Energieverbruik verminderen door aanpassingen in het gebruik

Energieverbruik verminderen door aanpassingen in het gebruik Er zijn vele manieren om energie te besparen. Je kan aanpassingen doen in het huis en je kan jouw verbruik in het huis aanpassen. In dit artikel worden de mogelijkheden tot het besparen van energie, zowel elektriciteit als gas, besproken waarbij geen extreem dure of ingrijpende aanpassingen aan het huis nodig zijn.

Verwarming

Een belangrijke mogelijkheid om energie en dus geld te besparen is op de verwarming. Door de CV een paar graden lager te zetten dan gewend bespaar je snel veel geld per jaar. Mensen die voorheen nog niet bewust waren van hun stookgedrag kunnen gemiddeld 600 euro per jaar besparen. Natuurlijk wil je het zelf niet te koud hebben en zijn dan ook verschillende mogelijkheden om het warmer te hebben zonder de CV voluit te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld als je de mogelijkheid hebt een kleinere kamer gebruiken in de winter of slechts één kamer verwarmen in de winter en daar gaan zitten. Daarnaast om de verwarming zo laag mogelijk te kunnen zetten is het mogelijk om een extra trui aan te doen en eventueel lekker knus met een dekentje op de bank te gaan zitten. Door de CV een uur voor het naar bed gaan alvast terug te zetten naar de nachtstand bespaar je ook veel energie. Iedere vorm van elektrische verwarming is relatief zeer duur. Denk hierbij aan een elektrische kachel. Deze zijn goedkoop om aan te schaffen, maar het energieverbruik is zo hoog dat het absoluut geen aanrader is. Daarom is het van belang het gebruik van elektrische verwarming zoveel mogelijk te beperken waar mogelijk. Als de CV aan vervanging toe is ga dan voor een moderne HR-ketel, dit bespaart ook veel onnodig energieverbruik.

Verlichting

In het verleden werden er gloeilampen gebruikt, later kwamen vele andere soorten lampen. Spaarlampen zijn achterhaald, al doet de naam dat niet vermoeden. De meest gebruikte lampen in het huis kan je het beste vervangen voor LED-lampen. Deze zijn goed verkrijgbaar, hebben een zeer lange levensduur en geven goed licht. De LED-lampen zijn zeer energiezuinig en doen de prestaties van de spaarlampen verbleken.

Wassen en drogen

Het wassen kan met de huidige wasmiddelen ook wel enkele tientallen graden lager dan vroeger. Vaak wordt de was tegenwoordig ook goed schoon op 15, 30 of 40 graden. Bij bijvoorbeeld vaatdoekjes is het van belang deze ofwel op 60 graden te wassen ofwel na het wassen als het doekje nog vochtig is even in de magnetron te leggen en 60 seconden op de hoogste stand te doen. Op deze manier heb je wel alle bacteriën gedood in de vaatdoekjes, maar bespaar je de hoge energiekosten die horen bij een 60 graden was. Wanneer een was niet echt vies is, zou je kunnen proberen om de was met een verkort programma schoon te wassen. Dit bespaart ook energie. Wanneer de was echt vies is, kan je de vlekken ofwel voorbehandelen met zeep ofwel op de wasmachine te keuze inweken kiezen. Uiteraard kan je ook beide opties gebruiken om de was goed schoon te krijgen, dit is veel energiezuiniger dan het volledig draaien van een voorwas. Het drogen van de was. Bij voorkeur kan je de was droog krijgen door deze aan een waslijn of droogmolen te hangen. Wanneer je handdoeken hebt en deze toch graag zacht houd kan je deze eerst 10 minuten in de droger doen en daarna laten drogen aan de waslijn. Of je kan ze eerst laten drogen aan de waslijn en vervolgens met 1 natte schone doek in de droger doen en 10 minuten laten drogen. Op deze manier houd je de handdoeken zacht, maar verbruik je veel minder energie dan wanneer je de was volledig in de droger droogt.

