Wettelijke regels voor de sanitaire installatie

Wettelijke regels voor de sanitaire installatie De wettelijke regels voor sanitaire installaties hebben vooral betrekking op de kwaliteit van het drinkwater en de veiligheid van de installatie. Daarbij wordt ook gelet op zaken als warmte-isolatie, brandveiligheid en geluidsoverlast.

Algemene voorschriften

De wetgever geeft de hoogst mogelijke prioriteit aan de bescherming van het drinkwater. Daartoe is onder andere geregeld dat het systeem van drinkwaterleidingen strikt gescheiden is van alle andere leidingsystemen. Daarbij zijn de volgende punten van bijzonder belang:

Terugstroombeveiliging

In elk geval moet worden verhinderd dat afvalwater kan terugstomen in de waterleiding. Dit kan namelijk gebeuren door een zuigeffect dat soms optreedt door onderdruk in het eigen of in het openbare leidingsysteem. Onder bepaalde omstandigheden kan ergens in het drinkwaternet een zo sterke onderdruk optreden dat bijvoorbeeld een kraan in een afwasmachine vervuild water gaat aanzuigen, waardoor het in het leidingnet terecht komt.

Een efficiënte oplossing hiertegen is de installatie van een kraan met ingebouwde terugslagklep bij de aansluiting van was- en afwasmachines. Verder is het mogelijk een centrale keerklep te installeren direct na de hoofdkraan. Ofschoon dit niet is voorgeschreven, is zo'n klep zeker aan te bevelen.

Ontluchting

Om te zorgen voor een gelijke druk in het leidingsysteem kan het handig zijn om een beluchtingsventiel in het systeem in te bouwen. Dat wordt dan op het hoogste punt van de standleiding geïnstalleerd en moet zich boven de laatste vertakking naar een verdeler of tappunt bevinden.

Ontstaat er onderdruk in de waterleiding dan kan via het ventiel lucht in de leiding stromen. Wordt de druk weer normaal dan kan de leiding via het ventiel lucht laten ontsnappen, waarbij ook een klein beetje water kan vrijkomen. Deze vorm van be- en ontluchting is niet nodig als u uitsluitend kranen gebruikt die zelf als ontluchter kunnen dienen.

Voorschriften voor drinkwaterleidingen

Voor drinkwaterleidingen mogen alleen toegelaten buizen en systeemonderdelen (bijv. fittingen) worden gebruikt. Let op het KIWA-keurmerk. Bij kunststof leidingsystemen voorkomt u fouten door uitsluitend materialen van één fabrikant te gebruiken.

Stromingsregel

Als u buizen gebruikt van koper of een ander metaal, moet u op de stromingsregel letten: bij installatie met metalen onderdelen mag een deel van een leiding dat uit een minder edel metaal bestaat (bijv. verzinkt staal), niet worden gebruikt ná een leidingdeel uit een edeler metaalsoort (bijv. koper). Dat geldt ook voor verbindings- en aansluitstukken. Gebeurt dit wel dan vreten de vrijkomende ionen uit het edeler materiaal die door het water zijn getransporteerd, het mindere edele materiaal aan en lossen het op. U voorkomt dit probleem door alleen met koper en/of kunststof buizen te werken.

Isolatie

Warmwaterleidingen moeten grondig geïsoleerd worden om warmteverlies te voorkomen. Met betrekking tot de isolatienormen kunt u informatie inwinnen bij uw waterleidingbedrijf.

De isolatie verhindert tevens dat zich condens vormt dat de leidingen van buitenaf aantast. Ook vermindert isolatie de geluidsoverlast. Het is daarom aan te bevelen zowel warm- als koudwaterleidingen te isoleren.

Voor isolatie kunt u het best de speciaal hiervoor bestemde mantels van schuimisolatiemateriaal gebruiken. Deze buisisolatie is verkrijgbaar voor alle gangbare buisdiameters en in verschillende diktes. De basisregel luidt: isoleer de buizen zo goed mogelijk, dus neem de dikst mogelijke, passende isolatie. Het prijsverschil met dunner isolatiemateriaal is verwaarloosbaar.

Planning van leidingen

Als vuistregel geldt dat waterleidingen niet onder het niveau van de keldervloer gelegd worden. De grootste vijand van waterleidingen is vorst. Als water bevriest in een leiding dan zet het uit en sprint de leiding. Als het ijs smelt stroomt het water uit de gesprongen leiding.

Om dit gevaar te vermijden, moet u bij het plannen van de installatie liefst geen leidingen in buitenmuren voorzien. Natuurlijk is dit onvermijdelijk bij het aanleggen van een buitenkraan in de tuin. In ieder geval moet u de betreffende koudwaterleiding effectief isoleren. Daarbij moet u deze toevoer ook afzonderlijk kunnen afsluiten. Dus moeten leidingen voor buitenaansluitingen ook altijd zijn voorzien van een afzonderlijke stopkraan in een vorstvrije binnenruimte, zodat u in vorstperiodes de watertoevoer kunt onderbreken en de leiding watervrij kunt maken. U kunt dit probleem eventueel omzeilen door een - zeer prijzige - vorstbestendige buitenkraan te gebruiken.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we ’s morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…
Tips alvorens elektrische leidingen aan te leggenFundamentele werkzaamheden aan de elektrische installatie kunt u - indien u de geldende veiligheidsbepalingen in acht ne…
Dag van de Loodgieter - World Plumbing DayDag van de Loodgieter - World Plumbing DayWereldloodgietersdag is er om de loodgieters de erkenning te geven die ze verdienen. Er worden vaak grappen over ze gema…

Halogeenlamp vervangen: stappenplanHalogeenlamp vervangen: stappenplanOfficieel is de halogeenlamp vanaf 1 september 2018 verboden, maar winkeliers mochten nog wel hun bestaande voorraad ver…
Badkamersanitair kiezen, waarop moet u letten?Badkamersanitair kiezen, waarop moet u letten?Bij het kiezen van badkamersanitair komt het niet alleen aan op vorm en kleur. Welke modellen u ook kiest, u zult ook me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-04-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.