Je inschrijven voor een verzorgingstehuis, hoe werkt het?

Je inschrijven voor een verzorgingstehuis, hoe werkt het? U wilt zich graag inschrijven voor een verzorgingstehuis. Wanneer u niet meer in uw eigen woning kan blijven wonen wilt u natuurlijk dat alles geregeld wordt en u uw intrek kunt nemen in een verzorgingstehuis. Veel ouderen hebben vragen over hoe ze zich moeten inschrijven, wat de vereisten zijn en welke kosten er zijn voor een verblijf in een verzorgingstehuis. Leest u zich tijdig in over alles dat u moet weten over het proces van overgang naar een verzorgingshuis zoals de CIZ-indicatie en de eigen bijdrage.

Inschrijving verzorgingstehuis


Inschrijven verzorgingstehuis: waarom naar een verzorgingstehuis of bejaardentehuis?

Wanneer u door ouderdom, ziekte of een handicap niet meer in uw eigen woning kunt blijven wonen dan is een verzorgingstehuis of bejaardentehuis een optie. Wanneer een dergelijk probleem acuut ontstaat, doordat u bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval of een plots optredende ziekte niet meer thuis kunt blijven wonen, dan zijn er tal van organisaties die de helpende hand kunnen bieden. Vaak is de overgang naar een verzorgingstehuis of bejaardentehuis echter een proces waar iemand naartoe leeft.

Het kan zijn dat u een indicatie heeft voor zorg in een verzorgingshuis terwijl uw partner dat nog niet heeft of andersom. Is het mogelijk om samen naar het verzorgingshuis te gaan? Het antwoord is ja. Wanneer slechts één van beide partners een indicatie heeft dan kunt u toch samen blijven wonen. Dit houdt in dat degene met de indicatie de benodigde zorg ontvangt, terwijl de ander alleen de service van het tehuis afneemt, zoals de maaltijden. Voor een tweepersoonskamer zijn vaak wel langere wachtlijsten en de kans bestaat dat degene met de indicatie eerst een tijdje alleen moet wonen voor er een kamer beschikbaar komt voor u beiden.

Een CIZ indicatie is noodzakelijk

In alle gevallen is het noodzakelijk om een positieve CIZ indicatie te hebben van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). U kunt met uw lokale CIZ-kantoor contact opnemen om hiervoor een formulier aan te vragen. Dit kan telefonisch en via internet. Het CIZ zal indien nodig een onderzoek instellen naar uw huidige situatie, gezondheid en behoeften. Indien u daarvoor toestemming geeft kan het CIZ contact opnemen met uw huisarts om informatie in te winnen over uw situatie. Zij zullen vervolgens een indicatiebesluit nemen. U zult dan een brief ontvangen waarin uiteen gezet wordt waar u recht op heeft. Als het besluit niet overeenkomt met waar u denkt recht op te hebben dan bestaat er de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen bij het CIZ-kantoor dat uw verzoek heeft behandeld.

Wanneer u eenmaal een indicatie heeft dan kunt u zich bij een verzorgingshuis inschrijven. Het kan zijn dat het specifieke verzorgingstehuis waartoe u zich wendt een wachtlijst heeft. Heeft u echter acuut de diensten van een verzorgingstehuis nodig, dan zal er alles aan gedaan worden om u zo snel mogelijk te plaatsen. Er kan dan niet gegarandeerd worden dan het in uw regio van voorkeur is.

Het is wellicht verwarrend dat er vaak wordt gesproken over 'verblijf' in een verzorgingstehuis in plaats van over 'wonen'. Met verblijf of langdurig verblijf wordt echter wel gewoon gewezen naar een woonsituatie. Maar ook een periode van revalidatie in een verzorgingshuis valt hier onder.

Bent u ouder dan 80 jaar? Dan kunt u zich direct wenden tot een verzorgingstehuis of bejaardenhuis. Het verzorgingshuis of bejaardentehuis in kwestie zal dan een indicatiemelding doen bij het CIZ. Zij zullen dit dan formeel vaststellen, maar u hoeft hier zelf niets aan te doen.

Hoeveel kost een verblijf in een verzorgingstehuis?

Elke Nederlander is via de Wet langdurige zorg (Wlz) verzekerd voor een verblijf in een verzorgingstehuis (tot 2015 ging dit om de AWBZ). Mogelijkerwijs verblijft u erg lang in een tehuis en overstijgen de kosten de totale premie die u gedurende u leven hebt betaald. Dit maakt echter niets uit. Omdat het een verzekering betreft zullen de kosten uit de Wlz betaald blijven worden. Voor gemoedsbezwaarden geldt een andere regeling.

U moet wel een eigen bijdrage betalen. Deze is gekoppeld aan uw inkomen. Het bedrag wordt berekend door het Zorgkantoor en geint door het CAK (Centraal Administratie Kantoor).

Wanneer u naar een verzorgingstehuis verhuist dan zijn bepaalde voorzieningen aanwezig terwijl u andere zaken zelf moet regelen. Zo moet u in principe zelf een bed meenemen. Wanneer echter een seniorenbed verplicht wordt gesteld door de instelling dan zullen zij de kosten hiervoor dragen. Mensen met een indicatie voor een hoog-laagbed kunnen deze declareren bij hun verzekering.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een woonzorgcomplexEen woonzorgcomplexIn de volksmond staat het woonzorgcomplex beter bekend als bejaardentehuis, bejaardencentrum of verzorgingstehuis. Sinds…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…
Zorgvoorzieningen voor ouderenVergrijzing, voor niemand tegenwoordig nog een onbekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, en dat wil zeggen…
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…

Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Neem een CV-ketel met genoeg warmwater voor bad en keukenNeem een CV-ketel met genoeg warmwater voor bad en keukenEen moderne CV-ketel zorgt er niet alleen voor dat de radiatoren in je woning comfortabel warm worden. Een zogenaamde co…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://www.zorgwijzer.nl/faq/wlz
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.