Start de lente met veel kleur buiten

Start de lente met veel kleur buiten Een fleurige bos bloemen in huis is natuurlijk bij uitstek een heerlijk moment om de lente dichtbij te halen. Zeker als je ook nog geurende bloemen neemt (geur doet overigens nog meer dan wat je ziet). Maar de buitenpotten en -bakken voorzien van heerlijke bloemetjes is ook een perfect moment om het gevoel van de lente dichterbij te halen.

De pot of bak

Begin bij het begin de potten waar al dat fleurige spul in moet. Het is geheel afhankelijk van je smaak en de opbouw van je tuin of balkom.

Veel kleur

Wil je gewoon kleur en veel fleurigheid dan zijn verschillende kleuren en vormen keramiek misschien een optie. Zo haal je een bonte verzameling aan kleuren binnen die, als je er ook nog veelkleurige planten/bloemen in doet, een oase van kleur kunnen betekenen. Een hoekje of de hele ruimte het is maar net wat je wilt. Het geeft wel een massief gevoel, maar als je je er prettig bij voelt, gewoon doen.

Rustig

Maar voor de ander is een tuin of balkon een rustplaats en is het juist van belang dat je dit in het zicht ook zo ervaart. In dat geval zijn potten of bakken die op gaan in het geheel van de omgeving, een prima optie. Veel hout in de tuin en houttinten nodigt uit voor houten bakken of potten in een kleurstelling die in binnen de kleurkaart van de houttinten vallen. Maar stenen potten passen hier ook bij. Kijk alleen uit voor te drukke vormen, meestal ogen rechte vormen wat rustiger.

Wil je wel kleur, maar geen explosie aan kleur, dan valt te denken aan het zogenaamde ton sur ton. Bekijk welke kleur past in de rustige tuin en zet er bakken of potten neer binnen deze kleurstelling. Zo creëer je eenheid en ook al is het een harde kleur, het geeft nog steeds een rustig beeld.

Voor nog meer rust is symmetrie ook een optie. Niet ieder balkon of tuin leent zich hiervoor. Bekijk de ruimte goed om te bezien of je symmetrisch met je bakken kunt werken.

Klassiek

De klassieke potten zijn vaak decoratief en dit past meestal goed in de romantische tuin. Decoratief in vorm, maar ook in tekening op de pot. Soms zelfs gecombineerd met andere materialen als touw en meestal zijn de potten mooi geglazuurd (let wel op het binnen halen van de potten bij vorst).
De klassieke potten kunnen in vorm, kleur en grootte prima gecombineerd worden, zonder dat het een allegaartje wordt. Vaak zijn speciaal samengestelde hoekjes of plateaus wel raadzaam. Vooral niet her en der door de tuin verdelen, dat verkleint het effect.

De planten

En als de potten of bakken in beeld zijn is het belangrijk te kijken naar de planten met bloemen en de kleurcombinaties die je wilt maken. De stijl van de tuin of het balkon en de potten of bakken waar de planten in komen, zijn van belang om een mooi geheel te krijgen. Neem er de tijd voor en koop niet zomaar los wat er in de winkel leuk uitziet.

Explosie van kleur

De explosie van kleur krijg je als je verschillende kleuren en soorten planten met bloemen in veelkleurige potten zet. Maar diezelfde planten doen het ook perfect als je ze in de mooi geglazuurde klassieke potten zet. Daar mag je ook best combineren met allerlei kleuren. Ben ook niet te bang om te combineren met verschillende grootte qua bloemen.

Een mooie rozenstruik met flinke rozen kan bijvoorbeeld prima samen met kleine viooltjes of combineer de blauwe druif met mooie grote tulpen(bollen).

Tot sur ton

Voor wat meer rust is ton sur ton een perfecte optie. Kies een bepaalde kleur die je mooi vindt en zoek er de verschillende bloemen bij. En hoewel geel meestal geen rustgevende kleur is, werkt geel net zo goed als je ton sur ton werkt. Om langere tijd veel kleur te hebben, is het ook zinvol om te kijken wanneer de planten (of bollen) bloeien. Zo kan je vanaf het vroege voorjaar tot laat in de zomer bloemen hebben.

Wit

Wit heeft een aparte status als het om kleur gaat. Het typische van de kleur wit (voorzover wit een kleur is) is dat het alle kanten mee op kan gaan. Heb je behalve de groene planten allerlei verschillende bloemen in het wit in je tuin, dan geeft dat een klassieke uitstraling. Maar datzelfde wit oogt ook heel rustig.
En heb je een strakke tuin, dan zijn witte bloemen zoals de magnolia ook prima te combineren met het lieflijke gipskruid of het gebroken hartje. Maar een witte tulp kan ook prima met mooie klimrozen of lieflijke zomerklokjes.
Meer apart is de elfenbloem of de bolprimula in het wit. Durf te combineren zeker met wit.

Tot slot

Zodra de lente haar intrede doet is er van alles te koop waarmee je je tuin of balkon kunt vormen naar wens. Doe ideeën op tijdens een van de verschillende tuinbeurzen, via internet of bladen of rij eens rond in de omgeving. Maak dan eerst een plannetje en koop als laatste al je materialen.
Wil je de kosten wat in bedwang houden, kijk voor potten ook eens in de kringloopwinkels. Mogelijk doe je er zelfs nog wat ideeën op. En voor goedkopere planten bezoek de markt eens.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
De kracht van de kleur groenDe kracht van de kleur groenGroen is vooral de kleur van het midden. In zijn volmaakte neutraliteit tussen alle extremen, werkt groen kalmerend, zon…

Hoe kun je de temperatuur in je tuin aanpassen?Hoe kun je de temperatuur in je tuin aanpassen?Je kunt de temperatuur in een tuin voor een gedeelte beïnvloeden. Muren, bestrating, grondsoort en beplanting kunnen een…
Tuin en tuinier tips - De maand januariTuin en tuinier tips - De maand januariJanuari is een maand waarin niet veel getuinierd wordt. Toch kan je genoeg doen om de tuin klaar te maken voor het komen…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.