 14-09-2008
Wie kan me raad geven? We hebben een hof met hoge dennebomen, vorige zondag hebben de kleinkinderen met stokken op de schors geklopt, vandaag zie ik een deel met bloot hout waar een wit vocht uitvloeit, wat kan ik doen, gaat deze boom sterven?graag een beetje hulp alvast bedankt.
Reactie infoteur, 24-09-2008
Beste Rita,
Is het evt mogelijk om een foto toe te mailen hiervan. Dan kan ik hopelijk beter beoordelen wat het mogelijk kan zijn.
Het mailadres is mirth_1976@hotmail.com
Met Vriendelijke Groet,
Mirthe
Hannie, 23-08-2008
Op 03-06-2008 heb ik een vraag gesteld over onze orientaalse dakplatanen. Er staan er vier. 1 is nu dood, de 2e op sterven na dood. (Zeer klein blad, bruin, herfsttooi, vormt al weken zaden) de 3e krijgt ook al bruin blad en de vierde lijkt nog gezond. Ze staan in carré vorm. Nu zijn we bij een erkende boomkweker geweest en die dacht aan wortelrot.
De 1e boom hebben we intussen verwijderd en die had bijna geen wortels. Het klinkt ons dan ook zeer aannemelijk in de oren. Alleen hoe bestrijden we dit. Hij had het over Aliette en Fungarid. Zijn er ook middelen te koop voor de particulier waarmee we voornamelijk de grond kunnen verschonen van deze schimmel? Het feit dat er elk jaar een boom aangetast wordt, komt volgens de kweker, doordat de schimmel zich via het grondwater verspreid. Heeft u voor ons een goed advies?
Reactie infoteur, 10-09-2008
Hoi Hannie,
Het zou inderdaad wortelrot kunnen zijn. Indien dit het geval zou zijn dan moeten de wortels ook echt aangetast zijn. Dus zacht en gemakkelijk breekbaar. Je ziet dat ze weggerot zijn.
Wellicht weet u dit reeds maar wortelrot wordt ook wel Phytophthora (uitspraak fitoftra) genoemd. Wortelrot komt veel voor en ook in de landbouw zie je het veel. Ik raadt u aan op internet te kijken onder ' Phytophthora' en 'bestrijding' dan komt u vast en zeker een aantal oplossingen tegen.
Het probleem kan ook te maken hebben met slechte groeiplaatsomstandigheden. Als de grond waar de bomen in staan heel nat is of dat het water op die plek slecht weg kan dit een oorzaak zijn voor verminderde weerstand van uw bomen.
Bart En Hendrik, 15-08-2008
Wij wonen nu reeds 3 jaar in ons huis met een relatief grote tuin. Hierin staan heel wat vaste planten, alsook een aantal bomen. Vreemd is, dat sinds begin dit jaar, deze bomen één voor één de geest geven. Vaak is er één zijtak die verwelkt, maar algauw gaan de andere er ook aan. Ook zien we honderden kleine gaatjes in het hout. Het gaat over verschillende soorten, waaronder 2 Catalpa, 1 Acer, 2 Sierkers.
Is er iemand die ons raad kan geven over te ondernemen stappen?
Reactie infoteur, 17-08-2008
Beste Bart en Hendrik,
Als ik jullie verhaal lees dan denk ik in eerste instantie aan de verwelkingsziekte. Ik heb al eerder een stukje hierover geschreven dus ik zou jullie willen vragen tussen de andere reacties dit stukje te lezen. Voorts zou ik de bomen eigenlijk zelf moeten zien om hier een definitief oordeel over te kunnen vellen. De verwelkingsziekte krijgt sneller kans als de grond vaak nat is en blijft. Mocht dit bij jullie zo zijn dan neig ik nog sterker ernaar dat het hier de verwelkingsziekte betreft.
Indien jullie tuin voormalige akker of tuinbouwgrond is geweest dan is de kans ook groter dat het deze ziekte betreft.
Een andere oorzaak kan zijn een verandering in de grondwaterstand.
Wat de gaatjes betreft kan ik geen oorzaak tenzij ik het zelf gezien zou hebben. Wellicht kun je een foto sturen naar mijn emailadres. Als jullie dit wilt dan hoor ik het wel.
Dortmans, 05-08-2008
In onze achtertuin staat een 30 jaar oude lijsterbes, altijd een lust voor 't oog met z'n dichte bladerdak en z'n overdadige besjes, die een zwerm aan vogels aantrokken. Teruggekomen van vakantie valt 't ons op dat de boom er totaal anders bijstaat dan de 30 voorgaande jaren: het bladerdak is dun, de besjes gering, veel kleiner en verschrompeld, meer dode takjes en aan de uiteinden verschijnen al bruine blaadjes. Er is de afgelopen 15 jaar totaal niets aan de omstandigheid waaronder de boom leeft veranderd. 4 jaar geleden hebben we de boom flink gesnoeid, waarna hij weer in volle glorie is hersteld. Wat kan ik doen om te constateren of de boom iets mankeert en zo ja, wat kan ik doen om een eventuele aantasting aan te pakken?
Reactie infoteur, 31-08-2008
Hallo Dortmans,
Als eerste mijn excuses voor het uitblijven van een antwoord.
Ook hier moet ik vermelden dat het lastig is voor mij om een goede diagnose te stellen zonder dat ik de boom heb gezien.
Als ik jullie verhaal lees denk ik aan twee dingen.
