Een citruspers kopen

Een citruspers kopen Vitamine C, onmisbaar in een gezonde voeding! Een extra lekkere manier om vitamine C binnen te krijgen is door vers geperst sap van citrusvruchten zoals sinaasappelen, te drinken. Wanneer je ervoor zorgt dat je een citruspers en een voorraadje sinaasappels in huis hebt, dan kun je hiermee voortaan de dag goed en gezond beginnen! Heb je geen citruspers maar wil je er wel een kopen, dan kun je hier meer lezen over de diverse soorten en modellen citruspersen. Op basis van deze handige informatie kun je zo gemakkelijker een keuze maken voor de citruspers die jij wilt kopen.

Elektrisch of met de hand persen

Gemak dient de mens en daarom kiezen veel mensen graag voor een elektrische citruspers. Zo hoef je niet met de hand een flink aantal citrusvruchten te persen, hetgeen vermoeiend is voor de pols en behoorlijk wat kracht vraagt. Ook haal je met de hand minder sap uit een sinaasappel dan wanneer je sap perst met een elektrische citruspers.

Hoe werkt de elektrische citruspers

Een basismodel elektrische citruspers werkt heel eenvoudig. Je plaatst namelijk een door de helft gesneden citrusvrucht op de zogeheten perskegel en drukt deze een beetje aan en de citruspers doet de rest van het werk. Bij de wat duurdere exemplaren draait de perskegel zelfs twee richtingen op, waardoor je nog meer sap uit een vrucht haalt.

Citruspers met of zonder sapreservoir

Citruspersen zijn er in meerdere modellen, maar het grootste verschil zit in het feit of de citruspers wel of niet over een sapreservoir beschikt. Een sapreservoir is handig wanneer je voor meer glazen sap wilt persen. Wanneer een citruspers geen sapreservoir heeft, dan heeft deze een directe uitloopmogelijkheid voor het sap. Wanneer je hier je glas onder zet, dan loopt het sap direct het glas in.

Opties van een citruspers

Een citruspers kan afhankelijk van de uitvoering over additionele opties beschikken. Overigens hangt hier normaliter natuurlijk ook een prijskaartje aan. Of je deze opties nodig vindt en of je bereid bent hiervoor te betalen, is natuurlijk een puur persoonlijke kwestie en ook afhankelijk van je budget. Denk aan de volgende mogelijkheden:
  • Een druppelstop voorkomt dat druppels sap op het aanrecht of op tafel vallen. Dit is dus een handige optie die je werk achteraf bespaart.
  • Bij een citruspers kunnen extra accessoires worden meegeleverd, zoals een twee perskegel voor extra kleine of grote vruchten en een speciale reinigingsborstel voor de perskegel.
  • Bij sommige citruspersen draait de perskegel zowel linksom als rechtsom, waardoor er zoveel mogelijk sap uit de vrucht wordt geperst.
  • Een sapreservoir met een inklapbaar tuitje.
  • Het klinkt heel simpel, maar er zijn citruspersen zonder aan- en uitknop die direct beginnen te draaien zodra je de stekker in het stopcontact steekt. Niet echt handig dus! Een aan/uitknop is wel zo handig of anders minimaal de optie dat de citruspers pas begint te werken zodra je druk op de perskegel uitoefent.
  • De grootte van de gaatjes in het zogenaamde lekrooster bepalen hoeveel velletjes en pitten er in het sap terecht komen. Sommige duurdere exemplaren hebben een fijn en een grof rooster.
  • Een citruspers kan nogal beginnen te schudden wanneer je gaat persen en ook kan deze door de druk die je zelf op de perskegel uitoefent gaan schuiven. Een citruspers met antisliprand aan de onderkant is dan heel handig!

Schoonmaken van de citruspers

Sommige citruspersen zijn zodanig te demonteren en van een zodanig materiaal dat je alles in de vaatwasser kunt schoonmaken. Heb je geen vaatwasser, dan is het in dit geval evengoed gemakkelijker schoon te maken dan wanneer het een moeilijk of niet demonteerbare citruspers betreft. Het moeilijk schoon kunnen maken van een citruspers is overigens een punt dat sommige mensen ervan weerhoudt een citruspers te kopen of te gebruiken.

Merken en prijzen citruspersen

Enkele bekende merken citruspersen zijn Philips, Princess, Braun, Kenwood en Bestron. Ieder merk heeft zijn eigen prijsstrategie, maar de prijs van een citruspers wordt voor een groot deel bepaald door de mogelijkheden die een bepaalde uitvoering heeft, de gebruikte materialen en het uiterlijk. Een fraaie citruspers met alle mogelijke opties van vlekvrij RVS zal duurder zijn dan een wit kunststof exemplaar zonder extra opties.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is sinaasappelsap?Hoe gezond is sinaasappelsap?De sinaasappel is gezond en zit boordevol vitamine C (per 120 gram sinaasappel, zo'n 61 milligram). Daarmee zeggen we ni…
Lekker vers sinaasappelsap, hoe doe je dat?Lekker vers sinaasappelsap, hoe doe je dat?Fruit is gezond, dat is aan iedereen wel bekend. Fruit zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Een stukj…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
De slowjuicer: persen met behoud van voedingsstoffenDe slowjuicer: persen met behoud van voedingsstoffenZelf je sapjes persen om de nodige vitaminen binnen te krijgen: een goede zaak. Het gebruik van een sapcentrifuge is daa…

Een handige kruimeldief kopenEen handige kruimeldief kopenEen kruimeldief, ook wel kruimelzuiger genoemd, is in feite een kleine uitvoering van een stofzuiger die doordat hij opl…
Een broodrooster ofwel toaster kopenEen broodrooster ofwel toaster kopenBroodroosters zijn verkrijgbaar in vele modellen en uitvoeringen, variërend van de meest eenvoudige broodrooster waarin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edlih, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.