Praktisch gebruik van effectieve micro-organismen in de tuin

Praktisch gebruik van effectieve micro-organismen in de tuin Effectieve Micro-organismen (EM) zijn van oorsprong ontwikkeld om een landbouw te ontwikkelen zonder pesticiden en kunstmeststoffen. Dankzij EM is het toch mogelijk om te genieten van een maximale oogst. In de tuin is EM goed toepasbaar voor de planten, de vijver, het verwerken van organische afval, het bestrijden van ziekten en veel meer. EM geeft de te bewerken grond nieuwe voedingsstoffen waardoor de aarde opnieuw een natuurlijk evenwicht vindt. Met EM ontstaan er krachtige gezondere planten met een sterkere weerstand. Er zullen meer rijpe vruchten en groenten geoogst worden met een vollere smaak. De plant kan op een gezuiverde grond uitgroeien tot zijn genetisch optimum. De oxidatie in de grond daalt door het gebruik van EM waardoor geleidelijk aan het ongedierte, dat vooral zuurstofminnend is, zal verminderen. Hier heb je wel twee tot drie jaar geduld voor nodig. Door EM zullen de planten sterker worden en de tuin en grond gezonder zijn waardoor het minder aantrekkelijk zal zijn voor o.a. slakken die eerder op zoek gaan naar zwakke zieke organismen. Mieren zijn nuttig in de tuin. Door EM op het nest te doen kan je ervoor zorgen dat ze zich naar een betere locatie verplaatsen.

Basisdosering

EM-aarde voor potplanten

Eén deel EM-Bohaski met negentien delen potgrond mengen. Je dient het mengsel veertien dagen te laten staan waarna het kan gebruikt worden voor het zaaien en planten. Eventueel kan je drie theelepels keramiekpoeder per vijftig liter aarde toevoegen.

EM-oplossing voor het gieten

EM-A in een verhouding van één op vijftig of één op honderd met de dagelijkse hoeveelheid gietwater mengen.

EM-oplossing voor het sproeien

EM-A in een verhouding van één op vijf met water mengen. Daarmee de planten af en toe besproeien, waarbij je zeker de onderkant van de bladeren niet mag vergeten.

Praktische toepassingen:

EM-A als starter bij gewone compost:

Voeg één tot twee liter EM-A per kubieke meter compost toe door dit te verdunnen en door elke nieuwe laag te begieten.
Indien je dit regelmatig doet zal de geurhinder ook beperkt blijven.

Fermenteren van bladafval:

 • Aan honderd kilogram bladafval voeg je vijf kilogram kleimineralen, vijf kilogram zeeschelpenkalk en twee liter EM-A toe.
 • Vermeng dit goed en druk het aan om het zuurstofgehalte te beperken.
 • Dek dit geheel af met een plastiekfolie voor tenminste 6 weken. Zo een lang fermentatieproces is optimaal.
 • Daarna kun je de bladeren verspreiden als afdeklaag tussen de borders.

Het gazon

 • Regelmatig met EM begieten
 • Om een verarmt grasveld extra behandeling te geven dien je gedurende twee jaar het volgende uit te voeren: tweemaandelijks, twee eetlepels zeeschelpkalk en twee eetlepels kleimineralen per vierkante meter verspreiden. Daarnaast net voordat het regent het gras begieten met één liter EM-A per twintig m².

Tomaten

Met tomaten kan je gemakkelijk succes behalen door EM toe te passen op volgende manier:
 • twee weken vóór het aanplanten bokashi inwerken of rondom de planten een handvol bokashi doen
 • een halve theelepel keramiekpoeder toevoegen
 • wekelijks met een EM-verdunning water geven
 • ten laatste na de tweede bloeidag de onderste bladeren wegsnijden tegen schimmel
 • proberen de bloesems droog te houden

Sla

Sla bewerkt met EM blijft langer vers. Je kan sla langer bewaren door ze te wassen in water waaraan je enkele druppels EM toevoegt. Na het uitdruipen de sla in een kom leggen met twee lagen keukenpapier.

Onkruidkiemzaden kan je liquideren door:

 • een borrelglaasje EM-A per vierkante meter te verdunnen in water en de grond drie weken voor het zaaigoed wordt geplant begieten.
 • de grond vochtig houden zodat de onkruidzaden goed kunnen ontkiemen
 • na het eerste groen dit alles egaal bewerken door niet te diep te graven en de groenten uit te zaaien.

Ongewenst kruid aanpakken:

 • bladeren, stronkjes, wortels, schillen en ander organische afval fijnsnijden en deze op de grond laten liggen.
 • besprenkelen met een EM-A oplossing (een liter op tien tot honderd liter water).
 • goed mengen
 • na twee weken de grond bewerken en egaliseren. Het opgekomen (on)kruid lichtjes in het oppervlak inwerken zonder te spitten.

