Tuinbeurzen, tuinfairs en tuinmarkten in Nederland en België

Tuinbeurzen, tuinfairs en tuinmarkten in Nederland en België Ook in 2020 worden er weer tal van beurzen georganiseerd op het gebied van tuinieren. Vroeg in het seizoen worden de meeste beurzen georganiseerd in overdekte hallen. Vanaf mei vinden de groene evenementen over het algemeen buiten plaats. Kastelen en buitenplaatsen stellen dan hun landgoed graag voor open en vormen zo een sfeervolle achtergrond voor de bijzondere planten en decoraties die worden aangeboden op de tuinbeurzen. In enkele gevallen is het bijbehorende landhuis ook open voor bezoekers. Tuinbeurzen, tuinfairs of tuinevenementen zijn voor de echte tuinliefhebber altijd weer hét moment om te ontdekken of er nog bijzondere nieuwe planten, handig gereedschap of iets anders op het gebied van tuinieren te vinden is.

Bezoek een bekende tuinbeurs, tuinfair of tuinmarkt in Nederland

Vanaf februari worden er op veel locaties tuinbeurzen georganiseerd. Tuinbeurzen, ook wel tuinfairs of tuinmarkten genoemd, zijn bedoeld om de consument inspiratie te geven voor het komende tuinseizoen. De nieuwste trends op het gebied van tuinieren, in de ruimste zin des woords, worden op dergelijke groene evenementen aan het publiek gepresenteerd. Sommige beurzen zijn eenmalig, maar de meeste zijn bekende en jaarlijks terugkerende evenementen met een vaste kern van bezoekers.


Tuin & Sfeer beurs in het Martiniplaza te Groningen

Martiniplaza wordt voor een aantal dagen omgetoverd in een hal vol prachtige voorbeeldtuinen. Tuineigenaren of anderszins liefhebbers van tuin of tuinieren, kunnen hier volop inspiratie opdoen. Zelfs mensen zonder tuin beleven hier een bijzonder dagje uit en zullen hun ogen uit kijken. Thematuinen, tuingereedschap, tuinmeubilair, terrasoverkappingen, tuinkachels, kortom alles is op deze bijzondere beurs te vinden.
Datum: 14 februari t/m 16 februari 2020
Locatie: Martiniplaza, L. Springerlaan 2, Groningen


TUINIDEE in de Brabanthallen van Den Bosch

TUINIDEE is de jaarlijks terugkerende beurs waar de ware tuinliefhebber weer volop inspiratie kan op doen. Al vroeg in het seizoen worden de Brabanthallen omgetoverd in een inspirerende omgeving met vele voorbeeldtuinen, exposities en vakspecialisten die je gratis advies geven voor over je eigen tuin. Je vindt hier op een oppervlakte van 25.000 m² alle nieuwste tuintrends bij elkaar.
Datum: 13 februari t/m 16 februari 2020
Locatie: TUINIDEE, Brabanthallen, Diezekade 2, 's-Hertogenbosch


Tuin&Zo 2020 Zuidbroek

Op de beurs Tuin&Zo kom je alles op het gebied van tuinen en tuinieren tegen. Er wordt ook een (klein) uitstapje gemaakt naar wonen. Je vindt hier dus ook woonwinkels, vloeren en decoratie voor in huis. Maar de nadruk ligt toch vooral op tuinieren. Je treft hier dan ook bijzondere modeltuinen aan en volop stands met tuinartikelen, planten, tuinmeubelen, hekwerken en bestratingsmaterialen. Uiteraard staan er ook veel vakmensen, die je deskundig advies kunnen geven.
Datum: vrijdag 28 februari t/m zondag 1 maart 2020
Locatie: Eurohal Van der Valk Zuidbroek, Burgemeester Omtaweg 4, Zuidbroek


