De bluswatervoorzieningen en materialen voor watertransport
Hoe komt de brandweer eigenlijk aan het water dat ze gebruiken voor het blussen van een brand? Voor het blussen van brand is veel water nodig, de brandweer haalt het water uit bluswatervoorzieningen. En hoe wordt dit water dan naar nodige locatie getransporteerd?
Bluswatervoorzieningen
De meest gebruikte blusstof is water, daarom is het belangrijk dat er steeds voldoende watertoevoer is. De brandweer beschikt over een aantal mogelijkheden om over voldoende water te beschikken.
Tank van de brandweervoertuigen
Dit is meestal de eerst aangewende bron, maar is is maar een beperkte hoeveelheid water aanwezig. Vaak wordt deze bron wel gebruikt totdat er een transport weg is aangelegd naar een andere blusvoorziening.
Brandkranen (hydranten)
Zijn rechtstreeks aangesloten op het waternet en worden aangeduid met aanwijzingsplaatjes. Er bestaan twee soorten van hydranten, ondergrondse hydranten en bovengrondse hydranten. De ondergrondse hebben een aansluiting doe onder het straatniveau ligt. De aansluiting van de bovergrondse hydranten liggen dan weer boven het straat niveau, het zijn eigenlijk ondergrondse hydranten met daarop een meestal rode kolom die boven het straatniveau uitsteekt. De meest gebruikte hydranten zijn de ondergrondse hydranten
Open water
Onder open water verstaan we, rivieren, plassen, kanalen. Hieruit wordt het water gepompt met een verplaatsbare pomp die dichtbij wordt gezet of met de pomp van het brandweervoertuig. Open waters worden door de brandweer zelden of nooit gebruikt, omdat ze slecht bereikbaar zijn en meestal verontreinigd.
Reservoirs
Zijn meestal blusvijvers of bassins. We delen de reservoirs op in twee groepen, de open reservoirs en de gesloten reservoirs. Een gesloten reservoir is bijvoorbeeld de tank van een autopomp of de kelder onder een gebouw.
Materialen voor water transport
Het water uit de bluswatervoorzieningen moet natuurlijk ook getransporteerd worden naar de brand. Hiervoor gebruiken we verschillende materialen.
Pompen
Deze zorgen voor druk op het water, zodat het water kan worden getransporteerd door de slangen. Ze worden meestal aangedreven door elektro-, benzine- of dieselmotoren. Draagbare pompen worden meestal door een aparte verbrandingsmotor aangedreven.
Zuigslangen
Worden gebruikt om water aan te zuigen vanaf open water naar de pomp. Ze bestaan uit een buis van kunstof of rubber. In de slang zit een spiraal van staaldraad die ervoor zorgt dat de slang niet dichtklapt wanneer de druk in de zuigslang lager wordt dan de omgevingsdruk. Meerdere zuigslangen aan elkaar gekoppeld wordt een zuigleiding genoemd.
Persslangen
Worden gebruikt om water van de pomp naar de straalpijp te persen. Spijtig genoeg raken ze snel beschadigd door vallend puin, glas, vliegvuur, het trekken en slepen over scherpe oppervlakken, door erover te rijden, door knikken en wrongen.
Droge stijgleiding
Wordt gebruikt om in een hoog gebouw een brand snel te kunnen blussen.
© 2012 - 2024 Pcoenen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie met sprinklersEen ongeluk zit in een klein hoekje. Een sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat een brand zich niet kan uitbreiden in een…