Voorkom brand door oververhit elektriciteitssnoer

Voorkom brand door oververhit elektriciteitssnoer Een brand voorkomen willen we allemaal, maar elk jaar ontstaat er toch weer brand door oververhitte elektriciteitssnoeren. Sommige branden halen volop de krant. In Arnemuiden kwamen vier jonge kinderen om door een dergelijke brand. Wat te doen om dit te voorkomen. Voorkom bijvoorbeeld een onnodige brand door een oververhit en opgerolde haspel. Pas op voor overbelasting van uw elektriciteitssnoer.

Voorkom brand door oververhit elektriciteitssnoer

Diep triest als het u overkomt, zo ook de brand in Arnemuiden. Waarschijnlijk door oververhitte elektriciteitssnoeren kwamen vier jonge kinderen boven een Chinees restaurant om door brand. Maar het gebeurt vaker. We halen immers steeds mee elektronica in huis en gebruiken vele verlengsnoeren. Met alle risico’s van dien.

Overbelasting van een elektriciteitssnoer

Om zoveel mogelijk apparatuur op een stopcontact te kunnen aansluiten gebruiken we een drieweg stekker en verlengsnoeren. Soms meerdere haspels op een en hetzelfde stopcontact. En dan gaat het plotseling mis. Jaarlijks worden een 80.000 woningbranden geregistreerd, waarvan naar schatting vele door een verkeerd gebruik van elektrische apparatuur en aanverwante zaken. Er zijn 220 brandclaims per dag en naar schatting 30 fatale woningbranden met dodelijke slachtoffers. De inboedelverzekering moest dan onnodig vaak worden aangesproken. Onnodig, omdat met een goede brandpreventie veel ellende is te voorkomen.

Enkele tips voor de brandveiligheid thuis

Daarom onderstaand een aantal nuttige tips om het risico op brand te verkleinen en de brandveiligheid te vergroten:
  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten goed, en gebruik ze niet wanneer er iets aan mankeert, zoals een kapotte stekker, kapot snoer en zo verder.
  • Gebruik geen drieweg stekkers.
  • Voorkom te veel stekkerdozen en sluit ze in ieder geval niet op elkaar aan.
  • Laat niet de smartphone te lang aan een oplader.
  • Laat uw apparatuur niet onnodig stand by staan. Het is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
  • Als u een haspel gebruikt, moet u hem helemaal uitrollen. Opgerolde snoeren ondervinden meer weerstand en kunnen daardoor oververhit raken.
  • Essentieel is om te kijken op de haspel of het elektriciteitssnoer tot hoeveel Watt het snoer maximaal belast mag worden. Overschrijdt dit nooit.
  • Houd in de keuken de afzuigkap goed schoon. Het filter wordt vet en daarmee brandgevaarlijk.
  • Plaats een rookmelder en controleer regelmatig of de melder het nog doet en de batterijen nog werken.
  • Als er vlam in de pan is, doe dan een deksel op de pan. Gooi er nooit water op. Ook niet bij een frituurpan. Als u er wel water op gooit, zal er een enorme steekvlam ontstaan en dat wil u natuurlijk voorkomen.

Slot: maak een ontruimingsplan thuis

Een brand is natuurlijk verschrikkelijk en de rookontwikkeling die kan ontstaan bij een brand kan voor iedereen funest zijn. U ziet dan geen hand meer voor ogen, weet niet meer hoe u het huis uit moet komen en wordt bedwelmd door een verstikkende en vaak giftige rook. Bekijk daarom uw huis eens goed, bekijk de vluchtwegen en bepaal een vluchtroute voor het geval dat het ooit mis gaat. Maak een ontruimingsplan. Loop deze route ook eens met uw ogen dicht, want als er in de nacht wat gebeurt en er veel rook is, zult u immers ook niets kunnen zien en op de tast verder moeten. Hopelijk hoeft u daarvan nooit gebruik te maken, maar u kunt maar niet voorzichtig genoeg zijn. Plaats ook op meerdere plekken in huis enkele rookmelders, want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Doen dus!

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Welke schades zijn verzekerd op de inboedelverzekering en welke zijn uitgesloten? Vooral wat betreft de aansprakelijkhei…
Aan welke brandveiligheidseisen moet een kantoorpand voldoenAan welke brandveiligheidseisen moet een kantoorpand voldoenWie een pand bezit of gebruikt, dient te voldoen aan de landelijke regels voor brandveiligheid. Branden kunnen immers ve…
Inboedelverzekering, de meest gestelde vragenInboedelverzekering, de meest gestelde vragenDe inboedelverzekering is een polis die dekking biedt tegen beschadiging of verdwijnen van het inboedel of delen daarvan…
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…

Allemaal beestjes: ongewenste bezoekersAllemaal beestjes: ongewenste bezoekersHet kruipt, het vliegt, het bijt, het steekt. Ongedierte. In huis en tuin. Men komt in huis verschillende diertjes tegen…
De oosprong van de versierde kerstboom en de kerststerEen kerstboom is mooi. Maar waar komt het idee om deze naaldboom in huis te halen vandaan? En, waarom wordt de boom vers…
Reactie

Hofkamp, 23-03-2008
Goedendag,
ik kwam uw website tegen, omdat ik op zoek was naar benodigde diktes van electriciteitssnoer, maar daar vind ik niets over op uw site. 2 Lampen van 60 Watt op een 3 aderig snoer lijkt me geen probleem. Je kunt echter dik snoer kopen en dun snoer. Ik heb maar dun snoer gekocht, met de gedachte dat dik snoer voor zwaardere belasting bedoeld zal zijn, zoals boormachine e.d. Wel vreemd, dat je niet gemakkelijk een voorschrift hierover tegenkomt.
Met vriendelijke groet, M.Hofkamp Reactie infoteur, 12-04-2020
Goedendag Hofkamp,
Op de verpakking van snoeren en contactdozen staat normaliter hoeveel gekozen draad of doos maximaal belast mag worden. Overschrijd dit maximaal toegestane vermogen dus nooit. Niet alleen de dikte van een snoer is mede bepalend voor de toegestane belasting, maar ook of een snoer is opgerold of volledig uitgerold. In opgerolde toestand neemt de weerstand van de draad toe en daarmee de warmte, met alle gevaren van dien. Twee lampen van 60 watt zullen onder normale omstandigheden geen probleem geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-04-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.