Maak van je tuin een vogeltuin
Vogels brengen leven in de brouwerij. Die vrolijk zingende en rondscharrelende beestjes maken de achtertuin stukken gezelliger. Het is eigenlijk heel simpel om vogels naar je tuin te lokken. Gewoon rekening houden met de drie V’s van voedsel, veiligheid en voortplanting. En hebben ze eenmaal de smaak in jouw tuin te pakken, dan zullen ze vaak langs komen.
Vogels zitten overal. Zelfs midden in de stad kun je heel wat verschillende soorten treffen. Huismussen, koolmezen, spreeuwen, vinken en merels komen ook in een betonnen buurt zeker op je tuin af, zolang je ze maar biedt wat ze zoeken. En woon je een stuk groener? Dan is de klus alleen maar eenvoudiger.
Als in een hotel
Vergelijk de tuin eens met een hotel. Gasten willen een prettige kamer om in te slapen, een heerlijk ontbijtje in de ochtend en een omgeving om te ontspannen en uit te waaien. Datzelfde geldt voor vogels. Ze zoeken geborgenheid, voedsel en een plek om te nestelen. Als ze dat vinden, komen ze zeker terug.
Wil je de tuin dus vogelvriendelijk inrichten, dan moet je rekening houden met de drie V’s van voedsel, veiligheid (een plek om te schuilen) en voortplanting (een plek om te broeden). Je kan dat zo groot en zo klein maken als je zelf wilt.
Maak een vogelparadijs
Met alleen een nestkastje en wat strooivoer, komen er zelfs al vogels op je tuin af. Pak je het groter aan, dan verandert je achtertuin in een waar vogelparadijs! Leuk voor jou, goed voor de vogels. Met inheemse beshoudende planten en bladhoudende struiken, doe je een vogel het grootste plezier. Vervang de schuttingen door hagen en laat de overgangen tussen bomen, gazon, planten, en struiken geleidelijk verlopen. Succes gegarandeerd, zeker als je de volgende tips ook toepast.
Doe de kat een belletje om
Katten jagen graag op vogels. Met een halsbandje met een belletje “waarschuwt” hij de vogels, zodat deze kunnen vluchten.
Drinken
In een platte, brede schaal kunnen de vogels drinken en badderen. Bij vorst is geschaafd ijs een goede vervanger voor water. Let er wel op dat de schaal niet te diep is. De vogels moeten er makkelijk in en uit kunnen. Heb je een vijver in de tuin? Maak dan een helling wat vlakker, zodat ze makkelijk bij het water kunnen.
Nestkasten ophangen en schoonmaken
Een nestkast is een plek om te broeden, maar dient in de winter ook als schuilplaats. Maak de kast daarom na de zomer schoon. Hang de kast op zo’n twee meter hoogte, met de opening naar het oosten. Hang meerdere kasten niet te dicht bij elkaar.
Bladhoudende struiken
Bladhoudende struiken zijn ideaal als je veel leven in je tuin wilt. Hier kunnen vogels nog lang kleine beestjes vinden om op te eten. Bovendien blijft dit de hele winter een goede plek om te schuilen door de bladeren. Bladhoudende struiken zijn ook leuk voor jou: je hebt namelijk een groene wintertuin!
Beshoudende planten
De bessen zijn voedsel voor vogels. Deze planten zijn erg verschillend: het merendeel verliest hun blad, maar soorten als vuurdoorn, hulst en liguster blijven groen. Ze hebben allemaal in een andere periode bessen, dus als je verschillende soorten bij elkaar plaats zijn vogels het hele jaar door voorzien van voedsel.
Voedertafel en voedersilo
Voeren mag het hele jaar door. Voor de schuwe vogels als winterkoning en heggenmus kun je wat voer tussen de struiken strooien.
Rommelhoekje
Laat afgevallen bladeren liggen. Vind je er dat te rommelig uitzien? Veeg dorre bladeren dan in de herfst op een hoopje. Hier gaan insecten schuilen, wat voedsel voor de vogels is.
Takkenrichel
Maak met snoeihout en afgevallen takken een takkenrichel. Ook dit biedt voor vogels een goede plek om in te schuilen.
En dan … genieten van de vogels in je tuin!
Je hebt de tuin aangepast en er is voer voor de vogels te vinden. Het zal niet lang duren voordat ze doorhebben dat er in jouw tuin te vinden is wat ze nodig hebben. Je kunt de vogels het makkelijkst in de ochtend en tegen zonsondergang zien. De reden daarvoor is logisch. Na een lange nacht moet er gegeten worden om weer op krachten te komen. En om zo'n lange nacht aan te kunnen wordt er voor het slapen gaan ook nog flink gegeten.
Verrekijker
Wil je de vogels van dichtbij bewonderen dan is een goede verrekijker een must. De goedkoopste modellen zijn er vanaf 50 euro. Ideaal is een kijker met een vergrotingsfactor 8 en een lensgrootte van 42 millimeter. Deze verrekijkers worden aangeduid als ‘8x42’. Om de vogels makkelijk te herkennen is het belangrijk om op kleur en vorm te letten. Een goede vogelgids is daarbij een handig hulpmiddel. De ANWB Vogelgids van onder andere Svensson is één van de beste boeken op dit gebied.