Waterleiding: aanleggen van een leiding

Waterleiding: aanleggen van een leiding Het aanleggen van waterleidingen in huis of in de tuin hoeft niet heel moeilijk te zijn. Het is wel belangrijk dat diegene die het doet er verstand van heeft. Er zijn verschillende soorten materialen waar waterleidingen van zijn gemaakt. Koper heeft het nadeel dat het langzaam oplost. Daarom zijn veel waterleidingen tegenwoordig van kunststof. U kunt dit materiaal kopen bij bouwwinkels als Formido, Praxis en de Gamma. In elk huis worden waterleidingen aangebracht. Meestal wordt dat door de aannemer gedaan, maar u kunt er ook voor kiezen om dat zelf te doen. Het is wel belangrijk dat u daar genoeg kennis mee heeft opgedaan, omdat het anders tot veel schade kan leiden. Het kan bijvoorbeeld handig zijn als u zelf leidingen kunt aanleggen wanneer er in het huis een kleine verbouwing moet plaatsvinden en de leidingen moeten worden omgelegd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in het geval dat er een nieuwe keuken wordt geïnstalleerd, of als de badkamer wordt verbouwd. U moet ook weten hoe u de waterleidingen moet kunnen solderen.

Waterleiding solderen

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u waterleidingen gaat aanbrengen in uw woning, tuin, muren of huis. Zo is het belangrijk om te weten dat warmwaterleidingen kort zijn en een kleine doorsnede hebben. Dit komt omdat ze een relatief klein volume aan water hoeven te verplaatsen. Daardoor neemt de stroomsnelheid van het water ook toe en hoeft u minder lang te wachten in het geval dat u warm water wilt. Wat ook kan helpen is de plaatsing van een warmwatertoestel dat vlakbij de kranen staat. Op die manier bespaart u bovendien ook nog op energiegebruik en –kosten.

Aanleggen van een waterleiding

Veel mensen doen het wel, maar het is beter om de waterleidingen niet te isoleren. Dit komt omdat er anders makkelijk legionellabacteriën kunnen groeien in de waterleidingen. Deze bacterie heeft in het verleden voor verschillende doden gezorgd. Ze plant zich vooral snel voort in een warme omgeving en stilstaand water. Door de buizen te isoleren kan de bacterie dus snel groeien. Een uitzondering op de regel zijn de circulatieleidingen en de leidingen van een collectief watersysteem. In de winter kan het soms ook aan te raden sommige waterleidingen, bijvoorbeeld in de kelder, wel te isoleren met krantenpapier. Dat is om te voorkomen dat de leiding bevroren zou kunnen raken door de vorst. In dat geval kan de leiding gaan barsten doordat bevroren water uitzet. Soms is het ook verstandig een filter aan te leggen in de leidingen.

Leiding aanleggen

U kunt tegenwoordig kiezen uit verschillende soorten materialen wanneer u waterleidingen aanschaft. U kunt de meeste soorten leidingen kopen bij de bouwmarkt, bijvoorbeeld bij de Gamma, Formido, Intratuin of Praxis. Er zijn waterleidingen die van kunststof zijn gemaakt, bijvoorbeeld PB (polubuteen) of PE (polyetleen). Andere soorten kunststof zijn pvc en pwn. Deze laatste soort kan alleen gebruikt worden voor koud water. Op dit moment is er nog een hele discussie gaande welke buis het slechte is voor de gezondheid. Een alternatief is koper, maar ook de winning van koper heeft nadelige effecten voor het milieu. Een nadeel van koper is bovendien ook dat het langzaam oplost wanneer het in aanraking komt met water. Veel koper wordt daarmee meegenomen door het water. Het wordt bij de rioolzuiveringsinstallatie voor het grootste deel er wel weer uitgefilterd, maar een paar procent belandt in de natuur. Wat de gevolgen voor planten en dieren zijn is niet goed bekend. Huizen die voor de jaren 60 gebouwd zijn kunnen nog loden leidingen bevatten. Wanneer u deze aantreft bent u verplicht ze te verwijderen, omdat ze niet milieuvriendelijk zijn. U kunt daarvoor ook een klusser of aannemer inhuren die dan alles komt slopen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…
Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we ’s morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…

Het maken van cementHet maken van cementVeel mensen maken zelf het cement wanneer ze aan een huis gaan bouwen. Ze kunnen het cement gebruiken om bijvoorbeeld ze…
Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.