Een goede ventilatie in huis: een absolute must!
Schimmel, condensatie, nare geurtjes... Het zijn slechts enkele problemen die opduiken in huizen die slecht geventileerd worden. Zeker in de winter is een goede ventilatie van groot belang voor een gezond binnenklimaat en een aangenaam wooncomfort.
Onze woningen zijn alsmaar beter geïsoleerd en dat is uiteraard een goede zaak. Alleen betekent dit vaak dat het met de binnenlucht niet zo goed gesteld is. Vroeger waren er zoveel spleten en kieren dat de lucht in huis altijd wel wat ververst werd. Door de doorgedreven isolatie van tegenwoordig is dit echter verleden tijd. Bovendien houden we ‘s winters alle ramen en deuren stevig dicht, waardoor de binnenlucht helemaal niet meer ververst wordt. Ramen en deuren geregeld eens helemaal openzetten is natuurlijk een oplossing maar betekent tevens een grote energieverspilling. Beter kan men kiezen voor een goed ventilatiesysteem.
Systeem A en B
De verschillende ventilatiesystemen worden aangeduid met letters, waarbij de letter A staat voor het meest natuurlijke systeem dat de lucht op natuurlijke wijze aan- en afvoert via roosters. Dit systeem is echter het minst efficiënt. Bovendien zal het de stookkosten serieus de hoogte in jagen.
Ook systeem B – waarbij er een mechanische toevoer is van lucht, maar een natuurlijke afvoer – wordt minder en minder aangewend. Het belangrijkste bij ventilatie is immers de afvoer van verontreinigde lucht, en het is dit juist wat op een inefficiënte manier gebeurt met deze systemen.
Systeem C en D
Steeds meer gaat de voorkeur naar mechanische systemen, aangeduid met de letters C en D. Bij systeem C wordt de lucht mechanisch afgezogen via de vochtige ruimtes en is er een natuurlijke aanvoer van verse lucht via regelbare ventilatieroosters. Het meest efficiënte systeem is echter systeem D: hierbij wordt zowel de afvoer als de aanvoer van lucht mechanisch geregeld. Meestal wordt dan gewerkt met een warmterecuperatiesysteem, waardoor de warmte die normaal verloren gaat bij de luchtafvoer gerecupereerd wordt. Dit systeem wordt soms ook ‘balansventilatie’ genoemd. Allernieuwst zijn de systemen die werken op ‘aanvraag’ en die bijvoorbeeld alleen lucht afvoeren als de vochtsensor een te hoog vochtgehalte detecteert in de betrokken ruimte.
Van droog naar vochtig
Welk systeem je ook kiest, belangrijk is dat de ventilatie van je woning goed doordacht is.
Bij een goede ventilatie gaat het van droog naar vochtig: verse lucht van buiten komt binnen via de droge ruimtes zoals de leefruimte bijvoorbeeld, en de vervuilde lucht wordt afgevoerd via de vochtige ruimtes zoals de badkamer.
Vraag zeker advies aan een specialist ter zake en sta ook stil bij de technische aspecten van je keuze. Hoeveel zal het systeem verbruiken? Maken de ventilatoren niet teveel lawaai? Hoe zit het met het onderhoud van het systeem? Allemaal belangrijke aspecten die bijdragen om optimaal te genieten van een gezond binnenklimaat.
Ventilatie verplicht
Een goede ventilatie is niet alleen een must voor een gezonde woning, het is ook verplicht bij nieuwbouw. Volgens de EPB-normen wordt een minimale, gecontroleerde ventilatie geëist. In de EPB-normen worden er tabellen vermeld waarin beschreven wordt welke luchtdebieten er zeker moeten gerealiseerd worden. Je architect is de eerste die je hierbij kan adviseren.
© 2010 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ventileren tegen hooikoortsWist u dat ventileren kan helpen tegen de klachten die gepaard gaan met hooikoorts en andere allergieën? Het hooikoortss…
Ventilatiesystemen in huisHuizen zijn vaak voorzien van een ventilatiesysteem. Er zijn twee soorten ventilatiesystemen, een mechanisch ventilaties…
Bronnen en referenties
- Bron: Bijlage 'Het Laatste Nieuws'