Hoe moet je behangen?

Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen doen. Ik probeer het dan zo simpel mogelijk uit te leggen, zodat iedereen het kan begrijpen. Behangen is in je eentje heel goed te doen. Maar met 2 personen gaat het net even wat makkelijker.

Voorbereiding voor het behangen

Iedereen kan behangen. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereid. Als je nog nooit hebt behangen, begin dan eerst met het makkelijkste behang. Dus behang waar geen patroon in zit en die niet te dun is.

Je benodigdheden:

  • Behang
  • behangtafel
  • behanglijm
  • scherp mesje
  • behangschaar
  • behangborstels
  • afdekfolie
  • behanglineaal
  • rolmaat/meetlint
  • behangspatel

Zorg er voor dat de kamer die gaat behangen zo veel mogelijk ontruimd is. Bedek als het nodig het tapijt of vloerbedekking af met folie. Controleer de muur of haakjes schroefjes, stopcontacten, plinten en schakelaars, en haal deze van de muur. Zorg er voor dat de kamer ongeveer 18 graden is en tochtvrij. Zet je behangtafel in het midden van de kamer, zodat je er goed omheen kan lopen.

Hoeveel behang

Natuurlijk is het handig om te weten hoeveel behang je nodig hebt. Dit kan met een simpele berekening. Meet de hoogte van de te behangen kamer op en tel hier 10cm bij op. Deze extra 10 cm heb je nodig om straks het behang precies op lengte te maken. Je weet nu de langte van de behangbaan. Deel de rollengte van het behang door dit getal, en rond af naar beneden. Je weet nu hoeveel banen je uit een rol behang haalt. Meet vervolgens de totale lengte van de wanden, maar meet deuren, vaste kasten en ramen niet mee. Deel de uitkomst door de baanbredte van het behang en rond af naar boven. Je hebt nu het aantal benodigde banen bepaald. Het totaal aantal banen gedeeld door het aantal banen per rol, afgerond naar boven, is het aantal rollen dat je nodig hebt. Dit aantal doe ik meestal nog +1 rol er bij, want je weet nooit of er iets een keertje fout gaat. Let wel op bij het kopen van het behang, dat alle rollen hetzelfde badnummer hebben, anders heb je kans op kleurverschil tussen de rollen. Let ook goed op de tekens die op de rollen behang staan. Wil je je behang af kunnen nemen met een doekje, kijk dan op de rol of dat mogelijk is. Vraag eventueel een medewerker van de bouwmarkt de betekenissen van de tekens. De soort lijm staat ook meestal op de verpakking van het behang vermeld.

Behangen

Rol het behang, met de decorkant naar boven, uit op de behangtafel. Doe dit bij voorkeur een dag voordat je daadwerkelijk gaat behangen. Zo kunnen de banen uithangen en niet meer terugrollen. Controleer het behang op fouten en vlekken. Geef op de achterzijde van het behang met een potloodstreepje de juiste baanlengte aan, de benodigde lengte + 10 cm extra voor het op maat maken. Doe dit nooit met een stift of pen, want de kans is groot dat dat er doorheen drukt als het behang nat word. Sla het behang op het lijntje dubbel en knip of snijd het behang op de vouw door.

Heb je behang gekozen met een patroon, laat dan de eerste baan met de decorkant naar boven op tafel liggen. Verschuif de volgende banen daarop steeds tot de patronen precies passen en knip of snijd de behangbanen dan op lengte ( steeds de maat + 10 cm extra).

Als je stortend behang hebt gekozen, moet je de banen om en om plakken. Nummer de alle banen en geef aan wat de bovenkant is. Plak de banen met een oneven nummer, beginnend bij de eerste, van boven naar beneden en de banen met een evn nummer van beneden naar boven.

Maak de behanglijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Leg een baan met de te lijmen kant naar boven, op de behangtafel. Leg de baan zo op tafel dat hij aan 2 kanten net een paar millimeter over de tafelrand heen steekt. Breng met een behangborstel gelijkmatig lijm aan. Begin in het midden en strijk de lijm uit naar buiten, naar de overstekende randen. Zo blijft de tafel schoon. Verschuif de baan zodat de andere kant uitsteekt, en smeer weer lijm vanuit het midden naar de zijkant.

Vouw de bovenrand ongeveer 3 cm dubbel en sla het laatst ingesmeerde deel tweemaalmaal dubbel. Bestrijk naarna de rest van de baan. Vouw de onderrand ongeveer 3 cm dubbel en sla het laats ingesmeerde gedeelte dubbel, ongeveer tot het andere dubbel gevouwen deel.

