Brievenbussen: wetgeving en pimpen
Een brievenbus. We kunnen niet zonder. Leuke post en minder leuke post moet er in. Postkaarten, kerstkaarten, maar ook rekeningen of aanmaningen. Kleine pakjes, catalogi, magazines, telefoonboeken. Maar hoe moet een brievenbus er nu eigenlijk uitzien? Hoe groot moet een brievenbus nu wettelijk zijn? Mag je je brievenbus zo maar pimpen? Waar moet je nog allemaal op letten?
De juiste brievenbus kopen of maken
Sommige mensen kopen of maken een brievenbus zonder eigenlijk na te denken aan de mogelijke gevolgen. Waar moet de brievenbus voor dienen? Is het alleen voor brieven,
postkaarten en rekeningen of moeten er ook pakjes in kunnen? Als de brievenbus alleen voor brieven is, volstaat het om een model met een gleuf te kopen. Wil je ook kleine pakjes kunnen ontvangen wanneer je niet thuis bent, dan moet je een groter model kopen met een deurtje onder de gleuf. Je kan er natuurlijk ook zelf eentje maken. Bedenk dan wel dat niet alles is toegestaan.
Wetgeving brievenbussen in België
Deze wetgeving ging van kracht in 2008. Volgende regels gelden sinds dan in België:
- de brievenbusgleuf moet een breedte van 23 cm en een hoogte van 3 cm hebben
- de brievenbus moet voldoende groot zijn om een ongevouwen zending in C4-formaat (229 mm bij 324 mm) met een dikte van 24 mm zonder beschadiging te ontvangen
- de opening moet op maximaal op een hoogte tussen 40 en 180 cm zitten. Uitzonderingen bestaan voor brievenbussen van andersvaliden en in flatgebouwen met meer dan vier bussen
- de bussen moeten zich langs de openbare weg bevinden of ten minste op minder dan 10 meter er van
- de brievenbus moet altijd vrij en zonder gevaar toegankelijk zijn
- huisnummer en eventueel busnummer moeten goed zichtbaar zijn
- in appartementsgebouwen moeten de bussen in doorlopende volgorde worden genummerd.
Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt eerst een waarschuwing. Wie dan nog inbreuken pleegt, mag zijn post zelf op het postkantoor gaan halen.
Wetgeving brievenbussen in Nederland
In de Postregeling 2009 staat aangegeven aan welke voorwaarden een brievenbus moet voldoen. Volgende regels moeten zeker in acht worden genomen:
- de brievenbus moet zo dicht mogelijk bij de openbare weg zijn aangebracht
- op of nabij de brievenbus moet duidelijk een nummer (huisnummer) staan
- de vorm en de kleur van een buitenbus mag niet lijken op de brievenbus van een postbedrijf
- de brievenbusgleuf moet horizontaal zijn aangebracht in een verticaal vlak of aan de bovenkant,
- de afmetingen van de gleuf van de brievenbus moet tenminste 265 millimeter in de lengte zijn en in de breedte 32 millimeter
- de gleuf van de brievenbus mag niet lager zitten dan 0,6 meter van de grond
- de hoogte van de brievenbus mag niet hoger dan 1,8 meter zijn
- de voorkeurshoogte is 1,1 meter
- de brievenbus moet zo zijn aangebracht dat het inwerpen van de post geen verwondingen kan veroorzaken.
Welke brievenbussen zijn echt fout?
De killerbrievenbus
Sommige brievenbussen zijn echt gevaarlijk voor de vingers van postbodes of andere bedelers. Bij deze brieven is het klapluikje zo stevig vastgezet dat je de post er bijna niet ingeduwd krijgt. Krijg je de post er dan uiteindelijk toch in, dan klapt het luikje genadeloos dicht op je vingers. Een uiterst pijnlijke zaak! Test je brievenbus zelf maar eens uit om te kijken of jij geen killerbrievenbusexemplaar hebt!
