Slaapkamer opknappen

Een slaapkamer opknappen kan altijd, maar kost vaak veel geld. Als we er al niet direct een nieuw bed met bijbehorende kasten, stoelen etc. aanschaffen. Het kan ook anders. Neem je slaapkamer eens goed in je op en bedenk wat het idealiter zou moeten zijn. Als je gericht gaat kijken naar materialen kan je ook de prijs gemakkelijker vergelijken en scheelt veel geld, dan het budget vaststellen (wat ook reëel is) en dan pas gaan kopen.

Goed slapen

Het is wellicht een open deur, maar het begint natuurlijk bij het goed kunnen slapen in een goed geventileerde kamer. Met goed slapen is een deugdelijke matras een must. Zorg dat je naar een speciaalzaak gaat. Daar weten ze wat bij de bouw, het lichaamsgewicht etc. het beste bij je past. Het zien of horen van bekende hoe fijn ze op hun nieuwe bed slapen, zegt niet zoveel voor jouw situatie. En natuurlijk niet als je moe bent op zoek gaan naar een nieuw bed. Tien tegen een dat je dan nagenoeg overal goed op slaapt.

Met de keuze van een bed kunnen we gaan kijken of de huidige ombouw nog goed is. Een nieuw bed kopen is snel genoeg gedaan, maar kijk eerst eens of de ombouw met wat aanpassingen nog dienst kan doen. Bijvoorbeeld een hoge ombouw aan het hoofdeind van het bed is niet echt meer in de mode. Maar kan de ombouw er af dan is de rest van de ombouw wellicht nog prima. Heb je een wit bed en zoek je een kleurtje, bekijk dan goed wat voor materiaal je hebt. Hout is uiteraard te schilderen, maar kunststof ook (met de juiste primer). Een andere kleur kan soms ook meteen een ander beeld geven in je slaapkamer.

Muren en vloer

Wat ligt er op de vloer en is dat aan vervanging toe. Een mooie laminaatvloer kan bijv. een ruimtelijk effect geven en linoleum op de vloer geeft de vloer “warmte”. Talloze mogelijkheden, maar voordat je iets aanschaft … wat zit er op de muur? Behang vervangen of wil je het met muurverf een mooi kleurtje geven.

Heb je weinig raam waar overgordijnen opgehangen kunnen worden, wellicht kan je het wat doortrekken met een mooie warme stof.

Combineer de wanden en vloer met elkaar om er een geheel van te maken en bedenk dat het de slaapruimte is en het te gebruiken kleurenpallet wellicht net iets rustiger kan.

Doe je deze werkzaamheden allemaal zelf of ken je iemand in de buurt die dit kan en wil doen, dan kan het veel geld schelen. Met een briefje in de hand de verschillende winkels bezoeken en bekijken waar wat het goedkoopste is. Zelfs dezelfde merken kunnen per winkel nog veel verschillen in prijs.

Accessoires

Als je de hoofdkleuren van bedombouw, vloer en muren gereed hebt, dan valt er na te denken over de verdere aankleding van de slaapkamer. Denk aan de dekbedhoes, deze zijn er van zo’n 10 euro tot 200 euro. Natuurlijk moet je wel een goede kwaliteit hebben, maar een dure dekbedhoes kan er enig moment net zo verwassen uitzien als een goedkope.

Denk ook eens aan sierkussens voor op het bed. Kleuren uit de kamer die in een sierkussen terugkopen. Heb je wat stof van de overgordijnen over, wellicht voldoende om enkele hoezen voor sierkussens te maken of gebruik de stof om een grand foulard over het voeteneind van het bed te leggen, het stoffen zitje van een stoel mee te bekleden of een kleedje voor een siertafeltje in de kamer mee te bedekken.

Een oude grote vaas die nauwelijks dienst doet kan, gevuld bijvoorbeeld met enkele Spaanse pluimen, plots een blikvanger zijn.

Licht

Licht in de slaapkamer is belangrijk. Enerzijds het “grote” licht, wat ook met spots direct een zachter beeld geeft en anderzijds het te lezen boek waar licht bij nodig is. Probeer de stijl van de verschillende lampen in de ruimte hetzelfde te houden.

Denk bij indirect licht ook eens aan ledlampjes die in een sliert, buis of anderszins zijn weggewerkt. Dit soort eenheden is helemaal niet duur meer, de buis verlichting in verschillende kleuren is er al vanaf zo’n 10 euro. De verschillende kleuren die je een slaapkamer kunt geven, kan net datgene doen wat de juiste sfeer geeft.

Kortom, mogelijkheden te over ook voor de kleinere beurs.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijtallergie: behandeling van de slaapkamerAls je hoort dat je kind allergisch is aan huisstofmijt, is dat wel even slikken. Gelukkig kun je nu met een paar eenvou…
Slaapkamer hygiënisch schoonmakenSlaapkamer hygiënisch schoonmakenEen schone slaapkamer zonder al te veel stof ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is bovendien ook beter voor d…
Slapeloosheid: doe er iets aan!Slapeloosheid: doe er iets aan!Een veelvoorkomend probleem in onze drukke maatschappij is slapeloosheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben en soms…
Het onderhoud van een matrasWie zijn matras jarenlang in goede staat wil bewaren moet er zorg voor dragen. Als je je matras degelijk onderhoudt kan…

Het kleinste kamertje opknappenHet kleinste kamertje opknappenWat moet je daar nu van maken en toch kan het kleinste kamertje in veel woonhuizen wel een opknapbeurt gebruiken. Niet i…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.