Bouwen van een atelier
Veel kunstenaars hebben de behoefte aan een eigen kunst-atelier. Het is vaak lastig om een goed atelier te krijgen, doordat de meeste kunstenaars niet heel veel verdienen met het kunst. Er worden door gemeenten volop ateliers nieuw gebouwd of aangelegd in bijvoorbeeld scholen of ongebruikte kantoorgebouwen. Kunstenaars hebben ook de mogelijkheid om zelf een atelier te bouwen in hun eigen woning, of een uitbouw te creëren. Lees er alles over in dit artikel.
De meeste beeldend kunstenaars hebben de behoefte aan een eigen atelier. Het atelier hun werkplaats. Er zijn verschillende soorten beeldend kunstenaars, zoals schilders en kunstenaars, en de eisen waaraan een atelier moet voldoen verschillen enigszins per groep. Voor schilders is het bijvoorbeeld belangrijk dat de daglichttoetreding van een constante kwaliteit is. Met andere woorden betekent dat de hoeveelheid licht zoveel mogelijk hetzelfde moet blijven. De verandering van het licht zou namelijk ook van invloed kunnen zijn op hun schilderwerk. De kleuren komen dan namelijk niet goed meer uit en zij zouden daar fouten mee kunnen maken. Daarom zijn de meeste schilderateliers ook op het noorden gebouwd, om te voorkomen dat er te veel licht binnenvalt.
Bouwen van een atelier
Voor de meeste kunstenaars is het belangrijk dat een atelier veel ruimte biedt en genoeg daglicht. De meeste ateliers zijn daarom ook gebouwd op zolders. Daardoor zijn er geen verdere obstakels tussen de lucht en het atelier en komt het daglicht rechtstreeks naar binnen. Meestal gebeurd dat doordat er enkele grote vensters zijn gemaakt. Veel kunstenaars maken daarom ook bijvoorbeeld gebruik van oude schoollokalen of fabriekshallen. Deze bevatten vaak grote ramen en daardoor komt er veel licht naar binnen.
Atelierswoningen
Er is onder kunstenaars een grote vraag naar geschikte ateliers. Het probleem is dat deze vaak lastig te betalen zijn. De meeste kunstenaars hebben het niet heel breed en zij hebben tegelijkertijd wel veel ruimte nodig voor hun werk. Zeker in steden is het lastig om aan voldoende betaalbare ruimtes te komen die ook nog eens in de stad liggen. Verschillende gemeenten proberen daar wel op in te spelen door speciale atelierwoningen te bouwen. In dat geval heeft de kunstenaar zijn atelier in hetzelfde gebouw als waar hij woont.
Broedplaatsenbeleid
In de stad Amsterdam is er een zogeheten broedplaatsenbeleid. In dat geval wordt geprobeerd het aanbod van werklocaties die voor de kunstenaar betaalbaar zijn te vergroten. Vaak gaat het om leegstaande hallen of oude kantoorgebouwen waar kunstenaars zich tegen een relatief kleine bijdrage kunnen vestigen. Een ander bekend voorbeeld is de Stichting Leningen Ateliernood Kunstenaars (SLAK) in Arnhem. In gebouwen die anders leeg zouden staan worden tijdelijk kunstenaars gehuisvest.
Bouwen van een aanbouw voor het atelier
Het is ook mogelijk om er zelf voor te kiezen om een atelier te bouwen. Dit hoeft niet per se heel duur te zijn. Een atelier kan bijvoorbeeld bestaan uit een bungalow of tuinhuis. Deze kunnen vaak voor enkele tienduizenden euro’s worden opgetrokken. Andere kunstenaars kiezen er bijvoorbeeld voor om het atelier in huis te vestigen. Dit kan alleen als er voldoende ruimte in huis aanwezig is, bijvoorbeeld als de kinderen uit huis zijn gegaan. Wanneer er onvoldoende ruimte is kan er altijd nog voor worden gekozen om een aanbouw aan het huis te bouwen. In dat geval kan het atelier ook op maat worden gemaakt en kan er bijvoorbeeld met de lichtafstemming voldoende rekening worden gehouden met de wensen van de kunstenaar.