InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Kruiden: anijs of pimpinella anisum

Kruiden: anijs of pimpinella anisum

Kruiden: anijs of pimpinella anisum Een eigen kruidentuintje in je tuin aanleggen en onderhouden is een leuke hobby. Hier wil ik het hebben over pimpinella anisum, ofwel anijs.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt anijs uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied en het kwam hier via Egypte. De Romeinse koks gebruikten het in bruidsgebak. Het werd ook gebruikt als medicijn, men dacht dat het indigestie voorkwam en er werd een kalmerende werking aan toegeschreven. Als je behoefte hebt aan die kalmerende werking, leg dan een takje anijs op je kussen.

Kweken

Anijs is lastig zelf te kweken, maar proberen kan natuurlijk altijd. Je moet anijs in april zaaien in de volle grond. Het zaad komt na 3 tot 4 weken op. De plantjes worden ongeveer 40 cm hoog en moeten ongeveer 20 cm uit elkaar staan. Kies een goed doorlatende, niet te vochtige plaats.
Je kunt van augustus tot september oogsten. Anijs is éénjarig.

Gebruiken en bewaren

Je gebruikt van anijs de rijpe zaden en je kunt die zaden drogen om ze te bewaren.
Je kunt anijs gebruiken in:
  • gebak
  • inmaak in azijn
  • melkdranken
  • gestoofd fruit
  • puddingen en rijst

Recept: anijsmelk

  • 1 liter melk
  • 2,5 eetlepel anijszaad
  • 1 eetlepel maïzena
  • suiker

Het anijs in een thee-ei doen en met koude melk opzetten. De melk langzaam aan de kook brengen en 10 minuten laten trekken.
Het thee-ei met het anijszaad uit de kokende melk halen en de melk dun binden met aangemende maizena. Op smaak maken met suiker.

Recept: anijskoekjes

  • 100 gram suiker
  • 2 kleine eieren
  • 125 gram bloem
  • halve theelepel kaneel
  • halve theelepel anijszaad
  • 50 gram gemalen hazelnoten of amandelen

De suiker en de eieren samen schuimig kloppen. Het kanteel, anijszaak en de gehakte noten erdoor mengen. Het deeg spuiten met een grove spuitmond op een ingevet bakblik. De koekjes in ongeveer 20 minuten gaar bakken in een oven op ongeveer 175 graden Celcius.

Lees verder

© 2008 - 2019 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: Anijs (pimpinella anisum)Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal…
De geneeskracht van anijsDe geneeskracht van anijsAnijs is een lekker kruid waarvan we vooral het zaad gebruiken om anijsthee of anijsmelk te maken. Anijs zit in het beke…
Etherische oliën: anijsAnijs is een plantje dat veel mensen wel kennen om te eten op het brood of als toevoeging aan een alcoholische drank. An…
10 mondverfrissende kruiden10 mondverfrissende kruidenLekker zoenen door kruiden, zo had dit artikel ook kunnen heten. Tijdens het zoenen wil je het je partner niet aandoen o…
Roomse kervel, geneeskrachtig smullenRoomse kervel, geneeskrachtig smullenRoomse kervel is een vaste, overblijvende plant. Zijn bladeren kunnen het hele jaar door gegeten worden en smaken licht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sabine07, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit

Reageer op het artikel "Kruiden: anijs of pimpinella anisum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Kruiden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!