Allergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmels

Allergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmels 10% van de Nederlanders heeft last van luchtwegklachten. Veel mensen met luchtwegklachten zijn allergisch. En allergische mensen zijn vaak weer overgevoelig voor huisstofmijt. Andere binnenhuizige allergieën kunnen zijn: allergie voor huisdieren en schimmels. Hoe kun je nu in huis zoveel mogelijk allergische reacties voorkomen?

De grootste allergieveroorzakers en oplossingen

Huisstofmijt

De uitwerpselen van deze mijt zorgen voor allergische reacties. 80% van de huizen heeft een zo grote concentratie aan deze uitwerpselen, dat er allergische reacties kunnen worden opgeroepen bij personen die daar gevoelig voor zijn. Huisstofmijt zit (hoe vies ook) vooral in je bed. Je kunt allergievrije kussenslopen en dekens aanschaffen als je allergisch bent. Ook knuffels zijn een bron van huisstofmijt, was ze daarom regelmatig of leg ze een dag in de vriezer.

Rook

Rook irriteert de luchtwegen, vooral mensen met astma hebben hier last van. Als er allergische personen in huis zijn is het daarom verstandig om buiten te roken. Willen de mensen perse binnen roken? Zorg dan voor een aparte rookkamer of zorg voor een goede ventilatie.

Huisdieren

De huidschilfers van huisdieren roepen allergische reacties op. Neem dus geen huisdier, of een huisdier zonder haren (aquarium of schildpad) Paarden staan erom bekend dat ze vaak allergische reacties oproepen. Ook katten en in mindere maten honden veroorzaken vaak allergieën. Inmiddels zijn er allergievrije honden en katten ontwikkeld, maar deze zijn zeer duur.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid hoort tussen de 40% en 60% te zitten. Bij een hogere luchtvochtigheid wordt de kans op allergische reacties verhoogd door de toename van huisstofmijt, maar een percentage dat lager is dan 30% is te droog. Als de lucht in huis te droog is, kun je dit oplossen met bakjes water die je aan de verwarming bevestigt. Als het te vochtig is in huis, kun je bijvoorbeeld vochtvreters plaatsen.

Schimmel

Schimmels kunnen zorgen voor huidirritaties en irritatie van de luchtwegen. Ze ontstaan door een hoge luchtvochtigheid, het is daarom verstandig om vaak te luchten. Verder is het belangrijk om je huis goed schoon te houden. Schimmel kun je verwijderen met soda of bleekwater.

Slechte ventilatie

Als het warm en vochtig is in huis, ontwikkelen huisstofmijt en schimmel zich sneller. Ventileer dus elke dag minimaal een kwartier. Andere maatregelen voor een betere ventilatie zijn: de was buiten hangen, na het dweilen de vloer drogen met een droogdoek, koken met de deksels op de pannen en goede afzuiging.

Wat neem ik wel in huis en wat niet

Is het nu verstandig om vloerbedekking te nemen als er een allergische persoon in huis is? Of kun je beter een gladde vloer nemen? Hieronder een lijstjes met materialen die je beter wel of niet kunt gebruiken in huis.
  • Ramen: wel - verticale lamellen, geen velours
  • Vloeren: wel - plavuizen, geen tapijt (neem in ieder geval een gladde vloer die je vochtig kunt schoonmaken)
  • Meubels: wel leer, geen stof
  • Huisdieren: wel vissen, geen kat/hond/paard
  • Muren: wel glad stucwerk, geen structuurwanden
  • Kasten: wel kasten tot op de grond, geen kasten met een krappe ruimte eronder waar je niet met de stofzuiger bijkunt
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Longverpleegkundige is expert op gebied astma, COPD en apneuLongverpleegkundige is expert op gebied astma, COPD en apneuJeuk aan neus en ogen, gesnotter, een loopneus of juist verstopte neus, en benauwdheid. Allemaal bekende klachten voor m…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
Ventileren tegen hooikoortsWist u dat ventileren kan helpen tegen de klachten die gepaard gaan met hooikoorts en andere allergieën? Het hooikoortss…

Kind-vriendelijk en veilig wonenKind-vriendelijk en veilig wonenIedereen die kinderen heeft weet het: een huis zit vol potentiële gevaren voor die grijpgrage kinderhandjes. Met de onde…
Koelkast, producten koel bewarenEen koelkast is een ruimte waar producten zoals levensmiddelen koel kunnen worden bewaard. De temperatuur in een koelkas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cenczi, Pixabay
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.