De brievenbus die te hoog of te laag hangt
Sommige brievenbussen hangen zo hoog dat je op de tippen van je tenen moet gaan staan om er iets in te krijgen. Zeker als het om een model gaat met een gleuf aan de bovenkant.
Andere brievenbussen hangen of staan dan weer veel te laag. Soms gaat het hier ook om brievenbussen die in de voordeur zitten, meer bepaald onder het glazen gedeelte. Denk eens aan die arme postbode met zijn zware fiets die zich dan weer eens moet rekken en dan weer eens moet bukken.
Te kleine brievenbussen
Bij sommige oude huizen is de brievenbus uitgeslepen in de arduin van de deurstijl. Grote kans dat het hier een mini-brievenbus betreft, waar je soms met moeite een gewone omslag in krijgt, laat staan een folder of een catalogus!
Te smalle brievenbussen
Nog andere modellen van brievenbussen zijn echt te smal aan de achterkant. Ze zijn misschien 5 à 7 centimeter diep. Steek je iets in de brievenbus, dan blijft het onherroepelijk tegen de achterwand steken. Vergeet het dus maar om een magazine of een catalogus te ontvangen. Alles blijft half uit de brievenbus steken en wordt bij de eerste regenbui dus kletsnat, tot groot ongenoegen van de later thuiskomende bewoner.
De verstopte brievenbussen
Een postbode of bedeler moet soms echt zijn ogen uit zijn kop kijken. Sommige mensen verstoppen hun brievenbus echt op de gekste plaatsen. Achter een dikke haag bijvoorbeeld. Of onder een regen van bloemen of planten. Zoek de brievenbusgleuf! Andere brievenbussen zijn correct maar op het eerste zicht onvindbaar. Aan de zijkant van het huis bijvoorbeeld. Of in een garagepoort, natuurlijk geschilderd in dezelfde kleur als de garagepoort. De vaste postbode weet dit natuurlijk wel, maar zijn vervanger of de arme jobstudent verliest heel wat kostbare tijd met het zoeken naar die vervloekte brievenbus!
Rare modellen
Sommige brievenbussen, vooral zelfgemaakte, zijn erg mooi, maar o zo ingewikkeld. De piratenkist bijvoorbeeld. Kan je je inbeelden dat er op elke gevel een piratenkist hangt en dat de postbode telkens iedere kist moet openen met het klepje? Arme postbode!
Het pimpen van de brievenbus
Zin om die saaie brievenbus een beetje te pimpen? Dat mag en kan, maar maak het ook hier niet te bont en hou de wettelijke verplichtingen in het oog.
Goede manieren om je brievenbus op te leuken:
- de buitenkant bezetten met mozaïek. Met een mooie tekening maak je er een leuke brievenbus van en het verandert niets aan maten en afmetingen.
- de buitenkant een mooi kleurtje geven.
- Voor de artiesten onder ons: een mooie tekening schilderen
- op de brievenbus een tekstje kalligraferen
Conclusie
Wanneer je een nieuwe brievenbus gaat kopen, denk dan goed na over de maten. Wanneer je de brievenbus aan de muur bevestigt, let er dan op om de bus niet te hoog en niet te laag te hangen en ze te bevestigen op een goed zichtbare en bereikbare plaats. Vergeet ook niet duidelijk naam en nummer te vermelden op de bus. Ben je getrouwd, hang dan beide namen op de bus. Pimpen van de brievenbus mag zeker, maar verander hierbij niets aan de wettelijke maten. Nog een klein detail: let op dat ook je hond niet bij de bedeler of de postbode kan. En dat hij ook niet aan de post zelf kan. Het zou niet de eerste keer zijn dat hondjelief alle post heeft verscheurd! Last but not least: vergeet bij het poetsen ook de brievenbus niet! Postbodes en bedelers zullen je eeuwig dankbaar zijn!