Het eerste is makkelijk uit te sluiten. Staat de boom op een erfgrens en zoja hebben de buren weleens geklaagd over deze boom? Het zal niet de eerste boom zijn die vergiftigd is terwijl mensen op vakantie zijn. Ik zeg dit omdat het aftakelingsproces zich blijkbaar in korte tijd heeft afgespeelt ( jullie vakantie). Ik ga er van uit dat jullie enkele weken op vakantie zijn geweest. Ik wil ook niet stoken in goede burenrelaties dus wees voorzichtig met mijn conclusies.
Een andere optie zou bacterievuur kunnen zijn. Dit is een zeer besmettelijke ziekte die al voor veel ellende heeft gezorgd. Een kenmerk ervan zijn bastkankeres. Kijk op de dikkere takken of er donkere plekken en of scheuren zijn gevormd. Dit eventueel in combinatie met vochtig en plakkerig weefsel onder de plekken.
Bij een beginnende aantasting kan men de aangetaste takken verwijderen, bij een vergevorderde aantastinng is er weinig hoop meer. Kijk op internet naar plaatje van de bacterivuurziekte en vergelijk dit met uw plant.
Mocht u gaan snoeien vergeet dan niet na het snoeien uw gereedschap te ontsmetten en de takken af te voeren.
Bedenk u ook dat de ziekte zeer besmettelijk is en dat een besmette boom een infectiehaard is voor andere bomen.
Philippe, 04-08-2008
We hebben een mooie eik voor ons huis staan en hebben een paar jaar geleden gebouwd. De eik stond er al meer dan 20 jaar. Nu, hebben we rond de eik de grond zo'n 50 cm à 75 cm aangevuld met grond. Deze grond bedekt zo'n een kwart van de wortels van de boom, voor de anderen 3/4 is de grond op dezelfde hoogte gebleven.
Sinds een tijdje beginnen er meer bladeren af te sterven en meer kleine takken af te vallen. De bladeren krijgen eerst wat geelachtige punten, die dan dor worden en afsterven. Ook merken we dat de eik veel fijne druppels hars (vocht) verliest via de kruin.
Ik heb dan zo'n 10 cm diep op 10 cm breed van de grond rond de stam weggehaald om te kijken en zag dat er nogal veel insecten precies uit de stam kwamen gekropen.
Ook zijn bij de graafwerken tijdens onze bouw 3 jaar geleden ook een paar wortels helaas afgebroken. Dit waren echter niet zo'n grote wortels.
De vraag is wat we kunnen doen en wat de oorzaak zou kunnen zijn, gezien we deze boom toch graag zouden willen houden. Moet de aagevulde grond weggehaald worden en zo ja, enkel rond de stam of wat zou er moeten gebeuren?
Zo'n 20 meter verder op dezelfde grond is een jonge kastanjeboom al zijn bladeren verloren. Daar was ook de grond voor de helft rond de boom aangevuld.
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 04-08-2008
Hallo Philippe,
Grond ophogen bij bomen is altijd zeer slecht. Zeker in de mate waarin jullie het gedaan hebt. De wortels stikken eenvoudigweg. De bouwwerkzaamheden en de daaruit voortkomende wortelschade veroorzaken ook conditievermindering van de boom. Is er ook veel met zware voertuigen of gewoon auto's rond de boom gereden?
Zo ja, dan heeft dit ook een uiterst negatieve invloed op de boom gehad. Is de tak/bladsterfte alleen aan de kant waar de grond is opgehoogd?
De wortels van een boom staan namelijk direkt in verbinding met de zelfde kant van de boom. Er vanuitgaande dat de grondophoging de oorzaak adviseer ik je de grond weer af te graven. Verder zou je een profesional kunnen inschakelen om een groeiplaatsverbetering toe te laten passen met behulp van luchtdruk. zie voor meer uitleg hierover het antwoord dat ik eerder deze week gaf aan een andere vraagsteller.
Om wortelgroei te stimuleren kun je ook houtcompost (zie tevens hetzelfde antwoordt eerder deze weel waar ik zojuist over sprak) kunnen aanbrengen dit vooral op het gedeelte waar je de grond weer gaat afgraven. Let op dat er bij graafwerkzaamheden geen verdere wortelschade ontstaat. Bij de kastanjeboom is waarschijnlijk hetzelfde aan de hand.
Sonja, 02-08-2008
Ik heb een vraag over onze berkeboom. Na het veranderen van onze tuin (met veel graafwerkzaamheden) nu ongeveer een jaar geleden heeft onze boom heel weinig blad en een paar dode takken. Afgelopen winter heeft onze boom veel takken verloren door de wind. (dode takken) Nu hopen wij dat de boom het weer goed gaat doen, maar hoe lang kan dat duren en is er nog hoop?
Reactie infoteur, 02-08-2008
Om te kunnen beoordelen of het nog nut heeft zou ik de boom moeten zien. Ik ga er in mijn antwoordt er vanuit dat behandeling nog zin heeft.
Maak een cirkelvormige wal ter grote van de kroon. Dit houdt in dat je als het ware een denkbeeldige cirkel trekt om de uiterste reikweidte die de boom heeft met zijn takken en bladeren. Op deze lijn maak je een stevig solide ' dijkje' ter hoogte van ongeveer een molshoop. Je geeft de boom water totdat het water bijna over het walletje stroom. Je doet dit alleen in droge periodes. Mocht de hele zomer droog zijn volstaat 5 of 6 keer water geven in die zomer. Begin met water als het een hele week 20 graden of meer is en daarnaast droog. Verder moet je de gehele cirkel binnen de wal bedekken met houtcompost. Houtcompost is te verkrijgen bij een plaatselijk groenrecyclebedrijf. Maak de laag niet dikker dan 10 cm.
