Zelf een toilet vervangen

Het vervangen van een toilet is gemakkelijk zelf te doen. Je kunt natuurlijk een vakman inhuren als je het niet zelf wilt doen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je zelf een toilet kunt vervangen. Er wordt uitgegaan van een staande toiletpot. Toiletpotten kun je in vele soorten en maten kopen in diverse winkels. Let bij de aanschaf van een nieuwe toiletpot goed op de afmetingen van de pot en de wc-ruimte zodat alles wel past.

Opmeten benodigde ruimte

Voor het vervangen van de toiletpot kun je exact hetzelfde model nemen. Dan hoef je in principe geen rekening te houden met de ruimte waarin de nieuwe pot wordt geplaatst. Wil je een ander model, dan doe je er verstandig aan eer enkele maten op te nemen zodat de pot ook daadwerkelijk past. Let op de volgende afstanden:
 • aan de voorkant heb je minimaal 60 cm ruimte nodig
 • aan de zijkanten heb je minimaal 20 cm ruimte nodig
 • loopt er aan de achterkant een schuine wand, let dan op de maximale hoogte van de toiletpot
 • zitten er op bepaalde plaatsen vaste aansluitpunten in de muur of vloer voor de afvoer en/of de watertoevoer, let hier dan op de toiletpot ertussen past

Het verwijderen van de oude toiletpot

 • Draai de toevoerkraan van de spoelbak dicht zodat er geen nieuw leidingwater in kan stromen.
 • Trek het toilet door zodat de spoelbak leeg is.
 • Nu kun je de pijp aan de achterzijde van het toilet losmaken. Dit is de pijp die de spoelbak met het toilet verbind. Meestal kun je de pijp er zo uittrekken.
 • De schroeven onderaan de toiletpot moeten nu worden losgedraaid. Als deze zijn losgemaakt kan de toiletpot eruit worden getild. Als de schroeven niet losgaan kun je ook voorzichtig de pot stuk slaan bij de aanhechting met de schroeven.
 • Til de toiletpot voorzichtig op want er zit nog water (enkele liters) in de zwanenhals van de pot. Dit is de stankafsluiter.
 • Stop daarna een grote prop oude kranten in de rioolafvoer om te voorkomen dat er iets invalt en tegen de stank.

Het verwijderen van de oude spoelbak

Afhankelijk van het type spoelbak is dit een eenvoudige of iets lastigere klus. Maak allereerst de vlotter los door de vlotterkraan te ontkoppelen. Maak daarna de valpijp los. Eén van kunststof is zo los te maken, eentje van gietijzer echter niet. Vaak is door roestvorming de valpijp vast komen te zitten waardoor doorzagen de enige optie is om de pijp los te krijgen. Let goed op dat er niets naar beneden valt zodat beschadigingen aan jezelf en de ruimte uitblijven. Daarna kun je de spoelbak losmaken van de muur.

Het aansluiten van de nieuwe toiletpot

 • Om de pot op de aansluiting met de riolering te zetten haal je eerst de prop kranten uit de afvoerbuis.
 • Doe de closet afvoermanchet om de potuitloop aan de onderkant van de pot en zet de pot op de goede plek neer.
 • Teken nu op de vloer uit waar de schroeven de vloer ingaan zodat je weet waar de nieuwe gaten moeten worden geboord.
 • Haal de toiletpot weer van zín plek af en ga de gaten in de vloer boren.
 • Zet de toiletpot weer terug op de goede plek en zorg voor een wiebelvrije stand. Let daarbij op dat de pot wel waterpas staat.
 • Stop de pluggen in de gaten voor de schroeven in de vloer. Draai de schroeven erin met onder de schroefkop een kunststof ring zodat de toiletpot niet beschadigd raakt.
 • De schroeven hoeven niet muurvast te zitten. Je kunt daarna de afdekkapjes op de schroefkopjes doen. De pot staat nu vast.
 • Je kunt de naad tussen de toiletpot en de vloer nog dichtkitten om nare rioollucht te voorkomen. Dit is niet altijd nodig.

Het aansluiten van de nieuwe spoelbak

Als de spoelbak aan de toiletpot vastzit ben je snel klaar. Een losse spoelbak moet je aan de muur vastmaken.
 • Hang de bak mooi recht achter de toiletpot. Zorg ervoor dat de bak waterpas hangt en gebruik roestvrije schroeven (bijvoorbeeld van messing of verchroomd).
 • Bevestig de valpijp, en eventueel een overlooppijp aan de pot. Bij een laaghangend reservoir bevestig je een korte pijp. Deze is haaks en moet je vaak op maat zagen. Zorg er daarbij voor dat de pijp goed in de achterkant van de toiletpot steekt, maar niet te ver.
 • Nu kun je de pijp aan de spoelbak vastschroeven met een wartelmoer en een rubberen ring.
 • Alle losse pijpdelen lijm je in elkaar met pvc-lijm zodat er geen lekkages ontstaan.
 • Een langere valpijp kun je nog aan de muur bevestigen voor extra stevigheid. Dit doe je met zadels.
 • Als laatste sluit je de waterleiding aan op het kraantje op de spoelbak. Nu kun je de kraan een beetje opendraaien zodat de spoelbak langzaam volloopt. Kijk goed of er iets lekt. Trek de wc door en kijk of er iets lekt.

Als er geen lekkage is ben je in principe klaar met het vervangen van het toilet!
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toilet blijft doorlopen? In 3 stappen zelf repareren!Toilet blijft doorlopen? In 3 stappen zelf repareren!Je wc spoelt prima door, maar weet niet van ophouden. Of hij stopt even, en begint nu en dan weer water in de toiletpot…
Verschillende toiletgebruikenVerschillende toiletgebruikenHet toilet, iedereen ter wereld maakt er gebruik van, maar niet in elk land gaat het op dezelfde manier. Zorg dat u niet…
Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…

Zelf een pergola bouwenPergolaís kun je als bouwpakket kopen in de winkel, maar ook zelf maken. Het is een betrekkelijk eenvoudige klus om zelf…
Altrex voor ladders, trappen en steigermateriaalAltrex voor ladders, trappen en steigermateriaalAltrex is een bekende Nederlandse fabrikant van ladders, trappen, steigers, hangbruggen en ander klimmateriaal. Ze hebbe…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.