mijn kijk op

Een huis kopen (België)

Een huis kopen (België) Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Het rondkijken en zoeken naar een geschikt pand is een leuke bezigheid maar na de aanvaarding van je bod komen er een hoop dingen op je af. Op basis van mijn ervaring verzamel ik hier de belangrijkste zaken.

Huis zoeken

De zoektocht

Het zoeken van het pand van je dromen is het leukste onderdeel van het kopen. Op het internet vind je verschillende sites, zoals Immoweb en sites van makelaars. Je kan ook langs immokantoren lopen om het aanbod te bekijken maar hou in gedachten dat zij een percentage van de verkoopprijs krijgen, verkopers zullen dan ook een hogere prijs hanteren dan als ze particulier zouden verkopen. Een andere mogelijkheid is om in de buurten waar je graag wil wonen rond te rijden en te kijken of er huizen te koop staan. Het nadeel hiervan is dat er veel tijd en benzine in kruipt voor weinig resultaat.

De checklist

Bedenk op voorhand of je bereid bent om renovaties uit te voeren. Een huis dat nog gerenoveerd moet worden, is goedkoper in aankoop maar kan je veel kop- en geldzorgen geven bij de renovatie zelf. Als je een echte Bob De Bouwer bent, is het natuurlijk een droom om een huis te kunnen renoveren. Je moet voor jezelf bepalen wat je kan en wil verwezenlijken.

Als je een huis hebt gezien dat je aanstaat, kan je rechtstreeks of via de makelaar een afspraak maken met de verkoper om het huis te gaan bezichtigen. Er zijn een paar zaken waar je goed op moet letten:
  • Kijk goed rond of je geen vlekken ziet van waterlekken. Je kan er ook naar vragen maar je kan er niet altijd zeker van zijn of de verkoper wel eerlijk is.
  • Vraag naar de hoogte van de electriciteitsrekening. Vraag eveneens of de woning voorzien is van dubbele beglazing, dit bespaart onnodige energiekosten en als het nog niet aanwezig is, kan je het voorzien in je kostenplaatje voor de eventuele renovatie. De verkoper moet verplicht een EPC (Energie Prestatie Certificaat) kunnen voorleggen. Hierop kan je zien hoe energiezuinig de woning is.
  • Als je de buurt waarin je gaat wonen belangrijk vindt, vraag dan hoe de buren zijn, of er allochtonen in de buurt wonen, of er geluidsoverlast is, of er veel gezinnen met kinderen/huisdieren wonen.
  • Een rijwoning heeft vaak geen garage, vraag naar de mogelijkheden om er één te huren in de buurt van je toekomstige woonst.
  • Zaken als bouwjaar, het jaar van de laatste renovaties in huis en aan het dak geven een indicatie over de staat van het huis; vraag er naar.

Bod uitbrengen

Er werd ons aangeraden om met een eerste bod 10% onder de vraagprijs te gaan. Je kan natuurlijk altijd lager gaan maar ga er niet te licht over. Als je te ver onder de vraagprijs biedt, heb je kans dat de verkoper niet eens met je wil onderhandelen. Als je wel een redelijk bod uitbrengt maar de verkoper het toch nog te laag vindt, kan hij een tegenbod doen. Je bent niet verplicht dit tegenbod aan te nemen, ook jij mag tegenbieden tot jullie tot een overeenkomst komen. Je moet wel in gedachten houden dat de verkoper misschien wel afhaakt als je een nieuw tegenbod doet.

Denk goed na voor je een bod doet. Zodra je - zelfs via de telefoon - een bod doet en dit wordt aangenomen, heb je juridisch gezien een verkoop en hang je er aan vast. Als je je nadien bedenk en onder het bod wil uitkomen, kan het wel eens een vervelend staartje krijgen. Als de verkoper echt op zijn strepen staat, kunnen er juridische stappen worden ondernomen en kan dit je een schadevergoeding van 10% van het bod kosten. Een makelaar zal om die reden ook vragen om je bod via e-mail te bevestigen. Als je dan nog onder de koop wil uitkomen, heb je maar twee opties: het compromis tekenen en binnen de wettelijke bedenktijd van drie dagen laten ontbinden of je lening laten weigeren. Het is beter voor beide partijen om het niet zo ver te laten komen.

Aankoopbelofte of compromis

Na het uitbrengen van een bod wordt er een compromis of een aankoopbelofte opgesteld. Voor een compromis moeten er meer documenten worden binnengebracht bij de notaris maar in wezen komen beide documenten op hetzelfde neer: als koper engageer je je in de aankoop van het huis, de verkoper engageert zich om het huis aan jou te verkopen. Voor de beide partijen het document ondertekenen, wordt het door hun beider notarissen opgesteld en nagekeken.

