Klussen in huis: krakende traptrede verhelpen

Klussen in huis: krakende traptrede verhelpen Ga je 's avonds laat op bed en wil je niemand wakker maken. Loop je voorzichtig en rustig de trap op kraakt juist die ene trede zo hard dat het hele huis wakker is. Ook stiekem je kamer bereiken nadat je te laat van een stapavond thuis bent gekomen zit er niet in. Tijd om het probleem van die krakende traptrede aan te pakken. Ook als doe-het-zelfer is dit op te lossen. Er zijn zelfs meerdere manieren om de trap te repareren.

Waarom kraakt de trap

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom een trap, of een traptrede, kraakt. Maar eigenlijk is het niet zozeer de traptrede die kraakt maar het stootbord. Het stootbord is de opstaande rand die een dichte trap heeft. Dit stootbord zet dan druk op de traptrede waardoor de trap kan gaan kraken. Deze druk komt alleen wel ergens vandaan. Het kraken kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken zijn:
  • Een loszittend onderdeel van de trap
  • temperatuurschommelingen en vochtige lucht: Door warm en koud weer gaat het hout "werken". Hierdoor zet het uit en krimpt het waardoor er kieren ontstaan die er voor zorgen dat een trap kraakt. Dit heeft vooral te maken met vocht. Bij warm weer staat in huis de verwarming niet aan, waardoor er vocht vanuit de lucht in het hout kan trekken. Bij koud weer gaat de verwarming aan. Deze zorgt er voor dat de lucht wordt verwarmd maar er geen extra vocht in de lucht zit. Sterker nog de verwarming zorgt ervoor dat de vocht in de trede verdampt waardoor het hout krimpt en dus begint te kraken (meer gaten en kieren waar lucht doorheen kan).
  • Algemene slijtage
  • Wrijving tussen treden: Als treden niet goed op elkaar aansluiten kunnen de treden tegen elkaar aan gaan schuren wat ook gekraak geeft

Trap repareren

Als eerste is het natuurlijk altijd van belang om te weten welke trede kraakt. Door de trap op en neer te lopen hoor je vanzelf welke trede kraakt. Zodra je die hebt gevonden is het van belang om te achterhalen wat de reden is van het kraken. Gaat het om slijtage of om een kier tussen de trap en het stootbord of de plint langs de trap. Zodra er is vastgesteld wat er aan de hand is kan de trede gerepareerd worden. De reparatie kan op verschillende manieren.
  • Repareren door middel van steunlatten
  • Gebruik antikraakschroef
  • Opvullen van open ruimtes bij de trede

Trap repareren door middel van steunlatten

Benodigdheden:
  • Steunlat voor onder de trede (lat ter dikte van 3x3 cm)
  • Grote balk om de steunlat te ondersteunen (de lengte van de lat is afhankelijk van de hoogte van de vloer tot de krakende traptrede).
  • Meetlat
  • Schroeven van 3 millimeter
  • Schroevendraaier

Een trede van een trap bestaat uit twee delen, het stootbord (de opstaande rand) en de trede waar je op staat. Als eerste meet je de lengte van de trede. De steunlat zaag je vervolgens op dezelfde lengte af. Om deze steunlat te bevestigen moet je aan de achterkant van de trap zijn. Zijn er duidelijke kieren zichtbaar vul deze dan eerst op. Alvorens de steunlat te monteren moeten de kanten die tegen de trede en het stootbord worden bevestigd met plastische kit of montagekit bestreken worden. De steunlat duw je vervolgens aan de onderkant van de krakende trede tegen het stootbord aan. Met hulp van de grote balk duw je de steunlat een paar millimeter omhoog zodat de trede iets omhoog komt zetten. Deze balk houdt tevens de steunlat tegen de trede op zijn plaats. Vervolgens schroef je de steunlat om en om vast aan het stootbord en de traptrede. Dus eerst een schroef in het stootbord en de schroef ernaast in de traptrede. Zodra de steunlat is bevestigd kan de balk worden verwijderd en is de reperatie klaar. De balk is het makkelijkst te verwijderen door de onderkant een klein duwtje te geven. Zo komt deze wat schuin te staan en is hij makkelijk eronder vandaan te duwen.

Trap repareren door middel van antikraakschroef

Deze reparatie moet aan de bovenkant van de trap plaatsvinden. Dus moet eventuele trapbekleding
of opzetplinten zijn verwijderd. Ook zijn dus de schroeven zichtbaar. Dit is voor een trap die bekleed wordt niet zo erg, maar voor een houten trap wel minder mooi.