Het is verstandig de boom een keertje te laten snoeien door een professional. Dit in verband met het gevaar voor de mens van vallende takken.
Misschien is het zowiezo wel verstandig om eerst een professional naar de boom te laten kijken om een goed oordeel te geven over de conditie van de boom.
Michel Eeckhout, 31-07-2008
Mijn moeder heeft een aantal eiken naast haar woning, en één van de eiken heeft een heleboel gaatjes in de stam, gaatjes van slechts enkele mm doorsnee. Ik heb een klein wit wormpje waargenomen. Het laatste jaar is er wel verkeer met vrachtwagens aan de boom gepasseerd op enkele meters. Dit zal zeker tot enige verzwakking hebben geleid, hij heeft ook zeer weinig bladeren. Kan u mij een aanwijzing of eventueel een remedie geven?
Reactie infoteur, 02-08-2008
Door het passeren van de vrachtwagens zal de grond waarschijnlijk ' verdicht' zijn en dit kan tot gevolg hebben dat de wortels van de bomen afsterven. Dit zeg ik omdat je ook noemt dat de boom weinig blad heeft. Dit is een zeer slecht teken. De gaatjes zijn waarschijnlijk veroorzaakt door de Wilgen-houtrups. Deze houtrups kan verzwakte bomen aantasten. Uw eik is inderdaad waarschijnlijk verzwakt. de wilgenhoutrups maakt vreetgangen. Bij een zware aantasting kan dit gevolgen hebben voor de sterkte van het stamhout. Zeker als de aantasting als en aantasting al enkele jaren aan de gang is. Een remedie tegen deze rups is hogedrukspuit op de gaten te richten en de rups eruit te spoelen. Het lijkt mij echter wijsheid om ook te zorgen voor snoei van de boom in combinatie met groeiplaatsverbetering om de verdichting van de grond op te heffen. Ik zou u de groeiplaatsverbeteringmethode aan raden die in het vak ' kloffen' wordt genoemd. Dit is m.b.v. luchtdruk de grond los maken.
Ik zou u willen adviseren om het snoeien en groeiplaatsverbetering door een professional te laten doen.
De Grie Marnix, 30-07-2008
David schreef op 19-07-2008 dat hij bij 1 van zijn catalpa vaststeld dat de bladeren krullen en bruin worden en afvallen. Ik heb hetzelfde voor. Er staan 2 catalpa's ca. 8 meter van elkaar en enkel bij 1 ervan krullen van de onderste takken de bladeren en worden bruin. Ik zou dus ook graag hetzelfde antwoord zien waar David naar vraagt. Dank bij voorbaat aan de mensen die ons kunnen adviseren met de juiste antwoorden en te nemen acties.
Reactie infoteur, 30-07-2008
Hallo De Grie Marnix,
Zie voor mijn advies de tekst die ik geplaatst heb bij David.
Johannes Aben, 28-07-2008
Bij ons in de straat zijn 9 kastanjebomen dwaarvan allemaal aan de buitenkant het blad bruin (beetje vlekkerig) is. Betekent dit dat de bomen de kastanjeziekte hebben, veroorzaak door de mineermot? En zijn ze nu niet meer te redden? Ik hoor graag uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Johannes Aben
Reactie infoteur, 30-07-2008
Hallo Johannes,
kastanjeziekte en Mineermot zijn twee verschillende dingen. De mineermot is een insect. Maar deze veroozaakt geen kastanjeziekte. De bruine vlekken op het blad zijn de vraatsporen van de mineermot.
Kastanjeziekte is te herkennen aan zwarte vlekken op de stam en evt. met bloedingen. Een kastanje kan wel van beide verschijnselen last hebben. De mineermot is niet echt schadelijk. De kastanjeziekte is uiteindelijk dodelijk voor de boom. Ik vemoed, maar dit zou ik zelf moeten zien om dit echt goed vast te stellen, dat het hier dus enkel schade door de mineermot betreft en geen kastanjeziekte. Wil je de mineermot bestrijden dan zijn er biologische lokvallen te koop.
David, 19-07-2008
Ik heb een catalpa van 7 jaar oud.Na het snoeien is de catalpa volledig in blad gekomen maar nu reeds zijn de bladeren gekruld, bruin en vallen geleidelijk aan af.Wat is hiervan de oorzaak en zijn er oplossingen voor dit probleem?Al de andere catalpas in mijn tuin zijn gezond.Mvrgr.
Reactie infoteur, 30-07-2008
Hallo David,
Hieronder vindt je een kopie van een eerdere reactie die ik gegeven heb over de Catalpa.Ik zou eigenlijk de bomen zelf moeten zien om een goed oordeel te kunen geven, maar ik vermoed dat ze last hebben van de hieronder beschreven verwelkingsziekte.
"
Verder is het mij niet duidelijk of het probleem de trompetbomen betreft of de beuken. Bij beide soorten is het normaal dat ze het blad laten vallen in de winter. Bij beuken ziet men wel vaak dat het dode blad de hele winter blijft hangen aan de takken.
Zijn de kuipen goed gedraineerd? In de onderkant behoren gaten te zitten en de onderste laag moet bestaan uit potscherven of grof grind zodat de gaten niet vol slippen met grond. Zonder goede drainage kan de grond in de bak overtollige water niet goed afvoeren.
Bij de Catalpa kan dit leiden tot de Verticillium-verwelkingsziekte, een ziekte waarbij het blad afsterft en later ook hele takken en uiteindelijk de hele boom. Knip een tak af en kijk of er zich een ringvormige verkleuring voordoet op de doorsnede van de tak.