De Keukenhof in Lisse

De Keukenhof is de bekendste bollentuin van Nederland, zeker onder de buitenlandse toeristen e is maar liefst 32 hectare groot. Naast de overweldigende bloei van de lentebollen is er ook veel aandacht voor kunst in de tuin. De Keukenhof heeft misschien een ietwat ouderwets imago, maar is al lang veel meer dan een tuin met bloeiende tulpen. Constante vernieuwing en inspringen op de trends van nu zorgt ervoor dat De Keukenhof voor iedere doelgroep een bezoek meer dan waard is. Vanaf 2015 vind je in de Keukenhof de zogenaamde Selfie-tuin. De tuin is een moderne weergave van portretten, die geïnspireerd zijn op de zelfportretten van Vincent van Gogh. Voorjaar 2020 opent De Keukenhof met meer dan 7 miljoen bloeiende bloembollen, waaronder maar liefst 800 verschillende soorten tulpen. Een bezoek aan de Tulpomania tentoonstelling in het Juliana Paviljoen is dit jaar zeker een bezoek waard. Het thema van 2020 is “World of colours”, een knipoog naar de flower power van de 70-er jaren, vanwege het 70-jarige bestaan van de Keukenhof.
Datum: 21 maart t/m 10 mei 2020
Locatie: De Keukenhof, Stationsweg 166a, Lisse


Noordelijke kwekerijdagen op Tuingoed Foltz in Meeden

Op de jaarlijks georganiseerde Noordelijke kwekerijdagen ligt de nadruk vooral op tuinplanten. Het gaat hier om een groot en internationaal plantenevenement, waar rond de 40 kwekers uit binnen- en buitenland hun mooiste planten presenteren. Daarnaast worden er demonstraties gegeven, lezingen gehouden en kan je op het terras genieten van Engelse thee met heerlijke scones met op de achtergrond live muziek. In 2020 wordt dit internationale evenement voor de 20e keer georganiseerd. Dit jaar is er extra aandacht voor de relatie tussen tuin en kunst.
Datum: zaterdag 25 en zondag 26 april 2020
Locatie: Tuingoed Foltz, Hereweg 346, Meeden


Rare plantendagen op Tuingoed Foltz in Meeden

In Engeland hebben ze de Rare Plant Fairs en in Meeden kunnen we het hele Pinksterweekend genieten van de Rare-Planten-Dagen op Tuingoed Foltz. Een uniek aanbod van zeldzame ("rare" in het Engels), nieuwe en onbekende planten. Een echte beurs voor plantenliefhebbers, die op zoek zijn naar iets bijzonders. Iets bijzonders zoals bijvoorbeeld planten met bont of gestreept blad, opvallende bloemen, vreemde namen of opvallende geuren. Vanwege de bijzondere planten, die vaak maar in kleine aantallen gekweekt zijn, is het raadzaam om al op tijd naar Meeden te komen. De grote collectie vaste geraniums staan dit weekend speciaal in de schijnwerpers.
Datum: 13 en 14 juni 2020
Locatie: Tuingoed Foltz, Hereweg 346, Meeden


Tuinfair Midwoud op landgoed De Knap in Midwoud

In het pinksterweekend wordt Landgoed De Knap drie dagen lang omgetoverd in een waar eldorado voor tuinliefhebbers. Je vindt er deze dagen allerlei artikelen op het gebied van buitenleven, maar ook interieur, koken, kunst, muziek, theater én vrijetijdsbesteding. De editie van 2020 heeft als thema "Flower Power" met de bijbehorende kleuren, geuren en sfeer.
Datum: 30 mei, 31 mei en 1 juni 2020 (Pinksterweekend)
Locatie: Landgoed De Knap, Tripgouw 2, Midwoud


Internationale Kwekerijdagen Bingerden

Plantenexperts en plantenliefhebbers ontmoeten elkaar op deze jaarlijkse kwekerijdagen. In de mooie en historische omgeving van buitenplaats en landgoed Bingerden is dit een unieke gelegenheid om bijzondere planten te vinden voor in de eigen tuin. Op zondag vind er om 13:00 uur een veiling plaats van bijzondere planten. Op deze dag is de entree voor de 3e persoon gratis.
Datum: vrijdag 19 t/m zondag 21 juni 2020
Locatie: Huis Bingerden, Bingerdenseweg 21, 6986 CE Angerlo


