Hoe voorkom je huisstofmijt?

Stofmijt, of huisstofmijt, kan in ieder huis voorkomen. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, maar een hoop mensen zijn allergisch voor deze kleine diertjes. Als je stofmijt in je huis hebt is hier soms moeilijk van af te komen, je kunt echter al een heleboel zelf doen om zo veel mogelijk te beperken dat je ze in huis krijgt.

Huisstofmijt

Stofmijten zijn kleine, witte, spinachtige diertjes, die vrijwel overal in huis kunnen leven. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Ze vermenigvuldigen zich snel, hoe warmer en vochtiger het is, hoe sneller. In vrijwel iedere woonruimte komen stofmijten voor, maar vaak merk je hier helemaal niks van. In een bed bijvoorbeeld zitten al gauw een paar miljoen stofmijten, zonder dat je ze ziet.

Stofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren. De stofmijten leven het liefst op vochtige plekken zoals stoffen meubels en ander textiel, beschimmelde muren, matrassen, dekbedden en kussens en op knuffeldieren. 25 graden vinden ze een ideale temperatuur om te leven en zich voort te planten. De stofmijten zelf kunnen eigenlijk geen kwaad, maar de uitwerpselen zijn hetgeen wat allergische reacties veroorzaakt bij de meeste mensen. De uitwerpselen zijn piepklein, ze drogen op en komen dan als stofdeeltjes in de lucht en de luchtwegen, wat zorgt voor allergische reacties. Deze allergische reacties bestaan vaak uit niezen, een loopneus, prikkende en tranende ogen. Sommige mensen zijn zo heftig allergisch voor stofmijt dat ze zich naast deze symptomen ook erg ziek gaan voelen. Wanneer je last hebt van een dergelijke heftige allergie, is het van groot belang om stofmijt zo goed als het kan te voorkomen of weg te krijgen.

Hoe voorkom je stofmijt en hoe kom je er vanaf?

Stofmijt voorkomen of wegkrijgen is heel lastig, je hoeft ook echt geen stoffig of onhygiënisch huis te hebben om stofmijten aan te trekken. Vaak neem je ze met verhuizen ook weer mee in je stoffen meubels, of zitten ze al in de vloedbedekking of gordijnen van een huis. Om stofmijt in je huis te voorkomen of van ze af te komen, is het belangrijk om je huis altijd zo schoon en stofvrij mogelijk te houden en goed te ventileren. Stofmijten houden niet van een schone, stofvrije en droge omgeving, ze zullen zich dan minder snel nestelen en voortplanten. Wanneer je hier in je huis consequent rekening mee houdt, kun je grote aantallen stofmijten in je huis voorkomen of wegkrijgen en je allergische reactie beperken.

Er zijn speciale filters voor in de stofzuiger te koop, de zogenaamde Hepa-filters. Deze filters halen meer kleine stofdeeltjes uit de lucht dan gewone stofzuigerfilters, waardoor de woonruimte minder aantrekkijk wordt voor stofmijten. Je kunt het beste geen vloerbedekking nemen, maar vloeren van gladde materialen, want daar houden de stofmijten niet van. Er zijn speciale kussens, matrassen, dekbedden, gordijnen en zelfs vloerbedekkingen waar huisstofmijten niet van houden, maar zelfs daarmee kun je ze niet helemaal voorkomen. Het is belangrijk om je beddengoed regelmatig te wassen, ongeveer één keer in de week, het liefst op 60 graden om alle aanwezige stofmijten te doden.

Huisdieren trekken ook stofmijten aan, omdat ze hierdoor nog meer voeding aan huidschilfers hebben en een huisdier verspreidt de stofmijten gemakkelijk door het hele huis. Ook knuffeldieren van kinderen zijn een geliefde woonplaats voor de stofmijten, was deze ook regelmatig op 60 graden. Een luchtreiniger in huis kan ook ontzettend goed helpen tegen huisstofmijt. Je hebt deze luchtreinigers in alle soorten en maten, maar al vanaf ongeveer 50 euro. Deze reiniger filtert de stofmijten uit de lucht, en doordat de lucht in het hele huis schoner en minder vochtig wordt, zal het minder aantrekkelijk worden voor nieuwe huisstofmijten en voor bestaande stofmijten om zich voort te planten.

Allergisch?

Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt, lijkt het vaak dweilen met de kraan open om ze te bestrijden, omdat je zo ontzettend regelmatig je huis stofvrij moet maken en alles moet wassen. Bij heel veel drogisterijen en websites zijn er speciale tabletten die je moet slikken en korrels om in huis te strooien verkrijgbaar, die de allergische reactie op huisstofmijt verminderen. Een combinatie van schoonmaakmaatregelen en deze tabletten werkt waarschijnlijk het beste.
© 2016 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Allergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmelsAllergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmels10% van de Nederlanders heeft last van luchtwegklachten. Veel mensen met luchtwegklachten zijn allergisch. En allergisch…
Tips om benauwdheid bij astma te voorkomenAstma is een ziekte die niet overgaat, maar het voorkomen van prikkels kan er voor zorgen dat patiënten minder last hebb…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…

Meelmotten in je keukenkastjeMeelmotten kunnen een vervelende, onsmakelijke en lastig op te lossen ravage in de keukenkast aanrichten. Doordat ze zic…
Vochtvreter gemorst? Wat nu te doen?Vochtvreter gemorst? Wat nu te doen?Een vochtvreter tegen een vochtplek in huis is een uitkomst om dit probleem te verhelpen. Ook in caravans en auto's kan…
Bronnen en referenties
  • http://www.duurzaamthuis.nl/hoe-pak-je-de-huisstofmijt-aan
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 06-07-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.