Hier is geen remedie tegen. Men moet de boom rooien en zorgen voor schone grond. De schimmel die de ziekte veroorzaakt bevindt zich in de grond en zou ook een eventueel nieuw te plaatsen boom kunnen aantasten.
De ziekte tast vele soorten aan maar ik weet niet of de beuk er ook last van heeft. Wel weet ik dat de beuk absoluut niet houdt van te natte voeten.
Let dus goed op de vochtigheidstoestand van de kuipen, heel veel bomen sterven door een te grote watergift"
Shella, 15-07-2008
Ik heb een denneboom in mijn voortuin van bijna 20 m hoog. Deze is de afgelopen maanden erg zijn naalden aan het laten vallen, de toppen van zijn takken drogen ook uit en worden helemaal door. Er komen opeens veel scheurtjes in de boombast waar veel hars uitloopt van boven tot aan beneden in de stam. Hoe zou dit komen? Ik zie geen insecten of iets dergelijks op de stam Ik dacht ook misschien katten die hun nagels scherpen aan de boom maar ook dit lijkt me niet want ik heb nog nooit een kat in de top van mn boom zien zitten. ik hoor het graag. Mvrgr. een treurige boomeigenaar
Reactie infoteur, 31-07-2008
Hallo Shella,
Om een goed oordeel te kunnen vellen zou ik de boom eigenlijk zelf moeten zien. Ik heb wel een paar vermoedens over wat mogelijk de oorzaak is.
Hebben er in de recente geschiedenis graafwerkzaamheden of iets dergelijks plaats gevonden? Zo ja dan zou wortelschade de oorzaak kunnen zijn.
Ik heb echter ook twee aantastingen gevonden die de mogelijke oorzaak kunnen zijn. Als eerste een aantasting die schot genoemd wordt. Hierbij sterven de naalden. De aantasting is te herkennen aan de vruchtlichamen. Deze zijn i1 tot 2 mm groot en lijken op koffiebonen. Deze vruchtlichamen bevinden zich op de naalden.
Het lijkt me echter waarschijnlijker dat het de volgende aantasting is. Deze aantasting heet harsdas. Hierbij krijg je ook in eerste instantie bruine naalden en twijgen, in een later stadium ook veel harsvloed. In mei en juni is de ziekte te herkennen aan creme witte blaasvormige vruchtlichamen op de aangetaste plekken.
De gevolgen zijn dat de boom geheel of gedeeltelijke zal afsterven. Hier is weinig tegen te doen.
Zoek op het internet naar plaatjes van harsdas, Endocronartium pini en vergelijk dit met je boom.
Dineke, 08-07-2008
Ik heb ook een moerbei met witte streepjes op de takken. De streepjes zijn drie milimeter groot en zitten op de takken niet op de bladeren. Er zitten geen beestjes in, als je het van de takken wrijft voelt het een beetje vetachtig. Het zijn plekken die op verschillende plaatsen zitten. Zijn dit schimmels? Welk product kan ik gebruiken om het te bestrijden? Het lijkt of de boom er hinder van heeft. Groeten Dineke
Reactie infoteur, 02-08-2008
Ik weet op dit moment niet wat dit zou kunnen betreffen. Ik zal dit nader moeten uitzoeken. U leest op een nader moment wat ik heb kunnen vinden
Marjo, 23-06-2008
Wij hebben een goudiep in onze tuin staan.vaaf vorig jaar doet hij het niet zo goed en op het moment zijn de bladeren bijna allemaal verdord, de boom staat er al 20 jaar.kunt u misschien zeggen wat er met de boom aan de hand is.
Reactie infoteur, 06-07-2008
Hoi Marjo,
Zoals ik bij bijna al mijn reacties moet mededelen zou ik voor een goed oordeel de boom moeten zien echter ik kan proberen een mogelijke oorzaak aan te geven. Indien er geen veranderingen zijn in de groeiplaatsomstandigheden (bijv wortelschade door graafwerkzaamheden) dan is het waarschijnlijk Iepenziekte.
Een van de symptomen van Iepenziekte is dat het blad van de boom van bovenaf verwelkt en uiteindelijke verdort en tot slot dat de tak sterft. Een andere manier om er achter te komen of het de iepenziekte is is het doorsnijden van de een aangetaste tak en kijken of er een ringvormige verkleuring in zit.
Het is wellicht een optie om ook zelf op internet de Iepenziekte op te zoeken om nog meer voorbeelden van aantastingen te vinden die bij deze ziekte horen. Indien het Iepenziekte is, dan is de boom helaas ten dode opgeschreven en moet hij zo spoedig mogelijk verwijderd worden en het tak en stamhout afgevoerd worden naar een groendestructiebedrijf. Dit met als reden dat Iepenziekte zeer besmettelijk is voor andere Iepen ook op een afstand die verder reikt dan uw eigen tuin.
Uiteraard ben ik bereid nader onderzoek te verrichten tijdens bijv een eenmalig consult maar dit zou u moeten aangeven dan is er wellicht onderling overleg mogelijk.
Marja, 19-06-2008
Wij hebben een knotwilg staan in de tuin. Vorig jaar zomer zijn alle bladeren verwelkt. Hij is geknot maar wil nu niet meer uitlopen, slechts 2 kleine sprietjes die onder de zwarte luis zitten. Ik vrees dat hij dood is gegaan. Kan ik er nig iets mee? De stam is ca. 15 cm. in omvang en verder zo op het oog niet beschadigd en/of aangevreten.
