Accessoires die de slaapkamer opfleuren

Accessoires die de slaapkamer opfleuren De slaapkamer is nogal eens een van de vergeten of minimaal laatste ruimtes die aangepakt worden als we het huis gaan opknappen. Toch kan de slaapkamer ook met een beperkt budget een heel andere uitstraling krijgen.

Stijl

De stijl van de slaapkamer is het belangrijkste begin. Waar het om gaat is of de slaapkamer rust uit moet stralen, of heb je liever een warme gepassioneerde slaapkamer of is een minimaal ingerichte slaapkamer dat wat je wilt? Bepaal eerst voor jezelf in welke richting je denkt. Neem daarvoor plaatjes van internet, huis en interieurbladen of de showrooms in de winkel in ogenschouw en probeer een eigen plekje te creëren.

Een showroomplaatje mag wel de basis vormen, maar je maakt het pas je eigen plekje als je het zo combineert dat het je eigen unieke slaapkamer is.

Kleur doet veel

Nog even los van het feit in welke stijl de slaapkamer wordt, de kleur is behoorlijk bepalend en als je met kleuren gaat werken is de slaapkamer dus snel anders qua uitstraling.

Rood

Langere tijd zijn het de koude blauwtinten of de warmere bordeauxrode of bruin/beige tinten die menig slaapkamer bepaalde. Maar wie van hard rood houdt heeft dan toch echt een probleem, terwijl ook hard rood prima in een slaapkamer verwerkt kan worden.

Dit kan in een strak plaatje als je het bijvoorbeeld combineert met diep zwart. Een zwarte wand, een zwart dekbed met bijpassende kussens of een strak vormgegeven kleding- of andersoortige kastenwand. Combineer het met wat poedertinten om het niet te eenzijdig te maken, bijvoorbeeld een wand of een dekbedovertrek.

Maar rood in een boudoirachtige omgeving kan ook zomaar leuk zijn. Als je tenminste van een meer romantische slaapkamer houdt. Combineer dan verschillende roodtinten, maar let er wel op of je roodtinten met een blauwe ondertoon hebt of met een gele ondertoon. Het kan zijn dat anders de kleuren rood niet fraai combineren. Kussens, muren, overgordijnen maar ook een warmrood tapijt kan er erg romantisch uitzien. Maak het iets speelser door bij de overgordijnen bijvoorbeeld rood met een gouddraadje te nemen.

Natuurtinten

Maar eerlijk is eerlijk de natuurtinten doen het al jaren goed en blijven ook in de mode. Dekbedden met wit of off wit gecombineerd met natuurtinten en dit in een bedombouw van diep donkerbruin gelakt of robuust hout. De muren in verschillende beigeachtige tinten. Ze zijn er ook die een goudachtige gloed in zich hebben. Ziet er warm en rijk uit en laat dit doorlopen in de raamdecoratie.

Neem dubbele kussens waarbij de echte hoofdkussens in een iets zachtere tint zijn dan de andere. De natuurtinten doen het ook goed bij de populaire poeder- en zandtinten.

Blauw

Blauw is koelte en dus ook in de slaapkamer. Enerzijds een rustgevende kleur en anderzijds kan blauw ook wat warmer gemaakt worden door verschillende blauwtinten te combineren. Combineer het bijvoorbeeld met een blauwtint die dicht tegen het fraai turkoois ligt. Blauw doet het vervolgens ook meer dan prima met de diepbruine kleuren. Een dekenkist aan het voeteind, een robuuste kast voor televisie en dvd of eventueel de computer. Maar de donker eikenkleur doet het ook prima met robuuste nachtkastjes in deze kleur. Combineer het met speelse bedlampjes om het koele blauw niet te overheersend te maken.

Minimalisme

Voor degene die niet van de volle slaapkamer houdt komt een heel eind met alleen een bed. Maar doe dan iets extra’s met de muren. Bijvoorbeeld het warme behang (voelt ook zacht aan) of laat een muurschildering maken. Alles in een of twee kleuren kan met een opmerkelijke dekbedhoes iets extra’s krijgen. Er zijn erg leuke dekbedhoezen met teksten te koop. Dit kan uiteraard weer gecombineerd worden met de kleuren van de slaapkamer.

Lampen

Ook licht in de slaapkamer kan bepalend zijn. Strak vormgegeven lampen die uiterst functioneel zijn of romantische lampjes op de nachtkastjes kunnen een interieur mede bepalen.
Een combinatie kan gemaakt worden door een board aan het hoofdeind te maken waarachter bijvoorbeeld strak led-licht verwerkt wordt.
Zet wat warmerogende lampjes op de nachtkastjes of monteer deze aan de muur en je kunt zelf de keuze maken welke uitstraling de kamer krijgt.

Lees je in bed dan is functioneel licht essentieel, maar ook de stevige lichtbundels zijn er met kapjes in allerlei kleuren en designs.

Tot slot

Waar het om gaat is wat je als basis voor je slaapkamer wil en kijk dan waar je met wat nuanceverschillen je slaapkamer een fris nieuw uiterlijk kunt geven. Een dekbed, een muur in een andere kleur of andere raamdecoratie doet al heel veel.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feng Shui, plaats van bed en kamerdeurDe plaats van de slaapkamer in uw huis is belangrijk. Gaat u verhuizen, moet u zorgvuldig letten op de onderlinge verhou…
Goedkoop je huis decorerenHoe kun je goedkoop je huis decoreren? Hier zijn gelukkig verschillende manieren voor. Een huis een nieuw design geven h…
Huis verkopen – huis leeg of bewoond in de verkoop?Huis verkopen – huis leeg of bewoond in de verkoop?Is het eenvoudiger om een gemeubileerd huis te verkopen? Of moet u juist het huis leeg maken om het geheel groter te lat…
Aanpassingen in het huis voor fysiek gehandicaptenVoor mensen met een fysieke handicap zijn er aanpassingen nodig zodat je in je eigen huis kan blijven wonen. Veel aanpas…

Haal de lente in huisHaal de lente in huisHet voorjaar stapt met kleine stapjes binnen. Kleine stapjes omdat we ook nog met het grootste gemak overvallen kunnen w…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.