Het is aangeraden om een eigen notaris onder de arm te nemen. Wij kochten onze woning met tussenkomst van een makelaar en die makelaar weigerde om de opschortende voorwaarde voor het bekomen van de financiering langer dan twee weken te maken. Volgens onze notaris moet deze termijn minstens vier weken tot zes weken zijn. Het is héél belangrijk dat deze opschortende voorwaarde in het compromis of de aankoopbelofte wordt opgenomen: stel dat je geen lening kan krijgen en deze opschortende voorwaarde is niet in het document opgenomen, dan moet je een schadevergoeding betalen van 10% van de verkoopprijs.

Voorschot

Bij het tekenen van de aankoopbelofte of het compromis moet je ook een voorschot betalen. Dit voorschot bedraagt normaal 10% van de verkoopprijs maar je kan ook proberen om dit te laten verlagen naar 5%. Mits wat aandringen, kan je het betalen van het voorschot naar een latere datum proberen te verplaatsen. Dit wordt dan ook opgenomen in de aankoopbelofte. Wederom word je voor het te laat betalen van het voorschot beboet met een schadevergoeding van 10% van de verkoopprijs.

Lening aanvragen

Zodra je de aankoopbelofte of het compromis getekend hebt, moet je er voor zorgen dat de financiering in orde komt. Tenzij je de lotto hebt gewonnen, zal je hiervoor een lening moeten aangaan. Het is aangeraden om verschillende banken te bezoeken zodat je de laagste rentevoet kan vinden. Vaak geven banken je een extra korting op de rentevoet als je klant bent; de meeste banken verwachten dat je minstens een zichtrekening met loonstorting opent bij goedkeuring van een lening. Sommige banken werken samen met een verzekeringsmaatschappij en geven je een extra lage rentevoet als je je verzekeringen bij hun zustermaatschappij onder brengt.

Vaste of variabele rentevoet

Je kan kiezen tussen een vaste en een variabele rentevoet. Een vaste rentevoet ligt hoger dan een variabele rentevoet maar heeft het voordeel dat je weet waar je de komende 20/25 jaar aan toe bent. Een variabele rentevoet geeft onzekerheid: nu kan de rente laag staan maar bij de herziening kan ze een heel stuk hoger liggen. Een rentevoet kan echter niet onbeperkt stijgen of dalen, daar zijn wettelijke marges voor vastgelegd. Afhankelijk van de bank waar je een lening aangaat, kan je kiezen voor een jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks herzienbare rentevoet.

Hypothecaire inschrijving

Als je een hypothecaire lening afsluit, sta je eigenlijk een hypotheek toe op je onroerend goed. Deze hypotheek wordt ingeschreven op het bevoegde hypotheekkantoor. Zo wordt de bank bevoorrecht schuldeiser op het onroerend goed. Als je je lening niet kan terugbetalen, kan de bank beslag leggen op je onroerend goed.

Hypothecair mandaat/volmacht

Je kan een deel van de hypothecaire lening onderbrengen in een hypothecair mandaat. Een hypothecair mandaat of een hypothecaire volmacht wordt in tegenstelling tot een hypothecaire inschrijving niet ingeschreven op het hypotheekkantoor. Zo vermijd je de inschrijvingskosten en het ereloon voor de hypotheekbewaarder op het bedrag van de hypothecaire volmacht. Daarnaast zijn het registratierecht, het ereloon voor de notaris en de aktekosten lager dan bij een hypothecaire inschrijving. Het nadeel is dan weer dat je voor het bedrag van het hypothecaire mandaat geen belastingsvoordeel kan krijgen; vraag je bank om de meest voordelige balans tussen hypothecaire inschrijving en hypothecair mandaat te zoeken. Voor de bank geldt dat ze voor het bedrag van het hypothecair mandaat geen bevoorrecht schuldeiser is.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat je bij overlijden van je partner voor de lening is terugbetaald niet meer de volledige lening hoeft af te betalen. Een schuldsaldoverzekering is geen wettelijke verplichting maar de meeste banken verplichten je wel om er één te nemen bij het afsluiten van een hypotheeklening. Je kan zelf kiezen voor hoeveel procent je je laat verzekeren, de premie van verzekering en het bedrag dat je nog moet betalen bij overlijden van je partner is afhankelijk van dit percentage. Ook je rookgedrag, geslacht en leeftijd bepalen mee het bedrag van de premie.

