Het kopen van een huis: stappenplan

Het kopen van een huis: stappenplan Ga je een huis kopen dan krijg je met verschillende partijen te maken zoals de verkoper, de makelaar, de bank en de notaris. Voordat je op zoek gaat naar een eigen huis is het verstandig om eerst een hypotheekadvies bij een financieel adviseur te vragen. Zo weet je of een eigen huis wel binnen je financieringsmogelijkheden past.

Huis kopen via de makelaar

Een huis kopen dat past binnen je bestedingsruimte, kan je uiteraard zelf doen, bijvoorbeeld op internet. Maar je kan ook een makelaar inschakelen. Dat is verstandig want dan kan je samen met hem de beoogde woning bezichtigen. Niet alleen is een makelaar goed op de hoogte van alle technische specificaties van onroerend goed, hij is ook bekend met de actuele situatie op de woningmarkt.

En heb je eenmaal je droomhuis gevonden dan kan je een bod uitbrengen. Ook dit kan je zelf doen via onderhandelingen met de verkopende partij of weer met hulp van de makelaar.

Ondertekening van de koopovereenkomst bij de verkoper

Stel je bod wordt geaccepteerd en je besluit het huis te kopen. De eerstvolgende stap is dan meestal de ondertekening van de koopovereenkomst. Het is wel belangrijk om in die koopakte enige ontbindende voorwaarden zoals een financieringsvoorbehoud op te laten nemen. Want als je de hypotheek niet binnen een bepaalde termijn rond krijgt of als je geen Nationale Hypotheek Garantie krijgt, moet de koopovereenkomst niet doorgaan.

Na ondertekening heb je overigens nog enige dagen bedenktijd. Dus mocht je binnen die tijd nog van de koop willen afzien dan kan je zonder opgaaf van redenen ontbinding van de koopovereenkomst vragen.

Samen met de financieel adviseur op zoek naar een geschikte hypotheek

De adviseur helpt je bij het kiezen van de hypotheek die het best bij jou en je specifieke situatie past. En bij de meest geschikte geldverstrekker vraagt hij vervolgens een offerte voor je aan. Daar bekijkt men of je de lening wel kunt krijgen, met andere woorden of het beoogde droomhuis ook financieel haalbaar voor je is. Je nieuwe huis wordt het onderpand voor de lening. Om de totale investering te berekenen, moet je de koopprijs wel nog verhogen met de kosten koper, zijnde 2% overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris en de hypotheek.

Het hypotheekgesprek bij de geldverstrekker

De geldverstrekker vraagt naar salarisgegevens, vakantiegeld en een eventuele dertiende maand. Kortom, naar je totale jaarinkomen om straks de maximale hypotheek te kunnen berekenen. Dat jaarinkomen wordt gevonden door je maandinkomen te vermenigvuldigen met 12,96. Dat is dus inclusief vakantiegeld.

Hij vraagt ook naar eventuele leningen elders want die worden in mindering gebracht op het totale bedrag dat voor de hypotheek beschikbaar zal zijn. Met de salarisgegevens berekent de adviseur hoe hoog het bedrag voor de hypotheek kan zijn. De vuistregel is dat je ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen aan hypotheek kan krijgen.

Belangrijk pluspunt in dit verband is het als de hypotheek voldoet aan de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie. De NHG is een borgstelling door een derde partij, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Mocht de koper ooit buiten zijn schuld in de problemen raken, de hypotheek niet meer kunnen betalen en de woning uiteindelijk met verlies moeten verkopen, dan zal de NHG de restschuld aan de bank terugbetalen. Dat heeft een bijkomend voordeel: omdat de bank door de borgstelling extra zekerheid verkrijgt, ontvang jij als de aanvrager van de hypotheek een korting op de hypotheekrente.

Als je uiteindelijk akkoord gaat met de hypotheekofferte en de bijbehorende voorwaarden, teken dan de offerte. Het huis is nu bijna van jou!

De eigendomsoverdracht bij de notaris

Ongeveer twee weken nadat de hypotheek is goedgekeurd en alle stukken naar de notaris zijn gestuurd, vindt dáár de overdracht van de woning plaats. Een notaris is immers door de Koningin benoemd om er onder meer voor te zorgen dat de eigendomsoverdracht van onroerend goed volgens de wet wordt geregeld. Aankomende huiseigenaren doen er goed aan om zich vooraf even te verdiepen in wat een notaris regelt bij aankoop van een huis.

Je krijgt de sleutels van de verkopende partij en nu ben je de trotse eigenaar van je droomhuis.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen van je eerste huis, wat komt er bij kijken?Kopen van je eerste huis, wat komt er bij kijken?Er komt veel om de hoek kijken als je voor het eerst een huis wilt kopen. Immers een woning kost veel geld, dus er moet…
Een huis in Duitsland kopenEen huis in Duitsland kopenSteeds meer Nederlanders willen graag een huis kopen in Duitsland. Zeker op financieel gebied heeft een huis in Duitslan…
Taak van de notaris bij het kopen van een huisTaak van de notaris bij het kopen van een huisDe notaris speelt een belangrijke rol bij het overdragen van onroerend goed. Naast een adviserende rol zorgen zij ervoor…

Airco kopen: waar moet je op letten?In de zomer kan het enorm warm zijn in huizen en kantoren. Met name na een paar weekjes zon worden de muren ook steeds w…
Het compromis bij aankoop van een onroerend goed (BE)Het compromis bij aankoop van een onroerend goed (BE)Wanneer twee partijen het eens zijn over de verkoop van een onroerend goed, wordt meestal eerst een onderhandse verkoopo…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-11-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.