De bluswatervoorzieningen en materialen voor watertransport

Hoe komt de brandweer eigenlijk aan het water dat ze gebruiken voor het blussen van een brand? Voor het blussen van brand is veel water nodig, de brandweer haalt het water uit bluswatervoorzieningen. En hoe wordt dit water dan naar nodige locatie getransporteerd?

Bluswatervoorzieningen

De meest gebruikte blusstof is water, daarom is het belangrijk dat er steeds voldoende watertoevoer is. De brandweer beschikt over een aantal mogelijkheden om over voldoende water te beschikken.

Tank van de brandweervoertuigen

Dit is meestal de eerst aangewende bron, maar is is maar een beperkte hoeveelheid water aanwezig. Vaak wordt deze bron wel gebruikt totdat er een transport weg is aangelegd naar een andere blusvoorziening.

Brandkranen (hydranten)
Zijn rechtstreeks aangesloten op het waternet en worden aangeduid met aanwijzingsplaatjes. Er bestaan twee soorten van hydranten, ondergrondse hydranten en bovengrondse hydranten. De ondergrondse hebben een aansluiting doe onder het straatniveau ligt. De aansluiting van de bovergrondse hydranten liggen dan weer boven het straat niveau, het zijn eigenlijk ondergrondse hydranten met daarop een meestal rode kolom die boven het straatniveau uitsteekt. De meest gebruikte hydranten zijn de ondergrondse hydranten

Open water

Onder open water verstaan we, rivieren, plassen, kanalen. Hieruit wordt het water gepompt met een verplaatsbare pomp die dichtbij wordt gezet of met de pomp van het brandweervoertuig. Open waters worden door de brandweer zelden of nooit gebruikt, omdat ze slecht bereikbaar zijn en meestal verontreinigd.

Reservoirs

Zijn meestal blusvijvers of bassins. We delen de reservoirs op in twee groepen, de open reservoirs en de gesloten reservoirs. Een gesloten reservoir is bijvoorbeeld de tank van een autopomp of de kelder onder een gebouw.

Materialen voor water transport

Het water uit de bluswatervoorzieningen moet natuurlijk ook getransporteerd worden naar de brand. Hiervoor gebruiken we verschillende materialen.

Pompen

Deze zorgen voor druk op het water, zodat het water kan worden getransporteerd door de slangen. Ze worden meestal aangedreven door elektro-, benzine- of dieselmotoren. Draagbare pompen worden meestal door een aparte verbrandingsmotor aangedreven.

Zuigslangen

Worden gebruikt om water aan te zuigen vanaf open water naar de pomp. Ze bestaan uit een buis van kunstof of rubber. In de slang zit een spiraal van staaldraad die ervoor zorgt dat de slang niet dichtklapt wanneer de druk in de zuigslang lager wordt dan de omgevingsdruk. Meerdere zuigslangen aan elkaar gekoppeld wordt een zuigleiding genoemd.

Persslangen

Worden gebruikt om water van de pomp naar de straalpijp te persen. Spijtig genoeg raken ze snel beschadigd door vallend puin, glas, vliegvuur, het trekken en slepen over scherpe oppervlakken, door erover te rijden, door knikken en wrongen.

Droge stijgleiding

Wordt gebruikt om in een hoog gebouw een brand snel te kunnen blussen.
© 2012 - 2024 Pcoenen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De brand bij Chemie-Pack in MoerdijkDe brand bij Chemie-Pack in MoerdijkIn de nacht van 5 januari 2011 werd Moerdijk opgeschrokken door de sirenes van de brandweer. Op het haven -en industrieg…
Brandweer, hulpverlening in geval van noodBrandweer, hulpverlening in geval van noodDe brandweer is een organisatie die zich voornamelijk bezighoud met het blussen van branden, maar is ook aangewezen op v…
Brandpreventie met sprinklersEen ongeluk zit in een klein hoekje. Een sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat een brand zich niet kan uitbreiden in een…
Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…

Voorkom vorstschade en overlast door bevroren waterleidingVoorkom vorstschade en overlast door bevroren waterleidingBij vorst kan er schade in huis optreden door bevroren waterleidingen. Ook bij een geïsoleerde nieuwbouwwoning moeten we…
Ongedierte, hoe kom je eraan en er weer vanaf?Ongedierte kan veel schade aanbrengen aan uw huis. Andere dieren zijn gewoon hinderlijk. U wilt er in ieder geval zo sne…
Pcoenen (10 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.