Verkoop kerstbomen bij IKEA: een actie voor Natuurmonumenten

Verkoop kerstbomen bij IKEA: een actie voor Natuurmonumenten “Een kerstboom voor 1 piek!” Zo heet de ondertussen jaarlijks terugkerende kerstboomactie bij IKEA. Je koopt een kerstboom voor twintig euro: daarvoor krijg je naast de kerstboom ook een tegoedpas van negentien euro die geldig is in alle IKEA-winkels, en van elke verkochte kerstboom gaat er ook nog eens één euro naar een goed doel: Natuurmonumenten. Zo heb je een goedkope kerstboom, en je draagt ook nog eens bij aan natuurbehoud in Nederland!

De kerstbomenactie bij IKEA

IKEA is in 2011 in samenwerking met Natuurmonumenten begonnen met deze kerstbomenactie. De actie werd snel bekend en was direct een succes. Per verkochte kerstboom wordt één euro aan natuurmonumenten overgemaakt. Natuurmonumenten besteedt het geld vervolgens aan een lokaal project in de regio van de IKEA-winkel waar het geld is opgehaald.

Volgens IKEA en Natuurmonumenten begint de kerstbomenactie ‘een ware traditie te worden’. In 2015 bracht de actie ruim 85.474 euro op, zo werd begin 2016 bekend. Dit was het hoogst behaalde bedrag sinds de start van de actie in 2011. Alle bomen waren dan ook uitverkocht. “Het is geweldig dat we in het vijfde jaar van de kerstbomenactie opnieuw een recordbedrag mogen overmaken aan Natuurmonumenten. Zo leveren we samen met onze klanten een bijdrage aan lokaal natuurbehoud. Een mooie gedachte, zo vlak voor de kerst”, aldus Mark Ogertschnig, Country Communication Manager bij IKEA Nederland. Ook Natuurmonumenten is "heel blij dat IKEA op deze manier haar betrokkenheid toont bij het behoud van de Nederlandse natuur".

De projecten van Natuurmonumenten

Amsterdam

Met het geld dat werd opgehaald in 2015 werden in 2016 dertien lokale projecten ondersteund. Zo kon Natuurmonumenten Naardermeer een recreatieplek ontwikkelen waar bezoekers het heldere water van het Naardermeer kunnen beleven. Het water is zo helder, het lijkt net een aquarium, aldus boswachter Hanne Tersmette. Om dat ook vanaf de kant te kunnen beleven, werd met de opbrengst van de IKEA-actie in Amsterdam (5924 euro) een mogelijkheid gecreëerd om het onderwaterleven te kunnen bewonderen.

Heerlen

Ook op de Brunssummerheide in Heerlen kunnen, dankzij de kerstbomenactie van IKEA Heerlen, meer mensen genieten van de natuur. Daar werden nieuwe wandelroutes aangelegd, die ook geschikt zijn voor mindervaliden en voor kinderwagens. Ook zijn er paden verbreed en verhard. Er zijn bankjes en picknickbankjes geïnstalleerd die verharde plekken hebben, zodat daar ook rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens kunnen staan. Op die manier kunnen meer mensen genieten van de Zuid-Limburgse natuur.

Hengelo

Bij IKEA Hengelo werd tijdens de kerstbomenactie in 2015 zelfs 6353 euro aan Natuurmonumenten overgemaakt. Dit geld is besteed aan de natuur in Twente, namelijk aan wildredders voor reekalfjes. Wildredders sporen reekalfjes op die verstopt liggen in het hoge gras. Reekalfjes vluchten niet weg voor maaimachines, maar drukken zich tegen de grond. Met een wildredder kunnen de kalfjes opgespoord worden. Natuurmonumenten heeft in Twente één infrarood wildredder en met de opbrengst van de actie kon die nagekeken en gecontroleerd worden en kon een tweede aangeschaft worden.

Andere vestigingen

Verder ging bijvoorbeeld het geld van IKEA Groningen begin 2016 naar Ontmoetingsplek De Onlanderij, de opbrengst van de actie bij IKEA Zwolle naar de mobiele schaapskudde in Salland en dat van IKEA Duiven ging naar de aanleg van een loopbrug naar Posbank.

De cadeaupas

De cadeaupas die je ontvangt wanneer je een kerstboom bij IKEA koopt, kun je gebruiken in alle IKEA-winkels. Bijvoorbeeld om spullen mee te kopen om je kerstboom mee te versieren. Kerstballen, pieken, slingers en verlichting, IKEA heeft genoeg in huis. De cadeaupas is geldig in de maand januari van het erop volgende jaar, dus de geldigheid is niet onbeperkt! In de meeste IKEA-winkels is de tegoedpas ook alleen te gebruiken in de woonwinkel, en niet in het restaurant of de Swedish Food Market.

Start van de kerstbomenverkoop in 2016

In 2016 wordt de kerstbomenactie voor de zesde keer georganiseerd. De kerstbomenverkoop begint in 2016 op 24 november in Heerlen. Vanaf de week daarop volgen de andere winkels:
 • 30 november: Amsterdam, Amersfoort en Barendrecht;
 • 1 december: Breda, Groningen, Hengelo en Utrecht;
 • 2 december: Zwolle;
 • 3 december: Delft, Duiven en Eindhoven;
 • 6 december: Haarlem.

De actie eindigt op 14 december. Wel geldt: op = op.

Het werkt als volgt: je rekent bij de kassa binnen in de IKEA-winkel je kerstboom af, voor twintig euro. Daar ontvang je de tegoedpas van negentien euro. Daarna ga je naar buiten en zoek je daar je eigen kerstboom uit. Je kunt niet eerst een kerstboom uitzoeken en reserveren: wanneer je hem koopt en uitzoekt, is het de bedoeling dat je hem meteen mee naar huis neemt. De kerstbomen zijn tussen de 140 en 230 centimeter groot. De tegoedpas is in 2017 geldig van maandag 9 januari 2017 tot en met zondag 5 februari 2017.
© 2016 - 2024 Suus1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weinig geld, toch een kerstboom!Weinig geld, toch een kerstboom!Wat is Kerst zonder kerstboom? Maar elk jaar een kerstboom kopen tikt financieel wel aan. Dat kan anders: er zijn allerl…
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…

De slimme energiemeter: wat heb je eraan?De slimme energiemeter: wat heb je eraan?Alle 7 miljoen Nederlands huishoudens moeten uiterlijk in 2020 een slimme energiemeter aangeboden krijgen. Dat is een ui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sam Howzit, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.ikea.com/ms/nl_NL/campaigns/kerstboom.html (geraadpleegd op 19 november 2016).
 • https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/nieuwe-rolroute-op-de-brunssummerheide (geraadpleegd op 15 november 2016).
 • https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/ikea-steunt-onderwaterbeleving-naardermeer (geraadpleegd op 15 november 2016).
 • https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/ikea-actie-6353-euro-voor-ree%C3%ABn-in-twente (geraadpleegd op 15 november 2016).
 • https://www.natuurmonumenten.nl/over-natuurmonumenten/pers-en-nieuws/nieuws/ikea-kerstbomenactie-levert-85474-euro-voor-natuur-op (geraadpleegd op 15 november 2016).
 • http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/categories/seasonal/winter_holidays/tree_decoration/ (geraadpleegd op 15 november 2016).
Suus1 (24 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.