Reactie infoteur, 06-07-2008
Het is moeilijk een oordeel te geven over uw boom omdat ik de boom eigenlijk zou moeten zien hiervoor. Ik kan wel mogelijke oorzaken noemen. Er kunnen er meerdere zijn. Bijvoorbeeld heeft de boom een groeiplaatsverandering gehad; bijvoorbeeld graafwerkzaamheden?
Indien dit niet zo is dan denk ik bij uw klachten direkt aan de Waterdiepziekte. Deze ziekte komt eigenlijk niet zo vaak voor bij knotwilgen omdat de ziekte het best groeit op wat ouder hout. Omdat knotwilgen geknot worden hebben deze vaak jong hout er op staan. Echter onmogelijk is het niet dat deze ziekte ook op jong hout ontstaat. Ook indien u de knotwilg niet knot wordt de kans groter dat het deze ziekte betreft. Mijn vraag is dus wordt de boom regelmatig geknot?
De ziekte is te herkennen aan het verdorren van blaadjes in het late voorjaar / begin zomer en als je een aangetaste twijg doorsnijdt zie je een ringvormige verkleuring.
Als ik uw verhaal juist interpreteer lijkt het mij dat uw boom al stervende is.
Wilgen zijn echter sterk dus mijn advies is zaag de boom nog niet geheel weg. Wellicht zal de boom volgend jaar beter uit lopen. Indien dit zo is laat de boom de uitgegroeide takken dan staan en knot pas het jaar daarna de wilg.
Welmoet Prince, 14-06-2008
In onze tuin staat een grote eik waar aan de onderkant van de stam een geel zurig ruikend schuim druipt met daaromheen zwarte vochtige plekken. Wat is hier aan de hand?
Ik zou heel graag een antwoord op dit probleem willen hebben.
Vriendelijke groeten,
Welmoet Prince
Reactie infoteur, 30-06-2008
Hallo Welmoet,
Het komt wel vaker voor dat bomen dit soort lekplekken heeft. Meestal komt dit door dat er een verstoring is in de de sapstroom van de boom. Een boom transporteert voeding vanuit de kroon naar de wortels en andersom water en ook opgeloste zouten van de wortels naar de kroon. Het afsluiten van de transportkanalen van de boom kan het gevolg hebben dat het sap geen ander weg op kan dan naar buiten door de bast heen. Dit ziet men vaak als zwarte vochtige plekken op de stam. De zurige geur komt door het looizuur dat opgelost zit in het sap dit looizuur wordt aangemaakt door eiken. Vaak zijn deze plekken geen probleem en herstellen uit zich zelf. Men moet echter wel alert zijn want het kan ook een voorbode zijn van een schimmelaantasting. De boom grendelt dan de transportvaten af om verspreiding van een schimmel door de boom heen te voorkomen. Let goed op ander verschijnselen zoals vruchtlichamen ( paddestoelen) op de stam of op worteluitlopers, afsterven van een deel van de kroon. Boven in de kroon dode taken en blad.
Dennis, 08-06-2008
Hallo,
Op sommige takken van mijn moerbei zit een witte korrelachtige aanslag. De takken waar dit opzit zijn voor 90% dood. Hier en daar nog een paar kleine blaadjes. Op de stam zitten ook van deze hele kleine witte stipjes. De gezonde takken zitten vol met blad en hij begint nu ook vruchtjes te geven. Weet u wat het is en wat kan ik er aan doen?
Met vriendelijke groet,
Dennis Bosch
Reactie infoteur, 30-06-2008
Hallo Dennis,
Sorry voor de late reactie, ik ben even op vakantie geweest. Ik denk dat jouw moerbei last heeft van bladluis. En dan in het bijzonder van de dopluis. De eizakken hiervan zijn wit en korrelachtig van structuur. De luizen zitten op het blad maar ook op takken en stam. Bij een zware aantasting kunnen jonge bladeren en twijgen afsterven. De schade voor de boom is verder meestal beperkt.
Erzijn diverse chemische en biologische bestrijdings middelen bijv een middel op basis van knoflookextract. Vaak blijkt echter dat de natuurlijke vijand van de luizen, het lieveheersbeestje, het natuurlijk overwicht herstelt en zorgt voor bestrijding van de bladluis.
Ik heb de boom niet gezien dus controleer mijn beweringen door te kijken of onder/in het witte spul eitjes of beestjes zitten. Zoek op internet plaatjes van de hydrangeadopluis en kijk goed aan de onderkant van het blad of je de kleine beestjes ziet.
Els van der Most, 07-06-2008
Ik heb in de tuin 2 appelbomen staan. De afgelopen jaren is er een rups in gekomen, het werd elk jaar iets erger. Dit jaar zijn het spookbomen geworden. Er is geen blad en geen bloesem meer te zien, het is helemaal overwoekerd met deze rups, de draden hangen naar beneden. Het is afschuwelijk. Wat moet ik doen?
Reactie infoteur, 11-06-2008
Hallo Els,
Erzijn verschillende soorten rupsen die op appelbomen voorkomen. Ik heb niet genoeg info om te kunnen bepalen welke soort het is. Ik zal daarom wat algemene info geven over rupsen en hoe ze te bestrijden zijn.
In de meeste gevallen kan een gezonde boom zich geheel herstellen van een aantasting door rupsen, ook als deze geheel kaal gevreten word. Een boom verzwakt echter wel als dit meerder jaren achtereen gebeurt.De rupsen aantasting wordt vaak na een paar jaren vanzelf minder.
Bestrijding van de rupsen kan bij sommige soorten door het verwijderen van (winter)nesten. Deze soorten maken door spinsel een nest waarin ze zich in de avond of bij slecht weer terug trekken. Enkele soorten overwinteren ook in deze nesten. Het weg knippen van deze nesten helpt de aantasting te verminderen. Pas wel op want sommige soorten hebben brandharen die iirritaties kunnen veroorzaken.