Benodigdheden:
  • Meetlat
  • Boormachine
  • Verzinkboor 3 millimeter
  • Schroeven 3 millimeter
  • Schroevendraaier

Elke trede van de trap zit vastgespijkerd op het stootbord van de trede eronder. Door extra schroeven in de trede en het stootbord te schroeven geeft dit extra stevigheid en voorkomt het kraken. De schroeven of spijkers die al in de trede zitten kunnen soms nog wel een extra klap of draai gebruiken. Zorg daarom dat deze goed diep in de trede zitten. Vervolgens moet er afgemeten worden waar de extra schroeven geplaatst moeten worden. De meeste stootborden zijn ongeveer 18 millimeter breed. Meet eerst het deel van de traptrede (aan de onderkant) tot aan het stootbord. Leg vervolgens de meetlat aan de bovenkant van de trede en meet deze zelfde afstand af. Voeg vervolgens, bij een 18 millimeter breed stootbord, 9 tot 10 millimeter extra toe aan de gemeten afstand. Zo zit je in het midden van het stootbord. Zet op de trede op die afstand een lijn over de gehele lengte. De schroeven moeten geplaatst worden tussen de bestaande spijkers/schroeven. Steeds in het midden tussen twee bestaande spijkers/schroeven boor je met de verzinkboor een gat in de trede en het stootbord. De gaten moeten diep genoeg in het stootbord zitten zodat de nieuwe schroef ongeveer twee derde van de lengte in het stootbord zit. Schroef vervolgens de extra schroeven in de trede. Vervolgens vul je de gaten, waar de schroeven in zitten, op met kneedbaar hout. Hierna kan de trede bekleed worden of geschilderd. Voor een trap die kaal blijft is deze manier van traprenovatie misschien een wat mindere optie omdat de opgevulde schroefgaten wel zichtbaar blijven.

Trap repareren door het opvullen van gaten en kieren

De steunlat is bedoeld om de kieren onder de trede op te vullen en de schroeven om de ruimte tussen de trede en de stootrand op te vullen. De trap kan ook kraken doordat er een kier zit tussen de muur en de basis van de trap of door losse onderdelen. Losse onderdelen zijn natuurlijk makkelijk vast te zetten door te schroeven of te lijmen. Om gaten en kieren op te vullen zijn er ook weer verschillende mogelijkheden
  • Siliconenkit (vult de gaten en kieren op die niet te breed zijn)
  • Schuimvinyl-tochtband (deze tochtband kan in kieren gestopt worden zodat die wordt opgevuld.)
  • Latjes met plastische kit (Indien de kier groter is dan 1 centimeter is het verstandig om een dun latje met plastische kit ertussen te stoppen om de kier te dichten).

Na de reparatie

Na de reparatie zitten alle planken goed vast en zijn de gaten en kieren gevuld. Dit helpt echter niet tegen de vochthuishouding in huis en het krimpen van het hout. Hiervoor is het verstandig om de kale trap met olie te bewerken. De olie is vochtig en wordt door het hout opgenomen. Hierdoor blijft de trap vochtig omdat deze olie bij drogere omstandigheden niet verdampt en uitdroogt. Wat er weer voor zorgt dat de trap niet gaat slinken en er weer kieren ontstaan. Hierna kan de trap naar keuze worden bekleed of geschilderd.
© 2019 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trappen van vergelijking EngelsTrappen van vergelijking zijn bijvoeglijk naamwoorden, dit zijn woorden die wat zeggen over het zelfstandig werkwoord.
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Traplopen: doe het veiligAl decennia lang worden trappen van alle soorten en maten gebruikt. Toch is een trap één van de gevaarlijkste objecten i…

Een zelfvoorzienend gesloten terrarium makenEen zelfvoorzienend gesloten terrarium makenEen gesloten terrarium met planten maken is ideaal voor degenen onder ons die vaak vergeten om hun planten water te geve…
Nieuwbouwwoning opgeleverd: stappenplan werkzaamhedenNieuwbouwwoning opgeleverd: stappenplan werkzaamhedenNadat een woning is opgeleverd, moeten er nog veel werkzaamheden plaatsvinden. Dit betreft zowel doe-het-zelftaken als w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tama66, Pixabay
  • http://www.krakendetrap.nl/krakendetrap-info
  • https://www.karwei.nl/advies/bouwmaterialen/krakende-trap-repareren
  • https://ikknapmijnhuisop.nl/traprenovatie/krakende-trap-repareren/
  • http://www.houtinfo.nl/sites/default/files/Hout_Hygroscopische_eigenschappen_dec2013.pdf
  • http://www.holtzvloeren.nl/hout-werkt/
  • http://klus-info.nl/klussen/vloeren-en-trappen/krakende-trap
  • https://www.upstairs.com/nl-NL/trap-renoveren-nederland/wat-veroorzaakt-een-krakende-trap/
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.