Verzekering gewaarborgd wonen

Verzekering gewaarborgd wonen is een gratis verzekering - de Vlaamse overheid betaalt de verzekeringspremie - die je als werkende mens kan afsluiten als je een hypothecaire lening aangaat voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning. Als je tijdens de afbetalingsperiode onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kan je een tegemoetkoming krijgen bij de aflossing van je lening. De meeste banken regelen deze verzekering automatisch voor je, vraag er toch naar als je zeker wil zijn.

Dossierkosten

De bank rekent je eenmalig kosten aan voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Dit bedrag verschilt van bank tot bank. Wens je na verloop van tijd iets te wijzigen aan je hypothecaire lening (bv. van variabele rentevoet naar een vaste overstappen), rekenen de meeste banken nogmaals dossierkosten aan.

Akte verlijden

Binnen vier maanden na de ondertekening van de aankoopbelofte of het compromis moet je de akte laten verlijden, anders moet er een boete betaald worden. Je kan het beste direct na ondertekening een afspraak maken met je notaris; vaak zit zijn agenda al weken op voorhand vol en ook de notaris van de verkoper moet zich kunnen vrijmaken. Je moet twee aktes laten verlijden: die voor de hypothecaire lening en die voor het onroerend goed. Hiervoor moet je verschillende kosten betalen:

Registratiekosten

Registratiekosten zijn beter bekend als groot beschrijf (10% van de aankoopprijs) of klein beschrijf (5% van de aankoopprijs). Het percentage is afhankelijk van het kadastraal inkomen. Als het je eerste aankoop is en het aangekochte onroerend goed wordt je hoofdverblijfplaats heb je recht op abattement: een vrijstelling op de eerste schijf van 15.000Ä.

Notariskosten

Het ereloon van de notaris bedraagt een bij de wet vastgelegd percentage van de aankoopprijs. Je betaalt slechts één keer notariskosten; als jij en de verkoper een andere notaris hebben gekozen, zullen de notarissen het bedrag onder elkaar moeten verdelen.

Aktekosten

Je moet een bedrag betalen voor de onkosten die de notaris heeft gemaakt, zoals bv. de kosten voor stedenbouwkundige opzoekingen.

Leningskosten

Voor het verlijden van de akte van de hypothecaire lening moet je ook notariële kosten betalen: het honorarium van de notaris voor het opmaken van de akte, de kosten voor de hypothecaire opzoekingen, zegelrechten, etc. Deze kosten zijn afhankelijk van het bedrag van de hypothecaire lening.
© 2011 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Minder kosten bij de aankoop van uw huisMinder kosten bij de aankoop van uw huisGoedkoop een huis kopen, wat zijn dan de kosten koper voor deze woning? U kunt de aankoopkosten van een huis verlagen do…
Het compromis bij aankoop van een onroerend goed (BE)Het compromis bij aankoop van een onroerend goed (BE)Wanneer twee partijen het eens zijn over de verkoop van een onroerend goed, wordt meestal eerst een onderhandse verkoopo…
Tweede hypotheek: Wat zijn de voordelen en nadelen?Een tweede hypotheek is een manier om extra geld te lenen tegen een relatief lage rente. Voor een verbouwing of voor mee…
Kind helpen bij aankoop eigen woningKind helpen bij aankoop eigen woningHoe kunt u in 2020 en 2021 uw kind fiscaal slim helpen bij de aankoop van een woning, welke voordelen of nadelen zitten…

De makelaar-taxateurDe makelaar-taxateurMakelaars en taxateurs vervullen een belangrijke rol in de wereld van het onroerend goed. Een deskundige makelaar-taxate…
Bronnen en referenties
  • http://www.immo-particulier.be/
  • http://www.vlaanderen.be
  • http://www.hoeveelkostmijnhuis.be/
  • http://www.notaris.be/

Reageer op het artikel "Een huis kopen (België)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Emil, 28-08-2013 14:32 #1
Ik wil toch reageren op punt 3 van de checklist.

''Als je de buurt waarin je gaat wonen belangrijk vindt, vraag dan hoe de buren zijn, of er allochtonen in de buurt wonen, of er geluidsoverlast is, of er veel gezinnen met kinderen/huisdieren wonen''

Ik vind de zin met ''of er allochtonen in de buurt wonen'' onzin.
Of is deze site bedoeld voor alleen autochtoon? Reactie infoteur, 30-08-2013
Waarom is dat onzin? Als dat voor jou persoonlijk van belang is, check het dan om problemen in de toekomst te vermijden. Wel gek dat er niemand valt over het "kinderen"-gedeelte. Er zijn genoeg mensen die ook liever niet in een buurt met kinderen wonen. Is niks mis mee, toch?! Waarmee ik niet gezegd heb dat ik of iemand op deze site problemen mee heeft, het staat er gewoon in voor de volledigheid.

Infoteur: Lilkim
Laatste update: 16-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!