Maak van je tuin een vogeltuin

Maak van je tuin een vogeltuin Vogels brengen leven in de brouwerij. Die vrolijk zingende en rondscharrelende beestjes maken de achtertuin stukken gezelliger. Het is eigenlijk heel simpel om vogels naar je tuin te lokken. Gewoon rekening houden met de drie Vs van voedsel, veiligheid en voortplanting. En hebben ze eenmaal de smaak in jouw tuin te pakken, dan zullen ze vaak langs komen. Vogels zitten overal. Zelfs midden in de stad kun je heel wat verschillende soorten treffen. Huismussen, koolmezen, spreeuwen, vinken en merels komen ook in een betonnen buurt zeker op je tuin af, zolang je ze maar biedt wat ze zoeken. En woon je een stuk groener? Dan is de klus alleen maar eenvoudiger.

Als in een hotel

Vergelijk de tuin eens met een hotel. Gasten willen een prettige kamer om in te slapen, een heerlijk ontbijtje in de ochtend en een omgeving om te ontspannen en uit te waaien. Datzelfde geldt voor vogels. Ze zoeken geborgenheid, voedsel en een plek om te nestelen. Als ze dat vinden, komen ze zeker terug.

Wil je de tuin dus vogelvriendelijk inrichten, dan moet je rekening houden met de drie Vs van voedsel, veiligheid (een plek om te schuilen) en voortplanting (een plek om te broeden). Je kan dat zo groot en zo klein maken als je zelf wilt.

Maak een vogelparadijs

Met alleen een nestkastje en wat strooivoer, komen er zelfs al vogels op je tuin af. Pak je het groter aan, dan verandert je achtertuin in een waar vogelparadijs! Leuk voor jou, goed voor de vogels. Met inheemse beshoudende planten en bladhoudende struiken, doe je een vogel het grootste plezier. Vervang de schuttingen door hagen en laat de overgangen tussen bomen, gazon, planten, en struiken geleidelijk verlopen. Succes gegarandeerd, zeker als je de volgende tips ook toepast.

Doe de kat een belletje om

Katten jagen graag op vogels. Met een halsbandje met een belletje waarschuwt hij de vogels, zodat deze kunnen vluchten.

Drinken

In een platte, brede schaal kunnen de vogels drinken en badderen. Bij vorst is geschaafd ijs een goede vervanger voor water. Let er wel op dat de schaal niet te diep is. De vogels moeten er makkelijk in en uit kunnen. Heb je een vijver in de tuin? Maak dan een helling wat vlakker, zodat ze makkelijk bij het water kunnen.

Nestkasten ophangen en schoonmaken

Een nestkast is een plek om te broeden, maar dient in de winter ook als schuilplaats. Maak de kast daarom na de zomer schoon. Hang de kast op zon twee meter hoogte, met de opening naar het oosten. Hang meerdere kasten niet te dicht bij elkaar.

Bladhoudende struiken

Bladhoudende struiken zijn ideaal als je veel leven in je tuin wilt. Hier kunnen vogels nog lang kleine beestjes vinden om op te eten. Bovendien blijft dit de hele winter een goede plek om te schuilen door de bladeren. Bladhoudende struiken zijn ook leuk voor jou: je hebt namelijk een groene wintertuin!

Beshoudende planten

De bessen zijn voedsel voor vogels. Deze planten zijn erg verschillend: het merendeel verliest hun blad, maar soorten als vuurdoorn, hulst en liguster blijven groen. Ze hebben allemaal in een andere periode bessen, dus als je verschillende soorten bij elkaar plaats zijn vogels het hele jaar door voorzien van voedsel.

Voedertafel en voedersilo

Voeren mag het hele jaar door. Voor de schuwe vogels als winterkoning en heggenmus kun je wat voer tussen de struiken strooien.

Rommelhoekje

Laat afgevallen bladeren liggen. Vind je er dat te rommelig uitzien? Veeg dorre bladeren dan in de herfst op een hoopje. Hier gaan insecten schuilen, wat voedsel voor de vogels is.

Takkenrichel

Maak met snoeihout en afgevallen takken een takkenrichel. Ook dit biedt voor vogels een goede plek om in te schuilen.

En dan genieten van de vogels in je tuin!

Je hebt de tuin aangepast en er is voer voor de vogels te vinden. Het zal niet lang duren voordat ze doorhebben dat er in jouw tuin te vinden is wat ze nodig hebben. Je kunt de vogels het makkelijkst in de ochtend en tegen zonsondergang zien. De reden daarvoor is logisch. Na een lange nacht moet er gegeten worden om weer op krachten te komen. En om zo'n lange nacht aan te kunnen wordt er voor het slapen gaan ook nog flink gegeten.

Verrekijker

Wil je de vogels van dichtbij bewonderen dan is een goede verrekijker een must. De goedkoopste modellen zijn er vanaf 50 euro. Ideaal is een kijker met een vergrotingsfactor 8 en een lensgrootte van 42 millimeter. Deze verrekijkers worden aangeduid als 8x42. Om de vogels makkelijk te herkennen is het belangrijk om op kleur en vorm te letten. Een goede vogelgids is daarbij een handig hulpmiddel. De ANWB Vogelgids van onder andere Svensson is één van de beste boeken op dit gebied.
© 2014 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vogeltuin, hoe maak ik die?Een vogeltuin, hoe maak ik die?Zowel van grote als van kleine tuinen kan een vogelparadijs worden gemaakt. Het enige waar men voor moet zorgen is een p…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Vogels lokken met besdragende heestersVogels lokken met besdragende heestersIn de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de…

Zelf je horloge batterij vervangenZelf je horloge batterij vervangenOp het moment dat je horloge de juiste tijd niet meer aangeeft, is het tijd voor actie. Probeer allereerst uit te zoeken…
Veilig gebruik van handgereedschap  tips & adviezenVeilig gebruik van handgereedschap tips & adviezenJaarlijks gebeuren er ruim 200.000 ongevallen op de werkvloer met ziekteverzuim als gevolg. De kleine klusongevallen thu…
Bronnen en referenties
  • www.vogelbescherming.nl
  • www.moddertaartjes.nl
Mikster (27 artikelen)
Laatste update: 21-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.