Wetenswaardigheden over parket en laminaat

Dankzij de huidige productiemethoden is het leggen van systeemparket heel eenvoudig geworden. De parketsoorten die tegenwoordig worden aangeboden - zowel systeemparket met houten toplaag als laminaat - zijn superdun, zodat ze zelfs over de aanwezige tegels, kortpolig tapijt of houten vloerplanken kunnen worden gelegd. De kwaliteit- en prijsverschillen tussen parket en laminaat worden ook steeds kleiner.

Systeemparket en laminaat

Volgens de definitie zijn systeemparket kant-en-klare vloerelementen van hout, houtgrondstof en andere materialen, waarvan het oppervlak uit hout bestaat en klaar voor gebruik is, en waar na de montage niets meer aan gedaan hoeft te worden. Het nut voor u is dat systeemparket geen nabehandeling behoeft. De aparte planken bestaan uit ten minste drie lagen, waarbij de bovenste, gebruikte laag of slijtlaag van hardhout, het soort parket bepaalt. De onderste lagen bestaan uit goedkope spaanplaat of een zachte houtsoort. De aparte lagen worden bij de productie om en om op elkaars nerfrichting onder hoge druk met elkaar verbonden, waardoor een uitermate buigvast parket ontstaat, dat toch niet dik hoeft te zijn. Systeemparket kan daarom ook goed later over een reeds aanwezige vloer heen worden gelegd. Bij laminaatvloeren bevindt zich onder een zeer sterke doorzichtige kunststoflaag een dunne decoratieve laag. De meerdere millimeters sterke slijtlaag wordt dus vervangen door papier met een realistische fotografische opdruk. Hierdoor bedraagt de totale dikte van laminaatvloeren slechts enkele millimeters.

Zorg voor een goed kamerklimaat

Systeemparket met een houten slijtlaag ademt. Dat wil zeggen, het neemt luchtvochtigheid op door de open poriën van de bovenlaag van acryllak en geeft die ook weer af. Een luchtvochtigheid van 60% in de kamer is ideaal, hetgeen u met een luchtbevochtiger kunt bereiken. Bij te droge lucht bestaat het gevaar dat de naden van het systeemparket open gaan. Bij laminaat kan de werking van droge lucht nog ernstiger zijn. Als men er met rubberzolen op loopt, is onaangename statische lading mogelijk, die bij het werken aan de computer zelfs elektronische onderdelen kan vernietigen. Daarom is het van belang bij laminaatvloeren met kunststofonderlaag in plaats van een pe-folie beslist kurk als onderlaag te gebruiken en bovendien te zorgen voor voldoende luchtvochtigheid.

Manieren van leggen

Alle manieren van leggen vereisen een stevige, vlakke en droge ondergrond. Bij de zwevende legging zijn de aparte systeemparket elementen alleen met veer en groef aan elkaar gelijmd. Er is geen vaste verbinding met de ondergrond. Bij stenen vloeren zoals beton, cement en terrazzo, moet u een 0,2 mm dikke pe-folie leggen als vochtwering. Als er sprake is van optrekkend vocht kunt u het beste een folie van minimaal 1,2 mm dikte gebruiken. Om bij mozaïekparket genoeg stevigheid te verkrijgen, moet het volledig op de ondergrond worden gelijmd. Planken van massief hout kunnen daarentegen worden vastgeschroefd of gespijkerd.

Bescherming en onderhoud

Laminaatvloeren zijn gemakkelijker in het onderhoud dan systeemparket met een houten bovenlaag of massiefhouten planken. Echte houten planken zijn onderhevig aan normale oppervlakteslijtage. Er zijn voor systeemparket diverse testprocédés om de slijtvastheid van het oppervlak vast te stellen. Hoe hoger het aangegeven toerental ( aantal omwentelingen van een schuurschijf met schuurpapier ) des te sterker is het oppervlak. Gebruikssporen kunnen verminderd worden door het plaatsen van viltjes onder meubelpoten of onderzetters onder de wieltjes van hifimeubels, etc. Bij de ingang kunnen voetmatten het meeste binnenkomende vuil opvangen. Gebruik voor de schoonmaak geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen en dweil alleen vochtig, nooit nat.

Vaktermen

  • Dampremming is een folie die onder het systeemparket wordt gelegd en het tegen van onder opstijgend vocht beschermt.
  • De uitzetvoeg is de voeg die rondom het systeemparket langs de muur wordt vrijgelaten, zodat het parket kan "werken".
  • De slijtlaag is de bovenste gebruikte laag van het systeemparket, van doorgaans slechts enkele millimeters dik.
  • De stootvoeg is de naad tussen de korte zijden van twee planken.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Parketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParket is de meest bekende en oudste vorm van houten vloeren. Maar ook anno nu is het nog een zeer gewilde vloer. Parket…

Tips alvorens elektrische leidingen aan te leggenFundamentele werkzaamheden aan de elektrische installatie kunt u - indien u de geldende veiligheidsbepalingen in acht ne…
Tapijt leggen zoals het hoortEen mooi tapijt maakt een kamer behaaglijk en het is lekker zacht en warm om op te lopen. Kamerbreed tapijt is net zo wi…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.