Zaaigoed ontsmetten:

 • Een plastiek zak met een EM-verdunning (tien milliliter EM-A op één liter water)bevochtigen en het zaad erin in doen of het zaaigoed besproeien zodat ze heel de tijd vochtig blijven.

kleine zaailingen: twintig tot dertig minuten
gemiddelde zaailingen: dertig tot zestig minuten
grote zaailingen: twee tot drie uur

 • Het zaaigoed vochtig zaaien
 • Over het zaaigoed zeeschelpenkalk of Bentoniet kleimineralen strooien

Stekken en enten:

 • de stekken of de enten kortstondig dompelen in 0,1 eenheid EM-1 op tien eenheden water.
 • nadat ze goed aangeslagen zijn kan je de groei bevorderen door te gieten met 0,1 eenheid EM-A op vijftig eenheden water.

EM-5 maken:

 • In een activator een liter water met honderd milliliter EM-1 en honderd milliliter melasse
 • Eén week laten werken
 • Honderd milliliter azijn en honderd milliliter alcohol toevoegen
 • Eén tot twee weken laten gisten tot er zo goed als geen gas meer ontsnapt.
 • Je kan de werking verhogen door rode peper, knoflook of weegbree toe te voegen.

EM-5 gebruiken:

 • Dosering: één op driehonderd tot vijfhonderd water of twee tot drie milliliter op een liter water.
 • Op de hele plant sproeien dus ook op de onderkant van de bladeren
 • In huis tegen mieren door een halve liter EM-5 op vijf liter water op het mierennest en de mierenbanen te sproeien.

Maken van plantenextract of gier:

 • Twee kilogram fijn gesneden kruiden op tien liter EM-A een week op een warme plaats zetten. De vloeistof filteren en koel bewaren. Deze is een half jaar houdbaar.
Doe je er EM-5 bij (twee tot vijf liter per hectare) dan is het een goede remedie tegen schimmels.
Het gebruik hiervan heeft pas een positief effect als de grond in evenwicht is door het vooraf te bewerken met EM-A en bokashi.

Fruit(bomen):

Bomen kun je extra voeding geven door in een cirkel net buiten de rand van de kruin om de meter een put zo diep als een spade te vullen met één schep bokashi welke je vermengd met wat aarde. De put terug vullen en overvloedig begieten met EM-A in een verdunning van één op honderd.

De vijver

Drie belangrijke vuistregels:
 1. Het teveel aan organisch materiaal trachten te voorkomen (bv. bladval, grasmaaisel)
 2. De zure regen is negatief voor het klimaat in de vijver. Vul af en toe bij met het hardere leidingwater
 3. De verhouding om EM-A aan te maken voor de vijver is als volgt: vijftig milliliter EM-1 op vijfentwintig milliliter melasse om het aandeel koolhydraten te verlagen. Met meer melasse zou in eerste instantie de algen en het plankton te sterk toenemen.

Drie stappen jaarlijks toe te passen bij een vijver:
 • Eén liter aangepaste EM-A per kubieke meter
 • Eén bokashi vijverbal per kubieke meter
 • Eén kilogram zeeschelpenzand per kubieke meter bodemoppervlakte

Welverdiende rustů

Na het noeste tuinwerk kan je je handen wassen en daarna inwrijven met pure EM-1 of EM-A. Een weldaad voor de handen en het geneest de kleine wondjes. Klaar is kees!
© 2013 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe steriel is steriel?Steriliseren is vernietiging van alle cellen, bacteriën, schimmels, sporen en virussen. Dit is voor de huidige samenlevi…
InfectieziektenDe meeste ziekten die voorkomen, zijn infectieziekten. Deze worden veroorzaakt door micro-organismen. Deze zijn onder te…
Besmetting, infectie en ontstekingHet binnendringen van schadelijke micro-organismen in ons lichaam wordt een besmetting genoemd. Zo'n besmetting leidt la…
Antibiotica: bestrijding van infectieziektenAntibiotica: bestrijding van infectieziektenOnze gezondheid wordt op diverse manieren bedreigd, waaronder door microscopisch kleine organismen: virussen, bacteriën,…

Hoe laat je rozen mooi bloeien?Als je rozen mooi wil laten bloeien dan zijn er vier zaken die van belang zijn. Zo moet je rekening houden met het soort…
Tomaten kweken, een hoge productie halenTomaten kweken, een hoge productie halenOm een hoge productie te behalen bij tomatenplanten is het belangrijk dat de plant ten minste zes tot acht uur zon per d…
Bronnen en referenties
 • EM in de praktijk, met effectieve micro-organismen een fantastische plantengroei, een fris huis en een goede gezondheid van Franz-Peter Mau
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.