Verzekeren en de eigen woning

Verzekeren en de eigen woning Bij het verzekeren van en rond de woning komen er zowel schadeverzekeringen als levensverzekeringen in aanmerking. Hieronder volgt een opsomming van de soorten verzekeringen waaraan u moet denken.

Levensverzekeringen

Wat is een levensverzekering: overeenkomst tot het doen van geldelijke uitkeringen i.v.m. leven of dood van de mens of overeenkomst i.v.m. verzorging van de uitvaart van de mens, maar geen overeenkomsten van ongevallenverzekering.

Levensverzekeringen en de financiering van de woning:
 • Overlijdensrisicoverzekeringen in 3 soorten:
  • tijdelijke verzekering van een gelijkmatig dalend kapitaal bij overlijden (lineair)
  • tijdelijke verzekering van een kapitaal bij overlijden ter dekking van een annuïteitenlening
  • levenslange kapitaalverzekering bij overlijden (aflossingsvrij)
 • Gemengde verzekeringen voor de aflossing van een hypothecaire lening: spaarpremie (gestort en belegd om voldoende eindkapitaal te vergaren voor de aflossing in 1 keer) + een netto-premie (aflossing die beschikbaar komt bij eerder overlijden).

Aanvullende verzekeringen. Een geldnemer kan in problemen komen als inkomen wegvalt door:
 • arbeidsongeschiktheid (premievrijstelling of invaliditeitsrente)
 • werkloosheid (maximaal 1 of 2 jaar)

Schadeverzekeringen

Schadeverzekeringen: onzekere voorvallen die schade tot gevolg kunnen hebben. Er kan sprake zijn van over-, dubbel- of onderverzekering.

Schadeverzekeringen m.b.t. kopen of financieren van een woning en met de risico’s die daarmee te maken hebben:
 1. brandverzekering in het algemeen (met betrekking tot goederen die gedurende kortere of langere tijd op 1 plaats zullen blijven; in geval van uitgebreid worden ook de risico’s van inbraak, storm, waterleidingbreuk of breuk van of aan aquaria meeverzekerd). Preventieve maatregelen (ten aanzien van brand en/of inbraak) beïnvloeden de premie. Veelal zijn deze verzekeringen verplicht onder de Nationale Hypotheek Garantie.
 2. opstalverzekering (gebouw met toebehoren exclusief fundamenten, op basis van herbouwwaarde, exclusief grondprijs; deze wordt vaak via kubieke-meter-prijs bepaald). Ze wordt voorzien van een indexclausule o.b.v. een indexcijfer voor bouwkosten. Vereniging van Eigenaren doen dit veelal gezamenlijk via collectieve verzekering.
 3. inboedelverzekering (roerende zaken van een particuliere huishouding). Uitgesloten hierbij zijn: geld > €1.000,-, motorrijtuigen, vaartuigen en levende have. Waarde wordt bepaald op basis van nieuwwaarde of, indien reparatie mogelijk is, en de waarde is kleiner dan 40% van nieuwwaarde of antiek, dan dagwaarde. Aanpassing van de premie vindt plaats op basis van indexcijfer voor woninginboedels.
© 2007 - 2020 Senger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen? Uw inboedelverzekering verhuist meeDagelijks vinden er vele verhuizingen plaats. Een wijziging in uw persoonlijke situatie vaak gevolgen voor uw verzekerin…
Een woning huren in Belgie: Plichten van de huurderEen woning huren in Belgie: Plichten van de huurderAls je een huis of appartement huurt, heb je als huurder rechten, maar vanzelfsprekend ook plichten tegenover de eigenaa…
Inboedel en schade door dierenDieren kunnen nogal wat schade aan richten aan uw inboedel in uw woning. Van opgegeten schoenen tot kapot gekrabde banke…
Schade aan uw woning door vandalismeJe ziet het regelmatig om je heen, graffiti op gebouwen en de kranten staan vol van kleine vernielingen. Wat moet u doen…

Welke huizensite kiest u: de beste op een rijWelke huizensite kiest u: de beste op een rijMoest u een paar jaren terug nog een makelaar in de hand nemen, in 2020 helpen meerdere huizensites zoals Funda en Jaap…
Juridische aspecten bij de aankoop van een huisJuridische aspecten bij de aankoop van een huisAls de geldnemer geld wil lenen voor de aanschaf van een woning, dient op de woning een hypotheek gevestigd te worden en…

Reageer op het artikel "Verzekeren en de eigen woning"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Senger
Gepubliceerd: Juni 2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Schrijf mee!