Huis verhuren aan expats

Huis verhuren aan expats Het kan erg aantrekkelijk zijn om uw huis te verhuren aan expats. Er wonen relatief veel buitenlanders op een tijdelijke basis in Nederland en die hebben vaak een ruim budget om een woning te verhuren. Meestal zijn zij op zoek naar een gemeubileerde woning. Het kan aantrekkelijk zijn om uw woning te verhuren wanneer u deze tijdelijk niet kunt verkopen. De hypotheek moet ten slotte ook betaald worden. U kunt rechtstreeks verhuren of een makelaar inschakelen. Er kan erg aantrekkelijk zijn voor Nederlanders om het huis te verhuren aan expats. Expats zijn mensen die een ander land dan hun thuisland werkzaam zijn, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Poolse bouwvakkers zouden ook als expats gezien kunnen worden, maar meestal worden er hoogopgeleide mensen mee bedoeld die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, voor een internationale organisatie of bijvoorbeeld voor een overheid. Het profiel van de expat veranderd ook. Tegenwoordig is een kwart van de expats vrouw, terwijl dat in 1994 nog maar tien procent was. Vaak gaat het om mensen van rond de dertig, veertig jaar. Veel van hen hebben een partner en eventueel kinderen die ook mee verhuizen naar Nederland.

De expats in Nederland

Precieze cijfers over het aantal expats in Nederland ontbreken. Hun aantal wordt geschat op ongeveer tweehonderdduizend. De meeste van hen wonen in de Randstad, waarvan veel in Amsterdam. In buurgemeente Amstelveen zou bijvoorbeeld tien procent van de mensen expat zijn. Ook in Den Haag wordt het aantal expats geschat op ongeveer vijftigduizend. Dit komt omdat er veel internationale organisaties in de hofstad zijn gevestigd. Er wonen relatief veel expats in Nederland. Dat komt omdat het een aantrekkelijk belastingklimaat heeft waardoor veel internationale bedrijven hun hoofdkantoor in Nederland hebben gevestigd. Verder is Nederland goed bereikbaar en is de bevolking zeer internationaal georiënteerd. Oorspronkelijk kwamen veel expats uit westerse landen, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië. Tegenwoordig komen ook steeds meer expats uit landen als Rusland, Zuid-Korea, India, China en Brazilië. Deze landen zijn namelijk sterk in opkomst.

Huis verhuren aan expats

Het kan zeer aantrekkelijk voor wie een mooi huis heeft in de Randstad om dit te verhuren aan expats. Dit komt omdat expats vaak de beschikking hebben over een ruim budget en dus niet op een paar euro meer of minder kijken. Verder zijn het vaak heel nette mensen, dus de kans is groot dat uw woning netjes behandeld wordt. Dat zou heel anders kunnen zijn wanneer u besluit om het te verhuren aan bijvoorbeeld een groep studenten. De meeste expats wonen gemiddeld vijf a zes jaar in Nederland. Meer dan tachtig procent van de expats zoekt een ingerichte woning. De rest wil het ongemeubileerd. Dit komt omdat zij vaak van ver komen en weinig spullen hebben meegenomen. Het zou erg duur worden en veel tijd kosten wanneer zij alles zouden moeten kopen. U heeft dus toegang tot een bredere markt wanneer u een gemeubileerde woning verhuurd.

Hoe kan ik mijn huis verhuren aan expats

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop u uw woning verhuurd. Er zijn veel makelaars die zich speciaal richten op expats. U kunt er voor kiezen om contact op te nemen met hen. Als u een mooie woning heeft staan zij daar zeker voor open. Bij het verhuren moet u er wel rekening mee houden dat zij een deel van het geld opstrijken. U kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks aan een bedrijf te verhuren. Veel bedrijven hebben een vast aantal huizen in de aanbieding als service richting hun werknemers. Zij doen dat alleen als ze het huis over een langere periode kunnen verhuren.

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn huis verhuur?

Bij het verhuren is het wel belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Als een huurder langer dan een jaar ergens woont bouwt hij of zij allemaal rechten op. U kunt de huurder er dus niet zomaar opzeggen. Voor mensen die hun woning willen verkopen kan het op het moment heel aantrekkelijk zijn om hun woning te verhuren. De woningmarkt zit namelijk op slot en u krijgt weinig geld voor uw huis. Het kan dus veel voordeliger zijn de woning te verhuren aan expats en zo uw hypotheek af te lossen.
© 2013 - 2023 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huis verhuren aan expatsJe huis verhuren aan expatsStaat je huis te koop en kom je er maar niet van af? Wil je een jaar naar het buitenland en weet je niet wat je met je l…
Geen hypotheek tweede woning?Geen hypotheek tweede woning?Eigen spaargeld is bij het kopen van een tweede woning vaak een must. Het is lastig om een tweede woning met een forse h…
Tweede woning verhuren en leegwaarderatio 2019, 2020 en 2021Tweede woning verhuren en leegwaarderatio 2019, 2020 en 2021Een tweede woning verhuren heeft in 2022 en 2023 twee voordelen: een onbelaste huur en het recht op een lagere waarde in…

Je huis verkopen? Nuttige tipsJe huis verkopen? Nuttige tipsNuttige tips voor iedereen die zijn huis verkopen wil. Op deze manier raken bezitters van onroerend goed hun eigendom sn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foundry, Pixabay
  • http://www.verhurenaanexpats.nl
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.