Zijn kunststof kozijnen beter: Voordelen, nadelen en tips

Wanneer je mensen hoort vertellen over veranderingen in hun nieuwe huis, zit daar bijna altijd vervanging van de kozijnen door kunststof kozijnen bij. Zijn kunststof kozijnen nu eigenlijk inderdaad beter dan traditionele houten kozijnen? En wat zijn dan eigenlijk precies die unieke voordelen? Zijn er misschien ook nadelen? En hoe zit het met de prijs? Wat kosten kunststof kozijnen? Dit artikel geeft gerichte informatie om de beste beslissing te kunnen nemen bij de aankoop van nieuwe kozijnen. Een keuze voor een bepaald type kozijnen is in de praktijk van meerdere factoren afhankelijk. Duurzaamheid en onderhoud zijn belangrijke redenen maar ook hoe kozijnen er uit zien qua ontwerp kan meespelen in de beslissing. Steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen en dat is op zich vrij logisch gezien de voordelen, die eraan verbonden zijn. Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen vergeleken met traditionele houten kozijnen?

Voordelen van kunststof kozijnen

Een groot voordeel van kunststof kozijnen is dat er minder onderhoud nodig is. De kozijnen hoeven bijvoorbeeld niet te worden geverfd en hoeven alleen af en toe worden schoongemaakt. Er zijn echter nog meer voordelen te noemen :

Kunststof kozijnen zien er mooi uit en blijven er ook zo uit zien.
  • De levensduur is echt lang (je hoeft ze bij je huidige woning als het goed is nooit meer te vervangen)
  • Er is een speciaal keurmerk aan verbonden (KOMO)
  • Kunststof kozijnen zijn in elke gewenste kleur verkrijgbaar
  • Ze zijn goed bestand tegen het weer (warmte en vocht hebben geen invloed op het materiaal)
  • Kunststof werkt isolerend (dit scheelt in de stookkosten)
  • Kunststof kozijnen zijn beter bestand tegen inbraak dan reguliere kozijnen (keurmerk veilig wonen politie)

Zijn er ook nadelen misschien?

Een nadeel zou kunnen zijn dat een kunststof kozijn bij wat oudere woningen soms afbreuk zou kunnen doen aan de uitstraling van het traditionele pand. Er zijn inmiddels echter enorm veel typen kozijnen te verkrijgen in kunststof en er zijn er tegenwoordig zelfs, die eruit zien als houten kozijnen. In dit type kozijnen is zelfs een houtnerf verwerkt.

Het is belangrijk om te kwaliteit van de aangeboden kozijnen na te gaan. Er is echt kwaliteitsverschil op de markt. Een goede tip van een bekende is om een letterlijke sample te vragen van het materiaal aan de verschillende bedrijven, waarbij je iets verder wilt gaan kijken. Je krijgt dan een dwarsdoorsnede te zien van een stuk kozijn en daardoor kun je precies zien hoe dik het kozijn is en hoe het is opgebouwd. Een bezoeker van Tros Radar zegt hierover "Let bij de kozijnen goed op het aantal "kamers". Dit heeft te maken met isolatie en vochthuishouding. De meerkamer profielen zijn er voor de isolatie. Hoe meer kamers, hoe beter de isolatie, doordat de stilstaande luchtlagen van elkaar gescheiden zijn, maar er zitten addertjes onder het gras. Veel kozijnen producenten 'upgraden' hun oudere profielen van drie naar vijf kamers door gewoonweg een schotje te zetten tussen twee kamers." Een sample vragen is dus zeker een goede aanrader.

De prijs is natuurlijk over het algemeen hoger dan bij houten kozijnen. De vraag is echter of dat ook op de langere termijn zo is. Houten kozijnen moet je elke twee jaar schilderen en dan nog leven ze minder lang door weersinvloeden en natuurlijke slijtage van het hout. Kunststof kozijnen leven echt langer en je hoeft ze alleen schoon te maken met een doekje. Ze blijven er ook goed uitzien zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen. Onderhoud en levensduur van een kunststof kozijn zijn dus gunstiger dan bij een houten kozijn. Uiteindelijk is goedkoop in dit geval waarschijnlijk duurkoop en de aankoopprijs is zeker niet de enige factor, die meegenomen zou moeten worden in het beslissingsproces.

Hoe te gaan beslissen en kopen op een verstandige manier?

Als je hebt beslist om misschien kunststof kozijnen te gaan kopen is het raadzaam om je eerst breed te oriënteren. Verdiep je in de verschillende websites van bedrijven, die kunststof kozijnen aanbieden en plaatsen. Zo kun je de specifieke mogelijkheden onderzoeken en kun je het aanbod goed met elkaar vergelijken. Na het selecteren van een kleine set van bedrijven, waarmee je verder wilt, is het aan te bevelen om meerdere offertes aan te vragen om zo een goede vergelijking te kunnen maken en de beste offerte eruit te kiezen. Neem ook de tip mee van de sample; zo kun je ook proefondervindelijk zien van welk materiaal een aanbieder gebruik maakt.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Wat kost een dakkapel?Wat kost een dakkapel?Een redelijk goedkope manier om extra ruimte in een huis te creëren is het plaatsen van een dakkapel. Op de etage onder…
Energiebesparing door kunststof kozijnenKunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijn…

Van triplex tot spaanplaatAls je naar de bouwmarkt gaat, kan je er tal van platen en panelen aanschaffen. Van triplex, MDF en spaanplaat heeft ied…
Traagschuimmatras voor comfort en tegen rugpijnTraagschuimmatras voor comfort en tegen rugpijnRugklachten kunnen je hele leven beïnvloeden. Veel mensen hebben overdag pijn in de rug en de rugpijn zorgt er ook voor…
Bronnen en referenties
  • Forum Tros Radar (topic kunststof kozijnen)
  • http://www.raam-kozijn.nl/kunststof-kozijnen
  • http://www.kozijnen-kunststofkozijnen.nl/
  • Keurmerk Politie Veilig Wonen
Reactie

An van Rooijen, 27-08-2009
Geven polyester dakkapellen geen extra geluidsoverlast bij regen? Reactie infoteur, 27-08-2009
Geluisoverlast bij regen hangt vooral samen met de weerkaatsing op het raam en niet op het kozijn. Sterker nog: Kunststof kozijnen staan bekend om hun geluiddempende eigenschappen. Er komt met een dakraam, dat een kunststof omlijsting heeft minder geluid van buiten naar binnen dan bij een traditionele houten omlijsting.

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 23-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.