Rozenfestival Lottem

Een dorp dat compleet wordt getransformeerd door honderdduizenden rozen. Het hele centrum is één grote roos. Tuinen en gebouwen worden volledig gedomineerd door de kleurige, geurende rozen en overal vindt je prachtige rozenmozaïeken. Het Rozenfestival wordt tweejaarlijks georganiseerd.
Datum: 7 t/m 10 augustus 2020
Locatie: verspreid over het centrum van Lottum


Lentebloeiers in de Oranjerietuin van domein Vordenstein in Schoten (België)

De vroegste lentebeurs bij onze zuiderburen is het evenement Lentebloeiers op domein Vordenstein. Tal van professionele kwekers staan in stands op deze beurs en tonen daar de meest bijzondere planten. Speciale aandacht voor de vroeg bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollen. Maar ook grassen, groente en kruiden worden aangeboden. Ook fruitbomen, klein fruit struiken én groentezaden vindt je er volop.
Datum: zondag 22 maart 2020
Locatie: Oranjerietuin domein Vordenstein, Kopstraat, Schoten


Plantendag Arboretum Kalmthout (België)

De plantendag in het vroege voorjaar bij Arboretum Kalmthout is de oudste plantenbeurs van België. Kwekers en verzamelaars van planten uit binnen - en buitenland presenteren bieden hun vaak bijzondere tuinplanten aan. Er is een gratis plantencrèche op het terrein aanwezig, zodat je deze even kunt stallen en rustig verder kunt rondkijken. Er worden ook gratis rondleidingen verzorgt over het terrein.
Datum: zondag 19 april 2020
Locatie: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout


Tuindagen van Beervelde in Beervelde (België)

De tuindagen op het park van Beervelde is de bekendste buitenbeurs van België. In het prachtige park vind je alles op het gebied van tuinieren zoals bomen, struiken, vaste planten, bloembollen, gereedschap, potterie en tuinbeelden. Meer dan 200 exposanten staan verspreid over het privédomein en laten zich van hun mooiste kant zien. De stands zijn vaak een lust voor het oog. Dit komt vooral doordat voor elke editie van de tuindagen een thema wordt gekozen. Het park én de deelnemers laten zich door dit thema inspireren en laten de bezoekers de mooiste creaties zien.
Datum: vrijdag 8 t/m zondag 10 mei 2020 (lente-editie)
Locatie: Park van Beervelde, Beervelde-Dorp 75, Beervelde (Lochchristi)


Planten-, rozen- en moestuindagen rond Kasteel Hex in Heers-Heks (België)

Het prachtige Kasteel Hex vormt tweemaal per jaar het romantische decor voor de planten- rozen- en/of moestuindagen die daar georganiseerd worden. In juni én in september kan je ronddwalen in deze prachtige omgeving, genieten van een stap terug in de tijd en je laten inspireren door de vele gespecialiseerde kwekers en collectiehouders. Zij bieden je hun nieuwste producten aan op allerlei gebieden rondom tuinen en tuinieren.
Datum: 12 t/m 14 juni 2020 (plant- en rozendagen)
12 en 13 september 2020 (moestuindagen)
Locatie: Kasteel Hex, Hekslaan 1, Heers-Heks
© 2010 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1980Het EK van 1980 word georganiseerd door gastland Italië. Dit is de 2e keer dat Italië de eer heeft om het EK te mogen or…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
België: een hypotheek afsluiten bij een Belgische bankBelgië: een hypotheek afsluiten bij een Belgische bankEr zijn relatief veel Nederlanders die in België wonen. Zij moeten vaak ook een hypotheek afsluiten, omdat zij daar een…

De aanleg van een vijverDe aanleg van een vijverUitgebreid werkstuk over alle aspecten van de aanleg van een vijver. Er wordt gekeken naar het doel, de materialen, de a…
Vogeltjes kijken in eigen tuin, al of niet met kinderenVogeltjes kijken in eigen tuin, al of niet met kinderenKinderen zijn gek op dieren. Vooral in de winter is het super tof om met hen naar vogeltjes te kijken, om ze te leren da…
Bronnen en referenties
Reactie

W. Middelburg, 08-04-2016
Waar kunnen wij met onze mooie buitenplaatsen een plekje reserveren?.met vr groet w Middelburg Reactie infoteur, 10-04-2016
Ik begrijp uw vraag niet…

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.