Behanglijm moet goed inweken, op de verpakking staat wat de minimale inweektijd is. Begin met het behangen altijd 50 cm vanaf de hoek of raam. Zet met een waterpas of schietlood een loodlijn op de wand. Neem de bovenkant van de baan tussen duim en wijvinger, endruk de bovenrand in de hoek die gevormd word door het plafond en de loodlijn. Het behang mag een klein stukje tegen het plafond aan zitten, maar niet over de startlijn. Als je de eerste baan precies langs de loodlijn plakt, zit die recht en de rest plak je automatisch ook recht.

Met een schone borstel of spatel, borstel of spatel je vanuit het midden naar de bovenhoeken en zijkanten ales glad. Verschuiven kan nu nog, doe dit wel met vlakke en schone handen. Plak nu de onderste helft langs de startlijn en borstel of spatel dit ook glad. De volgende baan, plak je nu tegen de eerste aan. Doe dit stotend, je stoot de banen als het ware tegen elkaar aan.

Rond deuren en ramen

Laat de behangbaan over het kozijn of deurpost vallen. Knip het overtollige behang op 2 cm na weg.Maak schuine knipjes in de hoeken en borstel het behang tegen het kozijn of deurpost. Markee de hoek van het kozijn of de deurpost en knip of snijd het behang van daaruit op maat. Borstel het behang daarna goed na.

Rond stopcontacten en schakelaars

Zet het stroom uit en verwijder de kap of afdekplaat. Behang daarna de muur, voorzichtig over de schakelaar heen. Snijd een kruis in het midden van het elektra punt. Licht de punten behang op en knip ze tot een paar mm binnen de omtrek het behang weg. Goed vastborstelen en plaats daarna de schakelaar of stopcontact terug.

Nog enkele tips

  • Verwijder gemorst plaksel meteen met een vochtige doek.
  • Zorg altijd dat je een hele wand afmaakt, anders heb je kans op kleur en structuurverschil.
  • Blaasjes onder het behang zijn te verwijderen door met een hobbymes kruislings een inkeping in de blaas te maken, het papier zachtjes los te trekken en alle hoekjes opnieuw in te smeren met plaksel. De lijm goed in laten weken en het behang weer stevig aandrukken.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Problemen bij en na het behangen oplossenBehangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm sm…
Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…

Handgereedschap: SleutelsSleutels Voor het vast en losmaken van moeren wordt bij voorkeur een sleutel gebruikt. Afhankelijk van de plaats en de p…
Handgereedschap: TangenIn dit hoofdstuk wordt de groep Tangen uitvoerig besproken, het is onderdeel van een serie informatie items over Handger…
Bronnen en referenties
  • Folder over behangen
Reacties

Ina Schlepers, 23-11-2011
Goedendag,
Even een vraagje:
Is het belangrijk dat je naar het licht (raam) toe behangt, of van het licht af?
In verband met het zien van een naad?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Ina Schlepers Reactie infoteur, 23-11-2011
Beste mevrouw SchIepers,
In principe maakt dit tegenwoordig niet meer uit, omdat je de banen stotend (tegen elkaar) behangt en niet overlapt.
Vroeger moest je iedere baan overlappen op de vorige baan omdat de druktechniek op de randen onvoldoende nauwkeurig was en het patroon dan niet mooi doorliep. Als je dan vanaf het licht behangde (vanaf het raam dus), keek je als het ware over de naden heen.
Als je een keuze wilt maken, dus vanaf het licht, maar in feite maakt het niet meer uit.

Met vriendelijke groet,
Lautof (infteur)

P. J. Boogers, 04-01-2010
Er wordt gesrpoken over stotend behangen, bij het plakken van de banen om en om, jammer dit heet "stortend" plakken waar de banen om en om d.w.z. wat bij de ene baan boven is, is bij de volgende baan onder. Het is gebruikelijk om zo te behangen met papier zonder patroon.Hoofdzakelijk omdat de ene kant van het papier en kleine kleur afwijking kant hebben t.o.v. de ander kant. Totend behangen is vaak patroonbehang en om de naad niet te zien.(dit vraagt wel de nodige ervaring) Reactie infoteur, 08-01-2010
Beste Boogers.
Behang zonder patroon hoef je niet om en om te plakken voor het kleurverschil. Dit mag namelijk helemaal niet gebeuren, een kleurverloop in het behang. Als dit wel zo is dan is dit een fout in het behang. Het is natuurlijk wat anders als je verschillende badnummers hebt, dan kan er onderling wel verschil zitten. Maar een egaal gekleurde rol behang mag absoluut geen afwijkingen zoals een aflopende kleur vertonen.

Patroon behang is op zich niet moeilijk om te plakken, de kwaliteit van het behang maar niet te slecht is. Maar het ene behangpatroon kan je gewoon naast elkaar plakken en de andere soort moet je om en om plakken om het patroon door te laten lopen.

Met vriendelijke groet,
Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.