Wat is een Makelaar

Iedereen die een huis (of ander onroerend goed) wil kopen of verkopen, krijgt vroeg of laat te maken met een makelaar. Neemt men niet zelf een makelaar in de arm, dan kan er altijd een makelaar van de andere partij te voorschijn komen. Oorspronkelijk waren makelaars als tussenpersoon betrokken bij de stapelmarkt in Amsterdam. Een stapelmarkt is een plaats waar producten van over de hele wereld naartoe vervoerd werden om te worden doorgevoerd of voor een bepaalde tijd te worden opgeslagen.

Wat is een makelaar

Een makelaar is iemand die een bemiddelende, c.q. adviserende rol heeft bij koop en verkoop van huizen, kantoren en overige onroerende goederen. Ook voeren makelaars taxaties uit van onroerende zaken, voor het bepalen van de waarde voor bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek of het afsluiten van een opstalverzekering. Het is overigens niet verplicht om bij een aan- of verkoop een makelaar in de arm te nemen, maar het is wel verstandig.

Sinds maart 2000 is de wetgeving veranderd toen de bescherming op titel en beëdiging werd afgeschaft, iedereen mag zich een makelaar noemen. Tegenwoordig wordt (door de branche organisaties) door middel van certificaten de kwaliteit van de branche bewaakt. Iedereen die voor deze datum makelaar werd, na een grondige studie en na onderzoek door de Kamer van Koophandel, is beëdigd door de rechtbank. Grote voorzichtigheid is echter wel geboden indien een makelaar niet bij één van onderstaande branches is aangesloten.

Enkele van de branche organisatie´s in Nederland zijn
  • NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaars
  • LMV, Landelijke Makelaars Vereniging
  • MVA, Makelaars Vereniging Amsterdam
  • Federatie TMV voor Taxateurs
  • Makelaars en Veilinghouders in Roerende Zaken

Het is verstandig indien een makelaar in de arm genomen wordt, deze in de buurt te zoeken.

Stichting VastgoedCert

Opgericht in 2004 naar aanleiding van het vrijgeven van het makelaarsberoep. Hier kunnen makelaars en taxateurs in onroerende zaken zich laten certificeren en registreren op basis van hun vakbekwaamheid. Hier zijn al vele leden aangesloten, o.a. de bovengenoemde branche organisaties en Vereniging Eigen Huis, Vereniging Nederlandse Gemeenten en Notariële Beroepsorganisatie.

Het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan tegenwoordig alleen nog maar met een taxatierapport van een gecertificeerd makelaar / taxateur.

Wat doet een makelaar

Een makelaar kan ingeschakeld worden bij diverse processen bij de aan- en/of verkoop van onroerend goed, bijvoorbeeld een woning. Voordat de makelaar een opdracht verstrekt wordt, kan het verstandig zijn, op voorhand te onderhandelen over de hoogte van de courtage, dan komt men achteraf niet voor verrassingen te staan.

Oriënteren

Wanneer iemand naar een bepaald type woning in een bepaalde prijsklasse wil gaan zoeken, bestaat de mogelijkheid een makelaar hierbij in te schakelen. Het is mogelijk hem of haar een oriëntatieopdracht geven, binnen een bepaalde periode wordt men op de hoogte gehouden van de woningen die binnen de prijsklasse vallen, en in de regio waar men wil kopen, op de markt zijn en komen. Vaak staat hier een vaste vergoeding tegenover.

Veel makelaars echter zullen de woningen die op de markt komen eerst aanbieden aan degenen die reeds een zoekopdracht aan hun makelaar hebben verstrekt.

Zoeken

Hierbij krijgt de makelaar meer te doen dan alleen bij een oriëntatieopdracht. Hij of zij zal het gehele aankoopproces begeleiden, dus vanaf het zoeken naar een woning tot het afhandelen van de aankoop. Een groot voordeel van dit soort opdrachten is, dat de vrijgekomen woningen op de markt het eerste aan deze categorie klanten wordt aangeboden. Vaak is het geven van een zoekopdracht de enige manier om het droomhuis te kunnen vinden, in veel gebieden in Nederland is het aanbod van woningen zeer beperkt en de vraag heel groot.

