Vakantiewoning: bouwen van een recreatiewoning
In Nederland zijn er ongeveer honderdduizend recreatiewoningen. Een groot aantal van deze vakantiewoningen wordt permanent bewoond. U moet een bouwvergunning aanvragen wanneer u zelf een recreatiewoning gaat bouwen. U kunt deze vervolgens verkopen of verhuren. Ook kunt u direct een recreatiewoning kopen. Er zijn kant-en-klare bouwpakketten voor het bouwen van een recreatiewoning. U kunt dit ook laten doen door een aannemer, maar dit brengt uiteraard wel meer kosten met zich mee.
Er zijn steeds meer recreatiewoningen in Nederland. Er zijn ook steeds meer mensen die permanent in een recreatiewoning. De Nederlandse overheid schat dat er ongeveer honderdduizend recreatiewoningen in Nederland zijn gebouwd. Reactiewoningen mogen doorgaans niet permanent bewoond worden omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Mensen kiezen er vaak toch voor om te gaan wonen in een recreatiewoning, omdat ze geen ander huis kunnen vinden of omdat dit de goedkoopste oplossing is. Soms start het bewonen van een recreatiewoning als een noodoplossing, bijvoorbeeld vanwege een scheiding, maar dan bevalt het na verloop van tijd zo goed dat de bewoner er besluit er voor vast te gaan wonen.
Permanent bewonen van een recreatiewoning
De Nederlandse overheid maakt een uitzondering voor particulieren die kunnen aantonen dat zij al voor 1 november 2003 een bepaalde woning betrokken hebben en als de gemeente voor 1 januari 2010 geen handhavingsbesluit heeft genomen. Dat is het besluit dat iemand uit zijn of haar recreatiewoning moet worden gezet. In dit geval is er sprake van laksheid van de overheid en heeft de bewoner het recht om ergens te blijven wonen. De overheid wil niet dat recreatiewoningen permanent bewoond worden, omdat de woningen bedoeld zijn voor recreatie. Ook kan het gevaarlijke situaties opleveren, omdat recreatiewoningen doorgaans niet aan dezelfde veiligheidseisen hoeven te voldoen als normale woningen.
Bouwvergunning aanvragen voor bouwen vakantiewoning
U heeft verschillende mogelijkheden wanneer u besluit om een recreatiewoning te (laten) bouwen. Het is allereerst belangrijk dat u een goed stuk grond koopt. Meestal worden er kavels verkocht bij de ontwikkeling van een nieuw recreatiegebied. Soms moet u aan bepaalde eisen voldoen, maar meestal bent u geheel vrij. U doet er goed aan om na te gaan bij de gemeente of het toegestaan is om een recreatiewoning te bouwen wanneer u dat van plan bent buiten een bepaald recreatiegebied. U kunt bij de gemeente na gaan of daarvoor ruimte is opgenomen in het bestemmingsplan. Vervolgens moet u nog een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente.Tegenwoordig wordt dit een omgevingsvergunning genoemd. In de aanvraag moeten ook uw bouwtekeningen zijn opgenomen. U kunt deze het beste laten maken door een architect wanneer u zelf die vaardigheid niet heeft. Het kan enige tijd duren voordat u hoort of uw aanvraag is goedgekeurd. Buren of andere belanghebbenden hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid bezwaar te maken. Wanneer uw aanvraag is afgewezen heeft u zelf ook de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de gemeente. Het aanvragen van een omgevingsvergunning brengt ook kosten met zich mee.
Bouwen van een recreatiewoning
De meeste recreatiewoningen worden doorgaans voor een groot deel uit hout gebouwd. Op die manier kunnen de bouwkosten beperkt blijven. Er moet wel een fundament van beton worden gelegd. Verschillende bouwmarkten, zoals Gamma, Intratuin, Formido en de Praxis, hebben meestal kant-en-klare bouwpakketten die u alleen maar in elkaar hoeft te zetten. U kunt er ook voor kiezen een aannemer in dienst te nemen. Dat gaat uiteraard wel gepaard met extra kosten, want alles heeft een prijs. Wanneer u die vaardigheid heeft kunt u zelf de riolering, het verwarmingssysteem en de elektriciteit aanleggen. Een andere mogelijkheid is om dat te laten doen. Wanneer u eigenaar bent van een recreatiewoning heeft u ook de mogelijkheid deze te verhuren. U kunt bijvoorbeeld aan klanten komen door online een advertentie te plaatsen.
Energielabel aanvragen voor vakantiewoning of recreatiewoning
Houdt er ook rekening mee dat u in sommige gevallen een energielabel moet aanvragen wanneer u eigenaar wordt van een vakantiewoning of recreatiewoning. Deze verplichting geldt echter niet altijd. Er worden uitzonderingen gemaakt voor niet vrijstaande recreatiewoningen waarbij het gebruikersoppervlak kleiner is dan vijftig vierkante meter. Ook onverwarmde recreatiewoningen hebben vrijstelling van het energielabel.