Samenwonen, wat komt er bij kijken?
Als je gaat samenwonen zijn er een aantal dingen waaraan je moet denken en welke je met elkaar zult moeten bespreken. Er komen een aantal belangrijke zaken bij kijken.
Huren of kopen?
Indien jullie hebben besloten om samen te gaan wonen is het belangrijk om te bespreken of jullie gaan kopen of huren? Voor een huurhuis moet je vaak ingeschreven staan bij een woonstichting en om in aanmerking te komen voor een huurhuis moet je dan voldoende punten hebben. Je kunt ook nog vrije sector huren, dit is zonder woningstichting, deze vorm is echter vrij duur. Je kunt ook kiezen om voor een koophuis te gaan. Een koophuis is een grote stap, er komt een hypotheek bij kijken en jullie zullen moeten kiezen of het huis of naam van beide komt of op naam van een van jullie. De kosten die je elke maand betaald aan je hypotheek is de aflossing van je huis, inclusief rente voor de lening. Eigenlijk is een koophuis je eigen spaarpot en bij een huurhuis ben je elke maand je geld kwijt. De keuze om te gaan huren of te gaan kopen is een van de belangrijkste beslissingen.
Hypotheekadvies
Als jullie besluiten om te kopen dan is het erg handig om bij meerdere hypotheekverstrekkers informatie in te winnen. Maak een afspraak en ga eens op gesprek, zo kun je precies weten in elke prijsklasse je een koophuis kunt zoeken. Tevens krijg je van verschillende bronnen informatie die erg belangrijk kan zijn en je kunt zien bij welke je het beste uit bent. Het makkelijkste is om naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan, deze geven vaak het eerlijkste antwoord.
De maandelijkse kosten
Samenwonen is een grote stap, ook op financieel gebied. Elke maand komen er kosten die je zult moeten voldoen. Denk daarbij aan boodschappen, energie, water, tv, internet, telefoon en vergeet niet je eigen maandelijkse kosten. Jaarlijks komen er ook een aantal gemeentebelastingen waarvan de bedragen vaak vrij hoog zijn. Je zult hiervoor geld apart moeten leggen. Het is raadzaam om een gezamenlijke rekening te openen, hierop storten jullie elke maand een deel van de maandelijkse kosten. Het allerbeste is om de kosten te verdelen naar verhouding van het inkomen. Zo houden jullie allebei eigen geld over om voor jezelf iets leuks voor te doen op te kopen.
Huishoudelijke taken
Bij een eigen huis komt ook de huishouding in beeld. Je huis moet je toch onderhouden en schoonmaken. Het is handig om de taken te verdelen om het zo eerlijk mogelijk te houden. Probeer je huis netjes te houden, want dit scheelt je uiteindelijk heel veel werk in een keer.
Notaris
Als je gaat samenwonen is het verstandig om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris. Mochten jullie ooit uit elkaar gaan, dan staan er afspraken duidelijk op papier en kan daar geen discussie over gevoerd worden. Denk hierbij aan de verdeling van de spullen, het huis zelf, maar het kunnen ook de huishoudelijke taken zijn en de verdeling van de maandelijkse kosten. Je kunt alles vast laten leggen wat je wilt. En als je het simpel wilt houden kies je gewoon voor het standaard contract. Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar het is wel verstandig om er voor te kiezen, om eventuele problemen in de toekomst te doen voorkomen.
Jullie kunnen ook kiezen om te gaan trouwen of voor een geregistreerd partnerschap, dit laatste is eigenlijk hetzelfde als trouwen alleen dan zonder feest eromheen.