Het EPC of energieprestatiecertificaat, wie wat waar?

Het EPC of energieprestatiecertificaat, wie wat waar? Het EPC of energieprestatiecertificaat is een wettelijk verplicht document in België bij aankoop van een nieuwe woonst of bij het huren van een huurhuis. Op dit document staat te lezen hoe energiezuinig de woning is en wat kan verbeterd worden om de woning zo energiezuinig te maken. Indien dit document niet aanwezig is en er volg controle van de Vlaamse gemeenschap, dan levert dit een boete tussen de 500 en 5000 euro op.

Het EPC

Op het certificaat staan verschillende zaken.
  • Foto van het huis of pand;
  • Uniek certificaatnummer;
  • Berekend energieverbruik;
  • Schaal met energieverbruik;
  • Deskundige die het certificaat gemaakt heeft;
  • Geldigheid van het certificaat;
  • Detail energieverlies;
  • Impact op het milieu;
  • Aanbevelingen voor verbeteringen.

Algemene informatie

Op de eerste pagina van het certificaat staan de algemene gegevens. Het begint bij een uniek certificaatnummer. Deze is gekoppeld aan het adres van de woning. Het eerste deel bestaat uit de datum waarop de metingen zijn uitgevoerd. Deze datum is belangrijk want het certificaat zelf is 10 jaar geldig. Bij het adres staat ook het type woning en de bestemming. Onder type woning wordt bijvoorbeeld een half open of gesloten bouwvorm bedoelt. De bestemming is bijvoorbeeld een eengezinswoning of een handelspand. Naast deze algemene gegevens staat een foto van het pand.

Belangrijkste op deze pagina is het berekend energieverbruik. Dit staat te lezen in de vorm van een cijfer. Dit cijfer heet energiescore. De energiescore wordt op een schaal geplaatst tussen 0 en 700. 0 Is erg energiezuinig, 700 energieverspillend. Een nieuwbouwwoning dient op de schaal tussen de 0 en 150 punten te scoren. Deze punten zijn belangrijk want deze worden gebruikt voor bepaalde subsidies. Als laatste wordt de energiedeskundige vermeld. Kort samengevat, groen betekent lage energiekosten, rood betekent hoge energiekosten.

Detail energieverlies en verbeteringsmaatregelen

Op de tweede pagina van het certificaat valt te lezen wat er kan verbeterd worden aan de woning om deze energiezuiniger te maken. Dit word wederom aangeduid met een schaal. Deze schaal wordt onderverdeeld in twee verschillende punten. Het verlies door muren, daken, vloeren, vensters en deuren. Als tweede verlies via de verwarmingsinstallatie.
Op pagina twee wordt ook de co-2 emissie berekend. De Co-2 uitstoot wordt wederom aangegeven op een schaal.

Wat kan er verbeterd worden om de energiezuinigheid te verhogen? Hierop wordt antwoord gegeven in een paar korte punten. Deze zijn bijvoorbeeld:
  • Isoleer het dak;
  • Vervang enkelglas door hoogrendementsglas;
  • Isoleer de muren;
  • etc.

Detail van de maatregelen

Bovenaan pagina drie staat een toelichting van de verwarmingsinstallatie. De rest van het certificaat beslaat gedetailleerde uitleg van de voorgestelde maatregelen. Deze maatregelen worden stuk voor stuk op maat gemaakt voor de gecontroleerde woning.

Wat doet een energiedeskundige?

De energiedeskundige komt ter plaatste in de woning en meet aan de hand van apparatuur de warmteverliezen. De deskundige zal de woning opmeten of gebruik maken van het plan indien dit voor handen is. De deskundige gaat vooral letten op
  • De deuren;
  • De muren;
  • De ramen;
  • De vloeren;
  • Soort verwarmingsinstallatie;
  • De daken;
  • Het soort isolatiemateriaal wat gebruikt werd.

De deskundige voert vervolgens de gegevens in in de computer waar het verbruik berekend wordt..

Hoe wordt een meting aangevraagd?

Een Belgische energiedeskundige van het type A dient de metingen uit te voeren. Een lijst van deskundigen is te vinden op Vlaams Energieagenschap. De prijs van een meting verschilt nogal van energiedeskundige tot energiedeskundige. Hou rekening met een minimum van 200 euro. Doe enige moeite om contact op te nemen met verschillende deskundigen, dit zal waarschijnlijk 50 tot 100 euro kunnen uitsparen. Bij de aankoop van een huis is de verkoper verantwoordelijk voor het certificaat. Tenzij anders overeengekomen.
© 2009 - 2025 Waxje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een woning verkopen: Attesten aanvragen! (BE)Een woning verkopen: Attesten aanvragen! (BE)Wie zijn huis of appartement wil verkopen, is nog niet klaar als het bordje "Te koop" in de voortuin staat. Tegenwoordig…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Homeostase - een constant intern mileuHomeostase, hoe zorgt je lichaam dat alles functioneert zoals het hoort? Het lichaam houdt zelf het interne milieu const…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Huis verkopen: voorbereidingHuis verkopen: voorbereidingWanneer je een huis verkopen wilt dien je een aantal voorbereidingen te treffen. Onderdelen van deze voorbereiding zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=Infolijn%2FView&c=Solution_C&p=1186804409590&cid=1217902589595
Reacties

Michel Haesen, 25-04-2012
Ik had graag geweten aan welke epc normen een handelspand met woonst moet voldoen? Wij zijn huurders van het pand. Reactie infoteur, 28-04-2012
Ik denk dat u hiervoor het beste informeert bij verschillende energiedeskundigen.

Pat, 21-03-2010
Ondanks de subsidies en groene certificaten vallen de zonnepanelen toch nog erg duur voor mijn mening. Reactie infoteur, 29-11-2011
Dat is zo, zonnepanelen zijn voor veel doorsnee gezinnen onbetaalbaar.

Waxje (14 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.