Verder kan je de bladeren bespuiten met een biologisch pereparaat van Bacillus thuringiensis. Door inname hiervan sterven de rupsen door inwendige verwondingen.
Let wel op dat dit middel alle rupsen dood van alle vlinders. En aangezien een heleboel soorten met uitsterven worden bedreigd moet men dit middel zeer beperkt en met grote zorg gebruiken.
Hannie, 03-06-2008
Na nog wat surfen op het net kom ik de plataan-vouwmijnmot tegen. Zou dat het kunnen zijn? Wat gebeurt er met de boom als deze hiermee besmet is? En heel belangrijk: Hoe bestrijd ik dit?
Reactie infoteur, 11-06-2008
Hallo Hannie,
Ik denk dat jouw twee platanen eerder last hebben van de bladvlekkenziekte. Hiernaast kan de plataan-vouwmijnmot zich ook op het blad bevinden.
De bladvlekkenziekte manifiseert zich echter in het voorjaar en zorgt ervoor dat het bladverwelkt en afvalt bij een zware aantasting. Bij de plataan-vouwmijn mot wordt de aantasting vaak later in het seizoen zichtbaar en daarbij zal het blad niet verwelken en afvallen. Ik denk dat jouw platanen van beide aantastingen last hebben.
De aantastingen zijn in principe niet echt ernstig voor de bomen. Bij herhaaldelijke zware aantastingen kan de boom wat verzwakken maar de boom zal wel blijven leven.
Voor beide aantastingen geldt dat het afgevallen blad dient als plek om te overwinteren. Daarnaast overleeft de schimmel van de bladvlekken ziekte ook in kankers op de takken. Wat dus helpt tegen deze aantastingen is:
Zorg dat je het afgevallen blad goed opruimt (in de gft-bak) en takken met kankers wegsnoeit.
Naast dit hele verhaal ga ook bij jezelf na of de twee aangetaste bomen mindere groeiplaatsen hebben. Bijvoorbeeld staan deze bomen op een nattere plek, een plek met minder goeie grond of iets dergelijks. Zoja dan moet je hier ook verandering in aanbrengen. Want bomen met een slechte groeiplaats kunnen zich slecht tegen aantastingen weren.
Nog een algemene tip bij dit soort vorm bomen. Niet knotten/ kaal knippen als ze in blad staan. Hiermee verzwak je de boom.
Je zou ook kunnen overwegen het knotten een jaar over te slaan. Hierdoor krijgt de boom meer kracht.
Anouk de Kleermaeker, 26-05-2008
We hebben in onze voortuin twee reuze eikebomen staan. Ik vind ze prachtig en zou ze niet graag willen missen. De laatste twee jaar verliest de boom heel makkelijk takken. Ze zijn broos en ook verdikt. Ze breken heel gemakkelijk af. De aangetastte takken hebben geen knoppen en blad… Het lijkt wel alsof het steeds verder gaat. Ik heb ooit gelezen dat dit bomenkanker was… en dat je alle aangetastte takken moest verwijderen… weet jij wat ik bedoel en wat zijn remedies? Dank voor je moeite!
Reactie infoteur, 29-05-2008
Hallo Anouk,
Om een goed oordeel te kunnen geven zou ik de bomen eigenlijk moeten zien. Maar naar aanleiding van de informatie die je me geeft kan ik wel proberen er iets over te vertellen.
Kanker bij eiken komt voor zover ik weet niet voor bij eiken. Door de beschrijving die jij me geeft van de takken krijg ik het vermoeden dat het gaat om dode takken als gevolg van terug/afsterving van de kroon. Dit kan vele oorzaken hebben.
Ik heb daarom een aantal vragen aan je om wat meer informatie te hebben:
-Kijk eens of er dode takken bovenin de boom zitten en/of de bladbezetting bovenin verminderd is.
-Ga na of er in recente jaren tot ca. 5 jaar terug iets veranderd is in de direkte omgeving van de boom bijvoorbeeld tuin opgehoogd, terras vergroot, kabels gegraven enz.?
-Kijk ook of er eventueel paddenstoelen op het onderste gedeelte van de stam zitten (meeste paddenstoelen verschijnen in de herfst).
-weet je wat voor een soort eik het is? Zoniet is het wellicht een idee via internet naar foto's te zoeken van verschillende soorten eiken?
Ik zie graag je aanvullende informatie tegemoed om je van een uitgebreider antwoordt te kunnen voorzien.
Theo, 25-05-2008
Hallo,
We hebben een apenboom (araucaria ) in de tuin staan. Ongeveer 20 jaar oud, is altyd goed gezond geweest en word nu van onderaf helemaal bruin. Wat kan daar de oorzaak van zijn?
Reactie infoteur, 11-06-2008
Hallo Theo,
Na wat onderzoek denk ik een antwoord te hebben. Ook heb ik ontdekt dat er veel meer mensen zijn met dit probleem.
De boom komt waarschijnlijk in een ander levensfase waarbij de vorm van de boom verandert. De vorm is eerst kegelvormig met takken tot op de grond maar verandert bij een volwassen exemplaar tot een pluimvorm, alleen takken boven in de kroon. De boom laat dus de takken bewust afsterven in het groei proces.
Bekijk op internet maar eens foto's van deze soort in zijn natuurlijke verspreidingsgebied. Je ziet dan ook hele hoge bomen met alleen bovenin takken. Het is dus een natuurlijk proces en daar is weinig tegen te doen.