Apparaten

Allereerst zet apparaten, zoals de televisie, computer, laptop, ipad, dvd-speler, et cetera, uit als je ze niet gebruikt. Het op stand-by staan kost erg veel energie en dus geld. Let er op wanneer je een nieuwe televisie wilt aanschaffen wat het energieverbruik is. Bij koelkasten en vriezers is het van groot belang dat de rubbers in orde zijn om onnodig energieverlies en dus -verbruik te voorkomen. In sommige gevallen kan het vrij snel uit om een nieuwe koelkast te kopen. Is de huidige koelkast meer dan zeven jaren oud, dan is het interessant om te kijken naar een vervangende koelkast, gezien de oude koelkasten veel meer energie verbruiken. Zorg er voor dat de koelkast en vriezer hun uit te stoten warmte kwijt kunnen. Laat voldoende ruimte tussen de koelkast/vriezer en de muur. Ook de omgevingswarmte is van belang voor de verbruikte energie. Is jouw koelkast of vriezer vrij leeg leg er dan met lucht gevulde petflessen in om op die manier de kosten van het afkoelen, van de warmere lucht die anders de koelkast/vriezer instroomt, te voorkomen. Verder is het van groot belang om het ijs wat zich vormt aan de achterkant van de koelkast en aan de wanden van de vriezer regelmatig te verwijderen om zo onnodig energieverbruik te voorkomen. Probeer het gebruik van een elektrische boiler te voorkomen en regel bij voorkeur een rechtstreekse verbinding met de ketel. Een elektrische boiler heeft constant een bepaalde hoeveelheid water die deze voorverwarmt door middel van elektriciteit. Als het leggen van een leiding naar de ketel niet mogelijk is overweeg dan om de elektrische boiler alsnog uit te zetten en wanneer je heet water nodig hebt, de benodigde hoeveelheid op te warmen in de waterkoker.

Koken

Bij het koken zijn ook enkele besparingen te behalen. Door het gas eerder uit te zetten bespaar je energie, terwijl de pan en het hete water nog even heet blijven. Je zult dan mogelijk de groenten of eieren wel iets langer in de pan moeten laten zitten, maar hier kom je snel genoeg achter. Het is ook mogelijk om het gas eerder uit te zetten en deze in een hooikist te zetten.

Het actuele verbruik meten

Er zijn verschillende mogelijkheden om het verbruik op het moment te meten. Door een apparaat aan te schaffen wat het actuele verbruik meet en in kaart brengt wordt het steeds duidelijker welk apparaat wat verbruikt. Op deze manier kun je na enkele weken steeds meer energie besparen, doordat je goed kunt inzien wat het effect is van bijvoorbeeld een 30 graden was in verhouding tot een 90 graden was. Voorbeelden van apparaten zijn de Qurrent; Q-box (eenvoudige weergave met een overzicht van de live prestaties en per dag, week en maand), het apparaat van Eneco; Toon (deze geeft naast de weergave van het energieverbruik ook de mogelijkheid om de thermostaat te regelen op afstand en deze op gezette tijden aan te zetten en uit te zetten en andere apparaten op afstand aan te zetten).

Lees verder

© 2015 - 2024 Visk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel en eenvoudig energie besparenSnel en eenvoudig energie besparenSpaarlampen indraaien, de thermostaat een graadje lager, de muren isoleren, overstappen op een andere leverancier. Het r…
Hoe kan je energiezuinig leven? 8 tipsHoe kan je energiezuinig leven? 8 tipsVele gezinnen snakken naar wat ademruimte om wat extra te kunnen spenderen aan iets leuks. Waarom je energieverbruik nie…
Energierekening omlaag brengenEnergierekening omlaag brengenHet maandelijkse voorschot aan de energiemaatschappij neemt een grote hap weg van het besteedbaar inkomen. Door te bespa…
Elektrische apparaten en label, EnergieWeter en meterElektrische apparaten en label, EnergieWeter en meterEen gemiddeld huishouden gebruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh elektriciteit. Daar valt vaak op te bezuinigen. Dat begint…

Licht brengt sfeer in huisLicht brengt sfeer in huisHet is bij menigeen een ondergeschoven kindje, maar een goed lichtplan is altijd belangrijk. Een goed lichtplan heeft ve…
Bronnen en referenties
  • Milieucentraal, http:/www./milieucentraal.nl, bekeken op 23-03-2015
  • Qlima, http://www.qlima.nl/data/documents/Elektrische%20kachels%20energievreters%20(consumentenbond%202013).pdf, bekeken op 23-03-2015
  • Qurrent, http://www.qurrent.nl, bekeken op 23-03-2015
  • Eneco, http://www.eneco.nl, bekeken op 23-03-2015
Visk (4 artikelen)
Laatste update: 02-04-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.