Bijzondere groenten
Een boek uit 1989 over het telen en het gebruiken van minder bekende groenten. Een ouder boek dus maar ook nu nog goed te gebruiken. Info over groente veroudert nu eenmaal niet. Al gehoord van suikerwortel, tuinmelde, ijskruid, crosne of Nieuwzeelandse spinazie?
Groenten is dagelijkse gezonde kost voor miljoenen mensen. De cijfers wijzen echter uit dat we over het hele jaar gezien gemiddeld hooguit een dertigtal verschillende groenten in onze gerechten verwerken. Wat erg weinig is als we dat vergelijken met de keuzemogelijkheden. Nog merkwaardiger is dat de meeste liefhebbers groentenkwekers zich ook beperken tot die 30 groentensoorten, dus gaan oogsten wanneer de betreffende groente in de winkel het goedkoopst is! Terwijl er toch zoveel smakelijke en veelal vrij eenvoudig te telen aparte soorten voorhanden zijn.
Het boek 'Bijzondere groenten in uw moestuin' behandelt op een aantrekkelijke en duidelijke wijze een vijftigtal bijzondere groenten. Dirk Criel, de auteur, beschrijft bij elke soort de kweekmethode, de verzorging, de oogst, de ziekten en/of plagen en de meest geschikte rassen. Bij elke groente vind je een afbeelding en een overzichtelijke samenvatting van de kweekgegevens.
Al gehoord van?
Aardaker, aardamandel, aardpeer, haverwortel, kapucijnerbaard, kardoen, klaroen, klis, stengelsla, suikerwortel, tuinmelde, ijskruid en nog andere. In 'Bijzondere groenten' worden ze allemaal besproken.
Een voorbeeld van een bijzondere groente uit het boek: Nieuwzeelandse spinazie
- Synoniemen: vierhoekmoes, doorlevende spinazie, plukspinazie
- Wetenschappelijke naam: Tetragonia tetragonioides, syn. T. expansa
Nieuwzeelandse spinazie is gedurende de zomermaanden een goede vervanger voor gewone spinazie (Spinacia oleracea); verder hebben ze niets met elkaar gemeen. De Nieuwzeelandse spinazie werd in 1772 door de ontdekkingsreiziger Thomas Cook vanuit Nieuw-Zeeland naar Europa gebracht, maar kende weinig succes. In Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland is het daarentegen wel een populaire bladgroente.
Door haar kruipende groeiwijze neemt ze heel wat plaats in. Het is echter niet nodig om veel planten te kweken, want je oogst van één plant een aanzienlijke hoeveelheid blad. Vier planten volstaan gewoonlijk voor een gemiddeld gezin. De Nieuwzeelandse spinazie heeft dikke, vlezige bladeren met een zacht pikante smaak. Men stooft ze kort op een zacht vuurtje, net zoals spinazie.
Teelt
De zaden zitten verborgen in een hard en hoekig zaaddoosje. Week daarom de vruchten een etmaal in lauw water. Vanaf maart kun je onder glas zaaien en in de tweede helft van mei buiten in de volle-grond. Leg een tweetal zaden in potten van 10 cm en dek ze af met een dun laagje teelaarde. Na opkomst houd je één plantje aan. Vanaf half mei mag je de jonge planten in de tuin uitplanten. Nieuwzeelandse spinazie stelt weinig eisen aan de bodem, maar groeit het best op een vruchtbare en
warme grond. Laat een ruime afstand tussen de planten: 60 x 60 cm volstaat in principe, maar als je voldoende plaats hebt, is 100 x 100 cm niet overdreven. Kies een goed beschutte en zonnige standplaats. Zaai je meteen buiten, steek dan op 2 cm diepte een drietal zaaddoosjes in de grond en behoud na het kiemen ervan de grootste plant. Om de oogst te vergemakkelijken, zet je nooit meer dan twee rijen. In het begin zul je regelmatig moeten schoffelen, maar naarmate de groei vordert houden de planten het onkruid zelf in toom.
Andere boeken over het telen van speciale groenten
- Bijzondere groenten in uw moestuin. Dirk Criel. Zomer&Keuning. ISBN 90 210 0114 4
- Bijzondere groenten. Telen en experimenteren in eigen tuin en keuken. KVLV
- Bijzondere groenten. Hermy Brouwer. 1991
- Variétés anciennes et méconnus. Terre vivante.
- Bijzondere ouwe en nieuwe groenten in tuin en keuken. Buishand / Houwing. Terra 1982
- Vergeten Groenten. Keda Black
- Bijzondere groentegids. Velt
Adressen voor zaad, planten en eten
- http://www.ecoflora.be. Voor planten van oude groenten
- http://www.levenvanhetland.nl/groenterassen
- Het Aards Paradijs ligt in Oost-Vlaanderen. Chef-kok Lieven Lootens legt in zijn gelijknamige restaurant de verrassendste creaties op je bord. Hij werkt met oude en vergeten groenten, zoals haverwortel, streepjesrodebiet en bladmosterd.
- Pulhof. http://www.provant.be/vrije_tijd/domeinen/pulhof/tuinen/Een ecologische moestuin, een kruidentuin en een lapje grond met vergeten groenten liggen achter de villa, verborgen voor het grote publiek.