Je kan de dode takken wel verwijderen, hierover las ik dat je een stompje moet laten staan om harsbloeding tegen te gaan. Ik weet niet of dit werkt en stompen laten staan is eigenlijk uit den boze bij bomen snoeien. Maar met deze boom heb ik weining ervaring dus wie weet helpt een stompje in dit geval wel
Martina, 20-05-2008
Ik heb al enkele jaren 8 lei-linden langs het terras in de tuin staan. Dit jaar hebben 4 van hen misvormde bladeren. De bladeren blijven klein, aan de rand krullen ze om en de rand is lichter alsof er te weining bladmoes is. Ik zie geen insecten noch schimmels. Kan dit een gebrek aan voedsel zijn?
Reactie infoteur, 24-05-2008
Beste Martina,
Ik kan moeilijk bepalen wat hier exact aan de hand is. Gebrek aan voedsel lijkt mij niet het probleem. Het ligt er aan in wat voor een type grond ze staan. Als dit hele ' schrale' grond is dan kan dit eventueel een probleem zijn. Hierbij kan een laagje compost van ca. 5 tot 10 cm dik op de grond direct rond de stam een oplossing zijn. Eventueel aangevuld met 1 handje gedroogde koemestkorrels. (dosering luistert precies want van te veel koemestkorrels kunnen de leilindes dood gaan.
Ik denk persoonlijk dat het misschien toch een insectenaantasting is omdat lindes in het algemeen bekend staan als een soort die last heeft van luis. Kijk aan de onderkant van het blad of je luis ziet. Mocht het luis zijn dan zijn er meerdere manieren om de luizen te bestrijden, ook natuurlijke zoals bijvoorbeeld knoflookextracten. |
Als je de lindes jaarlijks knipt of snoeit probeer dit dan eens een jaar over te slaan. De boom krijgt dan meer blad. Meer blad betekent meer voeding en dit betekent een sterkere boom.
Laat nog eens weten wat je bevindingen zijn geweest en wat je gedaan hebt met de lindes. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat en of je iets aan mijn advies gehad hebt.
Ida Steigenga, 14-05-2008
Hallo, Wij wonen in de binnenstad en hebben een groot dakterras. Sinds jaren heb ik trompetlindes in grote speciekuipen op mijn terras. Ze groeien nog steeds erg goed. Sinds 3 jaar heb ik er 2 leibeuken bij geplaatst. Ook in hele grote kuipen. Vanaf het begin krijgen ze eerst goed blad, maar na een aantal weken groeit het blad niet groter en worden de bladeren zelfs bruin. Ook in de winter verliezen ze bijna al het blad. Ik heb gezien dat er kleine spinnetjes in zitten maar dat kan toch niet het probleem zijn? Ik hoop dat u weet wat er aan de hand is.
Met vriendelijke groeten,
Ida Steigenga
Reactie infoteur, 14-05-2008
Hallo Ida,
Ik ga er even van uit dat de trompetlindes, trompetbomen zijn of te wel de Catalpa. Zoek Catalpa even op internet en vergelijk de plaatjes met jouw bomen.
Verder is het mij niet duidelijk of het probleem de trompetbomen betreft of de beuken. Bij beide soorten is het normaal dat ze het blad laten vallen in de winter. Bij beuken ziet men wel vaak dat het dode blad de hele winter blijft hangen aan de takken.
Zijn de kuipen goed gedraineerd? In de onderkant behoren gaten te zitten en de onderste laag moet bestaan uit potscherven of grof grind zodat de gaten niet vol slippen met grond. Zonder goede drainage kan de grond in de bak overtollige water niet goed afvoeren.
Bij de Catalpa kan dit leiden tot de Verticillium-verwelkingsziekte, een ziekte waarbij het blad afsterft en later ook hele takken en uiteindelijk de hele boom. Knip een tak af en kijk of er zich een ringvormige verkleuring voordoet op de doorsnede van de tak.
Hier is geen remedie tegen. Men moet de boom rooien en zorgen voor schone grond. De schimmel die de ziekte veroorzaakt bevindt zich in de grond en zou ook een eventueel nieuw te plaatsen boom kunnen aantasten.
De ziekte tast vele soorten aan maar ik weet niet of de beuk er ook last van heeft. Wel weet ik dat de beuk absoluut niet houdt van te natte voeten.
Let dus goed op de vochtigheidstoestand van de kuipen, heel veel bomen sterven door een te grote watergift.
Silvia, 11-05-2008
Hoi,
Ik heb net nog nader naar de boom gekeken. In de gekrulde blaadjes een tor gevonden en in de ander een heel klein wit doorschijnend groen rupsje met een zwarte kop.
silvia
Reactie infoteur, 12-05-2008
Hoi Sylvia,
Omdat jij en Arnold over het zelfde probleem spreken in de zorg voor jullie prunussen heb ik 1 antwoordt gemaakt bij de eerste vraag van Arnold.
Arno, 09-05-2008
Hoi,
ik heb een vraag, ik heb 2 prunussen exacte soort weet ik niet, bomen zijn ongeveer 8 meter hoog, ze bloeien in het vroege voorjaar uitbundig.de bloempjes zijn klein enkelvoudig en roze, tijdens de bloei komen ook de blaadjes uit deze zijn normaal rood maar de laatste jaaren steeds valer van kleur, meer groeniger, maar de blaadjes beginen al gelijk te vallen het is net herfst int voorjaar. aan de stam is niets te zien die ziet er goed uit. ik kan ook geen insekten aan het blad ondekken, maar aan enkele zijn wel aangevreten. het bladverlies is nu al enkele jaren maar dit jaar is het extreem.
wat mankeren ze, en wat zou ik er aan kunnen doen.
bvd arno.
