Wat is belangrijk bij het kopen van een wasmachine
Als er een wasmachine gekocht moet worden doet u er goed aan eerst informatie te zoeken over een wasmachine om er zeker van te zijn dat u een goede wasmachine koopt. Maar hoe groot moet hij zijn en welk merken zijn er? In dit artikel worden de belangrijkste punten die u moet weten om een wasmachine te kopen op een rijtje gezet.
Er zijn twee soorten wasmachines te onderscheiden, namelijk:
- De bovenlader
- De voorlader
De bovenlader
De bovenlader is een type waarbij de was via de bovenkant in de machine gestopt dient te worden. Een verschil tussen een voorlader en een bovenlader is dat een bovenlader minder breed is en dus gemakkelijker geplaatst kan worden. De breedte van een bovenlader is 40 cm en de breedte van een voorlader is 60 cm. Hierdoor zit de netto inhoud van een bovenlader rond de 5,5 kg waar bij een voorlader het gemiddelde bij de 7 kg zit.
De voorlader
De voorlader is het meest verkochte model. Bij een voorlader dient de was aan de voorkant door middel van een deur in de wasmachine gestopt te worden. De voorlader heeft standaard hoogte 85 centimeter en een standaard breedte van 60 centimeter. Er zijn verschillende punten waar wasmachines in verschillen ten opzichte van elkaar.
Gewicht
De inhoud van een wasmachine wordt uitgedrukt in gewicht in kilogram. De standaard inhoud van een wasmachine is 7 kilogram. 7 kilogram wordt aangeraden bij een gezin met 1 of 2 kinderen. Ook bestaan er wasmachines met een netto inhoud van 5 of 6 kilogram. Deze machines zijn aan te raden voor een alleenstaande of voor een student. Bij een groot gezin of bij het vaak wassen van dekbedden wordt al snel aangeraden om een 8 kilogram of meer te nemen. het maximaal aantal kilogram wat te vinden is voor een wasmachine is 12 kilogram.
Omwentelingen per minuut
De omwentelingen die een wasmachine per minuut maakt wordt uitgedrukt in rpm. Dit staat voor revolutions per minute. De gemiddelde omwentelingen per minuut bij een bovenlader is 1200 rpm. Het gemiddelde bij een voorlader is 1400 rpm. De omwentelingen per minuut worden vaak samen gezien met hoe droog de was uit de wasmachine komt. Bij een hogere omwentelingen per minuut komt de was droger uit de machine. De grotere machines (> 8 kilogram) hebben een gemiddelde van 1600 rpm. De omwentelingen per minuut kan variëren van 1000 rpm tot 1600 rpm.
Energieverbruik
Tegenwoordig is het belangrijk om energie verantwoord te leven en daarom is het belangrijk om een energiezuinige wasmachine te nemen. Een voorbeeld om het verbruik van een machine te meten is te kijken naar het energielabel. Het energielabel loopt van D tot A+++ waarbij D het minst zuinigst is en A+++ het zuinigst. Er worden geen wasmachines meer gemaakt onder het label A+ dus alle wasmachines mogen zuinig genoemd worden. Ook is het slim om te kijken naar het aantal KWh (kilowattuur) wat de machine bij een normaal gebruik van 3 keer wassen per week verbruikt. Ook dit staat vermeld op het energielabel. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat bij dit gegeven niet op de grote van de machine gelet wordt dus grotere machines zullen automatisch een hoger aantal KWh per jaar hebben dan minder grote machines. Als u twee machines vergelijkt van een gelijke grote kan dit gegeven prima gebruikt worden. Ook is het slim om het aantal KWh om te rekenen naar geld om een beter beeld te krijgen van het verbruik.
Motor
Bij wasmachines zijn twee verschillende soorten motoren te vergelijken. De motor met koolborstels en de koolborstelloze motor. In de meeste oude en goedkopere machines zit een motor met koolborstels. Koolborstels maken contact met de motor en zullen daardoor slijten. Er bestaat een kans dat de koolborstels vervangen moeten worden in de levensduur van de wasmachine. In nieuwere en duurde machines zit een koolborstelloze motor. Dit type motor heeft geen koolborstels en deze kunnen dus ook niet slijten. Doordat er geen contactoppervlakte in de motor is, produceert deze motor veel minder geluid dan een motor met koolborstels. Een ander voordeel is dat een koolborstelloze motor iets zuiniger is en er wordt vaak 10 jaar motorgarantie gegeven op een koolborstelloze motor.
Programma's
Een wasmachine heeft altijd de standaard programma's tot beschikking zoals katoen en synthetisch. Ook zijn er programma's die per merk verschillen. Een paar bekende voorbeelden zijn:
- Samsung Ecobubble: de Ecobubble is een programma die gebruikt maakt van luchtbellen in de trommel die er voor zorgt dat er op lage temperaturen even goed gewassen kan worden als op hogere temperaturen.
- Bosch/Siemens Variospeed: Dit programma zorgt ervoor dat maar de helft van de tijd gebruikt hoeft te worden. Wel zal dit programma iets meer verbruiken.
- Bosch/Siemens Ecoperfect: Dit programma zorgt ervoor dat het programma 40% zuiniger is. Wel doet dit programma er gemiddeld een uur langer over.
Het is goed om na te gaan welke programma's er veel gebruikt gaan worden en welke er goed van pas kunnen komen bij het wassen.
De Trommel
De trommel van een machine is ook erg belangrijk. De traditionele oudere trommels hebben vrij grote en grove gaatjes. Als de wasmachine bijvoorbeeld met 1400 rpm gaat draaien, kan het voorkomen dat de kleding tussen deze gaatje terecht komt. Dit heeft tot gevolg dat er sneller gaten in kleding kan ontstaan. De iets duurdere en nieuwere machines hebben trommels met minder grote gaten en een klein profiel. Dit zorgt ervoor dat de kleding minder snel tussen de gaatjes terecht komt en zorgt dus ook voor minder gaten in de kleding.
Merken
Er zijn veel verschillende soorten merken voor wasmachines. Belangrijk is te weten welke merken een A merk zijn en welke merken een B merk zijn. A merken gaan gemiddeld langer mee dan B merken, maar zijn wel duurder in aanschaf. Ook hebben de A merken meestal een koolborstelloze motor en een speciale trommel.
Een rij met A merken:
- Miele (uitschieter in de lange levensduur van de machines)
- AEG (Bekend om de stoomprogramma's)
- Bosch/Siemens
- Samsung
- LG
- Bauknecht
Een lijst met B merken:
- Indesit
- Beko
- Whirlpool (dochterbedrijf Bauknecht)
- Zanussi (dochterbedrijf AEG)
- Etna
- OK
Beveiliging van de wasmachine tegen waterschade
Er zijn twee soorten beveiligen voor een wasmachine tegen waterschade, namelijk de aquasecure slang en de aquastop.
- De aquasecure slang: deze slang is dubbelwandig en detecteert lekkage in de slang. Mocht dit het geval zijn, sluit een mechanische klep bij de hoofdkraan de watertoevoer af.
- De aquastop: De aquastop is een elektrische klep die bevestigd zit bij de hoofdkraan. De klep is verbonden met sensoren in de machine. Als deze sensoren water detecteren waar geen water hoort te zijn, sluit deze klep zich elektrisch af. Dit is de hoogste beveiliging die een wasmachine kan hebben.