Aankopen

Een makelaar helpt bij het aankopen van een woning. Veel van de eventuele kopers hebben niet de juiste kennis in huis wanneer het gaat om het aankopen van een woning of ander onroerend goed. Wanneer een potentiële (aan)kopende partij een woning op het oog heeft, maakt de makelaar een afspraak voor bezichtiging. De makelaar zal zijn cliënten begeleiden bij de bezichtiging, houdt de technische staat van het huis in de gaten, en zal helpen bij de prijsonderhandeling. Hij zal een aankopende partij wijzen op de eventuele gebreken en de kwaliteit van de bouw.

De makelaar verzorgt eventueel ook een aankoopkeuring, waarbij een bouwkundige een visuele inspectie in het aan te kopen pand verricht. Hierbij zullen alle eventuele gebreken naar voren komen, alsmede het onderhoud van het pand, waarbij gelijktijdig een bouwkundig rapport wordt afgegeven.

Verder zorgt de makelaar ook voor de juiste opstelling van de voorlopige koopakte en houdt indien noodzakelijk de eventuele ontbindende voorwaarden in de gaten, welke belangrijk kunnen zijn als de financiering niet is rond te krijgen.

Verkopen

Ook kan een makelaar de belangen van een verkopende partij behartigen. Bij het inschakelen van een makelaar zorgt deze ervoor dat het te verkopen onroerend goed op de markt komt. Dit kan gebeuren door de verkoop aan te bieden op het internet, door middel van een bord in de tuin of op het raam van de woning, uitwisseling met collega makelaars, advertenties in de krant en aanbiedingen in zijn eigen kantoorruimte. Soms gebeurt het dat de foto van de woning in de etalage wordt gehangen.

Door middel van een taxatie (beoordeling staat van een woning) kan de makelaar helpen en adviseren over de verkoopprijs van de woning, alsmede adviseren over de te volgen verkoopstrategie. Een makelaar draagt ook de zorg voor de administratieve afhandeling wanneer de woning verkocht is. De vergoeding aan de makelaar, de makelaarscourtage, staat in direct verband met de verkoopprijs van de woning.

Taxeren

Voor het kunnen uitvoeren van taxaties, moet een makelaar beëdigd zijn. Een waardebepaling kan geschieden door de technische staat van het onroerend goed, waar het ligt en hoe groot het is.

Bij het aangaan van een hypotheek, ook al is men eigenaar van de betreffende woning, of bij aankoop van een woning is het wettelijk verplicht een taxatie te laten verrichten. Dit moet echter wel gedaan worden door een onafhankelijke makelaar, dus niet de aankopende of verkopende makelaar die zijn cliënten heeft begeleidt.

Tenslotte kan een makelaar ook adviseren bij het afsluiten van een hypotheek.
© 2007 - 2022 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een makelaar u aan courtage, tarieven?Wat kost een makelaar u aan courtage, tarieven?Wat kost een makelaar u? Wat zijn de tarieven, courtage, uurtarief of abonnement? Soms kan de courtage voor het inschake…
Onderhandelen over makelaarscourtageOnderhandelen over makelaarscourtageWanneer men een makelaar inschakelt voor de verkoop van een woning, is het verstandig om twee of drie verschillende make…
Makelaar is zijn prijs zeker waardMakelaar is zijn prijs zeker waardWat kost een makelaar u? Wat kost een makelaar inschakelen bij aankoop of verkoop van een huis. Een goede aankoopmakelaa…

Juridische aspecten bij de aankoop van een huisJuridische aspecten bij de aankoop van een huisAls de geldnemer geld wil lenen voor de aanschaf van een woning, dient op de woning een hypotheek gevestigd te worden en…
Onderhoudsverplichting verhuurderOnderhoudsverplichting verhuurderDe verhuurder dient het verhuurde zodanig te onderhouden dat het gehuurde blijft voldoen aan datgene wat de huurder mag…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.