Reactie infoteur, 12-05-2008
Hallo Arno en Sylvia,
Jullie prunussen hebben hoogstwaarschijnlijk last van de krulziekte. De krulziekte, veroorzaakt door schimmels, zorgt voor misvormt blad en vroegtijdige bladval. Wat overeenkomt met de symtomen die jullie beschrijven.
In principe zijn de gevolgen voor de boom niet ernstig, maar bestrijding is wel mogelijk zodat de sierwaarde van boom weer toe zal nemen.
Bestrijding kan plaats vinden door middel van bespuiting met schimmelwerende producten. Dit moet gebeuren net voordat het blad uitloopt. Dit is in januari en februari wanneer de temperatuur overdag ca. boven de 10 graden is. Drie a vier keer behandelen is voldoende.
In het najaar als ca. 90% van het blad gevallen dient men nog 2 maal te behandelen met schimmelwerende producten. Daarnaast kun je een laagje compost over de kluit van de boom heen strooien zodat de boom sterker wordt. Ook is het belangrijk goed blad te ruimen omdat de schimmels zich in de bladeren bevinden.
Het behandelen met schimmelwerende producten kan zowel met chemische als natuurlijke middelen. Je kunt het door een erkend boomverzorger laten doen, maar het is tevens een mogelijkheid het zelf te doen. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar zowel op internet als in de winkel.
Jan Frans, 26-04-2008
Hallo,
ik heb een vraag, bij mijn in de tuin staan 2 grote bruine beuken van ongeveer 80-90 jaar oud hele mooie bomen.
maar 1 bruine beuk krijgt allemaal scheuren in zijn bast en op sommige plakken laat de bast los. Ik denk dat deze dood is, maar de andere bruine beuk die er zon 10-15 meter vandaan staat krijgt een grote zwarte vlek op zijn bast onderin de stam. mijn vraag wat is dit en wat te doen. bvd janfrans
Reactie infoteur, 29-04-2008
Beste Jan Frans,
Allereerst moet ik je zeggen dat ik geen zekerheid kan geven zolang ik de boom niet zelf gezien heb. Wel kan ik je iets vertellen over wat er mogelijk aan de hand kan zijn met jou beuken en de oorzaken hiervan.
Het zou kunnen dat ze een schimmelaantasting hebben. Dit is het gevolg van een verzwakking. Schimmels zijn de ' opruimers' van de natuur. Is er recent of enkele jaren geleden iets gebeurdt met de groeiplaatsomstandigheden? Denk aan graafwerkzaamheden bij de boom in de buurt of bouwwerkzaamheden (verandering grondwaterstand).
Indien er een schimmelaantasting is dan zijn er wellicht vruchtlichamen (paddestoelen) te zien (geweest) of vindt je er nog resten van. je kunt verzwakking bij bomen herkennen aan is dat het bovenin kaal blijft of kalig en dat er meer dode takken zijn.
Er kan ook nog iets anders aan de hand zijn met beuken. Loslatende bast zou het ook nog zonnebrand kunnen zijn. Beuken die plotseling in de volle zon komen te staan bijvoorbeeld door het verwijderen van andere bomen kunnen hier last van hebben.
Mijn advies is om een professionele boomverzorger te benaderen voor inspectie omdat je als boomeigenaar verantwoordelijk kan worden gehouden bij niet doeltreffend handelen inzake een uiterlijk zichtbaar gebrek ( het afsterven van de schors en de zwarte plek). Ik kan je er evt een aanbevelen als je je woonplaats doorgeeft.
Maarten, 15-04-2008
Hallo,
Ik wil graag een vraag stellen in de hoop een antwoord te krijgen.
Bij 1 van de bomen in mijn tuin ontdekte ik kort geleden een vochtige plek op de stam en zag dat het schors van enkele takken gedeeltelijk weg was.
Gisteren ondekte ik dat de vochtige plek gedeeltelijk wit uitgeslagen was en dat de takken, waarvan de schors gedeeltelijk weg was, dood zijn.
Ik vermoed dat deze boom een schimmel o.i.d. heeft en weet niet goed wat te doen.
Reactie infoteur, 29-04-2008
Hallo Maarten,
Als eerste moet ik zeggen dat ik dit soort kwesties alleen goed kan beoordelen als ik de boom zelf zie.
Het is wel belangrijk dat ik weet wat voor een boom het is.
Als het een paardekastanje is dan zou het weleens de kastanjebloedingsziekte kunnen zijn. Hier is nog niks aan te doen, wat weleens een beetje helpt is een laagje uitgerijpte compost onder de boom aanbrengen.
Het zou echter ook een schimmel kunnen zijn, hier is ook niks tegen te doen.
Mijn advies is om een professionele boomverzorger er naar te laten kijken.
Zeker ook omdat je als boomeigenaar verantwoordelijk kan worden gehouden bij niet doeltreffend handelen inzake een uiterlijk zichtbaar gebrek ( het afsterven van de schors en de zwarte plek). Ik kan je er wel een aanbevelen als je je woonplaats doorgeeft
Gusta Lebbink, 14-04-2008
Onze bomen hebben lichte, het lijkt op mos, vlekken. Kan dit kwaad? Zijn ze dan ziek of is het van regen en aanslag?
Reactie infoteur, 29-04-2008
Hallo Gusta,
Waarschijnlijk gaat het hierom korstmossen, deze komen in alle soorten en kleuren voor. Het lijken soms net vlekken.
Een controle is : Als het goed is kan je dit er afvegen en zit het op de bast en niet erin.